Milieu en Gezondheid
24 jan 2021, 08:13
Nederland blijft voorlopig in lockdown. Ook is dit weekend de omstreden avondklok ingegaan. De besmettingscijfers dalen langzaam en liggen er steeds minder coronapatiënten in het ziekenhuis. Maar is het stilte voor de storm, met de Britse coronavariant in opmars? Volg hier het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland.
Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op zondag: 5.471, dat zijn er 547 minder dan op zaterdag
Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op zaterdag: 2.302, dat zijn er 52 minder dan op vrijdag
Het aantal coronapatiënten op de intensive care op zaterdag: 699, dat is er 1 minder dan op vrijdag
Aantal sterfgevallen dat gemeld is op zondag: 30, er zijn tot nu toe 13.545 coronadoden geregistreerd
Tussen zaterdagochtend en zondagochtend zijn 4924 positieve coronatests geregistreerd. Dat is minder dan zaterdag, toen er 5471 positieve tests werden gemeld. Het aantal nieuwe coronagevallen ligt iets onder het weekgemiddelde. In de afgelopen zeven dagen kreeg het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 36.685 meldingen van positieve tests.
De steden waar de meeste nieuwe coronabesmettingen zijn geconstateerd in het afgelopen etmaal zijn Amsterdam (234), Rotterdam (128) en Den Haag (98). Van de veiligheidsregio's waren het Brabant-Zuidoost (350) en Utrecht (322) die de meeste positieve coronatests registreerden.
In het afgelopen etmaal zijn 30 sterfgevallen door corona gemeld. Dat waren er de afgelopen dagen steeds veel meer. Zowel zaterdag als vrijdag waren het er 89. Op donderdag waren er volgens het RIVM 91 sterfgevallen en woensdag 87. Het betekent niet dat al deze mensen in een periode van 24 uur zijn gestorven. Wanneer een coronapatiënt overlijdt, wordt dat soms pas na een tijdje doorgegeven.
Coronaminister Hugo de Jonge reageert via Twitter op de brandstichting in een testlocatie op Urk. "De brand in een testlocatie op Urk gaat alle perken te buiten." Hij laat weten contact te hebben gehad met de GGD Flevoland. "Medewerkers zijn terecht ontdaan. Hun cruciale werk in de frontlinie van de crisis verdient respect en waardering. Niets anders."
De politie heeft afgelopen nacht een eind gemaakt aan een illegaal feestje in een loods in het Zeelandse Ovezande (gemeente Borsele). De politie schat dat er meer dan dertig mensen op het feest waren. Zestien van hen kregen een bekeuring omdat ze niet voldoende afstand hielden van elkaar.
Rond 01.00 uur zondagochtend kreeg de politie een melding van geluidsoverlast vanuit een loods. Toen de agenten en hondengeleiders aankwamen, hoorden ze muziek en zagen ze rond de loods een hoop auto's, campers en fietsen staan. Binnen troffen ze een partytent aan en feestgangers die zich hadden verstopt. Tegen de organisatoren van het evenement, een moeder en haar zoon, wordt proces-verbaal opgemaakt.
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag ruim 3600 boetes uitgedeeld voor overtreding van de avondklok. 25 mensen zijn aangehouden, omdat zij weigerden te vertrekken of omdat zij openlijk geweld pleegden. Dat meldt de politie.
De brand in de coronateststraat op Urk zaterdagavond is voor de GGD Flevoland een "flinke klap in ons gezicht". Cees Verdam, directeur publieke gezondheid van GGD Flevoland, zegt dat wordt gekeken hoe het testen op het coronavirus zo snel mogelijk kan worden hervat.
De teststraat bij het haventerrein werd zaterdagavond in brand gestoken. Tientallen mensen gingen op Urk de straat op uit protest tegen de avondklok, die voor het eerst gold in de strijd tegen het coronavirus.
"Uiteraard gaat ons dit niet in de koude kleren zitten, we werken als GGD keihard aan de bestrijding van corona. Al onze mensen zetten zich met hart en ziel hiervoor in, en dan is dit een flinke een klap in ons gezicht", zegt Verdam.
"Het is nu een zaak voor de politie en die laten we haar werk doen. Wat ons te doen staat is bekijken op welke wijze we zo snel mogelijk weer de coronatesten op Urk kunnen hervatten, want dat is onze taak."
Het Amsterdamse Museumplein is vanaf 11.00 uur aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Dat betekent dat de politie personen die zich op het plein bevinden preventief mag fouilleren.
Burgemeester Femke Halsema heeft dit in overleg met de politie en het Openbaar Ministerie besloten na de ongeregeldheden van vorige week en recente aanwijzigingen dat zondag opnieuw mensen naar het plein komen en geweld willen gebruiken.
Na het besluit van het demissionaire kabinet om een avondklok in te voeren vanwege het coronavirus, zijn de veranderingen in het electoraat beperkt gebleven. Het oordeel over Ruttes optreden in de coronacrisis blijft positief en zorgt voor een stabiele, stevige electorale positie van de VVD, meldt opiniepeiler Maurice de Hond zondag.
