Milieu en Gezondheid
26 juli 2021, 08:42
Staat ons land aan de voet van de vierde coronagolf? Hoewel de besmettingscijfers inmiddels gestaag teruglopen door het sluiten van de nachthoreca krijgen de ziekenhuizen het juist weer drukker. Ondertussen wordt er driftig doorgeprikt: kan dat het tij keren? Volg in dit liveblog het laatste coronanieuws in Nederland.
Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op maandag: 3.914, dat is lager dan het weekgemiddelde (6.454)
Op zaterdag 24 juli testte 11,6 procent van de bij de GGD geteste personen positief
Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op maandag: 577, dat zijn er 44 meer dan op zondag
Het aantal coronapatiënten op de intensive care op maandag: 140, dat zijn er 6 meer dan op zondag
Op maandag is er 1 sterfgeval gemeld, in totaal zijn er tot nu toe 17.801 coronadoden officieel geregistreerd
Tot nu toe zijn er naar schatting 19.600.216 coronavaccins toegediend in Nederland
De Nederlandse universiteiten vinden dat er slechts één scenario denkbaar is voor het nieuwe collegejaar, en dat is volledige opening. Ze zien niets in onderwijs op anderhalve meter afstand. Dat meldt Nieuwsuur na een rondgang bij instellingen in het hoger onderwijs.
"We willen hoe dan ook volledig open", zegt voorzitter Pieter Duisenberg van de Vereniging van Universiteiten (VSNU). "En dat moet bovenaan de prioriteitenlijst komen te staan. We willen graag redeneren vanuit hoe we dat mogelijk maken."
Maar wat als er door de hoge besmettingscijfers toch maatregelen nodig zijn? "Wij zien ook de nieuwe werkelijkheid", zegt Duisenberg. "Als het kabinet zegt: voer testen voor toegang in, dan zijn we niet blij, maar zullen wel meewerken."
FNV roept werkgevers in de zorg op "vooral niet laf om te gaan met de aanvraag van de tweede zorgbonus voor hun medewerkers". De vakbond laat weten de laatste dagen veel signalen te krijgen dat grotere en kleinere zorgwerkgevers de bonus niet durven aan te vragen, omdat ze niet het risico willen lopen die later terug te moeten betalen.
Voor de bonus komen mensen in aanmerking die een 'uitzonderlijke prestatie' hebben geleverd. In de richtlijnen voor de aanvraag van de bonus is nu een extra zin toegevoegd. Die luidt dat 'regulier werk dat wordt voortgezet in een andere vorm' niet onder de term 'uitzonderlijke prestatie' valt.
Volgens FNV zorgt die zin voor veel onduidelijkheid bij de werkgevers. "Ik heb met een aantal werkgevers in de thuiszorg nu de discussie moeten voeren of er inderdaad sprake is van het voortzetten van regulier werk", zegt bestuurder Bert de Haas bij FNV Zorg & Welzijn.
"Feit is dat werknemers onder moeilijke omstandigheden hebben moeten werken, onder hoge druk stonden, met een verhoogd risico om zelf besmet te raken of cliënten te besmetten", stelt de vakbondsman. "Dat alleen vinden wij al een uitzonderlijke prestatie en daar zouden zij voor beloond moeten worden."
De bonus bedraagt ongeveer 200 tot 240 euro per medewerker. Werkgevers kunnen de bonus tot morgenavond 18.00 uur aanvragen. Het kabinet verdeelt een bedrag van 720 miljoen euro over het totaal aantal aanvragen.
Festivalorganisatie ID&T en ruim veertig aangesloten evenementenorganisatoren willen met een kort geding voor 1 augustus duidelijkheid bij de overheid afdwingen voor evenementen zonder overnachting. Maandag werd bekend dat deze evenementen nog tot 13 augustus moeten afwachten om te horen of en onder welke omstandigheden ze nog door kunnen gaan. Alle meerdaagse festivals met overnachting zijn in ieder geval tot 1 september afgelast.
Anderhalve week geleden gaf ID&T aan het kort geding aan te houden, omdat de evenementensector om tafel ging met het kabinet. In dat gesprek kwamen ID&T en de branche samen met de overheid overeen dat het veilig door laten gaan van festivals met overnachting logistiek onuitvoerbaar is. Maar voor de evenementen zonder overnachting zien de festivalorganisatoren geen andere optie dan het kort geding door te zetten om een sneller besluit af te dwingen omdat de risico’s voor de ondernemers en de betrokkenen te groot zijn geworden. De rechtbank is gevraagd op de kortst mogelijke termijn een zitting te plannen.
