Terug

Volg Hart van Nederland

LIVEBLOG | Inmiddels 185.000 prikafspraken voor Janssen-vaccin

LIVEBLOG | Inmiddels 185.000 prikafspraken voor Janssen-vaccin

Milieu en Gezondheid

25 juni 2021, 08:54

Het is vandaag de laatste dag van de lockdown, vanaf morgen geldt alleen nog de regel om anderhalve meter afstand te houden. Op plekken waar dat niet kan, blijft een mondkapje verplicht. Volg in dit liveblog het laatste coronanieuws in Nederland.

  • Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op vrijdag: 659, dat zijn er 47 minder dan op donderdag

  • Op woensdag 23 juni testte 3,1 procent van de bij de GGD geteste personen positief

  • Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op vrijdag: 363, dat zijn er 29 minder dan op donderdag

  • Het aantal coronapatiënten op de intensive care op vrijdag: 147, dat zijn er 11 minder dan op donderdag

  • Op vrijdag zijn sterfgevallen gemeld, in totaal zijn er tot nu toe 17.740 coronadoden officieel geregistreerd

  • Tot nu toe zijn er naar schatting 14.680.637 coronavaccins toegediend, het gaat dan zowel om eerste als tweede prikken

Update 23:01 - Inmiddels 185.000 prikafspraken voor Janssen-vaccin

Ongeveer 185.000 mensen hebben een afspraak gemaakt voor een prik met het coronavaccin van Janssen. Dit meldt demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid vrijdag op Twitter. Dat betekent dat er op vrijdag zo'n 31.000 vaccinaties zijn ingepland. Dat zijn aanzienlijk minder afspraken dan op donderdag (76.000) en woensdag (78.000).

Er waren 200.000 prikken te vergeven. Dat betekent dat er nu nog plek is voor ongeveer 15.000 mensen.

Het was vrijdag de derde dag dat mensen konden bellen met het speciale telefoonnummer 0800-1295. Volgens De Jonge is er vrijdag 53.000 keer gebeld door in totaal 38.000 mensen.

Op woensdag kreeg het callcenter 5,3 miljoen telefoontjes van ongeveer 222.000 bellers. Dat betekent dat de gemiddelde beller meer dan twintig pogingen deed om het callcenter aan de lijn te krijgen. Op donderdag was het aanzienlijk rustiger. Er kwamen 606.000 telefoontjes van 103.000 mensen. De bellers deden gemiddeld dus nog maar zes pogingen om een afspraak te maken bij een van de 3500 callcentermedewerkers.

Als alle 200.000 beschikbare afspraken zijn volgeboekt, komen de mensen die daarna bellen op een wachtlijst. Wanneer Janssen nieuwe doses heeft geleverd, krijgen ze een sms dat ze alsnog een afspraak kunnen maken. Het is niet bekend hoelang ze moeten wachten en daarom raadt de GGD mensen aan om sowieso een afspraak te maken voor een ander vaccin, zodat ze in elk geval zeker weten dat ze een middel toegediend krijgen.

Het is de eerste keer dat mensen kunnen kiezen voor een bepaald coronavaccin. Bij het vaccin van Janssen zijn mensen na één prik klaar. Met de andere vaccins hebben mensen twee inentingen nodig.

Update 19:49 - 'Dynamische' prikavond met dj's en pizza in Utrecht

In de Jaarbeurs in Utrecht worden vrijdagavond en -nacht 2500 mensen geprikt met het vaccin van Janssen. Dat gebeurt op een feestelijke manier met speciale ledlamppoorten, dj's en pizza.

"Er is hier sprake van een zeer dynamische sfeer. Ik zie alleen maar jongeren in rijen opgesteld, in afwachting van een vaccinatie", aldus een medewerker van de GGD regio Utrecht. "Heel veel studenten en in sommige gevallen hele studentenhuizen bij elkaar. Maar ook veel losse individuen. De sfeer is goed en soms zelfs jolig."

