Terug

Volg Hart van Nederland

LIVEBLOG | Politie grijpt in bij 'festival' in Vondelpark, agenten bekogeld met flessen

LIVEBLOG | Politie grijpt in bij 'festival' in Vondelpark, agenten bekogeld met flessen

Milieu en Gezondheid

24 feb 2021, 06:43

Nederland blijft tot zeker tot maandag 15 maart in lockdown, vooral de oprukkende Britse coronavariant baart het kabinet nog steeds kopzorgen. Maar er gloort hoop aan de horizon, zo gaan de middelbare scholen gedeeltelijk weer open en kunnen ook jongeren op het mbo weer naar school. Kappers en andere contactberoepen mogen vanaf 3 maart ook weer de deuren openen en winkels kunnen weer klanten ontvangen op afspraak. Volg hier het laatste coronanieuws.

  • Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op woensdag: 4.420, dat zijn er 574 meer dan op dinsdag

  • Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op woensdag: 1.883, dat zijn er 34 minder dan op dinsdag

  • Het aantal coronapatiënten op de intensive care op woensdag: 533, dat zijn er 5 minder dan op dinsdag

  • Aantal sterfgevallen dat is gemeld op woensdag: 63, er zijn tot nu toe 15.406 coronadoden geregistreerd

  • Tot nu toe zijn er naar verwachting 1.112.536 coronavaccins toegediend, het gaat dan zowel om eerste als tweede prikken

Update 20:49 - Twee aanhoudingen bij optreden van politie in Vondelpark

De politie in Amsterdam heeft woensdagavond twee mensen aangehouden in het Vondelpark. Een persoon is opgepakt, omdat hij ervan wordt verdacht met een fles naar agenten te hebben gegooid. De ander is gearresteerd wegens belediging van een agent, zei een woordvoerster.

Toen agenten bezoekers in het Vondelpark opriepen weg te gaan omdat het er te druk was en de coronamaatregelen niet werden nageleefd, werden ze vanuit een groep bekogeld met flessen. Een omstander werd geraakt door een fles en moest naar het ziekenhuis worden gebracht. Het is niet duidelijk of de aangehouden flessengooier verantwoordelijk is voor de verwondingen, aldus de woordvoerster.

Verreweg de meeste bezoekers volgden de aanwijzingen van de politie op en verlieten rustig het park.

Na het ingrijpen van de politie was het park rond 19.30 uur leeg. Wel was het in de omgeving nog enige tijd druk op onder meer de Van Baerlestraat. De politie is nog aanwezig.

Update 20.40 - Ook dit jaar streep door Best Kept Secret

Festival Best Kept Secret in het Brabantse Hilvarenbeek gaat ook dit jaar niet door vanwege de corona-uitbraak. Dat heeft de organisatie woensdag bekendgemaakt. "We hebben er alles aan gedaan om tot een andere uitkomst te komen, maar helaas is er te veel onzekerheid over het begin van het festivalseizoen en blijkt verplaatsen naar een later moment in de zomer voor ons onhaalbaar."

Het kabinet heeft een garantiefonds opgezet voor festivals, maar alleen evenementen vanaf 1 juli kunnen daar een beroep op doen als de festivalzomer toch niet doorgaat. Best Kept Secret wordt traditiegetrouw in de eerste weken van juni gehouden. De editie van dit jaar zou van 11 tot en met 13 juni zijn. Het festival valt hierdoor buiten de regeling.

Mensen met een kaartje krijgen hun geld voor 31 maart terug. Vorig jaar was er nog de mogelijkheid om het ticket te bewaren voor volgend jaar, maar dat is dit jaar niet mogelijk.

Update 20.25 - De Jonge noemt beweringen Van Haga over vaccins 'nepnieuws'

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid vindt uitspraken van Tweede Kamerlid Wybren van Haga over bijwerkingen van coronavaccins "gevaarlijk". De FvD'er zei in het coronadebat dat hij een "slecht gevoel" heeft over de veiligheid van de vaccins. Zo zouden er volgens hem in Israël al veel mensen zijn overleden na vaccinatie.