De VVD blijft vergeleken met de vorige peiling een week eerder gelijk in het aantal zetels, en staat in de peiling nu op 35 zetels. D66 verliest 2 zetels en komt daarmee op 12 zetels. Het CDA wint juist 2 zetels en staat daarmee op 19.
De PvdA, waar Lilianne Ploumen deze week de plek van lijsttrekker innam nadat Lodewijk Asscher vertrok, gaat er 1 zetel op vooruit en staat nu op 11 zetels. Ook de PvdD kan in de peiling op 1 zetel meer rekenen, en komt daarmee op 8 zetels. De PVV verliest er 1 en gaat van 25 naar 24, net als GroenLinks die van 10 naar 9 zetels gaat. De SP (10), ChristenUnie (7), FVD (4), SGP (3), DENK (3) en JA21 (3) blijven op een gelijk aantal zetels staan.
De Hond legde de deelnemers aan zijn peiling verder de vraag voor of ze vinden dat de avondklok een slechte beslissing was. Een minderheid van de deelnemers (24 procent) is het daarmee eens. Onder de kiezers van FVD en de PVV is juist de meerderheid het met de stelling eens. Onder de Forum-stemmers vindt 93 procent de avondklok een slechte beslissing, onder PVV-stemmers is dat 51 procent.
Op Curaçao zijn voor het eerst in maanden geen nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Zaterdag werden in totaal tweehonderd mensen getest, maar niemand was positief. Op het eiland zijn nog 104 actieve besmettingen, zeven personen liggen met een corona-infectie in het ziekenhuis, waarvan drie op de intensive care.
Het aantal besmettingen is de afgelopen weken flink gedaald op het eiland. Begin december waren er nog meer dan 1800 actieve besmettingen. Maatregelen, zoals een avondklok en een verbod op bijeenkomsten, lijken effect te hebben. De overheid is over het algemeen tevreden over het gedrag van de burgers.
Drie mensen zijn gisteren hersteld van hun coronabesmetting. Sinds maart vorig jaar zijn twintig personen op het eiland aan de gevolgen van Covid-19 overleden.
Anti-islambeweging Pegida wil zondag demonstreren in Eindhoven, ook al heeft burgemeester John Jorritsma dat verboden. De gemeente vreest ongeregeldheden omdat Pegida van plan is een koran te verbranden of op een andere manier te vernietigen. In het verleden liep een demonstratie van de organisatie ook al eens uit op rellen en moesten driehonderd agenten en twee pelotons ME worden ingezet.
Pegida liet eerder weten dat het "maling heeft aan de Befehlen" van de burgemeester en zondag toch naar Eindhoven trekt. De groepering Nederland in Verzet kondigde eerder ook een demonstratie in Eindhoven aan, maar heeft die inmiddels geannuleerd. Mogelijk komen er toch demonstranten van die groep naar Eindhoven, om onder het mom van De Koffie Club in het openbaar koffie te drinken zonder dat de organisator daarvoor verantwoordelijkheid draagt.
Burgemeester, politie, justitie en de GGD roepen mensen dringend op om deze zondag niet naar Eindhoven af te reizen met het oog op het coronavirus. Reisbewegingen werken de verspreiding daarvan in de hand, stellen zij.
Actievoerder Michel Reijinga gaat zondagmiddag "koffie drinken" op het Museumplein in Amsterdam. Als heel wat mensen zijn voorbeeld volgen, is hij daarvoor naar eigen zeggen niet verantwoordelijk, omdat hij niemand daartoe heeft opgeroepen.
Reijinga annuleerde eerder bijna alle demonstraties van Nederland in Verzet, om te beginnen die in Eindhoven van deze zondag. Dat deed hij omdat gemeentes aangaven vanwege het coronavirus een beperkt aantal mensen toe te laten.
De gemeente Urk, politie en het openbaar ministerie laten weten "zeer verontwaardigd te zijn over de gebeurtenissen" van zaterdagavond in Urk. "Vanavond was een groep relschoppers actief die de rust op Urk verstoorde. Met een gedrag waar geen woorden aan kunnen worden gegeven. Van het gooien van vuurwerk en stenen tot aan het vernielen van politieauto’s en met als dieptepunt het in de brand steken van de testlocatie van de GGD", schrijven ze in een gezamenlijk persbericht dat in de nacht van zaterdag op zondag naar buiten is gebracht.
De politie heeft zaterdagavond in het Limburgse dorp Stein twaalf jongeren aangehouden die de avondklok negeerden. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten, liet de politie weten.
Volgens de politie waren de jongeren de straat opgegaan om bij elkaar te komen, muziek te maken en alcohol te drinken. Zeker honderd jongeren hadden zich rond 21.00 uur verzameld in het centrum. Van daaruit trokken ze door de straten, "dictatuur" scanderend. Ze werden toegesproken door iemand met een megafoon die zei: "Vandaag is de eerste dag dat we laten weten dat we er klaar mee zijn." Ook staken ze vuurwerk af en gooiden ermee naar de politie.
ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.