Terug

Volg Hart van Nederland

LIVEBLOG | Drukke eerste terrasdag verloopt zonder grote problemen

LIVEBLOG | Drukke eerste terrasdag verloopt zonder grote problemen

Milieu en Gezondheid

28 apr 2021, 06:54

Nederland gaat vanaf vandaag weer een klein beetje van het slot. Zo is de avondklok vanaf nu verleden tijd, wordt het thuisbezoek uitgebreid, mogen de terrassen 's middags open en kunnen winkeliers weer bezoekers ontvangen zonder afspraak. Wat gaan deze versoepelingen doen met de cijfers? Volg in dit liveblog het laatste coronanieuws.

  • Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op woensdag: 8.713, dat zijn er 3.340 meer dan op dinsdag

  • Tussen 19 april en 25 april testte 10,6 procent van de geteste personen positief

  • Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op woensdag: 2.611, dat zijn er 14 meer dan op dinsdag

  • Het aantal coronapatiënten op de intensive care op woensdag: 814, dat zijn er 6 minder dan op dinsdag

  • Op woensdag zijn 11 sterfgevallen gemeld, in totaal zijn er tot nu toe 17.104 coronadoden geregistreerd

  • Tot nu toe zijn er naar schatting 5.293.851 coronavaccins toegediend, het gaat dan zowel om eerste als tweede prikken

Update 23:12 - CoronaMelder-app geeft tijdelijk geen meldingen wegens privacyproblemen

De app CoronaMelder geeft gebruikers twee dagen lang geen meldingen meer als zij in de buurt zijn geweest van een besmet persoon. Coronaminister Hugo de Jonge heeft hiertoe besloten wegens privacyproblemen. De apps die standaard op het systeem van Android-telefoons zitten, zouden bij gegevens van de corona-app kunnen door een privacyprobleem bij Google.

Google zou het probleem al hebben opgelost, maar "om hier zeker van te zijn" worden 48 uur lang geen meldingen gestuurd. Mocht het probleem inderdaad zijn verholpen, dan ontvangen gebruikers van de app na die tijd "weer meldingen en worden de waarschuwingen alsnog gestuurd".

Update 20:19 - Tweede prik voor Zeeuw terwijl Gelderlander wacht op eerste dosis

Terwijl sommige Zeeuwse zestigers binnenkort al hun tweede dosis van het AstraZeneca-vaccin krijgen, zitten in Zuid-Holland en Gelderland nog mensen uit dezelfde leeftijdsgroep te wachten op hun eerste prik. Die scheve verdeling tussen de provincies komt naar voren uit het laatste tijdschema voor de coronavaccinaties. "Een lappendeken" noemt een woordvoerder van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) de planning.

Het AstraZeneca-vaccin is in Nederland momenteel alleen bestemd voor mensen tussen de 60 en 64 jaar. Jongere mensen die eerder al een dosis kregen, kunnen overigens wel hun tweede prik halen want de zeldzame bijwerkingen van het vaccin zijn uitsluitend gemeld na de eerste prik.

In vier provincies (Noord-Holland, Groningen, Friesland en Overijssel) hebben huisartsen de eerste prikken in één ronde verstrekt. In de acht overige provincies kon dat niet omdat de huisartsen niet meteen genoeg geleverd kregen om al hun patiënten uit de doelgroep te prikken. Wie nog geen eerste prik heeft gekregen, wordt daar de komende weken voor uitgenodigd. Het gaat vooral om mensen tussen de 60 en 62 jaar.

Update 20:06 - Minister: kabinet houdt vliegverbod altijd in achterzak

Het kabinet kan straks vluchten uit gebieden met veel coronabesmettingen verbieden, ook nog als het verplicht is om bij aankomst vanuit zo'n gebied in Nederland in quarantaine te gaan.

