Terug

Volg Hart van Nederland

LIVEBLOG | 'Kijk voetbalwedstrijden EK thuis'

LIVEBLOG | 'Kijk voetbalwedstrijden EK thuis'

Milieu en Gezondheid

25 mei 2021, 06:51

Beetje bij beetje gaat het land weer van het slot. Zo kunnen we langer op het terras zitten, kunnen we de coronakilo's eraf sporten in de sportschool en het zwembad. Ook kunnen mensen weer naar pretparken en dierentuinen. Ondertussen blijven besmettingscijfers en de cijfers in de ziekenhuizen dalen. Volg in dit liveblog het laatste coronanieuws.

  • Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op dinsdag: 2.531, dat zijn er 235 minder dan op maandag

  • Op zaterdag 22 mei testte 9,4 procent van de geteste personen positief

  • Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op dinsdag: 1.681, dat zijn er 14 minder dan op maandag

  • Het aantal coronapatiënten op de intensive care op dinsdag: 579, dat zijn er 19 minder dan op maandag

  • Op dinsdag zijn 13 sterfgevallen gemeld, in totaal zijn er tot nu toe 17.568 coronadoden geregistreerd

  • Tot nu toe zijn er naar schatting 8.542.731 coronavaccins toegediend, het gaat dan zowel om eerste als tweede prikken

Update 23:15 - Grapperhaus wil cafés eerder openen

Cafés moeten net als restaurants in de zogenoemde stap 3 van het openingsplan al open. Hiervoor pleit minister Ferd Grapperhaus van Justitie dinsdag. Volgens de officiële plannen zouden de kroegen pas later open mogen.

Hij zei na afloop van het Veiligheidsberaad, het overleg met de voorzitters van de 25 veiligheidsregio's, dat hij af wil van het onderscheid tussen de restaurants (droge horeca) en cafés (natte horeca). "Het onderscheid is soms zo moeilijk vast te stellen. Bovendien moeten mensen met een kroeg dan nog langer wachten." Grapperhaus heeft daarom voorgesteld in stap 3 naast de restaurants ook de cafés te openen.

Het kabinet besluit hier vrijdag over. Dan bepaalt het ook of die derde stap wordt vervroegd met een paar dagen. De versoepelingen gaan dan het eerste weekeinde van juni in.

Update 22:53 - De Jonge: het was ongelukkig om cultuur niet-essentieel te noemen

Hugo de Jonge vindt het achteraf "ongelukkig" dat de cultuursector in de wetgeving voor het toegangstesten is omschreven als niet-essentieel. De demissionair minister van Volksgezondheid zei tijdens een debat in de Eerste Kamer dat die term uit een advies van de Gezondheidsraad komt, maar dat het overnemen daarvan "voer voor misverstanden" is geweest.

De Jonge begreep in eerste instantie de ophef in de cultuursector niet over de term niet-essentieel, omdat zijn woorden uit de context gehaald zouden zijn. "Dan worden er drie columns over geschreven en is een halve sector boos, verdrietig en beledigd, maar dat bedoelde ik niet zo." Een column van Maxim Februari in NRC bracht hem op andere gedachten, zo zei de bewindsman.

Februari schreef dat door de minister straks bij wet wordt vastgelegd dat kunst niet-essentieel is: "dat het niet van primair belang is te spelen, iets te beleven en te ervaren, gezamenlijk naar betekenis te zoeken, als verveelde puber onder protest in een theaterzaal te zitten, de voorstelling te haten en zo je persoonlijkheid soeverein vorm te geven". De term niet-essentieel voor de kunst is nu blijvend, waarschuwde de columnist.

De minister zei dinsdag in de senaat die column "vrij treffend" gevonden te hebben. "Natuurlijk is cultuur essentieel, we kunnen niet zonder culturele uitingen." Volgens De Jonge is het werk van kunstenaars en theatermakers "wat het leven mooi maakt" en hebben mensen het ook nodig om optredens te kunnen bijwonen in "zo groot mogelijke zalen". Daar verbond hij overigens verder geen consequenties aan.

