Milieu en Gezondheid
28 jan 2021, 06:42
Terwijl Nederland middenin een lockdown met avondklok zit, is het al avonden op rij onrustig in verschillende plaatsen. De roep om keihard optreden tegen de relschoppers wordt dan ook steeds luider. Volg hier het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland.
Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op donderdag: 4.740, dat zijn er 743 meer dan op woensdag
Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op donderdag: 2.239, dat zijn er 58 minder dan op woensdag
Het aantal coronapatiënten op de intensive care op donderdag: 664, dat zijn er 5 minder dan op woensdag
Aantal sterfgevallen dat gemeld is op donderdag: 85, er zijn tot nu toe 13.733 coronadoden geregistreerd
Het is nog niet duidelijk hoeveel prostitutieramen in de toekomst mogelijk dicht moeten op de Amsterdamse Wallen, omdat er vanwege de lockdown momenteel niet wordt gewerkt. Burgemeester Femke Halsema zegt dat het moeilijk is in te schatten hoeveel sekswerkers er straks terugkeren als de coronamaatregelen worden versoepeld.
Ze zei dit in een debat met de gemeenteraad over de toekomst van de Wallen. Het stadsbestuur onderzoekt de komst van een erotisch centrum, dat gepaard moet gaan met het sluiten van een wezenlijk aantal ramen in de roemruchte buurt. Dit om de positie van sekswerkers te verbeteren, de drukte en overlast op de Wallen en andere plekken in het centrum te verminderen en criminaliteit tegen te gaan.
"80 procent van de sekswerkers is van buitenlandse herkomst", aldus Halsema. "Een deel is teruggegaan en een deel laat zich slecht vinden." Volgens Halsema is onduidelijk hoeveel sekswerkers uiteindelijk terugkeren. Als dat duidelijk is, kan worden bekeken of het aantal ramen moet worden teruggebracht of dat dit via natuurlijk verloop plaatsvindt.
Vanuit de raad kreeg de burgemeester niet alleen vragen over het terugdringen van het aantal ramen maar ook over de plek waar zo'n erotisch centrum zou moeten komen. Eerder werd bekend dat onder meer ArenAPoort in Zuidoost, gebieden rondom Sloterdijk in Nieuw-West en het Hamerkwartier in Noord op de voorlopige shortlist van mogelijke locaties staan. Volgens Halsema is de prostitutie nu ook in een woonwijk en hoeft de komst van een erotisch centrum niet bij te dragen aan een onguur klimaat. "Ons streven is juist een veilige omgeving te creëren voor prostituees die zo min mogelijk beslag legt op de buurten daaromheen."
De raad sprak verder over de plannen om buitenlandse toeristen te weren uit coffeeshops en het transparanter maken van de cannabismarkt. Met name over het zogeheten ingezetenencriterium (i-criterium) zijn nog veel vragen. Veel partijen vrezen voor een toename van de illegale straathandel door buitenlandse toeristen de toegang tot coffeeshops te ontzeggen. Halsema verwacht juist dat de straathandel op termijn kan afnemen als drugstoeristen de stad de rug toekeren omdat ze niet meer welkom zijn in coffeeshops.
Over de plannen wordt in een later stadium beslist.
Gegevens van burgers die werden gestolen bij de GGD zijn mogelijk vorig jaar al gebruikt door oplichters. De Fraudehelpdesk kan ongeveer veertig eerdere meldingen terugkoppelen aan het maandag onthulde datalek bij de gezondheidsdiensten. Dat bevestigt de woordvoerder van de helpdesk na berichtgeving door Het Financieele Dagblad (FD).
