Milieu en Gezondheid
27 juli 2021, 06:03
Staat ons land aan de voet van de vierde coronagolf? Hoewel de besmettingscijfers inmiddels gestaag teruglopen door het sluiten van de nachthoreca krijgen de ziekenhuizen het juist weer drukker. Ondertussen wordt er driftig doorgeprikt: kan dat het tij keren? Volg in dit liveblog het laatste coronanieuws in Nederland.
Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op dinsdag: 4.042, dat is lager dan het weekgemiddelde (5.335)
Op zondag 25 juli testte 12 procent van de bij de GGD geteste personen positief
Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op dinsdag: 616, dat zijn er 39 meer dan op maandag
Het aantal coronapatiënten op de intensive care op dinsdag: 159, dat zijn er 19 meer dan op maandag
Op dinsdag zijn er 3 sterfgevallen gemeld, in totaal zijn er tot nu toe 17.804 coronadoden officieel geregistreerd
Tot nu toe zijn er naar schatting 20.254.917 coronavaccins toegediend in Nederland
In het Erasmus MC zijn de eerste coronapatiënten met speciale antilichamen behandeld omdat zij zelf onvoldoende antistoffen aanmaken, bijvoorbeeld doordat zij afweeronderdrukkende medicijnen gebruiken. Het Rotterdamse ziekenhuis spreekt van een doorbraak.
Casirivimab en imdevimab zijn antistoffen die maken dat het coronavirus minder goed het menselijke cel kan binnendringen. "Je koopt er als het ware de tijd mee om patiënten zelf hun antistoffen te laten aanmaken", legt internist-infectioloog Bart Rijnders uit. "Bij patiënten die nooit antistoffen zullen maken, helpt het de andere afweersystemen in het lichaam bij hun strijd tegen het virus."
Sommige mensen maken ook na volledige vaccinatie geen antistoffen aan. "Bij elke nieuwe coronapatiënt wordt nu onmiddellijk bij opname gekeken of er al antistoffen in het bloed aanwezig zijn", aldus de arts. "Is dat niet het geval dan hebben we een nieuwe behandeling in ons arsenaal."
De antistoffen zijn in het laboratorium gemaakt, maar ontdekt in het bloedplasma van een patiënt die corona had gehad. De nieuwe therapie is nog niet volledig geregistreerd, maar wel voor gebruik goedgekeurd door het Europese Geneesmiddelenbureau (EMA).
Het kort geding van festivalorganisatie ID&T en ruim veertig aangesloten evenementenorganisatoren tegen de overheid over evenementen zonder overnachting dient vrijdag. Dat heeft de rechtbank Den Haag dinsdag gemeld. Het kort geding stond aanvankelijk voor 16 juli op de agenda.
De evenementenorganisatoren willen voor 1 augustus duidelijkheid van de overheid over het doorgaan van evenementen zonder overnachting. Maandag werd bekend dat deze evenementen nog tot 13 augustus moeten wachten om te horen of, en onder welke omstandigheden ze nog door kunnen gaan. Alle meerdaagse festivals met overnachting zijn in ieder geval tot 1 september afgelast.
Anderhalve week geleden gaf ID&T aan het kort geding aan te houden, omdat de evenementensector om tafel ging met het kabinet. In dat gesprek kwamen ID&T en de branche samen met de overheid overeen dat het veilig door laten gaan van festivals met overnachting logistiek onuitvoerbaar is. Maar voor de evenementen zonder overnachting zien de festivalorganisatoren geen andere optie dan het kort geding door te zetten om een sneller besluit af te dwingen omdat de risico’s voor de ondernemers en de betrokkenen te groot zijn geworden.
De organisaties die zich bij ID&T aansloten zijn onder meer die van Paaspop, Apenkooi, Zwarte Cross en Het Amsterdams Verbond.
Mensen die een vaccinatielocatie in het noorden en oosten van Gelderland bezoeken, mogen helemaal nergens in de zalen meer foto's en filmpjes maken. Daarom worden ook de speciale selfiehoeken weggehaald. Dat moet intimidatie van vaccineerders tegengaan. "Bij het maken van een foto is het niet altijd duidelijk of er sprake is van een selfie of dat er medewerkers op de foto gezet worden", verklaart de GGD Noord- en Oost-Gelderland.
