Terug

Volg Hart van Nederland

LIVEBLOG | Aantal opgenomen coronapatiënten gedaald

LIVEBLOG | Aantal opgenomen coronapatiënten gedaald

Milieu en Gezondheid

23 jan 2021, 08:18

Nederland blijft voorlopig in lockdown. Ook gaat dit weekend de omstreden avondklok in. De besmettingscijfers dalen langzaam en liggen er steeds minder coronapatiënten in het ziekenhuis. Maar is het stilte voor de storm, met de Britse coronavariant in opmars? Volg hier het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland.

  • Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op zaterdag: 5.487, dat zijn er 304 minder dan op vrijdag

  • Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op zaterdag: 2.302, dat zijn er 52 minder dan op vrijdag

  • Het aantal coronapatiënten op de intensive care op zaterdag: 699, dat is er 1 minder dan op vrijdag

  • Aantal sterfgevallen dat gemeld is op zaterdag: 89, er zijn tot nu toe 13.515 coronadoden geregistreerd

Update 21:40 - Door het hele land protesten tegen de avondklok

Door het hele land zijn zaterdagavond protesten tegen de avondklok. Vanaf 21.00 uur moeten Nederlanders binnenblijven, om zo het aantal coronabesmettingen terug te dringen. Op beelden is te zien dat niet iedereen zich daar aan houdt.

Bekijk hier de beelden.

Update 21:00 - Avondklok voor de eerste keer ingegaan

Voor de eerste keer is de avondklok ingegaan. Dat betekent dat vanaf nu niemand meer de straat op mag, tussen 21.00 uur en 04.30 uur, tenzij daarvoor een geldige reden is. De regeling geldt tot woensdag 10 februari 04.30 uur.

Mensen mogen nog wel voor hun werk onderweg zijn, mits ze dat kunnen aantonen met een officiële werkgeversverklaring. Mantelzorgers en mensen in een medische noodsituatie zijn eveneens uitgezonderd van de verplichting om binnen te blijven, net als mensen die onderweg zijn naar een uitvaart of de rechtbank of die onderweg zijn voor een buitenlandse reis. De hond uitlaten mag ook, als iemand dat tenminste in zijn eentje doet en het dier is aangelijnd.

Lees meer.

Update 19:02 - Avondklok omzeilen met leenhond? Stichting alert op misbruik

Sinds bekend is dat de avondklok wordt ingevoerd, staat de telefoon roodgloeiend bij de Stichting Blijdschap voor Dieren. Omdat er een uitzondering is voor mensen die hun hond uitlaten, krijgt de stichting de vraag of zij nog honden beschikbaar hebben om uit te lenen. Voorzitter Frank Dogterom is daar niet blij mee.

Hij probeert nu extra scherp te zijn op de aanvragen die de stichting binnenkrijgt. Sommige mensen willen namelijk een hond lenen zodat ze de avondklok kunnen omzeilen.

Lees hier meer.

Update 18:03 - 'Tot nu toe in Europa 16.000 meldingen van bijwerking van Pfizer-vaccin'

Sinds het begin van de vaccinaties tegen corona hebben zich in Europa ruim 16.000 mensen gemeld met mogelijke bijwerkingen van coronavaccins.

Veruit de meeste bijwerkingen die worden gemeld zijn lichte klachten, zoals pijn op de plek waar de prik is gezet, vermoeidheid, duizeligheid en spierpijn.

De meeste meldingen komen van het Pfizer-vaccin. Tot en met 23 januari zijn er bij het EMA 16.479 gevallen bekend van vermoedens van mogelijke bijwerkingen na inenting met dat vaccin.

Lees hier meer.