Het gaat bijvoorbeeld om mensen die door de GGD gebeld werden vanwege bron- en contactonderzoek en een dag later een verdacht telefoontje kregen via een ander nummer. "De bellers deden zich voor als de GGD en haalden in die gesprekken informatie aan die eerder in het belletje voor het bron- en contactonderzoek besproken was, zoals de namen van de contacten die de positief geteste mensen doorgaven. In het telefoongesprek probeerden de kwaadwillenden daarmee burgerservicenummers en e-mailadressen van die contacten te ontfutselen", aldus de woordvoerder van de Fraudehelpdesk. Sommige gedupeerden belden daarna de GGD om te checken of de telefoontjes inderdaad daarvandaan kwamen, en dat bleek niet het geval.
Volgens de woordvoerder zijn deze meldingen vermoedelijk het topje van de ijsberg. Kwaadwillenden kunnen de gegevens immers ook hebben misbruikt bij bijvoorbeeld identiteitsfraude en vormen van phishing, en dan is het verband met het GGD-lek niet meer te achterhalen.
Donderdag onthulde RTL Nieuws dat de GGD al maanden eerder door eigen medewerkers was gewaarschuwd voor kwetsbaarheden rondom de coronasystemen met daarin de privégegevens van miljoenen Nederlanders. De interne kritiek is door leidinggevenden telkens weggewuifd. De Tweede Kamer wil volgende week in debat over de gebrekkige databeveiliging bij de GGD'en. Een ruime meerderheid sloot zich donderdag aan bij een oproep van D66 om het onderwerp apart op de agenda te zetten, nog voordat de Kamer volgende maand met reces gaat.
Elf mensen hebben een financiële claim ingediend tegen hun ziekenhuis in verband met corona. Dat meldt zorgnieuwswebsite Skipr. Het zijn vooral patiënten van wie een behandeling of operatie is uitgesteld, omdat mensen met corona voorrang kregen. Ook zijn er twee klachten van mensen die niet tevreden zijn over de behandeling.
De patiënten (of hun nabestaanden) zeggen dat ze gezondheids- en financiële schade hebben opgelopen en stellen de ziekenhuizen aansprakelijk.
De claims zijn de afgelopen maanden aangemeld bij de twee verzekeringsbedrijven van de ziekenhuizen, Centramed en MediRisk. Bij MediRisk zijn tot nu toe vijf claims binnengekomen. Centramed kreeg er tot nu toe zes, waarvan er drie zijn afgewezen.
Technofestival Awakenings wordt verplaatst. De organisatie verplaatst het evenement vanwege de aanhoudende coronacrisis van eind juni naar het weekend van 11 en 12 september.
"Helaas komt 26 en 27 juni te vroeg, dus mikken we op het tweede weekend van september", staat in een donderdag uitgegeven verklaring. "De coronapandemie is nog niet voorbij, maar het begint er al wel iets rooskleuriger uit te zien. Net als jullie kunnen ook wij niet wachten om weer samen te feesten."
Het is nog niet precies duidelijk waar het festival, dat doorgaans in Spaarnwoude wordt gehouden, dit jaar plaatsheeft. "De overheid werkt aan alle vergunningsaanvragen voor september en we hebben nu een optie op twee locaties", aldus de organisatie.
De twintigste editie van Awakenings Festival ging vorig jaar niet door vanwege de coronacrisis. Bijna alle tickethouders kozen ervoor om hun kaartje te houden. Ook nu blijven de gekochte kaarten geldig. De overige tickets gaan voorlopig nog niet in de verkoop. "We vinden het niet eerlijk om tickets te verkopen als er te veel onzekerheid is."
Op het affiche voor 2020 stonden onder meer namen als Derrick May, Jeff Mills, Robert Hood, Charlotte de Witte, Len Faki, Amelie Lens, Tale Of Us en Sam Paganini. In totaal zouden meer dan honderd artiesten op acht verschillende podia optreden. De organisatie verwachtte net als voorgaande jaren 80.000 danceliefhebbers te verwelkomen.
De Tweede Kamer wil volgende week in debat over de gebrekkige databeveiliging bij de GGD'en. Een ruime meerderheid sloot zich donderdag aan bij een oproep van D66 om het onderwerp apart op de agenda te zetten, nog voordat de Kamer volgende maand met reces gaat.