Volgens de gezondheidsdiensten worden medewerkers niet alleen geïntimideerd en bedreigd bij de vaccinatielocaties en aan de telefoon. "In een enkel geval is het zelfs voorgekomen dat medewerkers dreigbrieven hebben ontvangen op hun woonadres. Dit heeft grote impact." De regionale dienst wil niet zeggen of het daadwerkelijk is voorgekomen dat medewerkers van vaccinatielocaties werden gefilmd of gefotografeerd door bezoekers.
Het foto- en filmverbod geldt niet alleen voor bezoekers, maar ook voor journalisten en eigen medewerkers. Het is niet bekend of andere regio's hetzelfde besluit nemen.
Het ministerie van Infrastructuur start een onderzoek naar de "diverse klachten" die het heeft ontvangen over Lead Healthcare, een bedrijf dat coronatests uitvoert voor reizigers. Op basis van de uitkomst van het onderzoek en eventueel aanhoudende klachten, kan Lead als testaanbieder worden uitgesloten, zegt het ministerie op vragen van het ANP.
Bij het verantwoordelijke ministerie van Infrastructuur zijn de signalen bekend dat commerciële testbedrijven niet altijd op tijd een testuitslag leveren. "Daarnaast zien we helaas dat een aantal testaanbieders minder serieus met het testen van reizigers omgaat en niet voldoet aan de voorwaarden die we aan hun dienstverlening hebben gesteld", zegt een woordvoerster. Enkele aanbieders zijn hier al informeel op aangesproken, en vorige week stuurde het ministerie nog een officiële brief "om nogmaals te wijzen op de kwaliteit van deze dienstverlening".
In de media en op sociale platforms als Facebook klagen tal van Nederlanders over de dienstverlening van Lead Healthcare. Vaak komen de testuitslagen, veelal nodig voor een reis naar vakantiebestemmingen, niet of veel te laat binnen. Sommige mensen vertellen dat ze urenlang aan de telefoon hebben gehangen, waarna de verbinding is verbroken. RTV Oost maakt zelfs melding van locaties waar mensen naartoe worden gestuurd, maar waar helemaal geen testcentrum is.
Lead zelf wijst volgens het ministerie naar de franchisenemers die zij hebben ingehuurd. Namens Lead Healthcare runnen zij enkele testlocaties. Lead Healthcare was dinsdagmiddag niet bereikbaar voor commentaar.
Evenementenbeveiligers roepen het kabinet op om "met de grootste spoed" een besluit te nemen over het al dan niet doorgaan van eendaagse evenementen in de tweede helft van augustus. Ard van der Steur, voorzitter van brancheorganisatie de Nederlandse Veiligheidsbranche, vraagt coronaminister Hugo de Jonge om daarmee niet te wachten tot 13 augustus, zoals volgens hem nu de bedoeling lijkt.
In een brief aan De Jonge zegt Van der Steur, zelf voormalig minister van Veiligheid en Justitie, blij te zijn met de duidelijkheid over meerdaagse evenementen. Die zijn in elk geval tot 1 september verboden. Voor de organisatie van eendaagse evenementen, waarvoor vanaf 13 augustus nog geen verbod geldt, zou echter ook duidelijkheid nodig zijn.
"Om de benodigde aantallen beveiligers te kunnen leveren zijn wervingscampagnes nodig, moeten beveiligers getraind en gebrieft worden, moeten beveiligers een screening door de politie ondergaan en moet er toestemming zijn van de politie voor hun inzet op het betreffende evenement", somt Van der Steur op.
Tussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn iets meer dan 4000 nieuwe coronagevallen vastgesteld. Dat is een fractie hoger dan het aantal op maandag.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kreeg 4042 meldingen van positieve tests. Vorige week dinsdag waren er bijna 6800 nieuwe gevallen en de dinsdag ervoor ruim 7800.
Amsterdam telde de meeste positieve tests. In de hoofdstad kregen 292 inwoners te horen dat ze het coronavirus hebben opgelopen. Dat is het laagste aantal voor de stad in drie weken tijd. Rotterdam telde 214 nieuwe gevallen, Den Haag 127, Utrecht 90 en Tilburg 75. In twintig gemeenten was er geen enkele positieve test. Dat is het hoogste aantal sinds 9 juli.