"Nepnieuws verspreiden middenin een pandemie is gevaarlijk", waarschuwde De Jonge. Volgens de bewindsman meldde het Israëlische ministerie van Volksgezondheid juist dat er daar nog geen enkel overlijden is gemeld als gevolg van een allergische reactie op het middel.

Bijwerkingencentrum Lareb meldde deze week dat er in ons land tot nu toe 65 mensen zijn overleden na een inenting tegen corona. Het centrum benadrukt dat hun overlijden niet betekent dat het is veroorzaakt door een bijwerking van het vaccin. "Mensen in verpleeghuizen zijn oud en aan het einde van hun leven, dus die overlijden", zei De Jonge daarover.

Wanneer je dus mensen in verpleeghuizen vaccineert, overlijden er mensen ná de prik, aldus de chef corona van het kabinet. "Maar pas nou op om daar dóór vaccinatie van te maken." De uitspraken van Van Haga leidden tot irritatie bij de minister omdat ze volgens hem "de vaccinatiebereidheid en daarmee de volksgezondheid schaden".

van haga

van haga

Update 19.50 - Politie bekogeld met flessen in Amsterdamse Vondelpark

In het Amsterdamse Vondelpark zijn agenten bekogeld met flessen toen zij bezoekers opriepen weg te gaan omdat het te druk was in het stadspark. De meeste mensen volgden de aanwijzingen op en gingen weg, maar vanuit een grote groep werden flessen gegooid naar agenten, aldus een politiewoordvoerster.

Er zijn geen onruststokers opgepakt, maar de zegsvrouw sluit niet uit dat dat later alsnog kan gebeuren. Na het ingrijpen van de politie was het Vondelpark volgens de woordvoerster rond 19.30 uur nagenoeg leeg. Wel was het rond het park nog druk op verschillende plekken. De politie is aanwezig om erop toe te zien dat iedereen zich aan de coronamaatregelen houdt.

Update 19.15 - Ook druk in Noorderplantsoen in Groningen

Ook in het Noorderplantsoen in Groningen was het vanmiddag te druk door het warme lenteweer. Door de drukte werden de coronamaatregelen, zoals anderhalve meter afstand houden, niet nageleefd. Daarop zijn bezoekers door de politie weggestuurd. Op dit moment is het rustig in het stadspark.

Update 18.55 - Politie grijpt in na drukte in Vondelpark
Update 18.12 - Gemeente Amsterdam roept op Vondelpark te verlaten

De gemeente Amsterdam roept mensen op om het Vondelpark te verlaten. Door het mooie lenteweer is het erg druk in het populaire stadspark. "Verlaat het Vondelpark! Het is daar te druk en op sommige plekken staan mensen te dicht op elkaar", tweet de gemeente.

Veel mensen willen van het mooie weer genieten waardoor het er erg druk is in het Vondelpark. De gemeente Amsterdam riep inwoners eerder op woensdag al op om weg te blijven en niet naar het park te komen.

Update 17.38 - Rutte gaat bij nieuwe verruiming kijken naar horeca en hoger onderwijs

Mochten er volgende versoepelingen aankomen, dan denkt het kabinet er volgens minister-president Rutte over na om die ook te laten gelden voor de horeca en het hoger onderwijs. Wat die versoepelingen dan precies zouden kunnen zijn, is nog niet bekend.

Dit zei Rutte tijdens een coronadebat in de Kamer. Het CDA zou graag zien dat de terrassen weer open gaan, zeker met het mooie weer de komende tijd. De VVD sluit zich daarbij aan en is van mening dat de cafés en restaurants meer lucht zouden moeten krijgen. Als het aan GroenLinks ligt, gaan er veel meer sneltesten plaatsvinden bij de horeca. De PVV is nog niet tevreden. Wilders noemt de huidige stappen die het kabinet neemt 'gerommel in de marge'.

Op 8 maart is er een nieuwe persconferentie van het kabinet.

Update 17.10 - Toezichthouder VS: "Janssen-vaccin is veilig en effectief."

De FDA, de Amerikaanse tegenhanger van de EMA, noemt het vaccin dat het Nederlandse Janssen ontwikkeld om corona tegen te gaan 'veilig en effectief'. Het is volgens de toezichthouder voor zeker 72 procent effectief.