Privégegevens van tienduizenden Nederlanders, waaronder medische gegevens, belandden op straat doordat veel GGD-medewerkers hier toegang tot hadden, onthulde RTL Nieuws deze week. Coronaminister Hugo de Jonge werd dinsdag tijdens het Vragenuurtje aan de tand gevoeld over de kwestie, maar in eerste instantie zag een meerderheid van de Kamer toen nog niet genoeg reden voor een los debat.
RTL meldde donderdag dat de GGD al maanden wist van de problemen. Intern werd al langer geklaagd, maar met die klachten werd niets gedaan. De GGD was niet bereikbaar voor een reactie.
Naar aanleiding van de jongste onthullingen wil de Kamer toch in debat met De Jonge. D66'er Kees Verhoeven wil daarnaast dat minister Sander Dekker, die over privacy en rechtsbescherming gaat, bij het debat aanwezig is.
In Noord-Brabant zijn in de tweede week van januari coronavirussen aangetroffen van een Braziliaanse variant. Die is mogelijk besmettelijker dan het 'oude' virus, meldt NRC.
Het gaat om de P.2-variant die vooral in Rio de Janeiro circuleert. Er is ook een P.1-variant die in het noorden van Brazilië rond Manaus veel coronabesmettingen veroorzaakt, maar die is nog niet in Nederland gezien. De P.1-variant heeft drie zorgwekkende mutaties, de P.2-variant maar één.
De eerste gedetecteerde besmetting met de P.2-variant in Nederland deed zich voor in een zorginstelling in Noord-Brabant. Inmiddels is duidelijk dat diverse mensen besmet zijn. De GGD-West-Brabant is een bron- en contactonderzoek gestart.
Het ministerie van Volksgezondheid wil "op de kortst mogelijke termijn" advies van de Gezondheidsraad over het aantal weken dat tussen de eerste en de tweede inenting met het coronavaccin van Pfizer/BioNTech moet zitten. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft de formulering van de bijsluiter aangescherpt. In de bijgewerkte versie wordt nu expliciet aangeraden de tweede dosis na drie weken toe te dienen.
Nederland heeft onlangs juist besloten het interval tussen de twee injecties op te rekken tot maximaal zes weken. Tot er een nieuw advies van de Gezondheidsraad ligt, houdt het ministerie vast aan die strategie, laat een woordvoerder donderdag weten.
Door meer tijd te laten tussen de twee prikken, kunnen in dezelfde tijd meer mensen een eerste keer worden ingeënt. In Nederland stelden het Outbreak Management Team (OMT) en de Gezondheidsraad twee weken terug in een gezamenlijk advies dat zij zich "kunnen voorstellen dat het uitstellen van de tweede vaccinatie met maximaal drie weken voordeel kan opleveren".
In de eerdere versie van het EMA-standpunt stond dat "ten minste 21 dagen" moeten zitten tussen de twee injecties die nodig zijn voor een adequate bescherming tegen Covid-19. Nu staat er heel duidelijk "3 weken". Ook de fabrikant zelf raadt een interval van 3 weken aan.
Slecht nieuws voor de harde werkers die in de frontlinie de strijd tegen corona voeren", meldde de voorzitter van CNV Zorg & Welzijn, Anneke Westerlaken, donderdag uit het overleg over de mondkapjes voor zorgpersoneel. Ze was teleurgesteld omdat het kabinet het RIVM niet zal vragen om de richtlijnen voor de kapjes aan te scherpen. Volgens het ministerie van VWS kan het kabinet dat ook niet doen.
Tal van organisaties pleitten voor FFP2-maskers voor alle verpleegkundigen en alle andere zorgverleners en ook parlementariërs schaarden zich daarachter.