Update 15:49 - Aantal opgenomen coronapatiënten met 52 gedaald

Het aantal mensen dat met corona is opgenomen in de ziekenhuizen, is het afgelopen etmaal gedaald. Er werden 2302 patiënten opgenomen, 52 minder dan een dag eerder. Dat meldt het Landelijk Centrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Van hen liggen er 699 op de intensive care, één minder dan vrijdag. Dat aantal schommelt de afgelopen weken tussen de 650 en 700. Op de verpleegafdelingen liggen nu 1633 mensen met corona, een daling van 52.

Vier Nederlandse coronapatiënten liggen op de intensive care in Duitsland, hetzelfde aantal als vrijdag.

Het gemiddeld aantal opnames is de afgelopen week vrij stabiel geweest. Daarom verwacht het LCPS dat de dalende trend in bezetting langzaam doorzet. Toch wordt ook rekening gehouden met een stijging, omdat de Britse variant van het coronavirus veel besmettelijker is dan de huidige variant, waardoor het aantal besmettingen en de instroom in de ziekenhuizen snel kan toenemen.

Update 15:22 - Afgelopen etmaal 5487 nieuwe coronagevallen

Tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend zijn 5487 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is een lichte afname, vrijdag meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) een kleine 5800 positieve tests (5791).

Gemeten over de afgelopen zeven dagen zijn gemiddeld per dag 5340 besmettingen geconstateerd. Die lijn ging steeds omlaag, maar is zaterdag heel licht omhoog gegaan.

De meeste nieuwe besmettingen zijn de afgelopen 24 uur gemeld in Amsterdam (212), Den Haag (147) en Rotterdam (140). Gekeken naar de veiligheidsregio's hebben Noord-Holland-Noord (402), Utrecht (389) en Brabant-Zuidoost (351) de meeste nieuwe coronagevallen.

In het afgelopen etmaal zijn 89 sterfgevallen gemeld, net zoveel als op vrijdag. Het aantal is vergelijkbaar met de voorgaande dagen. Op donderdag waren er volgens het RIVM 91 sterfgevallen, een dag eerder 87. Dat betekent niet dat al deze mensen in een periode van 24 uur zijn gestorven. Wanneer een coronapatiënt overlijdt, wordt dat soms pas na een tijdje doorgegeven.

Sinds het begin van de uitbraak, eind februari vorig jaar, zijn bijna 940.000 Nederlanders positief getest. Van hen zijn bijna 13.500 overleden. De werkelijke aantallen liggen vermoedelijk hoger.

Update 13:45 - Flinke boetes voor Nederlandse feestvierders in huisje in België

Zeventien Nederlanders zijn opgepakt door de Belgische politie, omdat ze ondanks de coronamaatregelen waren samengekomen in een huisje. De Nederlanders, allen tussen de 20 en 24 jaar oud, hadden het huisje in Mande-Sante-Marie in de provincie Luxemburg afgehuurd om een feestje te vieren.

Update 13:12 - Boa's mogen vanaf maandag handhaven op de avondklok

Boa's mogen vanaf maandag gaan handhaven op de avondklok. Dat bevestigt de Nederlandse BOA Bond aan Hart van Nederland.

Update 10:51 - Politie beëindigt illegaal feest in Hoofddorp

Een illegaal feest onder een spoorviaduct aan de Rijnlanderweg in Hoofddorp is in de nacht van vrijdag op zaterdag beëindigd. Hier waren, tegen de coronaregels in, zo'n 100 tot 150 jongeren bijeen in de leeftijd van 18 tot 22 jaar.

De politie heeft een aantal personen bekeurd. De meesten stoven weg bij het zien van de agenten, toezichthouders en marechaussee.

"Hoe vervelend voor ons en ook voor feestgangers om feestjes te beëindigen. Alsof wij niet liever woninginbrekers, geweldplegers, oplichters etc oppakken", schrijft de politie Haarlemmermeer op Facebook. "Laten we nog even volhouden en zodra het weer kan feesten we liever een keer mee."