Update 22:15 - KHN: Oproep Grapperhaus om thuis voetbal te kijken heel raar

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) noemt de oproep van minister Grapperhaus om thuis de EK-voetbalwedstrijden te kijken in plaats van in de kroeg "heel raar". "De afgelopen maanden is duidelijk geworden dat de besmettingen thuis plaatsvinden en niet in een gecontroleerde omgeving zoals de horeca. Met deze oproep laat de minister zien dat hij ver van de realiteit af staat", aldus voorzitter van de branchevereniging Robèr Willemsen.

Volgens Willemsen laat de horeca alweer weken zien dat ze gasten veilig en verantwoord ontvangen. De voorzitter verwacht dat de versoepelingen doorgezet zullen worden en in de veilige omgeving moeten mensen dan ook voetbal kunnen kijken. "We snappen dat dat niet in stampvolle zaken gaat waar mensen hossend doorheen gaan, maar georganiseerd moet dat gewoon goed gaan."

Daarnaast is het voordat Nederland wellicht in een kwartfinale speelt alweer eind juni, zegt Willemsen. "Ik ga ervan uit dat de overheid doorgaat met vaccineren en als ze dat doet in het tempo waarin het kan, dan zou iedereen tegen die tijd zijn eerste prik gehad moeten hebben", zegt hij.

Update 21:39 - Grapperhaus: nog even geduld met evenementen

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie) vraagt "nog even geduld te hebben met evenementen". Vooral omdat de handhavers het afgelopen jaar keihard hebben gewerkt en veel overuren hebben gedraaid. De minister vindt dat politiemensen en boa’s rust verdienen.

De burgemeesters in het Veiligheidsberaad geven aan dat zij rekening houden met de werkdruk van de hulpdiensten.

"Die hebben behoorlijk wat voor de kiezen gekregen en daarom kunnen niet alle evenementen doorgaan. Wij moeten kijken naar wat kan en niet kan. Een groot dancefestival waar de 1,5 meter afstand wordt belemmerd, kan niet zonder toegangstesten doorgaan", zegt voorzitter Hubert Bruls, de burgemeester van Nijmegen.

Update 20:51 - 'Kijk voetbalwedstrijden EK thuis'

Kijk voetbalwedstrijden thuis en niet op grote videoschermen in de kroeg. Die oproep deed minister Ferd Grapperhaus dinsdag na afloop van het Veiligheidsberaad. De minister is bang dat de schermen te veel mensen aantrekken, waardoor de coronabesmettingen weer kunnen toenemen. Hij roept iedereen op verstandig te zijn.

Het kabinet hoopt dat rond het EK de cafés en de restaurants weer open kunnen, maar Grapperhaus vindt het dan nog te vroeg voor "live-entertainment en videoschermen".

De minister sprak dinsdag de voorzitters van de 25 veiligheidsregio's bij. Een van de onderwerpen was stap 3 van het openingsplan. Hierin mag de horeca meer. Het kabinet wil deze stap vervroegen met een paar dagen.

Update 19:52 - Burgemeesters hopen op snellere versoepelingen coronaregels

Burgemeesters van het Veiligheidsberaad hopen op snellere versoepelingen. "Wij willen allemaal zo snel mogelijk van alle maatregelen af, maar het moet wel kunnen", zegt burgemeester Wouter Kolff van Dordrecht voorafgaand aan de bijeenkomst van de voorzitters van de 25 veiligheidsregio's.

"Iedereen snakt (...) naar meer vrijheden, ook in Den Haag", zegt burgemeester Jan van Zanen van de hofstad. Sybrand van Haersma Buma van Leeuwarden ziet het rooskleurig in. "Het gaat de goede kant op met de coronacijfers." Aboutaleb denkt eveneens dat het kabinet zich kan beroepen op "afspraken die eerder zijn gemaakt" om sneller te versoepelen nu de "trend onmiskenbaar dalende" lijkt.

Het verschil tussen het RIVM en het kabinet is volgens hem maar vier dagen. Het RIVM adviseert het kabinet om nog even pas op de plaats te maken. Het kabinet wil juist met een paar dagen versnellen. "Als de discussie gaat over het aantal dagen, dan zijn we al een heel eind gekomen", vat Jack Mikkers van Den Bosch positief samen.