Ook zegt de FDA dat er geen gezondheidszorgen zijn bij het gebruik van het vaccin, en daarom komt het in aanmerking voor een noodgoedkeuring in de VS. Als dat gebeurt, dan kan de Leidse farmaceut direct vier miljoen doses leveren aan het land. Eind maart kan dat aantal twintig miljoen zijn.

Het middel is minder effectief tegen de Zuid-Afrikaanse en Braziliaanse varianten van het coronavirus. Groot voordeel is echter wel dat het op koelkasttemperatuur kan worden bewaard en dat het maar één prik nodig heeft om het volle effect te bereiken, waar de middelen van bijvoorbeeld Pfizer en Moderna er twee nodig hebben.

Update 17.00 - Politie sluit park in Tilburg af om enorme drukte

Het spoorpark in Tilburg is op bevel van de politie afgesloten vanwege de enorme drukte. Door het mooie weer dachten veel mensen dat het een goed idee was om massaal naar het park te gaan.

De politie schrijft in een bericht op Twitter: "Zoals je ziet is het veel te druk in het Spoorpark en is besloten om het park te sluiten. We roepen iedereen dan ook op om niet meer maar het park toe te gaan. Ben je in het park, ga dan naar huis!"

Update 15:24 - RIVM meldt sterke daling coronabesmettingen in verpleeghuizen

 Het aantal besmettingen bij bewoners van verpleeghuizen neemt af, meldt het RIVM. "Het doorzetten van de sterke daling bij bewoners van verpleeghuizen wijst op een gunstig effect van vaccinatie tegen het coronavirus."

Bewoners van verpleeghuizen worden sinds medio vorige maand gevaccineerd. Inmiddels is er een begin gemaakt met het toedienen van de tweede prikken.

Update 15:21 - RIVM meldt 4420 nieuwe coronabesmettingen, in lijn met gemiddelde

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft 4420 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd tussen dinsdag- en woensdagochtend. Dat is precies in lijn met het weekgemiddelde. In de afgelopen zeven dagen noteerde het instituut gemiddeld 4426 positieve coronatesten per dag. Dinsdag werden volgens gecorrigeerde cijfers 3834 gevallen gemeld, maandag 4201.

Lees meer

Update 15:00 - UMCU leidt onderzoek om toekomstige pandemieën sneller te stoppen

Het UMC Utrecht gaat een groot Europees onderzoek coördineren waarmee toekomstige virusuitbraken sneller kunnen worden aangepakt. Voor het project is een Europese subsidie van 30 miljoen euro beschikbaar gesteld. Bij de alliantie zijn ruim tweeduizend centra aangesloten in meer dan veertig Europese landen.

In Nederland zijn ook het Erasmus MC en Amsterdam UMC partner in het consortium. De nauwe samenwerking moet ervoor zorgen dat de medische wereld sneller voorbereid is op nieuwe infectieziekten en om bij een uitbraak rap te kunnen reageren. Bovendien moet het project ertoe leiden dat geneesmiddelen sneller beschikbaar komen, omdat de klinische evaluaties gestroomlijnd worden uitgerold. Hierdoor kunnen medicijnen volgens arts-microbioloog Marc Bonten ook goedkoper worden.

Het is de bedoeling dat het onderzoek wordt uitgerold van de intensive care, op de eerste hulp, naar de huisartsen en mogelijk naar de verpleeghuizen. "Dan krijgen wij de infrastructuur waardoor we enorm snel kunnen reageren als een nieuwe infectieziekte toeslaat. Dan kunnen we nog sneller in de eerste lijn klinisch zoeken naar de beste behandeling voor de patiënt."

Update 14:56 - 'Meer scholen gaan brugklasperiode verlengen'

Verschillende middelbare scholen gaan de brugklasperiode met ingang van volgend schooljaar verlengen, dat signaleert de VO-raad. Dat komt onder meer voort uit de coronacrisis en de vrijgekomen miljarden om leerachterstanden weg te werken. Volgens de raad zijn onderwijsinstellingen vrij om te bepalen hoe zij de brugklasperiode inrichten. "Daarvoor hebben zij geen toestemming van hogerop nodig."