Bij de entree is een dj opgesteld compleet met discolichten, waardoor de aanwezigen meteen het gevoel hebben op een feestje te zijn beland. Sommige mensen wisten niet dat er sprake zou zijn van een speciale ambiance en reageerden verrast. "Iemand zei tegen me: 'Ik had niet het idee dat ik op een vaccinatielocatie terecht was gekomen, het ziet er hier niet uit als een plek waar je een medische ingreep hebt'", aldus de GGD-woordvoerster.

Voor prikpersoneel is pizza geregeld, zodat ze flink door kunnen vaccineren tot 01.00 uur zaterdagochtend. Tot dan duurt het 'Dansen met Janssen', zoals de GGD het noemt in de Jaarbeurs in Utrecht. Komende woensdag en donderdag wordt daar in dezelfde opzet geprikt.

Update 19:49 - Vertraging bij Testen voor Toegang gevolg van hackpoging

De vertraging bij de teststraten van Testen voor Toegang zijn het gevolg van een hackpoging. Dat zegt de Stichting Open Nederland, het bedrijf achter deze testfaciliteit. De poging om van buitenaf het systeem binnen te dringen, leidde vrijdag tot technische problemen en dus tot lange wachttijden.

Volgens Testen voor Toegang wijst niets erop dat de hackers daadwerkelijk in het systeem hebben kunnen doordringen. Er zijn direct maatregelen genomen om verdere aanvalspogingen uit te sluiten en de systemen veilig te stellen.

Update 19:40 - Zorginstituut: vaccinatiebeleid voor risicogroepen versnipperd

Er zit te weinig lijn in de vaccinatiezorg voor mensen met een verhoogd medisch risico. De richtlijnen zijn te vaag en de zorg is te versnipperd, schrijft Zorginstituut Nederland in een rapport dat minister Tamara van Ark vrijdag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. Het rapport gaat over alle vaccinaties, niet per se over de inentingen tegen het coronavirus.

Bij de vaccinatie van mensen die in een medische risicogroep zitten zijn nu te veel mensen betrokken. Het beleid is bovendien niet duidelijk, er zijn te weinig afspraken gemaakt over wie waarvoor verantwoordelijk is en soms ontbreekt het aan kennis. Bovendien is niet altijd bekend wie de kosten moet dragen, waardoor zorgverleners hun patiënten moeten matsen, of soms een vaccin moeten ontzeggen.

Het zou volgens het instituut beter zijn als er een landelijke visie komt op vaccinaties waardoor er minder verwarring is over de processen en verantwoordelijkheden, schrijft het instituut. Gepleit wordt voor een vaste route waarmee mensen in een risicogroep voorlichting, zorg en nazorg krijgen. Ook de betaling moet via een vaste structuur verlopen. Het inrichten daarvan wil het Zorginstituut zelf wel begeleiden.

Demissionair minister Van Ark schrijft in haar brief bij het advies dat ze vindt dat het aan het volgende kabinet is om over nieuw beleid na te denken. Er wordt sowieso nog onderzoek gedaan naar het Nederlandse vaccinatiebeleid, ook voor andere doelgroepen, merkt ze op.

Het rapport van het Zorginstituut gaat niet in op het vaccinatiebeleid rond het coronavirus. Wel zegt het instituut dat dit een goed moment is om nog eens over het beleid na te denken. "De Covid-19-pandemie en de huidige aandacht voor vaccinatie geven momentum om structureel verbeteringen in de vaccinatiezorg voor medische risicogroepen te realiseren."

Update 18:57 - Miljoenste vaccinatiebewijs afgegeven, app kan meer bezoekers aan

Een miljoen mensen hebben een vaccinatiebewijs aangemaakt in de app CoronaCheck. Ze kunnen daarmee vanaf dit weekend naar plekken waar een coronatoegangsbewijs voor nodig is. De enorme drukte sinds de lancering van de mogelijkheid in de app is volgens het ministerie van Volksgezondheid afgenomen.

Volgens het ministerie probeerden direct na de lancering zo'n half miljoen mensen per minuut in te loggen. In de avond zou dat zelfs zijn opgelopen naar een miljoen mensen per minuut. Om de systemen niet te zwaar te belasten was er echter een limiet gesteld van ongeveer 1500 inlogpogingen per minuut. Veruit de meesten kregen daarom een scherm te zien dat ze het later nog eens moesten proberen. De capaciteit is inmiddels verhoogd van 25 aanvragen naar 30 per seconde, ruim 100.000 per uur.