Update 19:32 - Aantal coronabesmettingen songfestival wordt niet bekendgemaakt

Het aantal coronabesmettingen dat eventueel onder het publiek heeft plaatsgevonden tijdens het Eurovisie Songfestival wordt niet bekendgemaakt. Dat bevestigde een woordvoerder van Fieldlab Evenementen na berichtgeving van RTV Rijnmond. Volgens de woordvoerder zou het wél melden van het aantal besmettingen ertoe leiden dat alle berichtgeving slechts daarover gaat en niet over de rest van het onderzoek.

Volgens Fieldlab is de bekendmaking van het aantal besmettingen geen onderdeel van het onderzoek. Bij eerdere testevenementen, zoals het concert van André Hazes en de theatervoorstelling van Guido Weijers, werd het aantal besmettingen wel gemeld. In de zogenoemde tweede fase van het onderzoek, waar ook de 3FM Awards en sportevenement Mud Masters onder vallen, gebeurt dat niet meer.

Bij Fieldlab Evenementen, een samenwerking tussen de overheid en de cultuursector, wordt gekeken hoe er op een veilige manier evenementen georganiseerd kunnen worden tijdens de coronacrisis. De uitkomsten van eerdere evenementen, waaronder ook voetbalwedstrijden en een festival, worden nu meegenomen tijdens grotere evenementen, zoals het songfestival in Rotterdam Ahoy.

Bezoekers van het songfestival zijn wel gevraagd zich binnen vijf dagen na het evenement te laten testen, zoals bij eerdere evenementen. Bij andere evenementen deed ongeveer 80 procent dat.

Update 17:24 - Fitness-stichting spant kort geding aan tegen Nederlandse staat

De Stichting Fitness Is Medicijn spant een kort geding aan tegen de Nederlandse staat. De stichting wil dat de sportscholen volledig open mogen. "We eisen volledige heropening omdat de situatie nu disproportioneel is, zeker gezien de aanstaande versoepelingen", laat juridisch adviseur Karim Aachboun weten. Op de basiscoronaregels na, wil de stichting geen verdere voorwaarden voor de sportscholen.

Volgens Aachboun is het jongste kabinetsbesluit om de sportscholen onder voorwaarden te openen genomen op basis van een medisch advies van het Outbreak Management Team. Dat mag door de rechter getoetst worden op basis van een volledige belangenafweging, zegt hij.

In Nederland zijn de sportscholen sinds woensdag 19 mei weer onder voorwaarden open. Bij binnensportlocaties mogen maximaal 30 mensen aanwezig zijn en moet iedereen 1,5 meter afstand houden. Buiten geldt ook het maximumaantal van 30 mensen voor sporten in groepen. De stichting wil van deze coronaregels af.

Daarnaast is Aachboun van mening dat de reisbewegingen, die volgens het kabinet een belangrijk argument zijn om de sportscholen voor een flink deel gesloten te houden, met heropening juist beter gemonitord kunnen worden. "Als je naar de sportschool gaat, moet je met een pasje binnenkomen. Buiten sporten wordt juist niet geregistreerd. Daarnaast zullen de reisbewegingen niet toenemen, omdat de meeste mensen sporten in de buurt van waar ze wonen."

Update 17:16 - Voor het eerst miljoen prikken in een week

Iets meer dan een miljoen Nederlanders zijn vorige week gevaccineerd tegen het coronavirus. Voor het eerst komt het aantal prikken boven die grens uit. Het aantal toegediende vaccins steeg met 1.009.988, volgens gegevens die het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) wekelijks verstrekt.

In totaal zijn nu 6,15 miljoen Nederlanders gevaccineerd. Van hen hebben 2,3 miljoen ook al de herhaalprik gekregen. Tussen maandag 17 en zondag 23 mei kregen ruim 491.000 mensen de eerste prik. Dat is minder dan in de vier weken ervoor.

Daar staat tegenover dat meer dan 517.000 mensen de tweede inenting ontvingen. Dat is bijna evenveel als de twee voorgaande weken bij elkaar. Niet eerder kregen in één week tijd zoveel mensen de herhaalvaccinatie.

De GGD’en breiden op dit moment hun capaciteit uit, zodat ze binnenkort 2 miljoen prikken per week kunnen zetten. Volgens een woordvoerster van koepelorganisatie GGD GHOR Nederland is het zetten van zoveel vaccinaties geen enkel probleem.