De belangenorganisatie van schoolbesturen en scholen in het voortgezet onderwijs zegt dat kinderen op de basisschool "een ingewikkeld jaar achter de rug hebben". Het risico op een te laag advies voor vervolgonderwijs is daarom groot. "Aanstaande eerstejaars krijgen door de verlenging een beter vervolgadvies en bovendien de kans om langer te laten zien wat ze kunnen", aldus een woordvoerder.

Update 14:14 - 'Tienduizenden boekingen voor knipbeurten en pedicures'

De afgelopen dagen zijn er tienduizenden reserveringen gemaakt voor vooral knipbeurten, meldt reserveringsplatform Treatwell. Ook pedicures en wenkbrauwbehandelingen zijn populair sinds dinsdag duidelijk werd dat ook andere contactberoepen de deuren weer mogen openen.

Treatwell merkte afgelopen maandag een eerste piek in het aantal reserveringen, nadat er zondag berichten kwamen dat de kappers op 2 maart de deuren mogen openen. Kort voor de persconferentie een dag later werd duidelijk dat ook andere contactberoepen open mogen en dat leidde tot een tweede piek. Tijdens de persconferentie, toen de versoepelingen definitief werden, merkte Treatwell dat het aantal boekingen opnieuw omhoog schoot.

Volgens Treatwell ging het om "tienduizenden behandelingen" die de afgelopen dagen werden geboekt en ligt dat ruim een derde hoger dan na afloop van de eerste lockdown. Vooral mannen waren er snel bij om een afspraak voor een knipbeurt te maken. Bij vrouwen gaat het ook vaak om het verven van het haar. Meer dan de helft van de bij Treatwell aangesloten kappers zijn al volgeboekt in de week van de heropening.

Update 13:59 - Middelbare scholen tobben nog over scenario's voor heropening

Veel middelbare scholen hebben nog geen besluit genomen over hoe zij vanaf volgende week weer deels open gaan. Vooral het garanderen van 1,5 meter onderlinge afstand veroorzaakt kopzorgen. Zo tobben schoolbesturen over het huren van externe ruimtes en over de invulling van het lessenrooster nu ze minimaal een dag per week fysiek onderwijs mogen gaan geven.

Dat verbaast de VO-raad niet. "Het grootste dilemma is hoe om te gaan met de onderlinge afstand en hoeveel leerlingen er terecht kunnen", zegt een woordvoerder van de belangenorganisatie van schoolbesturen en scholen in het voortgezet onderwijs. "Daar moeten scholen nog wel even op kauwen."

Met het huren van zalen van sportverenigingen en culturele instellingen mogen scholen meer ruimte creëren voor onderwijs; gemeenten kunnen mogelijkheden bieden. Naast de problemen met afstand houden zijn er ook de nodige problemen met het rooster.

Update 13:01 - OMT bespreekt mogelijkheden voor meer bezoek in verpleeghuizen

Het Outbreak Management Team (OMT) gaat zich beraden op mogelijke versoepelingen van de coronamaatregelen in verpleeghuizen. Een steeds groter deel van de bewoners is gevaccineerd. Daarom willen de deskundigen die het kabinet adviseren de mogelijkheden gaan bespreken, "met name wat betreft de bezoekregeling", zo heeft voorzitter Jaap van Dissel laten weten aan het ministerie van Volksgezondheid.

Verpleeghuisbewoners worden met voorrang gevaccineerd. Het aantal coronabesmettingen in verpleeghuizen is daardoor flink afgenomen. Volgens cijfers van het RIVM werden op de piek half december 467 besmettingen op één dag gemeld. Afgelopen dinsdag waren het er nog maar 45. Het aantal locaties waar in de vier voorafgaande weken coronagevallen zijn geconstateerd, is volgens de meest recente cijfers met bijna de helft gedaald sinds begin januari, van 858 tot 459 nu.

Het huidige advies is om niet meer dan één bezoeker per dag te ontvangen en twee a drie vaste bezoekers per bewoner aan te wijzen.