Niet alleen de drukte zit mensen die een code willen aanmaken in de weg, ook de techniek hapert nog. Het ligt vooral ingewikkeld bij mensen die niet bij de GGD maar door hun huisarts of in een instelling zijn geprikt.

Voor zover de gevaccineerden toestemming hebben gegeven, wordt een deel van de prikken nog in de systemen van de app verwerkt. Daar is nog tot 1 juli voor uitgetrokken. Mensen die geen toestemming hebben gegeven, kunnen dat vanaf die datum ook aanpassen.

Verder wordt nog gewerkt aan een oplossing voor mensen die al na één prik volledig gevaccineerd zijn omdat ze een besmetting hebben doorgemaakt. Zij hadden ook al een vaccinatiebewijs moeten kunnen aanmaken, maar donderdag en vrijdag lukte dat velen nog niet. Deze storing zou zaterdag verholpen moeten zijn, stelde demissionair zorgminister Hugo de Jonge.

Update 17:21 - Informatie over mutaties toegevoegd aan coronadashboard

Op het coronadashboard van de Rijksoverheid is sinds deze vrijdag ook te zien welke varianten van het virus het meest rondgaan. "Het is belangrijk om de varianten in Nederland goed in de gaten te houden, zodat we voorbereid zijn om eventueel in te grijpen wanneer dat nodig is", zei demissionair zorgminister Hugo de Jonge in een verklaring bij de uitbreiding.

Op het coronadashboard worden allerlei gegevens over het coronavirus bijgehouden. Zo is er te zien dat het R-getal (het aantal anderen dat iedere Nederlandse coronapatiënt gemiddeld aansteekt) ruim onder de 1 zit, en er bijna vijftien miljoen coronavaccins zijn gezet. In de recent toegevoegde tabellen en grafieken is te zien dat de zogenoemde Alpha-variant, die als eerste in het Verenigd Koninkrijk is vastgesteld, veruit de meeste mensen besmet.

De cijfers zijn afkomstig van honderden steekproeven waarmee al lange tijd het coronavirus iedere week in de gaten gehouden wordt. De Delta-variant uit India en de Gamma-variant uit Brazilië groeien het sterkst, maar zijn nog maar goed voor 2 tot 3 procent van alle coronabesmettingen. Daarbij moet wel opgemerkt worden dat de cijfers voor deze week nog niet volledig zijn.

De Delta-variant baart het RIVM en het Outbreak Management Team momenteel de meeste zorgen. Hij komt in grote steden al vaker voor dan daarbuiten. In Amsterdam is al ongeveer 40 procent van de coronabesmettingen met deze mutatie, schatte de GGD eerder deze week. Als er dit najaar een nieuwe opleving van het virus komt, komt dat volgens de deskundigen waarschijnlijk door deze mutatie.

De Delta-variant is besmettelijker dan de Alpha-variant. Ook lijkt de eerste prik minder effectief te zijn in het voorkomen van ziekte dan bij andere mutaties. Met twee vaccinaties is men volgens de eerste onderzoeken wel goed beschermd.

Update 15:48 - Opnieuw ongeveer 700 coronagevallen vastgesteld

Voor de vierde dag op rij zijn ongeveer 700 mensen positief getest op het coronavirus. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kreeg tussen donderdagochtend en vrijdagochtend 659 meldingen van nieuwe gevallen.

Het cijfer laat zien hoe hard het aantal besmettingen daalt. Op vrijdagen en zaterdagen worden doorgaans de meeste gevallen binnen een week ontdekt. Vorige week vrijdag meldde het RIVM bijna 900 positieve tests, de vrijdag ervoor bijna 1400 en nog een vrijdag eerder bijna 2400.

In de afgelopen zeven dagen zijn 4725 positieve tests geregistreerd. Daarmee is Nederland terug op het niveau van begin september, bijna tien maanden geleden. Dat was aan het begin van de tweede golf.