De organisaties die zich bij ID&T aansloten zijn onder meer die van Paaspop, Apenkooi, Zwarte Cross en Het Amsterdams Verbond.
Op de eerste dag dat werkgevers een aanvraag konden indienen voor de zesde periode van de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) waren om 16.00 uur circa 1900 aanvragen binnengekomen bij het UWV. Dat zijn er minder dan in de vijfde periode van de NOW, toen op de eerste dag (6 mei) op dat tijdstip zo’n 3400 aanvragen binnen waren voor de coronasteunmaatregel.
De zesde periode bestrijkt de maanden juli tot en met september. Werkgevers bij wie de inkomsten in die periode met meer dan 20 procent dalen, kunnen het UWV vragen om een deel van hun loonkosten op zich te nemen.
Het maximale omzetverlies dat ze kunnen opgeven, is ditmaal beperkt tot 80 procent. De overheid blijft wel, net zoals in de voorgaande periodes, 85 procent van de loonsom vergoeden. Een groot deel daarvan maakt het UWV als voorschot over. Het definitieve bedrag waarop werkgevers recht hebben, wordt later vastgesteld.
Het UWV merkte dat er in de vijfde NOW-periode veel minder behoefte was aan de loonsubsidies dan in voorgaande periodes. In totaal werden 45.000 verzoeken om financiële steun goedgekeurd, goed voor voorschotten van zo'n 1,4 miljard euro. In de vierde periode ging het nog om 74.000 toegekende aanvragen en 3,2 miljard euro aan voorschotten.
Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland spreken van "een enorm bittere pil voor de sector" nu meerdaagse evenementen tot ten minste 1 september zijn verboden. Wel zijn de organisaties begripvol en blij met de duidelijkheid die het besluit oplevert voor ondernemers. Met het garantiefonds van de overheid is volgens hen een deel van de financiële problemen voor de evenementensector ook ondervangen.
Ook de versoepeling van reisadviezen voor Europese bestemmingen stemt VNO-NCW en MKB-Nederland positief. Het kabinet maakte maandag bekend dat EU-landen die op oranje stonden in principe vanaf dinsdag een groen of geel reisadvies krijgen. Dat betekent dat niet-noodzakelijke reizen niet langer worden afgeraden. "Hiermee wordt reizen in Europa een stuk makkelijker en brengt Nederland zijn reisadvies in lijn met de meeste andere EU-lidstaten", zeggen de ondernemersorganisaties.
Volgens VNO-NCW en MKB-Nederland blijft de onzekerheid voor ondernemers wel onverminderd groot. Het is volgens hen van belang dat er snel duidelijkheid komt voor eendaagse evenementen en nachthoreca en ze willen dat de bestaande steunmaatregelen voor ondernemers door het kabinet worden verlengd.
Nederlandse vakantiegangers die van plan zijn vakantie te vieren in Duitsland lijken grotendeels gewoon te gaan. Kampeerders laten zich niet afschrikken door een quarantaineplicht vanaf dinsdag voor personen zonder volledige coronavaccinatie, zeggen boekingssites voor campings ACSI Suncamp en Vacansoleil. Wel komen er veel vragen binnen.
Onduidelijkheid is volgens verkoopmanager Frank Jacobs van Suncamp het centrale woord bij de vele telefoontjes die de organisatie zegt binnen te krijgen. "Mensen willen weten waar ze aan toe zijn. Ze vragen of ze naar Duitsland kunnen en wat de regels zijn."
Nederlanders vanaf 6 jaar oud moeten vanaf dinsdag bij een verblijf in Duitsland vijf dagen in quarantaine als zij nog niet volledig zijn gevaccineerd of hersteld zijn van een besmetting. Daarnaast moeten alle Nederlanders een digitaal formulier invullen om het buurland in te mogen. Dat komt door het hoge aantal besmettingen in ons land en de Duitse inschaling van Nederland als een zogenoemd hoogrisicogebied.
De organisaties van Dance en Dutch Valley gaan er vooralsnog gewoon van uit dat beide eendaagse festivals op 14 en 15 augustus kunnen doorgaan. Dat laten ze in een korte verklaring weten via sociale media.