Dat zegt minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) op vragen van de Kamer hierover. Experts van het RIVM zeggen dat die quarantaineplicht "in plaats van het vliegverbod" kan worden ingevoerd, maar zo'n verbod houdt zowel Kamer als kabinet "in de tas", benadrukte de bewindsvrouw.

Veel partijen vinden dat het vliegverbod achter de hand moet worden gehouden, onder meer omdat er twijfels zijn over de effectiviteit van de quarantaineplicht. Als er een nieuwe zorgwekkende virusvariant opduikt, kan het nodig zijn om vluchten uit die landen op advies van het RIVM of het OMT alsnog tegen te houden, vindt het kabinet.

Update 19:12 - De Jonge: reële kans dat quarantaineschenders gepakt worden

De kans dat je betrapt wordt als je je straks niet aan de quarantaineplicht houdt is "reëel". Dat zei zorgminister Hugo de Jonge woensdag tijdens een Kamerdebat over deze plicht. Meerdere Kamerleden betwijfelden dat. Het team dat de boa's op mogelijke overtreders kan afsturen bestaat namelijk maar uit tien mensen.

Lees hier verder

Update 18:51 - Drukke eerste terrasdag verloopt zonder grote problemen

Op de eerste dag dat in Nederland de terrassen weer beperkt open mochten, maakten duizenden mensen gretig gebruik van deze mogelijkheid. Het leidde op sommige plekken tot lange rijen wachtenden, maar voor zover bekend nergens tot grote problemen.

De terrassen op het Leidseplein in Amsterdam stroomden aan het einde van de middag langzaam leeg. Mensen verlieten rustig een voor een het terras, een aantal mensen bleef nog zitten om de laatste drankjes op te maken, maar om 18.10 uur waren alle terrassen op het plein leeg en werden de stoelen al opgeruimd door het personeel. In het Vondelpark was het een half uur na sluitingstijd van de terrassen niet drukker dan normaal. Hier en daar liepen wat groepjes mensen, maar er waren geen grote groepen aanwezig. Politie en boa's zijn in het park en houden toezicht.

De terrassen in het centrum van Rotterdam zaten woensdagmiddag tjokvol. Tegen 18.00 uur liep het leeg. Op sommige tafels stonden nog wel volle glazen bier. Gasten werden nog niet weggestuurd, maar iedereen leek op de hoogte te zijn van de sluitingstijd.

Op de Grote Markt in het centrum van Breda verliep de middag ook zonder wanklank. Ook hier leken de terrasbezoekers zich te realiseren dat het om 18.00 uur sluitingstijd is. Vanaf 17.30 uur verlieten zij dan ook rustig de terrassen.

Voor de opening van de terrassen, die bijna een half jaar dicht waren, geldt een aantal voorwaarden. Zo moeten mensen zoveel mogelijk blijven zitten, contactloos betalen en zich van tevoren registreren. Entertainment op of rond het terras is niet toegestaan. Aan een tafel zitten maximaal twee mensen op 1,5 meter afstand. Tenzij het gaat om personen uit hetzelfde huishouden en kinderen onder de 12 jaar. Zitten aan een tafel is sowieso verplicht.

Update 18:32 - Horecabranche: terrassen door het hele land goed gevuld

De eerste dag van de heropening van de terrassen is volgens de horecabranche goed verlopen. "De sfeer was positief, gemoedelijk, de terrassen waren door het hele land goed gevuld", stelt Koninklijke Horeca Nederland (KHN). De brancheorganisatie gaat er vanuit dat met de heropening van de terrassen een eerste stap is gezet richting de heropening van de hele horeca.

Ondernemers en hun medewerkers die open konden, waren blij om hun gasten weer te mogen verwelkomen. "Ook gasten waren blij, positief en hielden zich prima aan de regels", benadrukt KHN.

Na bijna een half jaar kon er woensdag eindelijk weer een biertje worden gedronken op het terras. Tussen 12.00 uur en 18.00 uur waren er per buitenterras maximaal vijftig gasten welkom. Voor terrasbezoek moest wel worden gereserveerd maar dat kon ook ter plekke.