18 van de 25 GGD-regio's staan al helemaal klaar om op te schalen zodra de leveringen van de vaccins dat toelaten. Zeven regio's zoeken nog naar bijvoorbeeld extra EHBO’ers of hosts, maar de woordvoerster benadrukt dat het werven "heel rap" gaat. Hoeveel mensen er nog worden gezocht kan ze niet zeggen, "want het gaat zo snel, dat zou over een uur alweer veranderd kunnen zijn".

Update 17:13 - OMT sluit ondanks vaccinaties coronagolf komende winter niet uit

Het Outbreak Management Team (OMT) sluit een nieuwe golf van coronabesmettingen komende winter niet uit, zo wordt duidelijk uit het laatste advies dat de deskundigen naar het kabinet hebben gestuurd.

In een "optimistische situatie" waarin 75 procent van de bevolking is gevaccineerd, zou het zogeheten reproductiegetal van het virus "net onder de 1" kunnen blijven, schat het OMT in. Een nieuwe uitbraak kan echter wel degelijk weer mogelijk worden als er bepaalde tegenvallers zijn.

Update 17:12 - Minder vrijwilligersklussen tijdens NLdoet wegens corona

Vanwege coronabesmettingsgevaar zijn er dit jaar minder vrijwilligersklussen tijdens NLdoet, de grootste vrijwilligersactie van Nederland. Dat meldt organisator Oranje Fonds. Voor dit weekend zijn ruim 5500 projecten aangemeld.

Om coronabesmettingen te voorkomen moeten vrijwilligers zoveel mogelijk buiten aan de slag, waardoor er minder dan normaal mogelijk is. In 2019 werden nog ruim 8000 vrijwilligersacties aangemeld, een jaar eerder zelfs bijna 10.000. Vorig jaar kon het evenement niet doorgaan vanwege het coronavirus.

De zeventiende editie van NLdoet was eigenlijk gepland op 12 en 13 maart. Omdat de coronabesmettingscijfers volgens de organisatie nog te hoog waren en Nederland nog in een lockdown zat werd het evenement verplaatst naar aankomend weekend.

Tijdens NLdoet kunnen mensen proeven aan vrijwilligerswerk. Geïnteresseerden kunnen onder meer speeltuinen en buurthuizen opknappen, op afstand taallessen geven en tuinen aanleggen. Volgens het Oranje Fonds is het evenement voor vrijwilligersorganisaties een goede manier om nieuwe mensen te vinden.

Update 15:30 - Laagste aantal positieve tests in een dag sinds begin februari

Tussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn 2531 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is het laagste aantal sinds begin februari, toen de teststraten dicht waren vanwege extreem winterweer. Het is niet duidelijk of het lage aantal positieve tests van dinsdag komt doordat minder mensen zich tijdens het pinksterweekeinde hebben laten testen. Op maandagen en dinsdagen ligt het aantal nieuwe gevallen sowieso al lager dan later in de week.

In de afgelopen zeven dagen kreeg het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu 25.255 meldingen van positieve tests. Dat komt neer op bijna 3608 gevallen per dag. Dat is het laagste niveau sinds half februari.

Update 15:15 - ‘OMT stelt onhaalbare voorwaarde aan openen voortgezet onderwijs’

Middelbare scholen kunnen volgens de Algemene Onderwijsbond (AOb) niet voldoen aan het belangrijkste veiligheidsadvies van het OMT: het twee keer per week testen van alle leerlingen. Volgens de vakbond is de verdere opening van het voortgezet onderwijs praktisch onhaalbaar, omdat het onmogelijk is om te controleren of leerlingen de coronazelftesten uitvoeren.

Zaterdag besloot het demissionair kabinet dat middelbare scholen weer volledig opengaan. Leerlingen mogen vanaf 31 mei elke dag naar school. In de klaslokalen en gangen hoeven ze zich niet aan de 1,5 meter regel te houden. Vanaf 7 juni is elke school verplicht de deuren te openen voor al haar leerlingen.

Die volledige opening is volgens het OMT alleen mogelijk als elke leerling twee keer per week onder begeleiding een zelftest uitvoert. AOb-bestuurder Henrik de Moel vindt dit onrealistisch. "Uit ervaringen in het hoger onderwijs blijken zelftesten niet populair onder jongeren," zegt hij. "Bovendien is het voor een school vanwege privacyregels oncontroleerbaar of leerlingen inderdaad twee keer per week zo’n zelftest uitvoeren."

