Milieu en Gezondheid
24 mrt 2021, 06:31
Nederland blijft nog zeker tot en met 20 april in de huidige lockdown. Ook de avondklok blijft van kracht, maar de spertijd gaat vanaf volgende week woensdag een uur later in. Volg in dit liveblog het laatste coronanieuws.
Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op woensdag: 7.624, dat zijn er 1.999 minder dan op dinsdag
Tussen 15 maart en 22 maart testte 8,1 procent van de geteste personen positief, 0,1 procent meer in vergelijking met de waarde op maandag.
Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op woensdag: 2.187, dat zijn er 11 minder dan op dinsdag
Het aantal coronapatiënten op de intensive care op woensdag: 625, dat zijn er 2 meer dan op dinsdag
Aantal sterfgevallen dat is gemeld op woensdag: 31, er zijn tot nu toe 16.3971 coronadoden geregistreerd
Tot nu toe zijn er naar schatting 2.166.469 coronavaccins toegediend, het gaat dan zowel om eerste als tweede prikken
Met "honderdduizend toegangstesten per dag" moet het in april voor een aantal mensen weer mogelijk worden om veilig naar het theater of het museum te gaan. Een planning voor de activiteiten die met toegangstesten worden georganiseerd, maakt het kabinet waarschijnlijk volgende week bekend, zei coronaminister Hugo de Jonge woensdagavond in de Tweede Kamer.
De Jonge wilde nog niet ingaan op welke activiteiten precies worden georganiseerd. De VVD wil bijvoorbeeld dat er proeven worden gedraaid in sportscholen, maar volgens de bewindsman is de experimentele fase al voorbij. De 'Fieldlabs' werden georganiseerd "als een wetenschappelijk experiment", en "het echte toegangstesten" gebeurt vanaf 1 mei. Dan moet een app mensen bij een negatieve test toegang geven tot een bepaald evenement. De Jonge legde uit dat de maand april een soort tussenfase zal zijn, waarin er wel al "honderdduizend toegangstesten per dag" beschikbaar zijn. "En die willen we nuttig besteden ook. Dus dat gaan we doen."
De Jonge gaat in overleg met de voorzitters van de veiligheidsregio's over de "kalender" voor april. Ook sportminister Tamara van Ark en cultuurminister Ingrid van Engelshoven worden hierbij betrokken. Het kabinet wil dat er in zoveel mogelijk sectoren wat ruimte wordt geboden met de toegangstesten.
De Sionkerk op Urk die zondag weer kerkdiensten houdt voor alle leden is zelf verantwoordelijk voor het naleven van de coronamaatregelen. Dat zegt burgemeester Cees van den Bos van Urk.
"De gemeente Urk mag achter de voordeur van kerken niet handhaven", stelt hij. Hij verwijst naar de grondwet waarin "staat dat de bevelsbevoegdheid van de burgemeester bij religieuze en levensbeschouwelijke gebouwen en plaatsen niet van toepassing is voor gebouwen, zoals een kerk."
Hij stelt dat de gemeente regelmatig contact heeft met de kerken. De burgemeester vindt het naleven van de RIVM-richtlijn van wezenlijk belang en hij heeft de kerk ook op zijn verantwoordelijkheid gewezen.
De Tweede Kamer maakt zich zorgen over het vaccinatiebeleid en met name het priktempo, dat volgens haar te laag lag en nog steeds ligt. Onder meer coalitiepartijen D66 en ChristenUnie willen weten waarom niet meer mensen eerder ingeënt kunnen worden.
"Hoeveel vaccins liggen nu op de plank en kan de doorlooptijd tussen de aankomst van vaccins en het prikmoment niet korter?" vraagt Vera Bergkamp (D66) aan het demissionaire kabinet. Ook Carla Dik-Faber (ChristenUnie) wil weten "waarom het zo lang duurt".
De Jonge zegt dat het priktempo omhoog gaat, als de leveranties stabiel blijven. In april denkt hij meer dan 2 miljoen mensen te laten prikken. In juni moeten dat er meer dan 5 miljoen zijn. Begin juli is dan de verwachting dat iedereen ouder dan 18 jaar een eerste prik heeft gekregen.