"Goede bescherming van mensen die werken in de zorg en de patiënten aan wie ze zorg verlenen is en blijft topprioriteit. Als zorgverleners het nodig vinden FFP2-maskers te gebruiken dan mogen daarvoor geen belemmeringen zijn. De partijen uit de zorg stellen de richtlijnen op, op basis van wetenschappelijk advies", aldus minister voor Medische Zorg Tamara van Ark later.
Afgesproken is volgens haar dat partijen op korte termijn onderling overleggen over een richtlijn en "vooral praktische doorvertaling op de werkvloer".
Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft een strenger standpunt ingenomen over de tijd die mag verstrijken tussen de eerste en tweede prik met het coronavaccin van Pfizer/BioNTech.
In de bijgewerkte versie van de bijsluiter wordt nu expliciet aangeraden de tweede dosis na drie weken toe te dienen. Nederland en diverse andere landen hebben onlangs juist besloten het interval tussen de twee injecties op te rekken tot zes weken.
In de eerdere versie stond dat "tenminste 21 dagen" moeten zitten tussen de twee injecties die nodig zijn voor een adequate bescherming tegen Covid-19. Nu staat er heel duidelijk "3 weken". Ook de fabrikant zelf raadt een interval van 3 weken aan.
Door meer tijd te laten tussen de twee prikken, kunnen in dezelfde tijd meer mensen een eerste keer worden ingeënt. In Nederland stelden het Outbreak Management Team (OMT) en de Gezondheidsraad in een gezamenlijk advies dat zij zich "kunnen voorstellen dat het uitstellen van de tweede vaccinatie met maximaal drie weken voordeel kan opleveren".
De politie heeft al 122 mensen opgepakt op verdenking van deelname aan de rellen in Den Bosch en Eindhoven. Voor de Bossche rellen afgelopen maandagavond zijn 52 arrestaties verricht, voor die in Eindhoven afgelopen zondag 70, maakte het Openbaar Ministerie donderdag bekend. Het aantal aanhoudingen zal de komende dagen oplopen, verwacht het OM. Lees hier meer.
Iets meer dan 200.000 Nederlanders zijn inmiddels ingeënt tegen het coronavirus. De teller op het coronadashboard steeg donderdag naar 203.450 toegediende vaccins. Dat zijn er ruim 18.000 meer dan een dag eerder.
Het dashboard maakt niet duidelijk hoeveel mensen inmiddels twee keer gevaccineerd zijn en voorlopig dus beschermd zijn tegen het coronavirus. Die herhaalprikken begonnen woensdag.
De meeste vaccins (140.205) zijn toegediend door de GGD'en. Dat is een toename van 11.894 ten opzichte van woensdag. Ziekenhuizen hebben inmiddels 46.416 prikken gezet, 6200 meer dan tot woensdag.
Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is de laatste 24 uur opnieuw iets afgenomen, voor de derde dag op rij. In totaal zijn nu 2239 patiënten met Covid-19 opgenomen, 58 minder dan woensdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dit is het laagste aantal in ruim een maand.
Van de opgenomen patiënten met Covid-19 zijn er 644 dusdanig ziek dat ze op de intensive care liggen, 5 minder dan dinsdag. Op verpleegafdelingen nam het aantal coronapatiënten het afgelopen etmaal met 53 af tot 1595. In Duitsland ligt nog één Nederlandse coronapatiënt op de intensive care. Het waren er een dag eerder nog twee.
De mobiele eenheid (ME) heeft tijdens de rellen op het Amsterdamse Museumplein proportioneel opgetreden. Dat zei burgemeester Femke Halsema tegen de gemeenteraad.
"Leuk is het nooit als er geweld wordt gebruikt", benadrukte zij. Maar volgens Halsema is de politie zorgvuldig te werk gegaan. "Met mate, vastbesloten en zeer fatsoenlijk. Daar ben ik heel erg trots op." De politie verdient volgens haar dan ook een "énorm compliment".