Die zelftesten zijn overigens minder betrouwbaar dan de coronatesten die je bij teststraten kan laten doen, stelt het RIVM. De zelftesten zijn minder gevoelig en kunnen daardoor besmettingen missen, zeker als iemand relatief weinig virusdeeltjes bij zich draagt. Van alle besmettingen detecteren deze testen 60 tot 80 procent.

Het OMT waarschuwt dat het loslaten van 1,5 meterregel tot meer besmettingen kan leiden. Onder jongeren, maar ook onder docenten. Dat maakt een school volgens de AOb een onveilige werkomgeving. Daarom pleit de vakbond voor het zo snel mogelijk vaccineren van al het onderwijspersoneel.

Ook Rob Fens, directeur van de Wolfert van Borselen Scholengroep in Rotterdam, vindt dat docenten zo snel mogelijk geprikt moeten worden. Hij maakt zich zorgen. "We vinden dit advies volstrekt onverantwoord," zegt de schoolleider van zes scholen. "Wij willen ook dat leerlingen weer naar school gaan, maar voor een docent is het niet veilig om in een slecht geventileerd klaslokaal met dertig jongeren te zijn." De directeur gaat zijn leraren daarom niet dwingen om naar school te komen, ze mogen als ze willen online lesgeven. "Maar als 40 procent van de leraren niet naar het klaslokaal komt, kunnen we beter helemaal dicht."

Ook Leraren in Actie spreekt zich uit tegen de versoepelingen van maatregelen op de middelbare scholen. De onderwijsbond zegt actie te gaan voeren tegen de versoepelingen.

De VO-raad, de vereniging van scholen in het hoger onderwijs, is juist blij met de volledige heropening van de middelbare scholen, onder voorwaarde dat de veiligheid van het onderwijspersoneel gewaarborgd wordt.

Update 15:06 - Aantal nieuwe coronabesmettingen blijft hard dalen

De afname van het aantal nieuwe coronabesmettingen heeft afgelopen week flink doorgezet. In totaal registreerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 25.255 positieve testresultaten. Dat is 28 procent minder dan een week eerder, toen ruim 35.000 gevallen aan het licht kwamen. Dat waren er al een kwart minder dan in de week daarvoor. In een maand tijd is het aantal wekelijkse nieuwe coronagevallen meer dan gehalveerd.

Ook in de ziekenhuizen is steeds meer te merken dat corona op zijn retour is nu steeds meer mensen zijn gevaccineerd. Volgens de RIVM-rapportage die dinsdag verscheen, werden in zeven dagen tijd 830 mensen met Covid-19 opgenomen in het ziekenhuis, ongeveer een derde minder dan een week eerder. Van deze patiënten waren er 186 zo ziek dat ze op de intensive care belandden. Dat is een afname van 23 procent.

Het RIVM registreerde afgelopen week 96 aan coronagerelateerde sterfgevallen. Vorige week waren het er 90, het laagste aantal sinds begin oktober.

Het reproductiegetal, dat aangeeft in welk tempo het virus zich verspreidt, is ook weer een fractie gedaald. Het stond afgelopen vrijdag op 0,86 en zakt verder naar 0,82. Dit cijfer is nooit helemaal actueel. Het RIVM kijkt twee weken terug in de tijd om een betrouwbaar getal te berekenen.

De besmettingscijfers dalen naarmate meer mensen worden gevaccineerd tegen corona. Volgens berekeningen van de overheid zijn nu zo'n 8,5 miljoen prikken gezet. In de statistieken is duidelijk te zien dat van oud naar jong wordt gevaccineerd. Onder 80-plussers, die als eerste aan de beurt waren, is het aantal nieuwe coronagevallen veruit het laagst. Onder zestigers is de besmettingsgraad in een week tijd met een derde gedaald, tot 84 gevallen per 100.000 inwoners.

Ook in de jongere leeftijdsgroepen is het aantal besmettingen gedaald, ook al is het gros nog niet gevaccineerd. Alleen jongeren met een medische indicatie komen al in aanmerking.

In de groep van 18 tot 24 jaar doen zich nog altijd de meeste besmettingen voor, maar ook daar ziet het RIVM een afname. Het instituut noteerde in die leeftijdscategorie 320 positieve testresultaten per 100.000 inwoners, 23 procent minder dan een week eerder.