Zowel in Rotterdam als in Amsterdam testten 46 inwoners positief. Den Haag telde 24 nieuwe gevallen en in Vlaardingen kregen 16 mensen te horen dat ze het virus hebben opgelopen. Daarna volgen Breda (13) en Utrecht (11).

In 151 gemeenten testte geen enkele inwoner positief, waaronder plaatsen als Almelo, Oss, Assen en Lelystad. Dat aantal is vergelijkbaar met de vorige dagen. Begin deze maand waren er dagelijks ongeveer zestig gemeenten zonder coronagevallen en op de top van de golf waren er hooguit een paar gemeenten waar niemand positief testte. Verder zijn er vrijdag 79 gemeenten met maar één nieuw coronageval.

Het aantal sterfgevallen door corona steeg met vijf. Dat is het hoogste aantal in twee weken tijd, maar het wil niet zeggen dat al deze mensen de afgelopen dag zijn overleden. Wanneer een patiënt aan corona sterft, duurt het soms een tijdje voordat dit is verwerkt en geregistreerd.

Update 15:24 - Inmiddels 172.000 prikafspraken voor Janssen-vaccin

Ongeveer 172.000 mensen hebben een afspraak gemaakt voor een prik met het coronavaccin van Janssen. Dit meldt de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland. Dat betekent dat er op vrijdag zo'n 18.000 vaccinaties zijn ingepland. Vooralsnog is dat aanzienlijk minder dan de 76.000 afspraken van donderdag en de 78.000 van woensdag.

Er waren 200.000 prikken te vergeven. Dat betekent dat er nu nog plek is voor ongeveer 28.000 mensen.

Het is de derde dag dat mensen kunnen bellen met het speciale telefoonnummer 0800-1295. Op woensdag kreeg het callcenter 5,3 miljoen telefoontjes van ongeveer 222.000 bellers. Dat betekent dat de gemiddelde beller meer dan twintig pogingen deed om het callcenter aan de lijn te krijgen. Op donderdag was het aanzienlijk rustiger. Er kwamen 606.000 telefoontjes van 103.000 mensen. De bellers deden gemiddeld dus nog maar zes pogingen om een afspraak te maken bij een van de 3500 callcentermedewerkers. Hoeveel bellers en belpogingen er vrijdag zijn geweest, is niet bekend.

Update 15:16 - Janssen krijgt akkoord voor vaccinfabriek

De Nederlandse farmaceut Janssen mag nog een fabriek gaan gebruiken voor de productie van zijn coronavaccin. Een installatie in het Italiaanse Anagni is goedgekeurd door de Europese toezichthouder voor vaccins, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) in Amsterdam.

De goedkeuring betekent dat de fabriek van Catalent Anagni meteen betrokken kan worden bij de vaccinproductie, zodat Janssen vaccin aan Europese landen kan blijven leveren.

Nederland heeft ruim 11 miljoen vaccindoses besteld bij de fabrikant uit Leiden, genoeg om evenveel mensen te vaccineren. Het kabinet gebruikt het vaccin sinds vrijdag als keuzemogelijkheid. Mensen kunnen zelf een afspraak maken voor het vaccin. In eerste instantie zijn 200.000 doses beschikbaar. Hoeveel mensen daarna kunnen worden gevaccineerd, hangt af van de leveringen van Janssen.

Update 14:45 - Wachttijden bij Testen voor Toegang door technische problemen

Bij meerdere teststraten van Testen voor Toegang loopt de wachttijd vrijdag op door technische problemen in het ICT-systeem, laat de organisatie weten. Er zit vertraging in het mailsysteem, waardoor afspraken minder snel kunnen worden verwerkt.

"We hebben dit weekend een redelijke toename qua afspraken door de nieuwe regels, dus het is vrij druk", licht de woordvoerder toe. "Als je dan vertraging hebt, dan kunnen de wachttijden bij sommige locaties oplopen."