Veel mensen willen dat het kabinet meer versoepelingen doorvoert en dat het vaccinatiebeleid verandert. Eerst moet iedereen één prik krijgen voordat de tweede prik bij andere mensen wordt gezet. Dat meldt EenVandaag op basis van een onderzoek onder ruim 25.000 leden van het Opiniepanel.
Dat er niet wordt versoepeld, stelt een hoop mensen teleur. 34 procent vindt dat het kabinet meer had moeten versoepelen, ondanks de stijgende besmettingscijfers. Nog eens 14 procent wil alle maatregelen afschaffen. Bij elkaar wil dus de helft (48 procent) minder maatregelen. Onder jongeren is de onvrede het grootst: 58 procent wil meer versoepelingen.
Naast de roep om meer versoepelingen is er veel onvrede over het vaccinatiebeleid. Slechts 34 procent heeft daar nog vertrouwen in. 53 procent wil dat het kabinet eerst alle Nederlanders één prik gaat geven.
De VVD en D66 willen dat het kabinet snel meer pilots gaat doen met het testen bij evenementen en in sectoren. Nu gebeurt het (snel-)testen nog te beperkt volgens de twee coalitiepartijen zoals in het onderwijs. Maar dat moet veel breder, zoals bij theaters, bioscopen en in de horeca. Tijdelijk fractievoorzitter Sophie Hermans van de liberalen zegt in het coronadebat woensdag dat het nog "niet echt opschiet". D66-Kamerlid Vera Bergkamp vindt dat er "een stap verder moet worden gezet".
PVV-leider Geert Wilders pleit ervoor dat sowieso meer getest wordt zodat verschillende sectoren sneller meer mogelijkheden krijgen zolang veel mensen nog niet zijn gevaccineerd. Hij wil ook dat de terrassen snel opengaan. Horecaondernemers krijgen "keer op keer een tik op de neus. De kans op besmetting buiten op een terras is verwaarloosbaar klein", aldus Wilders.
VVD en CDA vinden de opening van terrassen nu niet aan de orde, omdat de risico's te groot zijn. Ze wijzen vooral op de stromen mensen erheen of het langs elkaar heen lopen. Hermans vindt wel dat het kabinet met de horeca moet praten over wat er concreet mogelijk is en de risico's zo klein blijven.
Het ministerie van Volksgezondheid heeft twee tests goedgekeurd waarmee mensen zichzelf kunnen testen op het coronavirus. Het departement verwacht de eerste zelftests half april te ontvangen. Het ministerie denkt dat het om honderdduizenden exemplaren zal gaan. Die zullen dan beschikbaar worden gesteld aan het onderwijs, en aan werkgevers die hun werknemers willen testen.
Omdat de testen formeel medische hulpmiddelen zijn, moest het ministerie eerst een ontheffing verlenen. Dat is nu gebeurd, voor de testen van de bedrijven Roche en Biosynex. Het gaat om zogenoemde antigeentesten, die veel sneller een uitslag geven dan de PCR-test die vooral in de teststraten van de GGD wordt gebruikt.
De eerste testen, die het ministerie over enkele weken verwacht, gaan naar het onderwijs. Dat moet bijdragen aan de heropening van onderwijsinstellingen die nu nog gesloten zijn. "Ook voor werkgevers worden zelftesten beschikbaar gesteld om werknemers zichzelf preventief en frequent te kunnen laten testen", aldus het ministerie.
Ongeveer 33.500 mensen die in de langdurige zorg werken, hebben in de afgelopen dagen een nieuwe afspraak gemaakt om het coronavaccin van AstraZeneca te krijgen. Hun afspraken werden anderhalve week geleden afgezegd toen Nederland tijdelijk stopte met het toedienen van het vaccin.
In totaal werden toen 43.000 afspraken geannuleerd. Die mensen kregen afgelopen weekeinde per sms de uitnodiging om een nieuwe prikafspraak in te plannen. De vaccinaties worden gezet door regionale gezondheidsdiensten. De overkoepelende organisatie, GGD GHOR Nederland, verwacht dat de overige 9500 zorgmedewerkers binnenkort een afspraak maken. "Dit is conform verwachting, we zien geen gekke dingen. Sommige mensen hebben meer tijd nodig voor het inplannen. Mensen moeten ook overleggen over hun roosters, om te kijken wanneer ze tijd hebben voor een afspraak", aldus een GGD-woordvoerster.