Ondanks de cijfers benadrukt het RIVM dat het belangrijk blijft dat mensen zich houden aan de basismaatregelen, zoals afstand houden van anderen, drukke plekken mijden en bij klachten thuisblijven en je laten testen. "Ook als je op vakantie bent. Zo voorkomen we - totdat iedereen die dat wil gevaccineerd is - dat het virus zich weer meer verspreidt."

Update 14:37 - Leegloop van coronavleugels ziekenhuizen gaat door

De coronadrukte in de ziekenhuizen blijft dalen. Ziekenhuizen behandelen momenteel 1681 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat is het laagste aantal sinds 11 december. In vergelijking met maandag daalde het totale aantal opgenomen patiënten met veertien. Het is de achtste achtereenvolgende dag waarop de bezetting daalt.

Eind april behandelden de ziekenhuizen meer dan 2700 coronapatiënten. Dat betekent dat er binnen een maand meer dan 1000 bedden zijn vrijgekomen.

Het aantal coronapatiënten op de intensive cares daalde verder. Op die afdelingen liggen nu 579 mensen met corona. Ook dat is het laagste aantal sinds half december. De ic-artsen en -verpleegkundigen zagen negentien bedden vrijkomen.

Op de verpleegafdelingen steeg het aantal coronapatiënten afgelopen etmaal met vijf naar 1102, maar de lijn daar gaat nog steeds omlaag. Sinds vorige week dinsdag zijn op die zalen 401 bedden vrijgekomen.

De druk op de ziekenhuizen neemt af doordat steeds minder coronapatiënten worden opgenomen. De uitstroom is groter dan de instroom. In de afgelopen 24 uur belandden 123 mensen met corona op een verpleegafdeling of ic. In de afgelopen zeven dagen zijn 1025 mensen opgenomen, wat neerkomt op gemiddeld zo'n 146 per dag. Dat is het laagste peil sinds half oktober, toen het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) begon met het delen van die gegevens.

Update 12:47 - Mensen uit 1969 en 1970 kunnen afspraak coronaprik maken

Mensen die in 1969 of 1970 geboren zijn, kunnen nu ook op grond van hun leeftijd gevaccineerd worden tegen het coronavirus. Ze krijgen vanaf vrijdag een brief met een uitnodiging. Daarmee kunnen ze telefonisch een prikafspraak inplannen, maar deze mensen kunnen nu alvast online een afspraak maken.

Het gaat volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) om ruim 520.000 mensen. Zij krijgen het coronavaccin van Pfizer/BioNTech of dat van Moderna. Daarvoor kunnen ze terecht bij 136 vaccinatielocaties van de GGD'en. Mensen die op grond van hun beroep of vanwege gezondheidsklachten al zijn gevaccineerd, kunnen de uitnodiging weggooien.

Momenteel worden er ongeveer een miljoen mensen per week gevaccineerd. Het grootste deel hiervan krijgt de eerste prik. Daardoor kunnen de leeftijdsgroepen snel na elkaar worden uitgenodigd. Sinds vorige week kunnen mensen uit 1965, 1966, 1967 en 1968 een prikafspraak maken.

Update 12:06 - Lagere score op eindtoets groep 8, achterstand door corona

De kinderen in groep 8 van de basisschool die dit jaar de Centrale Eindtoets hebben gedaan, haalden daar een gemiddelde score van 535 op. Dat is het laagste resultaat in vijf jaar tijd. De scores lopen van 501 tot 550.

Volgens het College voor Toetsen en Examens is er sprake "van een kleine, maar aantoonbare leervertraging vanwege de coronamaatregelen". Het college heeft daar rekening mee gehouden in de adviezen aan de kinderen welk soort middelbare school het beste bij ze past. De grenzen zijn iets verschoven. Zo krijgt een kind met een score van 539 nu een advies havo/vwo. Twee jaar geleden zou een kind met die score een vmbo-tl/havo-advies hebben gekregen. Een kind met een score van 544 krijgt geen havo/vwo-advies, maar vwo.

Eerder gaven de basisscholen al een advies aan leerlingen en hun ouders welk type brugklas het beste bij het kind zou passen. Als het kind beter scoort op de eindtoets, moet de school opnieuw naar het eerdere advies kijken. Het kan zijn dat de school dan alsnog een hoger advies geeft.