Het aantal sterfgevallen steeg met drie. Het gaat om inwoners van Den Helder, Losser en Leusden. Dat wil niet zeggen dat deze mensen de afgelopen dag zijn overleden aan het virus. Wanneer een coronapatiënt sterft, kan het een tijdje duren voor dit is geregistreerd.
Sinds het begin van de uitbraak, bijna 1,5 jaar geleden, zijn 1,85 miljoen Nederlanders positief getest. Van meer dan 17.800 mensen is zeker dat ze aan het coronavirus zijn overleden. De werkelijke aantallen liggen hoger.
Het coronavirus verliest na een sterke opleving van enkele weken nu weer snel terrein. In de afgelopen week registreerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 37.343 positieve testresultaten, bijna de helft minder dan een week eerder (-46 procent). De dalende lijn is ook duidelijk terug te zien in het reproductiegetal, dat is gezakt naar 0,80. Onder de 1 gaat het de goede kant op; dan neemt het aantal nieuwe besmettingen af.
Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is dinsdag gestegen tot 616, het hoogste aantal sinds half juni. Het gaat om een toename van 39 patiënten vergeleken met maandag, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
De kans om met een zelftest een coronabesmetting op te merken is bij de Delta-variant net zo groot als bij eerdere varianten van het virus, denkt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het verschil tussen virusvarianten zit vooral in het zogeheten S-eiwit van het virus. "Veruit de meeste antigeensneltesten zijn gebaseerd op het N-eiwit, dat minder varieert", legt een woordvoerder van het instituut uit.
Goedgekeurde antigeentesten, waar de zelftesten toe horen, "pakken de Delta-variant gewoon op, omdat het N-eiwit vergelijkbaar is met dat van andere varianten", aldus de woordvoerder.
Het komt voor dat mensen met een zelftest een negatief resultaat krijgen en daarna met een PCR-test van de GGD alsnog positief testen. De meest logische verklaring daarvoor is dat PCR-testen veel gevoeliger zijn en al bij een kleine hoeveelheid virusdeeltjes een positief resultaten geven.
Antigeentesten zijn minder gevoelig. "Vooral als er weinig virusdeeltjes aanwezig zijn is de antigeentest vaak negatief. Helemaal in het begin van de infectie zijn er nog weinig virusdeeltjes. Later in de infectie neemt het aantal virusdeeltjes weer af, dan is iemand ook niet besmettelijk meer", legt het RIVM uit. Het instituut becijfert op basis van onderzoeken naar zelftesten dat de betrouwbaarheid daarvan in de praktijk varieert tussen de 58 procent en 78 procent. "Er is dus een gerede kans dat iemand een negatieve testuitslag krijgt terwijl die persoon wél besmet is met SARS-CoV 2 en het virus mogelijk op anderen kan overdragen."
Zelftesten zijn alleen bedoeld voor mensen zonder klachten, benadrukt het instituut steevast. Dat ziet de testen als een "aanvulling waarmee anders onopgemerkte besmettingen opgespoord kunnen worden".
Van de ongeveer 366 miljoen volwassen inwoners van de Europese Unie is 70 procent nu ingeënt. "De EU heeft woord gehouden", zegt voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen in Brussel, verwijzend naar het doel dat het dagelijks EU-bestuur zich had gesteld om 70 procent van de Europese bevolking tegen Covid-19 beschermd te krijgen in juli.
Het betekent dat ongeveer 256 miljoen meerderjarigen in de 27 lidstaten een prik van Pfizer/BioNTech, Moderna of AstraZeneca hebben gekregen. Volgens Von der Leyen is 57 procent volledig gevaccineerd. Ofwel circa 209 miljoen mensen in de EU hebben twee prikken gehad van deze farmaceuten of eentje van het Janssen-vaccin.
De Europese Commissie koopt de vaccins namens de 27 lidstaten in. Aanvankelijk verliepen de leveringen en daardoor de vaccinatiecampagnes in de EU niet zo vlot als gehoopt, maar "het inhaalproces is erg succesvol geweest", aldus Von der Leyen, die van huis uit arts is. "De EU hoort tot de leiders in de wereld."