Update 12:34 - Bij mooi weer in weekend extra druktemaatregelen Vondelpark

Bij mooi weer in weekends, schoolvakanties en op feestdagen kunnen in het Vondelpark in Amsterdam maatregelen gaan gelden om drukte en daarmee verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Als het aantal bezoekers in het park aanzwelt, gaan eerst de zijingangen dicht tussen 10.00 en 20.00 uur. Blijft het druk of wordt het nog drukker, dan mogen fietsers het park niet meer in en kan de toegang worden gedoseerd of kunnen alle ingangen tijdelijk dicht. Er kan ook extra worden gehandhaafd op naleving van de coronamaatregelen, zoals afstand houden. Verder wijst het stadsdeel horecaondernemers in het park nog eens op de regels omtrent corona.

Afgelopen zondagavond moest de politie optreden bij een spontaan feest in het Vondelpark. Daar hadden zich honderden mensen verzameld van wie een deel eerder op de dag op het Museumplein had gedemonstreerd tegen de coronamaatregelen.

Update 12:26 - VVD en CDA willen dat er meer gebeurt voor de horeca

Coalitiepartijen VVD en CDA willen dat het kabinet meer gaat doen voor de horeca. Ze willen dat er gekeken wordt of terrassen "behoedzaam" geopend kunnen worden. Verder moet onderzocht worden of er extra steun nodig is voor deze sector.

Het kabinet kondigde dinsdagavond versoepelingen aan voor onder meer winkeliers, contactberoepen en het onderwijs. De horeca blijft echter nog dicht. Volgens zowel VVD als CDA is het goed dat het kabinet nu besloten heeft de terrassen niet open te doen. Maar met mooier weer op komst moet wel overwogen worden om richting 8 maart, wanneer er een nieuwe persconferentie over het coronavirus is, de terrassen te openen, zei Pieter Heerma (CDA).

VVD'er Klaas Dijkhoff vindt ook dat moet worden gekeken naar het steunpakket voor de horecaondernemers.

Update 11:23 - Alle examens rijbewijs die vanaf mei verlopen langer geldig

Alle theorie- en praktijkexamens voor het rijbewijs die vanaf mei tot het eind van het jaar verlopen, worden automatisch met zeven maanden verlengd. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) wil zo voorkomen dat ze steeds een nieuwe coulanceregeling moet optuigen.

Door de tijdelijke examenstop als gevolg van de lockdown heeft het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) een enorme achterstand opgelopen. Door de aangekondigde versoepeling van het kabinet kan het CBR vanaf maart wel weer beginnen met het inhalen van de meer dan 600.000 uitgestelde theorie- en praktijkexamens.

De nieuwe coulanceregeling moet mensen meer duidelijkheid en perspectief geven, aldus de bewindsvrouw in een brief aan de Kamer. De regeling geldt ook voor beroepsrijders die de examens hebben gedaan voor de zogenoemde verplichte code 95. Ook behaalde (deel)examens voor de opleiding binnenvaart blijven zeven maanden langer geldig.

Update 10:31 - Van Dissel: lockdown voorkwam zo'n 41.000 ziekenhuisopnames

De lockdown heeft sinds half december ongeveer 41.000 ziekenhuisopnames voorkomen, vertelde Jaap van Dissel van het RIVM woensdag in een presentatie aan Tweede Kamerleden. Dat is inclusief de effecten van de avondklok en het advies om thuis nog hooguit één persoon per dag te ontvangen. Die maatregelen gingen een maand geleden in.

Update 10:30 - RIVM moet 840.000 extra gewone griepvaccins inslaan

Het RIVM moet voor komende winter 840.000 extra gewone griepvaccins inslaan, dus bovenop wat er al normaal wordt ingekocht. Dat staat in een brief aan de Tweede Kamer van gezondheidsminister Hugo de Jonge.

Vorig jaar was de belangstelling voor de gewone jaarlijkse griepprik als gevolg van de coronacrisis plotseling zo groot, dat aan gezonde jongere leden van de doelgroep, 60-plussers, moest worden gevraagd om nog even geen griepprik te halen en 70-plussers en kwetsbaren voor te laten gaan.

In totaal krijgen 6 miljoen mensen jaarlijks een uitnodiging om de prik te halen. De afgelopen jaren ging ongeveer de helft daar op in, maar nu was de vraag enorm gestegen omdat mensen bang waren om én corona én de gewone griep te krijgen. Er was met extra inkoop al op meer toeloop gerekend, maar toch bleek het niet genoeg.