De eindtoets ging vorig jaar niet door vanwege de coronacrisis. Het jaar ervoor, in 2019, scoorden de achtstegroepers gemiddeld 536,1. In 2017 en 2018 was de gemiddelde score 535,6, in 2016 534,9.

Update 06:00 - Zorgen over dure PCR-testen om op vakantie te kunnen

Reizigers in Nederland kunnen voorlopig alleen een commerciële PCR-test doen als zij op vakantie willen. Die testen worden aangeboden door bijvoorbeeld zakenlui die soms hoge prijzen rekenen, schrijft De Telegraaf. Volgens de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) is de kwaliteit van commerciële testen "over het algemeen voldoende tot goed", maar experts maken zich zorgen.

Uit een rondgang blijkt volgens de krant dat PCR-testen worden aangeboden door onder anderen vuurwerkhandelaren, poffertjesbakkers, glaszetters en horecaondernemers. Een gemiddeld huishouden zou al snel een kwart van hun vakantiebudget kwijt zijn aan de testen. Een gezin met drie kinderen is bij sommige aanbieders in totaal 750 euro kwijt.

Niet-commerciële testen zijn er voorlopig nog niet. "Het reizen naar het buitenland is een vrijwillige keuze, daarom is het nu niet mogelijk om bij de GGD’en een ’Covid-vrij’ verklaring te krijgen", legt een GGD-woordvoerder uit.

Bert Niesters, hoogleraar medische microbiologie bij het UMCG, is kritisch op de commerciële testpartijen. "In Frankrijk zijn ze voor iedereen gratis, hier betaal je makkelijk 150 euro en in het Verenigd Koninkrijk dan weer 200 pond (ruim 230 euro). Ik heb grote bedenkingen of alle commerciële clubs de regels wel volgen. Iedereen kan zo’n bedrijf beginnen. De een draagt een cowboyhoed, de ander een indianenveer", aldus Niesters. Daarnaast twijfelt de hoogleraar of het testpersoneel wel bekwaam genoeg is. "Er moet een arts eindverantwoordelijk zijn, maar wie garandeert dat die arts daadwerkelijk betrokken is bij het dagelijkse proces?", zegt hij.

Volgens Marty De Graaf, directeur van het Utrechtse HudsonLab, dat in opdracht van het ministerie van VWS (Volksgezondheid) werd gebouwd om op grote schaal PCR-testen te kunnen uitvoeren, gaat het vaak om nieuwe bedrijven zonder ervaring. "Waar zijn we in Nederland eigenlijk mee bezig?", aldus De Graaf.

De IGJ ontkent dat er sprake is van misstanden. "Mensen kunnen zich bij ons melden als ze risico’s zien voor de kwaliteit en veiligheid van de zorg. Als het nodig is, handhaven we natuurlijk. Op basis van signalen. En eigenlijk gaat het over het algemeen goed", stelt een woordvoerster. Wel moest een bedrijf uit Almere vorige maand op last van de inspectie alle activiteiten die te maken hebben met testen op het coronavirus staken. Daarnaast moest in februari een PCR-laboratorium sluiten vanwege risico’s voor de kwaliteit en veiligheid van de testen.

Update 06:00 - Burgemeesters praten over mogelijk meer versoepelingen

De 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio praten dinsdag over mogelijk meer versoepelingen in het coronabeleid. Ze nemen de actuele besmettingscijfers door en kijken hoe het gaat nu er al wat meer vrijheden zijn. Justitieminister Ferd Grapperhaus schuift aan bij het Veiligheidsberaad in Utrecht.

Het kabinet maakt naar verwachting op 1 juni bekend of er meer beperkingen worden opgeheven. Het Veiligheidsberaad neemt daar dinsdag vast een voorschot op. Wensen en meningen van de burgemeesters, die het beleid moeten handhaven, kunnen dan nog worden verwerkt in de voorgenomen maatregelen. De meest recente versoepelingen hebben voor zover bekend geen grote ordeproblemen opgeleverd.

Voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad, burgemeester van Nijmegen, geeft dinsdagavond samen met minister Grapperhaus een toelichting op de besproken onderwerpen.