De burgemeester is het dan ook niet eens met kritiek die er is op het optreden van de ME. "Het ging om demonstraties die op die locatie niet waren toegestaan. Iedereen die op het Museumplein was, wist dat. Daar zijn ze niet een keer, maar wel tien keer aan herinnerd." Volgens Halsema is bij herhaling aan de aanwezigen gevraagd te vertrekken.
Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn 4740 positieve coronatests geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
De meeste meldingen kwamen uit Amsterdam. In de hoofdstad testten 205 inwoners positief. In Rotterdam kwamen 143 besmettingen aan het licht en Eindhoven noteerde 103 nieuwe gevallen. In Den Haag kregen 91 mensen te horen dat ze het virus hebben opgelopen en in Tilburg werd het coronavirus 77 keer aangetroffen.
Het aantal van 4740 is hoger dan op woensdag (3997). Maar wel lager dan het weekgemiddelde (4811). Dat is opvallend, want normaal gesproken komen er op donderdagen juist aanzienlijk meer meldingen bij dan op andere dagen. Vorige week donderdag kwamen er ruim 5800 gevallen bij, tegen bijna 5600 de dag ervoor. Nog een week eerder waren er ruim 6100 gevallen op woensdag en 6500 op donderdag. En de week daar weer voor steeg het aantal positieve tests van iets meer dan 7100 op woensdag naar bijna 9700 een dag later.
In de afgelopen zeven dagen zijn 33.695 nieuwe gevallen gemeld. Dat komt neer op 4814 per etmaal. Dat gemiddelde daalt al geruime tijd. De piek was iets meer dan een maand geleden, toen het aantal besmettingen in een week tijd met meer dan 80.000 steeg, oftewel ruim 11.000 per etmaal.
Het aantal sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met 85, tegen 69 op woensdag en 87 op dinsdag. Dat wil niet zeggen dat al die mensen in een periode van 24 uur zijn overleden.
De partijen in de Amsterdamse gemeenteraad complimenteren en bedanken buurtbewoners die de wijken zijn ingegaan om te helpen rellen te voorkomen in de stad.
Zo gingen de afgelopen dagen op meerdere plekken onder anderen buurtvaders en -moeders, jongerenwerkers en andere vrijwilligers de straat op om jongeren die uit waren op ongeregeldheden naar huis te sturen.
"Veel lof voor de mensen in de stad die hebben meegeholpen om rellen onmogelijk te maken", zei CDA-fractievoorzitter Diederik Boomsma.
"Hulde" aan al die mensen die zich hebben ingezet tegen de rellen, zei Erik Flentge van de SP. "De Bijlmer zegt nee!", refereerde hij aan de boodschap van tegenberichten die rondging. "Hoe krachtig. Zij zijn allen de winnaars."
Een meerderheid van de Rotterdamse raad is voor het financieel ondersteunen van de ondernemers die de dupe zijn geworden van de rellen en plunderingen in Rotterdam-Zuid op maandagavond. Volgens wethouder Barbara Kathmann (economie) wordt er een noodfonds ingericht om hen te ondersteunen.
Op de Beijerlandselaan in Rotterdam-Zuid werden vernielingen aangericht aan zeventien winkels, waarvan er zeven werden geplunderd. Omdat de ondernemers het al moeilijk hebben in coronatijd willen de partijen ze financieel en inhoudelijk bijstaan om te voorkomen dat ze tussen wal en schip belanden, aangezien niet alle schade door de verzekering wordt gedekt.
De schade aan gemeentelijke eigendommen wordt nog geïnventariseerd, maar in een eerste, grove schatting wordt uitgegaan van circa 56.000 euro.
Meer dan honderd Nederlandse schrijvers, onder wie veel prominente, hebben een open brief gestuurd aan premier Mark Rutte. Zij vragen hem, zeker in deze tijd van crisis en polarisatie, de boekhandels per direct aan te merken als 'essentieel'. De winkels zouden dan open kunnen met een afhaalloket.