Update 10:14 - 'Lagere levering van AstraZeneca leidt tot uitstel vaccinaties'

Dat de eerste levering van het AstraZeneca/Oxford-vaccin aan de Europese Unie lager zal uitvallen, is "een flinke tegenvaller". Dat zegt Ben van der Zeijst, emeritus hoogleraar vaccins, voormalig directeur van het Nederlands Vaccin Instituut en voormalig hoofd Vaccins van het RIVM zaterdagochtend in het NOS Radio 1 Journaal. Het terugschroeven van het aantal geleverde vaccins gaat waarschijnlijk tot uitstel leiden voor sommige groepen die gevaccineerd moeten worden.

"Hoe je het ook regelt, je moet de vaccinatiepuzzel opnieuw leggen. Het lijkt er toch wel op dat het schema verder naar de toekomst verschuift", aldus Van der Zeijst. De emeritus hoogleraar ziet overigens wel kansen "er nog een mouw aan te passen", bijvoorbeeld door de tweede prik met het AstraZeneca-vaccin uit te stellen, zodat meer mensen hun eerste prik kunnen krijgen.

Volgens een leveringsoverzicht van het ministerie van Volksgezondheid van begin dit jaar zouden 4,5 miljoen van de AstraZeneca-vaccins in het eerste kwartaal van dit jaar binnenkomen. Een hoge EU-functionaris zei vrijdag dat de eerste levering van AstraZeneca 60 procent lager zal uitvallen dan verwacht. Volgens de farmaceut is er een probleem met de productie.

Het ministerie heeft in totaal 11,6 miljoen vaccins bij deze leverancier besteld, een hoger aantal dan van de andere coronavaccins van Moderna en Pfizer/BioNTech. Het vaccin zal worden ingezet voor vaccinatie van zorgmedewerkers en mensen tot zestig jaar met een medische indicatie en later bredere groepen. Aanstaande vrijdag keurt het Europees Geneesmiddelenbureau EMA het vaccin waarschijnlijk goed voor gebruik in de EU.

Update 10:00 - Nederlanders tot 36 jaar zijn 's avonds het meest op pad

Nederlanders gingen vorige week vergeleken met de 'intelligente lockdown' in het voorjaar vaker 's avonds op pad. Mensen van onder de 36 jaar gaan het meest de deur uit tijdens de uren die vanaf zaterdag onder de avondklok vallen. Dat blijkt uit cijfers van het Nederlands Verplaatsingspanel (NVP).

Hoewel mensen van alle leeftijden zich veel minder op straat vertonen dan voor de coronapandemie, is er een duidelijk verschil te zien met de eerste golf in het voorjaar. Nederlanders zijn vaker onderweg, om bijvoorbeeld een rondje te lopen, met de auto bij iemand op bezoek te gaan, of om naar het werk te fietsen. Bij mensen van 16 tot 36 jaar is dat vooral het geval tijdens het weekend, bij mensen die ouder zijn ook doordeweeks.

Tieners en jongvolwassenen gaan in de regel 's avonds het vaakst naar buiten en dat is tijdens de coronacrisis niet veranderd, hoewel ook zij minder op pad gaan. Op werkdagen was vorige week 1,6 procent van hen om 21.15 uur onderweg, tegen 1,1 procent van de Nederlanders vanaf 36 jaar. Dat kan zowel gaan om een lange autorit als een ommetje van enkele minuten. Vrijdag en zaterdag gaat het rond dezelfde tijd om een verschil tussen ruim 2 en bijna 1 procent.

Dat jongeren 's avonds meer op straat zijn, hoeft volgens onderzoeker Sander van der Drift van het NVP niet te betekenen dat zij zich ook minder aan de coronamaatregelen houden. "Het kan goed zijn dat jongeren meer essentiële verplaatsingen maken in de avonduren. Denk aan maaltijdbezorgers en jongeren met andere essentiële bijbaantjes."