Update 06:00 - Weekcijfers: aantal coronagevallen daalt door tot onder 30.000

Het aantal nieuwe coronagevallen blijft snel dalen. In de afgelopen week zijn waarschijnlijk minder dan 30.000 positieve tests gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat zou betekenen dat het weekcijfer in een maand tijd is gehalveerd.

Het RIVM komt dinsdag met het exacte aantal in zijn wekelijkse update. Eind april kreeg het instituut in zeven dagen tijd meer dan 55.000 meldingen van positieve tests. Dit was voorlopig de laatste coronapiek. Twee weken geleden dook het weekcijfer onder de 50.000, toen het RIVM 47.108 nieuwe gevallen meldde. Vorige week zakte het tot onder de 40.000, met 35.142 nieuwe positieve tests.

In de zes dagen na de laatste update zijn 22.764 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Gemiddeld zijn dat er bijna 3800 per dag. Dat betekent dat het weekcijfer kan uitkomen op ongeveer 27.000. Het zou het laagste aantal sinds half februari zijn. Vergeleken met vorige week daalt het aantal nieuwe gevallen met bijna een kwart. Voor een deel kan dat komen doordat minder mensen zich tijdens het pinksterweekeinde hebben laten testen, maar de daling past wel bij de weken ervoor.

In de wekelijkse update becijfert het RIVM ook hoeveel coronapatiënten in de afgelopen week zijn opgenomen in ziekenhuizen. Vorige week ging het om 1152 nieuwe ziekenhuisopnames, van wie 239 op een intensive care kwamen te liggen, fors minder dan de week ervoor. Verder meldt het RIVM hoeveel sterfgevallen aan corona in de afgelopen week zijn geregistreerd. Vorige week waren dit er 90, het laagste aantal sinds begin oktober.

Het RIVM berekent dinsdag ook het nieuwe reproductiegetal, dat aangeeft hoe snel of langzaam het coronavirus zich verspreidt. Afgelopen vrijdag stond het op 0,86, het laagste niveau sinds begin januari.

De daling van het aantal coronagevallen komt deels doordat steeds meer mensen gevaccineerd zijn. In de afgelopen zeven dagen hebben mogelijk meer dan een miljoen Nederlanders een prik gekregen. Dat zou voor het eerst zijn sinds het begin van de vaccinatiecampagne in januari. Ook dat cijfer brengt het RIVM dinsdag naar buiten.

Update 06:00 - Coronaprik voor alle volwassenen op Friese Waddeneilanden

Alle volwassen inwoners van Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog kunnen zich in de komende dagen laten vaccineren tegen het coronavirus. De Friese Waddeneilanden zijn daarmee de eerste gemeenten in het land waar alle inwoners van 18 jaar en ouder een prik hebben kunnen krijgen.

In totaal kunnen ongeveer 5000 mensen een prik halen. De uitnodigingen zijn alleen verstuurd aan mensen die op de eilanden ingeschreven staan. Mensen die er een huisje hebben of die er op bezoek zijn om vakantie te vieren, komen niet in aanmerking.

Het vaccineren begint dinsdag op Vlieland. Ook woensdag wordt daar ingeënt. Die dag kunnen ook de mensen op Schiermonnikoog zich laten prikken. Op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag zijn de vaccineerders actief op Terschelling en Ameland.

De eilanders krijgen het coronavaccin van Pfizer en BioNTech. Over vijf weken ontvangen ze de tweede dosis. "Minister Hugo de Jonge heeft gezegd dat iedereen in Nederland die dat wil voor 1 juli de eerste prik heeft gehad. Voor de Friese Waddeneilanden gebeurt dat al voor 1 juni, dus een maand eerder", aldus de GGD in Friesland.

In februari ging de GGD al naar Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog om ouderen en verpleeghuismedewerkers te vaccineren. Veel mensen maakten toen gebruik van de uitnodiging. "De vaccinatiegraad op de eilanden is heel hoog. Van de 65-plussers heeft ongeveer 90 procent ook de tweede prik al gehad. Ook onder zorgmedewerkers was toen veel animo", laat de GGD weten.

De vier eilanden zijn door hun ligging redelijk gespaard gebleven tijdens de corona-uitbraak. Ze hebben de laagste besmettings- en sterftecijfers van het land. Schiermonnikoog was in oktober de laatste gemeente in Nederland waar het coronavirus werd vastgesteld.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.