Een aantal testlocaties draait vrijdag op volle bezetting, zegt Testen voor Toegang. "We zien dat de testlocaties in onder andere Groningen, Utrecht en Amsterdam vrij druk zijn qua bezetting. Op die plekken kan de wachttijd sneller oplopen." Of er daardoor lange rijen staan en of er mensen moeten worden weggestuurd, kan de zegsman niet bevestigen.

Update 14:31 - Gemiddelde ziekenhuis behandelt nog drie coronapatiënten

Het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen blijft dalen. Artsen en verpleegkundigen behandelen momenteel nog 363 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 29 minder dan donderdag. In een week tijd zijn 170 ziekenhuisbedden vrijgekomen.

Het gemiddelde ziekenhuis behandelt nu nog 3 coronapatiënten, maar dat is niet gelijkmatig verdeeld over het land. Meerdere ziekenhuizen hebben hun coronavleugels kunnen sluiten.

Op de verpleegafdelingen liggen nu 216 coronapatiënten. Dat zijn er 18 minder dan op donderdag. Het aantal patiënten op de intensive cares daalde met 11 naar 147. Met beide cijfers is Nederland terug op het niveau van eind september, aan het begin van de tweede golf.

Hoe meer coronapatiënten de ziekenhuizen verlaten, hoe meer plek er komt voor mensen met andere aandoeningen. Op de intensive cares liggen nu 599 zogeheten non-Covid-patiënten, 28 meer dan op donderdag. Dit zijn bijvoorbeeld mensen die een operatie hebben ondergaan vanwege kanker of ernstige hartklachten, of die het slachtoffer zijn geworden van een ernstig ongeluk.

Ongeveer een maand geleden behandelden de intensive cares meer coronapatiënten dan non-Covid-patiënten. Dat is sindsdien helemaal omgeslagen, er zijn nu 452 niet-coronapatiënten meer op de ic's. Dat is het grootste verschil sinds 1 oktober, bijna negen maanden geleden.

Steeds minder coronapatiënten hoeven in een ziekenhuis te worden opgenomen. In de afgelopen 24 uur belandden slechts 11 mensen vanwege corona op een verpleegafdeling of intensive care. Dat is het laagste aantal sinds oktober, toen het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) begon met het delen van die gegevens. Vorige week vrijdag werden 36 coronapatiënten opgenomen, de vrijdag ervoor 59 en nog een vrijdag eerder 77.

Het zijn de laatste ziekenhuiscijfers van deze week. Vanwege het lage aantal opgenomen patiënten komt het LCPS alleen doordeweeks nog met updates. De volgende cijfers komen dus op maandag.

Update 14:27 - Clubs in Amsterdam uitverkocht en klaar voor opening

De meeste Amsterdamse nachtclubs en discotheken zijn er klaar voor om dit weekend hun deuren weer te openen. Clubs als Bitterzoet en Paradiso, die vrijdagnacht openen, en Chicago Social Club en NYX, die zaterdag beginnen, zijn op de eerste avonden helemaal uitverkocht.

"De clubs die nu open willen gaan, hebben hun personeelsbestand op orde en zijn er klaar voor", zegt Pieter de Kroon van het Overleg Amsterdamse Clubs, en eigenaar van de Chicago Social Club aan het Leidseplein. Zelf is hij in 'de Soos' nog de laatste dingen aan het opruimen. "We kunnen niet wachten om die deuren zaterdag weer open te gooien. Het is heel gek dat we nu opeens zoveel werk hebben, en ook spannend om na veertien maanden eindelijk weer te beginnen."

Het kabinet maakte vorige week bekend dat discotheken en nachtclubs vanaf 26 juni weer op volle capaciteit open mogen. Bezoekers hoeven binnen geen 1,5 meter afstand te houden, maar moeten bij de ingang wel een coronatoegangsbewijs laten zien. Via testen voor toegang kunnen ze zich laten testen.

De animo voor een avondje clubben is er zeker, merkt De Kroon. "We waren binnen no-time helemaal uitverkocht. Ik denk dat ik wel twee keer had kunnen uitverkopen als ik grotere zalen had gehad."