Vorige week waren Nederlanders vanaf 36 jaar op maandag tot en met donderdag 39 procent meer op pad om 21.15 uur dan tijdens de eerste coronagolf. Bij mensen onder die leeftijd is bijna geen verschil te zien ten opzichte van het voorjaar. Maar bij deze groep is wel een toename van bijna de helft te zien op vrijdag- en zaterdagavond. Hiervoor is telkens een vergelijking gemaakt met week 14, toen de beperkende maatregelen twee weken van kracht waren.

Het NVP houdt via een app een panel van zo'n 10.000 mensen in de gaten, om te analyseren wie wanneer onderweg is.

Update 08:19 - FNV: uitzendkrachten PostNL moeten ook coronabonus krijgen

Vakbond FNV wil dat uitzendkrachten die werken voor PostNL een coronabonus van 250 euro krijgen. Volgens de bond krijgen alle vaste medewerkers zo’n bonus voor het harde werk in de afgelopen maanden, maar uitzendkrachten niet. FNV zegt dat uitzendkrachten in een gesprek met de directie van het post- en pakketbedrijf gevraagd hebben om die bonus.

Mariska Exalto, bestuurder FNV Publiek Belang: "In het gesprek gaf PostNL aan te zullen kijken naar een mooi gebaar, maar of dat genoeg is? Voor ons betekent dat in ieder geval gelijke beloning voor iedereen, zeker voor de uitzendkrachten die al jaren voor PostNL werken."

Afgelopen week kondigde PostNL aan de winstuitkering van 2 naar 3 procent te verhogen. "Dat is mooi, maar die winstuitkering geldt dus niet voor uitzendkrachten. Dat is hoe PostNL met uitzendkrachten om gaat, waarvan sommigen al meer dan tien jaar voor het bedrijf werken", aldus Exalto. "Voor uitzendkrachten is alleen het uurloon hetzelfde als voor de mensen in vaste dienst. Ze hebben een slechter pensioen, geen werkzekerheid en delen niet mee in de voordelen die vaste medewerkers van PostNL hebben."

FNV vindt dat voor het structurele werk in de pakketsorteercentra mensen vast in dienst genomen moeten worden. Op die manier krijgen mensen dezelfde beloning en waardering en toekomstperspectief. "Tot die tijd moeten juist ook de uitzendkrachten, die het zware werk doen waar PostNL winst mee maakt, gelijk beloond worden", vindt Exalto.

Update 06:30 - Strengere maatregelen van kracht voor internationale reizigers

Passagiersvluchten uit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en heel Zuid-Amerika worden vanaf zaterdag geweerd in Nederland. Het kabinet kondigde eerder deze week strengere maatregelen voor reizigers af in een poging het coronavirus, en vooral de nieuwe varianten, terug te dringen.

Reizigers die uit hoogrisicogebieden komen, moeten het negatieve resultaat van een sneltest kunnen overleggen. Die moeten ze maximaal vier uur voor vertrek hebben laten doen, naast de al verplichte zogeheten PCR-test. Voor reizigers van de Antillen en een aantal veilige landen geldt die verplichting niet.

Bepaalde groepen reizigers van buiten de Europese Unie komen het land vooralsnog niet meer in. Zo kunnen zakenreizigers, studenten, kennismigranten, mensen uit de cultuursector en mensen met een relatie met iemand in Nederland niet voor een kort verblijf naar ons land komen.

Update 06:04 - Deel OMT overwoog afgelopen jaar op te stappen

Verscheidene leden van het Outbreak Management Team (OMT) overwogen het afgelopen jaar op te stappen. De wetenschappers, die het kabinet adviseren bij de bestrijding van het coronavirus, hadden het gevoel dat zij niet onafhankelijk konden functioneren en dat hun adviezen werden beïnvloed door politici, schrijft de Volkskrant.

In de krant beschrijven zij hoe ze worstelden met de politieke beïnvloeding, die vooral zou plaatsvinden vanuit het Catshuis. Daar waren op zondagochtend informele kabinetsbijeenkomsten waarbij OMT-voorzitter en RIVM-directeur Jaap van Dissel aanwezig was.