Het vaccineren van deze groep werd woensdag hervat. De GGD verwacht ruim een week nodig te hebben om alle 43.000 mensen in te enten. Daarna moeten nog ongeveer 100.000 werknemers in de langdurige zorg worden gevaccineerd. Dat zijn de mensen die tijdelijk geen prikafspraak konden maken vanwege de vaccinatiepauze. Over een paar weken hebben alle 700.000 medewerkers in de langdurige zorg in elk geval een eerste inenting gehad, verwacht de GGD.
Tussen dinsdagochtend en woensdag zijn 7624 nieuwe coronagevallen gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Voor een woensdag is dat het hoogste aantal sinds 30 december.
In de afgelopen zeven dagen zijn 47.676 mensen positief getest. Dat komt neer op gemiddeld 6811 bevestigde besmettingen per dag, het hoogste niveau sinds half januari.
Op maandagen en dinsdagen ligt het aantal positieve tests meestal het laagst. Dat komt doordat minder mensen zich in een weekeinde laten testen. In de loop van de week loopt het dan op. Vorige week woensdag meldde het RIVM 5923 positieve tests. Dat steeg daarna naar 7367 op vrijdag en 7615 op zaterdag.
Na zes achtereenvolgende dagen van stijgingen is het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen afgelopen etmaal iets gedaald. Het totale aantal opgenomen patiënten met Covid-19 is nu 2187, elf minder dan woensdag, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Van hen liggen er 625 op de intensive care, twee meer dan een dag eerder. Op de verpleegafdelingen liggen nu 1562 coronapatiënten, een daling van 13 afgelopen etmaal.
Het is de vijfde dag op rij dat het aantal ic-patiënten boven de 600 uitkomt. Daarvoor ging het ongeveer twee weken lang heen en weer tussen de 550 en 600, en de maand daarvoor schommelde het aantal tussen de 500 en 550.
Coronavaccins worden nu nog uitsluitend met een injectie in de spier toegediend, maar nieuwe manieren van toediening zouden op termijn weleens efficiënter kunnen blijken. De Gezondheidsraad schrijft dat op termijn de toediening via de huid of de slijmvliezen, bijvoorbeeld via een neusspray, "uitkomst zou kunnen bieden". Een lagere dosis vaccin "zou dan kunnen volstaan om een immuunrespons op te wekken", aldus een commissie van de raad die zich bezighoudt met medische vraagstukken rond Covid-19.
Dat een lagere dosis waarschijnlijk voldoende is bij de alternatieve methoden, komt doordat de huid en slijmvliezen specifieke afweercellen hebben. Ook zijn daar meer afweercellen aanwezig dan in de spieren, legt de Gezondheidsraad uit in een brief aan minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge. Met een lagere dosering zou zodoende toch een sterke immuunrespons opgewekt kunnen worden. Dat betekent dat met dezelfde hoeveelheid vaccin meer mensen gevaccineerd kunnen worden. Gezien de grote schaarste aan vaccins is dat een aanlokkelijke gedachte.
Voor vaccins tegen influenza en rabiës is inmiddels aangetoond dat bij toediening via de huid een lagere dosis voldoende bescherming biedt. Voor Covid-19 moet hier nog nader onderzoek naar worden gedaan. Onder meer in Nederland, de VS en het Verenigd Koninkrijk wordt onderzoek gedaan naar de toediening van coronavaccin met een neusspray.
"Hoewel er nog veel onbekend is en veel onderzoek nodig is, hebben dit soort vaccins potentie om op termijn een bijdrage leveren aan de bestrijding van Covid-19", concludeert de Gezondheidsraad.
Willem Engel, voorman van actiegroep Viruswaarheid, moet op 30 maart voor de politierechter in Den Haag verschijnen. Het Openbaar Ministerie beschuldigt hem van opruiing tegen het openbaar gezag. Engel schreef op 10 oktober vorig jaar op Facebook over zijn arrestatie tijdens een onaangekondigde demonstratie op Het Plein in Den Haag. "Ja maar dan moeten we misschien agenten onder burgerarrest gaan stellen, want dit ehhh want ze gijzelen nu hè", zou Engel hebben gepost.
Engel staat ook terecht voor het feit dat hij heeft geweigerd de demonstratie onmiddellijk te beëindigen, tegen het gebod daartoe van de burgemeester in, en zich te verwijderen van de locatie.