Restauranthouders en cafébazen vinden de heropening van terrassen alleen echter onvoldoende. Ze pleiten er bijvoorbeeld ook voor geen eindtijd meer te hanteren en geen maximumaantal personen meer te hebben per terras of per tafel. Hiervoor zou het kabinet met een aangepast stappenplan moeten komen waarin duidelijk staat hoe de hele horeca nog voor 1 juni haar deuren weer kan openen.

"Om rendabel te kunnen exploiteren moeten ondernemers weer voluit kunnen ondernemen - zonder restricties - om zo te kunnen toewerken naar het herstel van de branche", aldus KHN. De organisatie blijft zich de komende weken ook hard maken voor meer coronasteun aan ondernemers.

Update 18:26 - RIVM maakt belronde voor achterstallige registratie coronavaccins

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zet vanaf woensdag extra personeel in om duizenden huisartsen en zorginstellingen op het hart te drukken de gegevens van gevaccineerden door te voeren in het landelijke registratiesysteem. Het OMT uitte in haar jongste advies zorgen over het achterblijven van de registratie van het aantal gezette coronavaccins.

Volgens het Outbreak Management Team staat naar schatting 70 procent van het aantal gezette vaccinaties in het landelijke vaccinatieregister. 90 procent van die geregistreerde vaccinaties komt van de GGD'en. Vooral van huisartsen en instellingen ontbreekt informatie. Volgens het OMT bemoeilijkt de gebrekkige informatievoorziening de evaluatie van het vaccinatieprogramma. Het RIVM onderschrijft die zorgen. In het OMT zitten ook experts van het RIVM.

Volgens een woordvoerder van het instituut is het geen kwade wil van huisartsen en instellingen. "Vooral huisartsen hebben het druk genoeg. Bovendien vaccineren zij lang niet allemaal dagelijks. Het kan zijn dat huisartsen denken 'we sparen de vaccinaties even op', om de registratie dan later te doen." Het RIVM gaat de huisartsen en zorginstellingen vragen om de achterstallige registratie bij te werken. Ook wil het instituut het belang van een complete registratie nog eens benadrukken.

Volgens de Landelijke Huisartsen Vereniging klopt het inderdaad dat huisartsen vaccinaties soms pas later doorgeven. Daarnaast moet de gevaccineerde toestemming geven om zijn of haar vaccinatie te laten registreren. En niet iedereen wil dat. Volgens het OMT blijkt uit informatie van de GGD'en dat 92 procent van de mensen die daar werden gevaccineerd toestemming hebben gegeven voor opname van hun gegevens in het landelijke register. Van mensen die gevaccineerd zijn door huisartsen en in instellingen is dat percentage vanwege de incomplete aanlevering van gegevens nog niet bekend.

Update 18:15 - De Jonge hoopt in juni meer te zeggen over nut vaccinatiebewijs

Of mensen die gevaccineerd zijn kunnen worden vrijgesteld van een mogelijke, toekomstige quarantaineplicht kan nu nog niet worden gezegd. Coronaminister Hugo de Jonge hoopt dat er begin juni genoeg informatie beschikbaar is om te oordelen of vaccinatie overdracht van het virus voldoende tegengaat.

De Tweede Kamer debatteert woensdag over de invoering van een verplichte quarantaine voor mensen die naar Nederland reizen uit bepaalde risicovolle delen van de wereld. Of mensen met een vaccinatiebewijs kunnen worden vrijgesteld van zo'n plicht, hangt af van twee dingen: de mate waarin een prik voorkomt dat je het virus doorgeeft en of bewijs van vaccinatie technisch mogelijk is. Volgens De Jonge is er nu nog niet genoeg informatie om op dat eerste punt een conclusie te trekken.