"In een rechtsstaat die vrijheid, overleg en redelijkheid nastreeft vervullen boekhandels niet alleen een commerciële, maar ook een democratische functie", schrijven de ondertekenaars. "In tijden van polarisering, complotdenken en filterbubbels zijn ze noodzakelijker dan ooit. De boeken, maar ook de kranten en tijdschriften die ze verkopen, brengen vaak inzicht, nuance, wijsheid en schoonheid."
Ondertekenaars van de brief, die donderdag via social media werd gedeeld, zijn onder meer Remco Campert, Anna Enquist, Arthur Japin, Herman Koch, Kees van Kooten, Saskia Noort, Connie Palmen, Ronald Giphart, Arnon Grunberg, Jan Siebelink, Tommy Wieringa en Annejet van der Zijl. Ook veel schrijvers van jeugdboeken, zoals Joke van Leeuwen en Ted van Lieshout, hebben zich bij de oproep aangesloten.
De GGD is al maanden op de hoogte van de vele privacyproblemen rondom de coronasystemen met daarin de privégegevens van miljoenen Nederlanders. De interne kritiek van medewerkers is door leidinggevenden telkens weggewuifd, meldt RTL Nieuws.
RTL Nieuws voerde de afgelopen dagen gesprekken met tientallen mensen die voor de GGD werkzaam zijn met het inplannen van testafspraken en het bron- en contactonderzoek.
Veel medewerkers hebben al maanden geleden vanwege verschillende privacyproblemen aan de bel getrokken, maar kregen telkens te horen dat het niet belangrijk genoeg was of kregen helemaal geen reactie. "Het boeit ze gewoon niet", aldus een medewerker die anoniem wenst te blijven.
Koning Willem-Alexander heeft donderdagochtend een bezoek gebracht aan Den Bosch. Daar zag hij met eigen ogen welke vernielingen de relschoppers eerder deze week aanrichtten in het centrum van de stad.
De koning sprak onder anderen met Maaike en Guido Neuféglise, eigenaars van de geruïneerde Primera waarvoor een crowdfundingactie werd opgezet. Daarvoor sprak hij in het stadhuis met burgemeester Jack Mikkers en vertegenwoordigers van onder meer de politie en het Openbaar Ministerie over de gebeurtenissen van maandagavond.
De tijdelijke wet die het mogelijk moest maken om bewegingen in beeld te brengen aan de hand van de locatiegegevens van mobiele telefoons, lijkt voorgoed van de baan.
De Tweede Kamer heeft het wetsvoorstel, om drukte in kaart te brengen in coronatijd, controversieel verklaard. Voorlopig zal de wet dus niet behandeld worden, en de vraag is of dat ooit nog gebeurt.
Omdat het kabinet is afgetreden, moet de Kamer besluiten welke onderwerpen voorlopig in de ijskast moeten. Wetgeving die politiek of maatschappelijk gevoelig liggen, worden over het algemeen controversieel verklaard.
Het kabinet heeft wel steeds gezegd dat het coronabeleid gewoon door kan gaan, maar over de controversiële telecomwet zal de Kamer het voorlopig niet hebben.
Woensdagavond zijn flink minder mensen aangehouden vanwege rellen dan de dagen ervoor. De politie meldt dat 51 mensen zijn opgepakt in verband met dreigende avondklokrellen of het oproepen daartoe.
De meeste mensen worden verdacht van opruiing. Dinsdagavond werden 131 mensen opgepakt en maandag waren dat er 184.
In Den Bosch, Bemmel en Leiden werden jongeren op straat opgepakt. Een 19-jarige inwoner van Den Bosch werd gearresteerd omdat hij een steen naar een politieauto gooide. In Bemmel werd een jongen opgepakt vanwege het vernielen van een boa-auto. Twee jongeren van 15 en een van 16 jaar oud in Leiden werden opgepakt met tien nitraten en wasbenzine bij zich.