De demonstratie was gericht tegen de coronaspoedwet, die op dat moment in behandeling was in de Tweede Kamer. Rotterdammer Engel kreeg destijds een gebiedsverbod van tien dagen voor Den Haag.
Het probleem met defecte flesjes van het Pfizer/BioNTech-vaccin speelt niet in Nederland. Woensdag is de vaccinatie in Hongkong en Macau vanwege een mankement aan de verpakking tijdelijk opgeschort, maar volgens een woordvoerder van Pfizer is daar in ons land geen sprake van.
De regering in Hongkong kreeg een waarschuwing over problemen met de sluitingen van de flesjes, waarna uit voorzorg is gestopt met prikken. De defecte flesjes zouden zijn geleverd via Fosun Pharma, de Chinese partner van farmaceuten Pfizer en BioNTech. "De levering van de vaccins in Nederland gaat via Pfizer in België", aldus de woordvoerder. "Het is een compleet andere partij waar het kwaliteitsprobleem niet speelt. We kunnen daarom gewoon doorgaan met het prikken."
Mensen in Nederland van 75 en 76 jaar oud krijgen vanaf woensdag een uitnodiging om te worden ingeënt met het vaccin van Pfizer en BioNTech. Half april zijn 70- tot 74-jarigen aan de beurt en eind april mensen van 65 tot 69. Ook hun partners mogen zich laten vaccineren.
De levering van vaccins bepaalt hoe snel er in Nederland kan worden gevaccineerd. "Het zijn de vaccins die het vaccineren vertragen", zegt Jaap van Delden, die voor het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) het vaccinatieprogramma tegen het coronavirus leidt.
Van Delden is vooral kritisch over AstraZeneca. Die levering is "zeer instabiel", niet alleen in hoeveel het bedrijf levert, maar ook wanneer dat komt. De grafieken van die leveringen zijn volgens Van Delden "een chaos". Daarom houdt Nederland voor de zekerheid een grotere voorraad van dat middel achter de hand dan bij concurrent Pfizer, dat stabieler levert.
De AstraZeneca-voorraad is nu groter dan het RIVM zou willen, omdat Nederland een grote levering had gekregen vlak voordat de vaccinatie met AstraZeneca werd stilgelegd. Tijdens die prikpauze kwam bovendien nog een levering binnen. In de komende periode zullen die vaccins worden ingezet en moet de voorraad kleiner worden.
Mensen van 75 en 76 jaar oud krijgen vanaf woensdag een uitnodiging om te worden gevaccineerd tegen het coronavirus. Half april zijn 70- tot 74-jarigen aan de beurt en eind april mensen van 65 tot 69. Ook hun partners mogen zich laten vaccineren. Zij krijgen het vaccin van Pfizer en BioNTech. Dat zegt Jaap van Delden, die voor het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) het vaccinatieprogramma leidt woensdag tijdens een technische briefing in de Tweede Kamer.
Volgens Van Delden is de vaccinatie van de ouderen inmiddels "ongeveer klaar". Binnen twee tot drie weken moet de vaccinatie van mensen met medische risico's afgerond zijn.
Ook andere groepen komen nu aan de beurt voor vaccinatie. Zo worden momenteel ook zorgverleners voor mensen met een persoonsgebonden budget uitgenodigd. Oudere gedetineerden zijn afgelopen tijd ingeënt met het vaccin van Moderna en ook oudere asielzoekers krijgen de komende tijd dat vaccin.
Veel mensen die een bericht van de app CoronaMelder kregen omdat ze in contact zijn geweest met een besmet persoon, hadden dit zonder de app waarschijnlijk nooit geweten. Van de mensen die een melding kregen, is zo'n 58 procent namelijk niet benaderd door de GGD voor bron- en contactonderzoek. De CoronaMelder is wat dat betreft dus effectief, concluderen onderzoekers van de Erasmus Universiteit.
"Zonder CoronaMelder was deze groep niet of tenminste niet op tijd in beeld gekomen", aldus de onderzoekers. Wel blijkt uit het onderzoek dat nog een aanzienlijk deel van de mensen zich niet aan de adviezen houdt. Minder dan de helft van de mensen die een melding ontvangt, blijft ook daadwerkelijk thuis. Om ervoor te zorgen dat meer mensen in isolatie gaan en snel een testafspraak maken, zou het kabinet extra moeten communiceren over de app.