Doordat nieuwe maatregelen in het Catshuis al werden voorbesproken en andere maatregelen op voorhand uitgesloten leken, slaagde het OMT er volgens de wetenschappers vaak niet in scherpere restricties erdoor te krijgen en werden sommige maatregelen bovendien later ingevoerd.

Onder anderen microbiologen Jan Kluytmans en Alex Friedrich en intensivist Diederik Gommers overwogen door dit soort persoonlijke dilemma’s hun positie ter beschikking te stellen. Zij deden dat uiteindelijk niet, omdat voorzitter Van Dissel ingreep. Zo verplaatste hij de OMT-vergadering van de maandagen na het Catshuisberaad naar de vrijdagen ervoor. Op die manier zouden politici geen "instructies" meer kunnen meegeven. Daarmee was volgens de OMT-leden "de kou voor een groot deel uit de lucht".

Update 03:30 - Avondklok wordt voor het eerst van kracht

Voor het eerst wordt zaterdag de avondklok van kracht. Tussen 21.00 uur en 04.30 uur mag niemand buitenkomen, tenzij daarvoor een geldige reden is.

Onder anderen mensen die voor hun werk onderweg zijn of in een medische noodsituatie verkeren mogen wel buitenkomen. Ook voor mantelzorgers geldt een uitzondering. Noodzakelijk is wel dat zij een zelf ondertekende officiële verklaring kunnen overleggen, die kan worden gedownload van de site van de Rijksoverheid. Wie voor zijn werk op pad is heeft ook een officiële werkgeversverklaring nodig. Wie onterecht buiten is krijgt een boete van 95 euro.

De hond uitlaten mag wel gewoon, maar alleen in je eentje en met het dier aan de lijn.

Het kabinet wilde oorspronkelijk dat de avondklok al om 20.30 uur zou ingaan, maar sloot een compromis met de Tweede Kamer door de spertijd een half uur te verlaten. De avondklok geldt vooralsnog elke avond en nacht tot de vroege ochtend van woensdag 10 februari.

Update 00:37 - Lagere eerste levering van AstraZeneca tegenvaller voor Nederland

Dat de eerste levering van het AstraZeneca/Oxford-vaccin aan de Europese Unie lager zal uitvallen, is een tegenvaller voor Nederland. Het ministerie van Volksgezondheid heeft in totaal 11,6 miljoen vaccins bij deze leverancier besteld, een hoger aantal dan van andere coronavaccins van Moderna en Pfizer/BioNTech.

Volgens een leveringsoverzicht van het ministerie van begin dit jaar zouden 4,5 miljoen van deze vaccins in het eerste kwartaal van dit jaar binnenkomen. Het vaccin zal worden ingezet voor vaccinatie van zorgmedewerkers en mensen tot 60 jaar met een medische indicatie en later bredere groepen.

Een hoge EU-functionaris zei vrijdag dat de eerste levering van AstraZeneca 60 procent lager zal uitvallen dan verwacht. Over de gevolgen voor de 80 miljoen doses die voor het tweede kwartaal zijn besteld door EU-landen, zou AstraZeneca nog geen duidelijkheid kunnen geven.

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid noemde het vaccin van AstraZeneca eerder "belangrijk voor onze aanpak". In reactie op de boodschap van AstraZeneca zei een woordvoerder van het ministerie vrijdag dat "de snelheid van levering de snelheid van vaccineren bepaalt" en dat eerdere berichten van het ministerie over hoeveelheden vaccins "met de nodige onzekerheden" omgeven waren.

Het vaccin ligt ter goedkeuring voor bij de Europese medicijnwaakhond EMA. Het vaccin onderscheidt zich van vaccins die nu in gebruik zijn. Het hoeft niet op lagere temperatuur te worden bewaard. Ook zou het goedkoper zijn.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.