"Het kabinet heeft zojuist bekendgemaakt dat meerdaagse festivals met campingovernachting tot 1 september niet door kunnen gaan vanwege de coronapandemie. Dat geldt dus niet voor eendaagse festivals", schrijft Dutch Valley. "Wij gaan er dan ook nog steeds van uit dat we samen met jullie onze tiende verjaardag zullen vieren op zondag 15 augustus aanstaande."
Begin deze maand stelde het kabinet beperkingen in voor de evenementensector. Op festivals en andere evenementen mag publiek tot 13 augustus alleen zitten en is er veel minder publiek welkom. De maatregelen werden genomen omdat het aantal besmettingen fors opliep na de grootschalige versoepelingen die waren doorgevoerd per 26 juni.
Het kabinet gaf maandag aan pas op 13 augustus met meer informatie te komen over eendaagse evenementen na die datum.
Dance en Dutch Valley vinden plaats in recreatiegebied Spaarnwoude. Op beide festivals komen doorgaans tienduizenden bezoekers af.
Reizigers die uit EU-landen met een geel reisadvies komen, kunnen per 8 augustus gecontroleerd worden bij de grens. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Reizigers vanaf 12 jaar moeten met ingang van die datum een coronatestbewijs bij zich hebben en moeten dat desgevraagd tonen aan de Koninklijke Marechaussee. Dit kunnen een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatief testbewijs zijn.
Dit wordt steekproefgewijs gecontroleerd, zegt de woordvoerder. Reizigers die geen coronabewijs bij zich hebben, krijgen een boete van 95 euro.
Het aantal nieuwe coronagevallen daalt verder. Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn 3914 positieve tests gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is het laagste aantal sinds 7 juli, bijna drie weken geleden. Vorige week maandag waren er bijna 8900 nieuwe gevallen en de maandag ervoor bijna 8500.
Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen zal nog een aantal dagen stijgen. "Zeker tot volgende week", verwacht demissionair premier Mark Rutte. "Dan is de verwachting dat het ook in de ziekenhuizen een niveau zal bereiken waarop het niet verder stijgt", zegt de minister-president na een corona-overleg. De verwachting is dat de ziekenhuiscijfers zoals gebruikelijk eenzelfde trend laten zien als de besmettingscijfers.
Wat betreft die besmettingen ziet het kabinet "dat inmiddels de daling is ingezet. Dat is op zichzelf goed nieuws", aldus Rutte. "Toch blijft de situatie spannend omdat we in ziekenhuizen nog steeds zien dat de cijfers oplopen." Hoewel de druk op ziekenhuizen de komende dagen dus nog wat zal toenemen, maakt Rutte zich geen grote zorgen. "Het lijkt op dit moment in de ziekenhuizen beheersbaar te blijven."
De deskundigen van het Outbreak Management Team hebben dan ook niet geadviseerd extra maatregelen te nemen. Het kabinet scherpt de regels voorlopig dus niet aan. Maar "het blijft spannend", zei Rutte maandag na het ministersoverleg meerdere keren. "We moeten allemaal vreselijk goed opletten, allemaal scherp blijven. Maar nu geen aanleiding tot het nemen van extra maatregelen."
Fieldlab Evenementen vraagt om snelle duidelijkheid voor eendaagse evenementen die nog wel op de kalender staan. De organisatie noemt het "buitengewoon zuur" dat alle meerdaagse festivals met overnachting tot in ieder geval 1 september niet kunnen doorgaan.
"Het is voor de branche goed dat er nu duidelijkheid is hierover, hoewel het natuurlijk niet is wat zij had gewild", zegt een woordvoerder van Fieldlab. "Het is te hopen dat er nu ook snel duidelijkheid komt over de eendaagse evenementen."
Voor eendaagse festivals na 13 augustus en andere meerdaagse festivals na 1 september blijft het nog afwachten of die wel kunnen doorgaan. Een besluit daarover wordt in de komende weken genomen en gecommuniceerd op de komende coronapersconferentie op 13 augustus.
Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is maandag verder toegenomen. Er liggen nu 577 patiënten met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 44 meer dan zondag, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Op de verpleegafdelingen zijn in de afgelopen 24 uur 75 nieuwe coronapatiënten binnengekomen. Op de ic's werden 17 mensen binnengebracht. Er liggen nu in totaal 437 coronapatiënten op de verpleegafdeling, 38 meer dan zondag. Op de ic's liggen nu 140 coronapatiënten, een toename van 6 ten opzichte van de voorgaande dag. Het is bijna een maand geleden dat er zoveel mensen op de ic's lagen.