Verder stellen de onderzoekers dat jongeren veel vaker een melding krijgen dan ouderen. "Een mogelijke verklaring hiervoor is dat jongeren sociaal mobieler zijn dan ouderen", aldus de onderzoekers.
Verder komt uit het onderzoek naar voren dat de helft van de respondenten een testafspraak maakt op dezelfde dag dat een melding wordt ontvangen. De ouderen doen dat beduidend vaker (65 procent). Jongeren vragen minder vaak dezelfde dag nog een test aan (43 procent).
Ruim vijf miljoen mensen keken dinsdagavond naar de persconferentie van demissionair premier Mark Rutte en demissionair coronaminister Hugo de Jonge over de coronamaatregelen. Dat is minder dan bij de vorige persconferentie van 8 maart, waar destijds ruim 5,5 miljoen mensen op afstemden.
De meeste mensen, zo'n 3,36 miljoen, bekeken de persconferentie op NPO 1. Ongeveer 1,37 miljoen mensen zagen Rutte en De Jonge via RTL 4 en 437.000 via SBS6, blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek.
De persconferentie op NPO 1 was ook gelijk het best bekeken programma van de avond. Daarop volgden het NOS Journaal van 20.00 uur (2,7 miljoen) en Ik Vertrek (2,5 miljoen).
Stichting IZZ, een ledencollectief van mensen in de zorg, heeft tot nu toe van 375 zorgmedewerkers die zelf corona hebben gehad een aanvraag gekregen voor compensatie van hun eigen risico in de zorgverzekering. De compensatieregeling is bedoeld voor zorgpersoneel met een collectieve IZZ Zorgverzekering. Als ze zelf de ziekte hebben opgelopen en daardoor hun eigen risico moesten aanspreken, kunnen ze dat verplichte eigen risicobedrag van 385 euro gecompenseerd krijgen.
De compensatieregeling werd in november vorig jaar gelanceerd. Eind december 2020 stond de teller nog op 120 aanvragen. Van de huidige 375 aanvragen zijn er 300 toegekend en afgehandeld, wat neerkomt op een bedrag van 115.000 euro, aldus de stichting. De overige aanvragen zijn of net ingediend, of nog in behandeling.
De proef in Utrecht om het gedrag van cafébezoekers te testen, gaat door in afgeslankte vorm. Volgens het kabinet kan alleen een kleinschaligere variant, vanwege de huidige situatie met de toegenomen besmettingen van het coronavirus.
Onderzoekers willen kijken hoe horecaondernemers, hun personeel en gasten omgaan met de coronaregels. Hoe de contactmomenten zijn, met hoeveel personen bezoekers een praatje maken en hoe lang zij met elkaar kletsen. Ook onderzoeken zij hoe goed de maatregelen worden nageleefd en hoe het zit met de ventilatie. Het doel is om te kijken hoe cafés straks op een veilige en verantwoorde manier open kunnen.
Wanneer dat 'Fieldlab' kan plaatshebben is nog niet bekend. Onder coördinatie van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en in overleg met andere betrokken departementen en de veiligheidsregio's en gemeenten wordt voor de pilots in april een planning opgesteld, die past bij de dan geldende epidemiologische situatie. Ook Koninklijke Horeca Nederland, de Horeca Alliantie en TNO zijn bij de test betrokken.
Farmaceut Janssen levert in april bijna 170.000 coronavaccins aan Nederland, meldt minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) aan de Tweede Kamer. Van dit vaccin is maar een prik nodig.
Halverwege april levert Janssen 84.750 vaccins. In de laatste week van de maand wordt nog eens eenzelfde hoeveelheid geleverd. De farmaceut wil in het tweede kwartaal in totaal 3 miljoen vaccins leveren.
De Gezondheidsraad adviseerde eerder het vaccin van Janssen als eerste toe te dienen aan ouderen boven de 60 jaar en aan mensen met specifieke medische aandoeningen.
Volgende week komt ook nog een "een zeer grote levering" van het vaccin van het Brits-Zweedse AstraZeneca binnen, aldus De Jonge. Het gaat om 427.403 doses. Deze farmaceut levert zeer onregelmatig.