Politiechef Willem Woelders zegt dat er in een aantal steden, zoals Den Haag, Amsterdam, Rotterdam en Groningen, nog groepen jongeren na 21.00 uur op straat waren. Zij werden aangesproken door agenten of buurtouders en gingen daarna naar huis. De aanpak om van tevoren al in te grijpen in samenwerking met gemeenten, werkt volgens Woelders.
De mobiele en tijdelijke locaties waar Rotterdammers zich kunnen laten testen op het coronavirus gaan vrijdag weer open, laat de GGD Rotterdam-Rijnmond weten. De testplekken waren woensdag gesloten vanwege ongeregeldheden in de stad.
Het ging onder meer om de testbussen bij metrostation Maashaven en de uitgang van de Maastunnel en om testlocaties in Delfshaven, op het Afrikaanderplein en bij de Laleli-moskee.
Door de coronacrisis verdwijnen er in Nederland in een periode van twee jaar waarschijnlijk zo'n 189.000 banen. Volgens berekeningen van uitkeringsinstantie UWV is vooral bij uitzendbureaus, in de horeca en in de industrie een grote afname van de werkgelegenheid te verwachten.
Het UWV denkt dat het aantal banen in Nederland dit jaar uitkomt op bijna 10,6 miljoen. Daarmee zou de werkgelegenheid terugzakken tot het niveau van 2018.
Door de steunmaatregelen van de overheid bleef de impact van de crisis op de arbeidsmarkt afgelopen jaar nog beperkt. Toch nam het aantal banen in 2020 met 86.000 af. En deze ontwikkeling zet zich dit jaar verder door, met nog eens een verlies van 103.000 arbeidsplaatsen.
Maar er zijn ook sectoren waar meer werk zal ontstaan. In de zorg komen er waarschijnlijk 65.000 banen bij, in het openbaar bestuur 22.000 en in de sector informatie en communicatie 21.000.
Het ziekteverzuim in de Nederlandse zorgsector is in coronajaar 2020 sterk gestegen, meldt kennisnetwerk op het gebied van verzuim Vernet. Het verzuim lag ruim 11 procent hoger dan in 2019. Gemeten over het hele jaar waren dagelijks gemiddeld 63.000 medewerkers in de zorgsector niet inzetbaar.
Gemeten over de hele zorgsector kwam het verzuimpercentage in 2020 uit op 6,83 procent, tegen 6,14 procent in het jaar ervoor. Dat is het hoogste percentage sinds 2004. De cijfers zijn nog exclusief werknemers die in thuisquarantaine zaten of wachtten op de uitslag van een coronatest.
Onderzocht zijn ziekenhuizen, instellingen voor geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg en verzorging, verpleging en thuiszorg (VVT). In totaal werken er circa 930.000 mensen in deze vier sectoren. In de gehele zorg- en welzijnssector werken op dit moment circa 1,3 miljoen mensen.
"Waar in 2018, het jaar waarin Nederland werd getroffen door een griepgolf, de stijging 8 procent bedroeg ten opzichte van het jaar daarvoor, laat 2020 een veel grotere stijging zien, namelijk 11 procent ten opzichte van 2019", aldus het kennisnetwerk. Volgens de organisatie laten de nieuwe cijfers zien onder welke druk de mensen in de zorgsector hebben gewerkt in het afgelopen jaar.
Het gemiddeld aantal dagen dat een werknemer ziek was, liep in 2020 flink op: 28,2 dagen tegen 23,7 dagen in 2019. "Nooit eerder was de gemiddelde duur van ziekteverzuim zo hoog", aldus Vernet. Het aantal ziekmeldingen per werknemer daalde vorig jaar juist licht, tot gemiddeld 1,02. Het jaar daarvoor was dit 1,07.
Het onderzoek werd gedaan bij ongeveer vierhonderd zorginstellingen.