Update 09:48 - Grote namen van eigen bodem bij eerste proefconcerten

Organisatoren ID&T en MOJO hebben een reeks grote namen van eigen bodem gestrikt voor de aankomende Fieldlab-proefevenementen. Bij dit soort proeven wordt onderzocht hoe grote evenementen veilig kunnen plaatsvinden in coronatijd. André Hazes geeft een show in de Ziggo Dome en op het popfestival op het Lowlands-terrein in Biddinghuizen treden onder anderen Chef'Special, De Staat, Maan, Jett Rebel, Donnie, Froukje en Bilal Wahib op.

Het proefevenement op 6 maart in de Ziggo Dome is een dancefeest, met onder anderen Sunnery James & Ryan Marciano, Sam Feldt, Lucas & Steve en Lady Bee. Een dag later verzorgt André Hazes in dezelfde zaal een concert, inclusief een nog niet bekendgemaakt voorprogramma. Bij de twee evenementen worden 1300 bezoekers verwacht.

Op 13 maart vindt op het evenemententerrein in Biddinghuizen een dancefestival plaats met twee podia. Onder anderen Joris Voorn, Reinier Zonneveld, Colin Benders, Nicky Elisabeth en Philou Louzolo staan op de line-up. Een dag later wordt de reeks afgesloten met het popfestival. Er is plek voor 1500 bezoekers.

Update 09:44 - Vaccinatiecapaciteit moet naar 2,5 miljoen prikken per week

De vaccinatiecapaciteit in Nederland moet de komende tijd zodanig worden uitgebreid, dat 2,5 miljoen prikken per week toegediend kunnen worden. Jaap van Delden, die bij het RIVM de leiding heeft over het vaccinatieprogramma tegen het coronavirus, noemde dat doel tijdens een presentatie voor Tweede Kamerleden.

Als meerdere farmaceuten over een tijdje tegelijkertijd grote partijen vaccins aanleveren, willen de diensten die betrokken zijn bij de vaccinaties die zo snel mogelijk kunnen wegprikken. De GGD'en zijn aan het onderzoeken of ze 1,5 miljoen vaccinaties per week kunnen verzorgen. Huisartsen en ziekenhuizen zijn bereid om bij te springen en zouden dan de rest voor hun rekening kunnen nemen.

De GGD'en maken momenteel "grote stappen in efficiëntie", zei Van Delden. Volgens hem kan door een slimmere werkwijze het aantal prikken per uur worden verdubbeld, zonder inzet van extra personeel. Dat heeft onder meer te maken met de inrichting van vaccinatielocaties en de administratie.

Het grote knelpunt blijft wel de beschikbaarheid van vaccins. Zo is er grote onzekerheid over de leveringen door AstraZeneca.

Update 09:24 - Ruim een kwart van de Nederlanders heeft de CoronaMelder

Ruim een kwart van de bevolking, namelijk dik 26 procent, heeft inmiddels de CoronaMelder-app gedownload. Het gaat om precies te zijn om 4.581.756 mensen. Dat schrijft gezondheidsminister Hugo de Jonge aan de Tweede Kamer.

Op 22 februari hadden 115.613 mensen, samen met de GGD, een besmetting gemeld en zo anderen gewaarschuwd dat zij mogelijk ook besmet zouden kunnen zijn.

"Sinds Nederland vanaf 15 december in een lockdown zit, is het aantal waarschuwingen via de CoronaMelder afgenomen. Het evaluatieteam geeft aan dat dit mogelijkerwijs kan worden verklaard doordat er minder sociaal verkeer is", schrijft de bewindsman. "De verwachting is dat zodra het sociale verkeer weer toeneemt en de verspreiding van het virus nog mogelijk is, het aantal notificaties zal stijgen."

Update 08:28 - Bijna 6,5 miljoen kijkers voor coronapersconferentie

Bijna 6,5 miljoen mensen hebben dinsdagavond naar de coronapersconferentie gekeken, blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek. Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge vertelden dinsdag tijdens die persconferentie dat het kabinet een "klein beetje meer risico" gaat nemen. De meeste kijkers, ruim 4,2 miljoen, keken traditiegetrouw via NPO 1 naar de persconferentie. Op RTL 4 keken bijna 1,5 miljoen mensen, via SBS6 ruim een half miljoen en nog eens 278.000 via RTL Z.