Ook Club Escape op het Rembrandtplein, die vrijdagnacht van start gaat, heeft de programmering gevuld en genoeg personeel weten te verzamelen. "Het is heel spannend om na zo’n lange tijd weer open te gaan", zegt eigenaar Dick Poppes. "Het eerste weekend vragen we geen entree, dus we zetten de deuren wagenwijd open. Natuurlijk is er wel een testbewijs nodig, dus ik weet niet of we een stormloop moeten verwachten of dat het rustiger wordt."

De clubeigenaren vinden het moeilijk in te schatten of feestgangers ook na de eerste weekenden nog bereid zijn zich te laten testen voor een avondje uit. Eigenaar Sander Groet van Shelter in Noord en Club Air in het centrum denkt daarom voorlopig nog niet aan openen. "Club Air wordt nu verbouwd, dus daar zijn we nog niet klaar. Maar ik denk ook dat het een enorme drempel is voor mensen om zich elk weekend te laten testen. En er ligt nu zo'n hoge druk op testen voor toegang, dat je uren in de rij staat. Wij willen pas weer open als het testen voor toegang van tafel is."

Update 14:05 - Burgemeesters boos over kritiek De Jonge: gemakkelijk

Een aantal burgemeesters is boos op demissionair coronaminister Hugo de Jonge, die donderdag in de Tweede Kamer heeft gezegd dat de burgemeesters te lang hebben gewacht met regionale maatregelen toen een nieuwe coronagolf zich aandiende. Het kabinet zou bij een volgende uitbraak zelf de regie in de regio willen pakken, omdat de regio's dat 'spannend' zouden vinden. "Een gemakkelijk en compleet onterecht verwijt", zegt de Gelderse commissaris van de Koning John Berends vrijdag namens de drie veiligheidsregio's in zijn provincie.

Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad van de burgemeesters en zelf burgemeester van Nijmegen, heeft de minister vrijdag direct telefonisch om opheldering gevraagd over zijn "ongelukkige uitspraak." Daaruit zou gebleken zijn dat De Jonge niet heeft bedoeld dat de burgemeesters of gemeenten hebben gefaald. Bruls is zelf ook voorstander van een landelijk overzicht, omdat Nederland te klein is voor alleen regionale maatregelen.

Commissaris van de Koning Berends: "De burgemeesters hebben sinds maart 2020 in de frontlinie gestaan in een situatie die we nooit eerder hebben meegemaakt. Zij hebben dat uitstekend gedaan. Het is een goede zaak om de aanpak van de coronacrisis te evalueren, maar niet op dit moment en niet op deze manier."

Oud-voorzitter Jan Lonink van de veiligheidsregio Zeeland, sinds kort gepensioneerd als burgemeester van Terneuzen, spreekt van een "gotspe." Volgens hem was het juist de minister die regionaal maatwerk niet wilde, omdat het kabinet bang was voor een lappendeken aan maatregelen. Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem noemt de kritiek op Twitter "een klap in het gezicht van 350 burgemeesters die keihard gewerkt hebben afgelopen jaar".

Update 14:00 - Festivals zijn alert op 'overcompensatie' na coronapauze

De Nederlandse evenementen en festivals zijn zeer alert op "overcompensatie" door bezoekers de komende zomer. Dat heeft Berend Schans, directeur van de Vereniging Nederlandse Poppodia en -​Festivals (VNPF), laten weten. "We zijn zeer alert op inhaalgedrag door jongeren die het gevoel hebben dat ze misschien nog net iets harder moeten feesten dan normaal", stelt Schans.

De leden van zijn koepelorganisatie hebben van het Trimbos-instituut een overzicht ontvangen van de risico's op dit gebied tijdens de doorstart van de evenementensector. "Ieder festival zal van tevoren zijn eigen risico-inventarisatie maken en indien nodig de normale procedure daarop aanpassen. We gaan daar heel professioneel mee om."

Schans beklemtoont dat er op festivals in Nederland ook voor corona "streng werd gecontroleerd op het gebruik van alle soorten middelen". Verslavingsexperts zijn niet alleen bang dat bezoekers wellicht meer stimulerende middelen kunnen gebruiken dan zij voor corona deden. Maar ook de fysieke tolerantie op het gebied van drugs ligt na anderhalf jaar zonder festivals of feestjes bij veel frequente partybezoekers lager dan voorheen.