Nederlanders willen ook na de coronacrisis meer blijven thuiswerken. Het Centraal Planbureau (CPB) meldt op basis van eigen onderzoek dat werkenden verwachten gemiddeld acht uur per week thuis te werken als de kantoren weer opengaan. Als ze het aantal uren zelf zouden mogen kiezen, zou het gemiddeld om negen uur per week gaan.
Volgens het CPB werd er voor de coronacrisis gemiddeld 3,9 uur per week thuisgewerkt. Als werknemers een deel van de tijd kunnen thuiswerken, dan werken ze productiever, volgens het CPB. Daarom zou het volgens het planbureau ook voor werkgevers een goede oplossing kunnen zijn. Er moet wel aan bepaalde voorwaarden worden voldaan, zoals een goede werkplek.
In bepaalde sectoren ligt de verwachting om meer thuis te kunnen werken een stuk hoger dan in andere vakgebieden. Mensen met een baan bij de overheid of binnen de financiële dienstverlening denken vaker thuis te kunnen werken, maar voor bijvoorbeeld de zorg of het onderwijs is dit een stuk lastiger.
Tijdens de twee lockdowns werd een stuk meer thuisgewerkt dan daarvoor en in de zomermaanden. Zeker vanaf december nam het aantal thuiswerkers weer flink toe. De regering deed regelmatig oproepen om thuis te werken indien mogelijk om zo de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.
Het CPB vroeg een panel van bijna 3000 mensen naar hun verwachtingen en ervaringen.
De overheid moet snel de problemen aanpakken waar jongeren in de coronacrisis tegenaan lopen. De tijd van praten is voorbij, vindt Jongeren Denktank Coronacrisis. Met die boodschap overhandigt het samenwerkingsverband van jongerenorganisaties donderdag het adviesrapport 'En nu.. daden!' aan premier Mark Rutte.
De coronacrisis treft de jeugd onevenredig hard, stelt de denktank waar ook de Sociaal-Economische Raad (SER) bij betrokken is. Jongeren dreigen bijvoorbeeld te vereenzamen, ze lopen studievertraging op of slagen er niet in om een baan te vinden. Ook moeten ze belangrijke beslissingen zoals trouwen, gezinsvorming en de aankoop van een huis uitstellen. Daarnaast zijn veel jongeren bang dat een goede aanpak van klimaatproblemen langer op zich laat wachten, nu alle aandacht uitgaat naar de problemen op de korte termijn.
"Wij jongeren willen geen verloren generatie worden", benadrukt denktankvoorzitter Maurice Knijnenburg. Hij geeft aan dat zijn advies volledig losstaat van de vele rellen die afgelopen dagen plaatsvinden. Dat geweld van jeugdige relschoppers keurt hij ten zeerste af en heeft volgens hem ook niets te maken met zijn adviesrapport, waar duizenden jongeren al maanden mee aan de slag zijn.
Samen hebben ze onderzoek gedaan naar de gevolgen die jongeren ondervinden van de coronacrisis, en naar de mogelijkheden die jongeren zien om die gevolgen te repareren. Zo'n 2500 jongeren deden mee via een app, en zij deden duizenden suggesties om in actie te komen. Variërend van een soepelere omgang met studieschulden tot het financieel aantrekkelijker maken voor ondernemers om jongeren aan te nemen, bijvoorbeeld door meer gesubsidieerde werkervaringsplekken.
Knijnenburg moet wel erkennen dat de dreiging dat jongeren vereenzamen, zich in coronatijd niet zo makkelijk laat oplossen. Daar is in zijn ogen eigenlijk maar één remedie voor, en dat is zo snel mogelijk uit deze crisis te komen. Als de coronalockdown straks niet meer nodig is, kunnen jongeren elkaar weer gewoon opzoeken. "Jongeren zijn sociale dieren en willen graag bij elkaar zijn. Dat kun je niet zo goed door digitale alternatieve vervangen."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.