Het was dinsdag de 51e persconferentie over Covid-19, de gevolgen en de coronamaatregelen. Die van 14 december werd vooralsnog door de meeste Nederlanders bekeken. Op alle zenders samen zagen 8,6 miljoen Nederlanders de toespraak van Rutte vanuit het Torentje, waarin hij de tweede lockdown van de coronapandemie aankondigde.

Update 06:02 - Rode Kruis: meer voedselnood in Nederland door coronacrisis

Meer Nederlanders vragen het Rode Kruis om voedselhulp omdat zij niet genoeg geld hebben om eten te kopen. De laatste weken gaat het steeds vaker om studenten, ondernemers en alleenstaande ouders, dat merkt de hulporganisatie. Het lukt deze groepen niet om rond te komen door de coronacrisis en daarom schaalt het Rode Kruis de voedselhulp in Nederland op.

Het Rode Kruis bood in mei 2020 voor het eerst voedselhulp aan in de vorm van boodschappenkaarten en voedselpakketten. Het ging toen om 2200 kaarten en pakketten per week. De hulporganisatie moet de voedselhulp de komende weken opschalen naar 6000 boodschappenkaarten per week. Met zo'n kaart, waarop een bepaald geldbedrag staat, kunnen mensen zelf naar de supermarkt om eten uit te kiezen.

Update 04:44 - Kamer debatteert over corona, 'logica zoek' voor linkse oppositie

De Tweede Kamer debatteert woensdag over de versoepelde coronamaatregelen die premier Mark Rutte dinsdag aankondigde en de regels die de komende tijd nog wel gelden, zoals de avondklok. Dat Rutte naast demissionair premier ook partijleider van de VVD is en er over drie weken verkiezingen zijn, zal de oppositie vermoedelijk aangrijpen tijdens het debat.

"Ik heb voor het eerst het idee dat ik niet heb zitten kijken naar een persconferentie van premier Rutte, maar van de lijsttrekker van de VVD", tweet GroenLinks-leider Jesse Klaver dinsdagavond. Volgens hem is de "logica zoek: Je kan straks wel je nagels laten doen, maar een student mag niet studeren in de universiteitsbibliotheek", schrijft hij. Klaver komt woensdag met een voorstel voor meer ruimte op het hbo en de universiteit.

Ook de andere linkse oppositiepartijen zijn weinig lovend over de aangekondigde versoepelingen. Volgens SP-fractievoorzitter Lilian Marijnissen komt het kabinet haar beloftes niet na, door de avondklok in stand te houden. Eerder zeiden Rutte en coronaminister Hugo de Jonge dat deze maatregel als een van de eerste weer zouden verdwijnen. PvdA-leider Lilianne Ploumen vindt dat het perspectief voor jongeren ontbreekt. "De willekeur regeert en dat moet anders."

Update 03:07 - 'Kabinet wil in hele land basisschoolleraren preventief testen'

Het kabinet wil de komende drie maanden bij wijze van een proef basisschoolleraren door het hele land laten testen op corona, ook als ze geen klachten hebben. Dat zeggen ingewijden.

De proef begint eerst bij een beperkt aantal scholen, maar wordt zo snel mogelijk uitgebreid naar landelijke schaal. Leraren nemen de sneltest bij zichzelf af of gaan naar een commerciële teststraat. Tijdens de pilot wordt gekeken welke van die methodes het beste werkt, of dat een combinatie het beste is.

Ook wordt gekeken hoe het experiment uitgebreid kan worden naar het middelbaar onderwijs. Hoeveel geld de proef gaat kosten, zou nog niet bekend zijn.

Basisscholen zijn sinds 8 februari weer open, zij het onder strenge voorwaarden. Als er een besmetting is in de klas, gaat iedereen tien dagen in quarantaine. Na de vijfde quarantainedag kan men zich laten testen en bij een negatieve test mag men weer naar buiten.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.