Het kabinet zet tot in ieder geval 1 september een streep door meerdaagse festivals met een camping. Hoewel het aantal besmettingen de laatste dagen dalen, is het wat het kabinet betreft niet verantwoord om meerdaagse festivals zoals Lowlands en Mysteryland door te laten gaan, zo maakten demissionair premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge maandag bekend tijdens een ingelaste persconferentie.
Nederland zet vanaf dinsdag álle landen binnen de Europese Unie op geel of groen. Tegelijk voert het kabinet enkele belangrijke wijzigingen door die gelden voor terugkerende vakantiegangers.
Ergens in Nederland wordt maandag de 20 miljoenste prik tegen het coronavirus gezet. Dat heeft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) maandag gemeld. Het gaat om zowel eerste als tweede prikken.
Het vaccinatieprogramma gaat de laatste tijd steeds langzamer. In de afgelopen week zijn ongeveer een miljoen prikken gezet, schat het coronadashboard. Dat zou het laagste aantal sinds mei zijn. Het exacte cijfer komt dinsdag van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Begin juni werden in een week tijd bijna 1,7 miljoen Nederlanders gevaccineerd.
Acht dagen geleden, op zondag 18 juli, kondigde De Jonge de 19 miljoenste prik aan. Zes dagen eerder kwam het aantal prikken boven de 18 miljoen uit, nog zes dagen daarvoor werd de grens van 17 miljoen gepasseerd.
Volgens de Europese gezondheidsdienst ECDC heeft ruim 83 procent van de volwassen Nederlanders in elk geval een eerste prik gehad. Alleen in IJsland, Malta en Denemarken is de vaccinatiegraad nog hoger. Van de volwassen Nederlanders is 59 procent volledig gevaccineerd, en daarmee is Nederland tiende van de dertig landen op de lijst. Landen als Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk ontbreken in het overzicht.
Jongeren voor wie vanaf 16 augustus een afspraak voor een tweede prik van hun coronavaccinatie staat gepland, kunnen deze afspraak binnenkort naar voren halen. Ze krijgen hiervoor in de komende dagen een sms van de GGD, waarna ze kunnen bellen voor een eerdere afspraak.
Zo wil het kabinet "klaar zijn voor het nieuwe schooljaar" na de zomervakantie, legt demissionair zorgminister Hugo de Jonge uit.
Jongeren tussen de 12 en 17 jaar krijgen het Pfizer-vaccin. Daarvan zijn er genoeg op voorraad. Ook zijn er meer prikslots beschikbaar dan nodig. Daarom kunnen de tweede prikken naar voren worden gehaald, zolang er maar drie weken tussen de eerste en tweede prik zitten.
Het is makkelijker de afspraken te verzetten voor jongeren, omdat zij in principe alleen met Pfizer zijn geprikt. Jongvolwassenen boven de 18 jaar kregen zowel het vaccin van Pfizer als van Moderna, waardoor het "in de uitvoering" ingewikkelder is om de tweede prik te verschuiven, meldt het ministerie van Volksgezondheid. "Wanneer er voldoende vaccins beschikbaar komen, wordt er gestart met de versnelling van de groep boven de 18 jaar." Voor die groep moet vier weken tussen de twee prikken zitten.
Vaccinatiegegevens van zevenhonderd patiënten zijn zonder toestemming gedeeld met het RIVM. Zo blijkt uit navraag van BNR bij de betrokken organisaties.
Na eerdere problemen met het vastleggen van de vaccinatiegegevens in het centrale register van het RIVM, zijn de gegevens van honderden patiënten nu zonder toestemming verspreid. Voorafgaand aan een vaccinatie wordt gevraagd of de informatie gedeeld mag worden met het RIVM. Vanwege een fout in een van de huisartsensystemen, zijn de persoonsgegevens van zevenhonderd gevaccineerden toch gedeeld, zonder dat hier toestemming voor is gegeven.
Vijfhonderd mensen hebben duidelijk aangegeven dat hun informatie niet gedeeld mag worden. Van tweehonderd patiënten is niet bekend of zij toestemming hebben gegeven. In totaal zijn zeventig huisartsenpraktijken hierbij betrokken, meldt BNR na navraag bij de softwareontwikkelaar. De ontwikkelaar laat weten dat het om een tijdelijke softwarefout gaat en dat het probleem inmiddels verholpen is. Ook het RIVM bevestigt dat het onterecht persoonsgegevens hebben ontvangen.
Hart van Nederland/ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.