Update 11:18 - Grapperhaus: horeca mag vanavond open blijven na 22.00 uur

Vanaf morgen mogen cafés en restaurants weer open volgens de reguliere openingstijden, maar volgens de coronaregels die vandaag nog gelden moeten ze om 22.00 uur de deuren sluiten. Om vervolgens om middernacht weer open te mogen. Dat is onpraktisch, ziet ook minister Ferd Grapperhaus van Justitie in.

Het kabinet knijpt daarom een oogje toe als de horeca ook vanavond al openblijft na 22:00 uur, zei Grapperhaus vanochtend voorafgaand aan de ministerraad. "Het is natuurlijk een lokale beslissing, maar ik begrijp heel goed als er gedoogd wordt tussen 22.00 en 0.00 uur. Ik merk wel dat iedereen daar begrip voor heeft."

Horecazaken die ervoor kiezen om vanavond langer open te blijven, zullen daarvoor dus niet worden beboet, maar handhavers controleren nog wel streng op het naleven van de andere maatregelen, zoals de afstandsregel. Maar dat gaat meestal goed, vindt ook de minister. "Daar wil ik toch echt even een compliment aan de horeca meegeven, want dat doen ze echt heel tof. Dat gaat echt goed."

Minister Grapperhaus: horeca mag vanavond na 22.00 uur open b...
0:37
Minister Grapperhaus: horeca mag vanavond na 22.00 uur open b...
Update 11:15 - Storing in CoronaCheck-app: na besmetting en prik nog geen vinkje

Door een storing in de CoronaCheck-app krijgen mensen die al een besmetting hebben doorgemaakt en daarna één prik hebben gehad momenteel geen groen vinkje te zien als ze hun vaccinatiebewijs in de app laden. Volgens coronaminister Hugo de Jonge wordt het probleem vrijdag nog opgelost.

Mensen die corona hebben gehad zijn in principe met één prik al volledig gevaccineerd. Als het vrijdag niet lukt om een groen vinkje in de app te krijgen, moet je het volgens De Jonge "gewoon morgen nog eens proberen. We zijn daar vandaag mee bezig en ik verwacht ook wel dat het vandaag wordt opgelost."

Het gaat volgens de minister om een opstartprobleem. "Als je met zo'n ongelofelijk groot project start, waarbij zoveel systemen aan elkaar gekoppeld moeten worden, dan kunnen er dingen als je net begint nog niet helemaal lukken." Om te zorgen dat de servers achter de app niet overbelast raken, kan een beperkt aantal mensen per dag het vaccinatiebewijs in de app laden.

Update 09:25 - Speciale voorlichting voor 'Summer of love' na corona

Kenniscentrum Rutgers geeft samen met andere organisaties speciale voorlichting aan jongeren met het oog op de komende 'Summer of love'. Nu bijna alle coronamaatregelen worden opgeheven kunnen jongeren weer volop feesten en flirten. De campagne moet hen op weg helpen naar een "leuke, sexy en veilige zomer".

De coronacrisis heeft jongeren belemmerd in hun relationele en seksuele ontwikkeling, wees onderzoek volgens Rutgers afgelopen februari uit. Het aantal jongeren dat dates had, daalde van 51 procent voor de pandemie naar 21 procent tijdens de tweede lockdown.

Jongeren hadden minder mogelijkheden om te experimenteren en te genieten van seks, terwijl dat op deze leeftijd belangrijk is, aldus het kenniscentrum. "Met de zogenoemde 'Summer of love' op komst is het hoog tijd dat we jongeren met gerichte activiteiten versterken en hun geheugen opfrissen over hoe je het met elkaar leuk en veilig houdt."

De speciale online voorlichting, die Rutgers samen met Soa Aids Nederland en de GGD heeft opgezet, wordt gegeven via summeroflove.sense.info. Jongeren krijgen er antwoord op vragen als hoe flirten ook alweer gaat, of testen op soa’s net zo normaal als op corona, en of hun lichaam "beach-ready" is.

