Terug

Volg Hart van Nederland

LIVEBLOG | Mogelijk negatieve gevolgen vakanties na versoepelen coronaregels op scholen

LIVEBLOG | Mogelijk negatieve gevolgen vakanties na versoepelen coronaregels op scholen

Milieu en Gezondheid

24 mei 2021, 06:18

Beetje bij beetje gaat het land weer van het slot. Zo kunnen we langer op het terras zitten, kunnen we de coronakilo's eraf sporten in de sportschool en het zwembad. Ook kunnen mensen weer naar pretparken en dierentuinen. Ondertussen blijven besmettingscijfers en de cijfers in de ziekenhuizen dalen. Volg in dit liveblog het laatste coronanieuws.

  • Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op maandag: 2.766, dat zijn er 705 minder dan op zondag

  • Op zaterdag 22 mei testte 9,4 procent van de geteste personen positief

  • Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op maandag: 1.097, dat zijn er 7 minder dan op zondag

  • Het aantal coronapatiënten op de intensive care op maandag: 598, dat zijn er 12 minder dan op zondag

  • Op maandag zijn 11 sterfgevallen gemeld, in totaal zijn er tot nu toe 17.555 coronadoden geregistreerd

  • Tot nu toe zijn er naar schatting 8.457.934 coronavaccins toegediend, het gaat dan zowel om eerste als tweede prikken

Update 20:45 - Mogelijk negatieve gevolgen vakanties na versoepeling op scholen

De volledige opening van de middelbare scholen kan ervoor zorgen dat geplande vakanties in het begin van de zomervakantie in het water vallen. Daarvoor waarschuwt het Outbreak Management Team (OMT) in een advies aan het kabinet, schrijft het Noordhollands Dagblad.

Zaterdag besloot het kabinet tot versoepeling in het voortgezet onderwijs. Het OMT heeft het kabinet positief geadviseerd omdat het aantal ziekenhuisopnames fors blijft dalen en het aantal gevaccineerden gestaag toeneemt.

De adviseurs waarschuwen wel voor negatieve gevolgen. Het loslaten van de afstandsregel leidt tot meer besmettingen onder leerlingen. En als leerlingen positief testen, dan zullen ze eerder hun ouders besmetten, wat ’negatieve gevolgen kan hebben voor geplande vakanties’, aldus het OMT.

Update 17:48 - RIVM ontkent betrokkenheid bij ‘testen voor toegang’

Het kabinet heeft al honderden miljoenen uitgegeven om 1 juni van start te gaan met ‘testen voor toegang’. Het RIVM en het OMT ontkennen betrokkenheid bij de opzet, schrijft Follow the Money. Epidemiologen en artsen trekken het nut ernstig in twijfel nu de besmettingsaantallen snel dalen. "Dit is geld over de balk smijten en draagt niet bij aan het voorkomen van IC-opnames."

Het ministerie van Volksgezondheid heeft al 265 miljoen van het budget van 1,1 miljard vrijgegeven. Volgens gezondheidseconoom en epidemioloog Eline van den Broek liggen de kosten van ‘testen voor toegang’ exorbitant veel hoger dan de heersende norm van kosteneffectieve maatregelen. "Dit is geld over de balk smijten en draagt niet bij aan het voorkomen van IC-opnames."

Het RIVM ontkent betrokkenheid bij de opzet van ‘testen voor toegang’, "het is een politieke, beleidsmatige beslissing. Wij hebben niet gerekend aan de testsamenleving".

Update 16:08 - Weekgemiddelde coronagevallen daalt verder

Tussen zondag- en maandagochtend registreerde het RIVM 680 nieuwe coronagevallen minder dan de dag ervoor, waarmee het weekgemiddelde verder daalt. Gemiddeld kwamen er in de afgelopen zeven dagen 4015 nieuwe besmettingen per etmaal aan het licht, waar het gemiddelde zondag op 4029 stond.

In totaal registreerde het RIVM 2766 nieuwe positieve coronatesten tussen zondag en maandag. Zondagochtend werden 3446 nieuwe gevallen gemeld. Het lage aantal van maandag zou kunnen komen doordat minder mensen zich tijdens het pinksterweekeinde hebben laten testen.

In het afgelopen etmaal werden 11 sterfgevallen door corona gemeld. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Als een coronapatiënt overlijdt, wordt dit soms pas na een tijdje doorgegeven. Zondag werden er 8 coronadoden geregistreerd.

Update 15:43 - Minder dan 600 coronapatiënten op intensive cares

Op tweede pinksterdag liggen er minder dan 600 coronapatiënten op de Nederlandse intensive cares. Dat is voor het eerst sinds 19 maart. Het totaal aantal coronapatiënten dat op maandag in de ziekenhuizen is opgenomen is met 1695 bezette bedden niet zo laag geweest sinds 11 december 2020, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Het is de zevende opeenvolgende dag dat er minder patiënten met Covid-19 in de ziekenhuizen liggen dan een etmaal eerder. Het totale aantal daalde maandag met 19 patiënten vergeleken met zondag. Er liggen maandag 598 coronapatiënten op de ic's, 12 minder dan de dag ervoor.

Op de verpleegafdelingen kwamen er voor de tweede dag achtereen minder dan honderd (92) nieuwe patiënten binnen. Er liggen nu 1097 coronapatiënten op de verpleegafdelingen.

Update 06:00 - Dak- en thuislozen vanaf deze week ingeënt tegen corona

Dak- en thuislozen worden vanaf deze week ingeënt tegen het coronavirus. GGD-medewerkers en artsen zullen mensen prikken bij opvanglocaties en met mobiele prikteams.

Volgens de GGD leven naar schatting ongeveer 60.000 mensen zonder dak boven hun hoofd in Nederland. Tot dusver is contact gelegd met ongeveer 25.000 van hen. Opvangcentra, gemeenten, kerken, het Rode Kruis en het Leger des Heils helpen om de lastig te bereiken groep in kaart te brengen. Dak- en thuislozen worden ingeënt met het vaccin van Janssen. Van dat vaccin is maar één prik nodig en dus ook maar één afspraak.

Deze week kunnen ongeveer 10.000 dak- en thuislozen die dat willen een prik krijgen, te beginnen in vijftien van de 25 GGD-regio's. Het gaat om de regio's Amsterdam, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Utrecht, Hollands Midden, Zuid-Holland Zuid, Flevoland, Zaanstreek-Waterland, Hollands Noorden, IJsselland, Groningen, Drenthe, Brabant-Zuidoost, Zuid Limburg en Limburg-Noord.

Andere lastig te bereiken doelgroepen worden later pas gevaccineerd, laat de GGD weten. Het gaat om onder meer ongedocumenteerden, arbeidsmigranten die langer dan een maand in Nederland werken en mensen die in een vrouwenopvang verblijven. Naar schatting gaat het in totaal om ongeveer 500.000 mensen.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.