Brussel blijft nieuwe vaccins inkopen, ook om later zonodig 'oppeppers' te kunnen geven aan gevaccineerden, als extra bescherming tegen mutaties die rondwaren. De EU moet op haar hoede blijven, waarschuwt ze. "De Delta-variant is erg gevaarlijk. Daarom roep ik iedereen die de kans heeft op zich te laten inenten. Voor zijn eigen gezondheid en voor anderen."
De kans om met een zelftest een coronabesmetting op te merken is bij de Delta-variant net zo groot als bij eerdere varianten van het virus, denkt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het verschil tussen virusvarianten zit vooral in het zogeheten S-eiwit van het virus. "Veruit de meeste antigeensneltesten zijn gebaseerd op het N-eiwit, dat minder varieert", legt een woordvoerder van het instituut uit.
Goedgekeurde antigeentesten, waar de zelftesten toe horen, "pakken de Delta-variant gewoon op, omdat het N-eiwit vergelijkbaar is met dat van andere varianten", aldus de woordvoerder.
Het komt voor dat mensen met een zelftest een negatief resultaat krijgen en daarna met een PCR-test van de GGD alsnog positief testen. De meest logische verklaring daarvoor is dat PCR-testen veel gevoeliger zijn en al bij een kleine hoeveelheid virusdeeltjes een positief resultaten geven.
Antigeentesten zijn minder gevoelig. "Vooral als er weinig virusdeeltjes aanwezig zijn is de antigeentest vaak negatief. Helemaal in het begin van de infectie zijn er nog weinig virusdeeltjes. Later in de infectie neemt het aantal virusdeeltjes weer af, dan is iemand ook niet besmettelijk meer", legt het RIVM uit. Het instituut becijfert op basis van onderzoeken naar zelftesten dat de betrouwbaarheid daarvan in de praktijk varieert tussen de 58 procent en 78 procent. "Er is dus een gerede kans dat iemand een negatieve testuitslag krijgt terwijl die persoon wél besmet is met SARS-CoV 2 en het virus mogelijk op anderen kan overdragen."
Zelftesten zijn alleen bedoeld voor mensen zonder klachten, benadrukt het instituut steevast. Dat ziet de testen als een "aanvulling waarmee anders onopgemerkte besmettingen opgespoord kunnen worden".
Sportkoepel NOC*NSF heeft de hulp ingeschakeld van de Nederlands ambassadeur in Japan om iets te doen aan de situatie in het quarantainehotel in Tokio. Daar zitten vier sporters en twee begeleiders van TeamNL, omdat ze tijdens de Olympische Spelen positief hebben getest op het coronavirus.
"Die situatie vinden wij zeer zorgelijk en onacceptabel", zei technisch directeur Maurits Hendriks. "Het is niet wat je verwacht van de Japanse organisatie als het gaat om isoleren. Die mensen zijn hun olympische droom al kwijt en worden vervolgens nog een keer in slechte omstandigheden gezet."
De Luisterlijn heeft in het coronajaar 2020 een recordaantal gesprekken gevoerd, zo blijkt uit de jaarcijfers. Via telefoon en chat voerden vrijwilligers ruim 357.000 gesprekken, ongeveer 12 procent meer dan in 2019, en ruim 1400 berichtenuitwisselingen via de mail. Tijdens de eerste periode van de pandemie nam het aantal oproepen met 20 procent toe, toen de lockdown voor gevoelens van bezorgdheid, eenzaamheid en somberheid zorgde.
Gemiddeld kwamen er 883 gesprekken per dag binnen bij de Luisterlijn, die iedereen die ergens mee zit en er in de eigen omgeving niet over wil, durft of kan praten, dag en nacht kan bellen. Meer dan de helft van de telefoongesprekken, sinds begin dit jaar bereikbaar via het goedkopere nieuwe nummer 088 0767000, werd buiten kantooruren gevoerd. Zo noemt een beller die met corona in bed lag en behoefte had aan contact, het "geruststellend" dat ze midden in de nacht kon bellen met iemand die "oprecht geïnteresseerd" in haar was. "Het gevoel dat er echt naar me werd geluisterd, luchtte me enorm op."