Update 08:45 - Nog geen vaccinatiebewijs mogelijk na eerdere besmetting

Sinds gisteren kunnen mensen een vaccinatiebewijs aanmaken in de CoronaCheck-app. Mensen die twee prikken van Pfizer, Moderna of AstraZeneca hebben gekregen, krijgen hierdoor een groen vinkje in de app als daarom gevraagd wordt bij de toegang van bijvoorbeeld een evenement. Ook na één inenting met Janssen mogen bezoekers na binnen.

Bij iemand die eerder het virus onder leden heeft gehad, is slechts één coronaprik voldoende om genoeg beschermd te zijn. Als deze mensen dat aangeven bij de GGD wordt er maar één inenting ingepland. Met deze enkele injectie kunnen ze vervolgens een vaccinatiebewijs voor binnenlands gebruik aanmaken.

In theorie dan, want op social media laten veel mensen die eerder besmet waren weten dat zij nog geen vaccinatiebewijs kunnen aanmaken in de CoronaCheck-app. 'Je vaccinatiebewijs is niet geldig in Nederland. Je hebt wel een internationale QR-code', luidt de melding in de app.

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid erkent dat het op dit moment nog niet mogelijk is om een vaccinatiebewijs aan te maken als je eerder corona hebt gehad. De bewindsman benadrukt dat dit niet de bedoeling is en dat er hard aan wordt gewerkt om het technische probleem te verhelpen. Het is niet duidelijk hoe lang dit nog zal duren.

Update 08:20 - Experts vrezen 'overcompensatie' met drugs bij feestvierders

Verslavingsexperts vrezen dat als jongeren te hard van stapel lopen met drugs als ze vanaf morgen weer ongelimiteerd feest mogen vieren op festivals en in nachtclubs. In het AD waarschuwen ze gebruikers daarom om het voorlopig rustig aan te doen met de verdovende middelen.

"Iedereen heeft zich moeten inhouden en de behoefte om er lekker op uit te gaan moeten onderdrukken", zegt Daniëlle Ketelaars van verslavingszorginstelling Novadic-Kentron. Maar volgens haar zullen feestvierders "nog helemaal niet gewend zijn aan alle prikkels die op hen zullen afkomen" als ze mogelijk gaan overcompenseren met drank en drugs.

Daarvoor waarschuwt ook Ruben van Beek, psycholoog bij kennisinstituut Trimbos. "Ik denk dat veel mensen, even los van het drugsgebruik, flink moeten wennen aan alleen al het op een feest rondlopen." Volgens de expert bestaat het risico "dat jongeren meteen al hun energie eruit willen knallen".

En dat kan voor problemen zorgen, denkt Van Beek. "De kans bestaat dat ze minder hebben gesport en daardoor een slechtere conditie hebben dan de laatste keer dat ze uit gingen. We hopen dat ze echt hun rust pakken, in plaats van dat ze nog een pilletje erbij nemen", zegt hij tegen de krant.

Feestvierders en drugsgebruikers kunnen sinds donderdag op de website uitgaanpostcorona.nl terecht, waar ze op een luchtige manier op de gevaren worden gewezen.

feestje

feestje

Foto: Pexels

Update 08:00 - Vandaag krijgen eerste mensen hun zelfgekozen Janssen-prik

Voor het eerst krijgen mensen in Nederland een coronaprik naar keuze: vrijdag worden namelijk de eerste spuiten met het Janssen-vaccin in armen gezet bij mensen die daar specifiek voor hebben gekozen. Hiervoor was het devies 'prikken wat de pot schaft'.

Sinds woensdag kunnen Nederlanders een 'Janssen-afspraak' maken. Tot nu toe hebben ruim 154.000 mensen hun vaccinatie ingepland, terwijl er ongeveer 200.000 doses van het middel beschikbaar zijn. Omdat één inenting al voor optimale bescherming tegen het virus zorgt, kunnen er dus nog zo'n 46.000 prikken worden gezet. De lijnen zijn inmiddels weer open.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.