Het kabinet hoopt dat begin juli twee derde van de mensen van 18 jaar en ouder volledig zijn ingeënt. Een derde heeft dan een prik gehad. Dit wordt alleen bereikt als er geen problemen met de leveringen komen.
De komende twee maanden zal Nederland nog te maken hebben met "stevige maatregelen", verwacht de coronaminister. Dat is om te verhinderen dat de derde golf te hoog wordt. Dinsdag kondigde het kabinet aan dat de huidige coronamaatregelen worden verlengd tot en met 20 april.
De Sionkerk op Urk opent de deuren weer voor al haar leden. De orthodoxe gemeente laat de coronaregels goeddeels los, uit onvrede met het landelijke overheidsbeleid, meldt Trouw.
De GGD'en beginnen woensdag weer met het toedienen van het coronavaccin van AstraZeneca. De vaccinaties met dat middel waren anderhalve week geleden stilgelegd uit angst voor mogelijke zeldzame bijwerkingen.
GGD'en dienen het AstraZeneca-vaccin toe aan mensen die in de zorg werken. Vanwege de prikpauze moesten 43.000 prikafspraken worden afgezegd. Die mensen zijn als eersten aan de beurt.
Huisartsen dienen het vaccin van AstraZeneca ook toe. Zij geven het aan 60- tot 64-jarigen, mensen met het syndroom van Down en mensen met extreem overgewicht. Verder wordt het vaccin gegeven aan medewerkers en cliënten van de geestelijke gezondheidszorg (ggz). Ook die inentingen beginnen deze week.
Dat de avondklok vanaf 31 maart een uur later ingaat, zal volgens Ernst Kuipers geen effect hebben op het aantal besmettingen. Dat zei de hoogleraar en voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg dinsdagavond in de talkshow Op1.
"Een uur opschuiven heeft vrijwel zeker nauwelijks enig effect. Als het al een effect heeft", zei Kuipers, die zich nog altijd zorgen maakt om de hoge besmettingscijfers. Maandag liet hij al weten dat versoepelen op dit moment vragen om problemen is.
"We zitten op dit moment qua aantal besmettingen en daarmee ook met het aantal patiënten in de ziekenhuizen op een hoog niveau", zei Kuipers in Op1. Volgens hem zijn in het afgelopen jaar bij dezelfde besmettingscijfers de maatregelen juist aangescherpt. "En de aantallen stijgen", zegt hij over de huidige situatie. "Dat geeft al aan: je hebt niet heel veel ruimte."
Volgens Kuipers heeft het vaccineren vooralsnog geen grote positieve gevolgen voor de druk op de ziekenhuizen. Hij legt uit dat in totaal nu zo'n 1,5 miljoen mensen een prik hebben gehad. "Dat is minder dan 10 procent van de bevolking." Ook wijst hij erop dat de mensen die nu gevaccineerd zijn veelal een hele hoge leeftijd hebben en anders ook niet zo snel in het ziekenhuis terecht zouden komen.
Om verder te kunnen versoepelen is het "van essentieel belang" dat 60-plussers zo snel mogelijk gevaccineerd worden tegen het coronavirus. IC-arts Diederik Gommers zegt in het praatprogramma Beau op RTL 4 dinsdagavond dat bij die groep "de volgende uitdaging" ligt.
Gommers hekelt bij Beau dat het prikken in zijn ogen nog steeds onvoldoende op gang is gekomen. "Blijkbaar gaat het toch lastig met de aanlevering van die vaccins", zegt hij. Want "het prikje zetten in de bovenarm" is volgens hem niet zo moeilijk.
Gommers had graag gezien dat alle 60-plussers in april een eerste prik zouden hebben gekregen, maar dat loopt nu mogelijk uit tot juni. Anders had in mei verder versoepeld kunnen worden, stelt Gommers. "Dan krijg ik mijn grootste gedeelte niet meer naar het ziekenhuis en naar de intensive care", legt hij uit. Want de 60-plusgroep wordt nu nog het vaakst opgenomen met corona.
Het belang van vaccineren ziet Gommers bijvoorbeeld bij de 80-plussers. Volgens hem is de oversterfte in maart voorbij doordat die groep inmiddels gevaccineerd is.
Hart van Nederland/ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.