De meest besproken onderwerpen van het jaar gingen over de invulling van de dag, gevolgd door relaties en daarna over corona. Gemiddeld duurden die telefoontjes 20 minuten. Via chat werd er 33 minuten gesproken, daar ging het voornamelijk over geestelijke gezondheid en relaties.
Vanaf dinsdag bestempelt Duitsland ons land officieel tot hoogrisicogebied. Daarmee gaan nieuwe, scherpere inreisregels gepaard die ook streng worden gecontroleerd door onze oosterburen. Hart van Nederland heeft een handig overzicht gemaakt met alles wat je moet weten als je naar Duitsland gaat.
De loketten voor de aanvraag van de zorgbonus sluiten dinsdag om 18.00 uur. Zorgaanbieders en pgb-budgethouders konden sinds half juni een aanvraag indienen voor medewerkers die in de strijd tegen het coronavirus onder uitzonderlijke omstandigheden hun werk hebben moeten doen. Het kabinet heeft daar dit jaar in totaal 720 miljoen euro voor beschikbaar gesteld.
Belangrijkste voorwaarde om in aanmerking te komen voor de bonus is volgens het kabinet dat de zorgprofessional in de periode 1 oktober 2020 tot 15 juni 2021 een uitzonderlijke prestatie heeft verricht vanwege Covid-19, door onder uitzonderlijke omstandigheden zorg te bieden.
Veel zorgprofessionals kregen in 2020 al een zorgbonus van 1000 euro netto als beloning voor hun inzet tijdens de eerste golf. De hoogte van de nieuwe bonus bedraagt naar verwachting 200 tot 240 euro netto. Het bedrag zal bekend worden als alle aanvragen zijn beoordeeld en het beschikbare bedrag kan worden verdeeld over de goedgekeurde verzoeken.
Ook ingehuurde schoonmakers, zzp’ers en uitzendkrachten komen in aanmerking voor een bonus. Dat geldt ook voor verloskundigen en fysiotherapeuten. Zorgverleners die meer verdienen dan twee keer modaal krijgen geen bonus.
Zo snel als het coronavirus de voorgaande weken om zich heen greep, zo snel daalt het aantal gevallen nu. Maar de druk op de zorg neemt wel toe. Meer mensen belandden vanwege corona op een verpleegafdeling of intensive care. En ook het aantal sterfgevallen door corona is verder gestegen.
In de afgelopen zeven dagen kreeg het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) waarschijnlijk tussen de 35.000 en 38.000 meldingen van positieve tests. In de week ervoor waren het er 69.731 en nog een week eerder bijna 52.000. Het zou betekenen dat het aantal nieuwe gevallen in de afgelopen week met 45 tot 50 procent is gedaald.
Park Sonsbeek in Arnhem gaat vanaf dinsdag dagelijks tussen 23.00 en 05.00 uur dicht, heeft burgemeester Ahmed Marcouch besloten. Ook geldt een alcoholverbod tussen 20.00 en 05.00 uur.
In het park worden al wekenlang in de avonden en nachten feesten gehouden, die veel jongeren uit Arnhem en omliggende gemeenten aantrekken. "Bij die feesten wordt geen afstand gehouden, is sprake van overmatig alcohol- en drugsgebruik, aanhoudende overlast voor omwonenden en moeten handhaving en politie geregeld ingrijpen", stelt de gemeente.
Bij een nachtelijk feest in het park vond recentelijk een vechtpartij plaats waarbij zo'n honderd mensen betrokken waren. De gemeente vreest bovendien dat de aantrekkingskracht van het park alleen maar groter wordt nu de zomervakantie in de regio Arnhem is begonnen.
"De aanhoudende stroom feesten is niet alleen van grote overlast voor omwonenden, maar zorgt ook voor onacceptabele gezondheidsrisico's. De bezoekers maken dit park 's nachts te gevaarlijk", zegt burgemeester Marcouch in een verklaring. Hij roept ouders op te weten waar hun kinderen uithangen en ze er op aan te spreken. "Des te groter de kans op open scholen na de zomer", aldus de burgemeester.
De nachtsluiting en het alcoholverbod duren tot zeker 30 september.
Hart van Nederland/ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.