De minister wijst erop dat er nu op Europees niveau wordt gewerkt aan zo'n coronapaspoort. De Europese Commissie hoopt de invoering van dat bewijs in juni geregeld te hebben. Daarmee kan de drager aantonen dat hij of zij ingeënt of negatief getest is of beschermd is door een eerdere besmetting.

Update 18:14 - KNVB hoopt nog steeds op publiek bij Eredivisie komend weekeinde

De KNVB hoopt nog steeds dat ook het komende weekeinde in beperkte mate publiek aanwezig kan zijn bij de wedstrijden in de Eredivisie. Het afgelopen weekeinde was dat ook het geval. "We zijn in afwachting van het besluit van het kabinet", zegt topman Gijs de Jong. "We verwachten op korte termijn wat te horen."

Het afgelopen weekeinde was er onder voorwaarden van onder andere coronatesten voor en na de wedstrijd in het kader van de Fieldlab-experimenten publiek aanwezig bij de duels in de Eredivisie. Ajax mocht de meeste mensen ontvangen: 7500. Volgens afspraak worden het komend weekeinde de experimenten in de Keuken Kampioen Divisie voortgezet.

De KNVB vroeg onmiddellijk na het weekeinde aan het kabinet toestemming om ook in de Eredivisie opnieuw fans te mogen ontvangen. Ook de clubs willen dit bijzonder graag. "Het was een goed weekeinde", zegt De Jong. "Met de toeschouwers erbij is een wedstrijd meteen honderd keer leuker. Dat vonden alle betrokkenen. Laten we hopen dat we op deze manier verder mogen."

De Jong oefent echter geen druk uit op de overheid. "Wij begrijpen heel goed dat het in de huidige situatie geen gemakkelijke processen zijn."

Update 17:19 - Kabinet buigt zich over publiek bij Eurovisie Songfestival

Naar verwachting wordt donderdag alsnog bekend of er wel of geen publiek bij het Eurovisie Songfestival aanwezig mag zijn. Daarover vergadert een delegatie van het kabinet.

Minister Slob (Media), minister De Jonge (Volksgezondheid), minister Grapperhaus (Veiligheid), staatssecretaris Keijzer (Economische Zaken) en minister Van Engelshoven (Cultuur) zouden eigenlijk woensdag over het evenement en de coronamaatregelen praten. Het overleg werd echter uitgesteld.

Het songfestival werd begin deze maand aangewezen als Fieldlab-experiment. Daardoor zouden er bij de zes repetities, de halve finales en grote finale per show maximaal 3500 man publiek welkom zijn.

Omdat het aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnames al enige tijd blijvend hoog is, lijkt een scenario zonder publiek niet ondenkbaar. Eerder stelde het kabinet dat de experimenten van Fieldlab worden heroverwogen bij meer dan 900 coronapatiënten op de intensive cares. Dat aantal lag woensdag op 814.

Het Eurovisie Songfestival vindt plaats van 18 tot 22 mei in Rotterdam Ahoy.

Update 16:52 - Kabinet: onmogelijk om flexwerkers te compenseren bij quarantaine

Het kabinet zou niet weten hoe flexwerkers gecompenseerd zouden moeten worden als ze verplicht in quarantaine moeten en daardoor inkomen mislopen. Dat zei demissionair zorgminister Hugo de Jonge tijdens een debat in de Tweede Kamer over de quarantaineplicht. Het probleem zit "in de uitvoering, niet de intentie", aldus de bewindsman in antwoord op vragen van SP-Kamerlid Peter Kwint.

Volgens minister De Jonge zijn er allerlei manieren om mensen die in quarantaine moeten bij te staan. Mensen in loondienst krijgen doorbetaald omdat ze zich in hun quarantaineperiode kunnen ziek melden. Als ze tegen onoplosbare praktische problemen aanlopen, bijvoorbeeld dat de kinderen van school gehaald moeten worden, kan het Rode Kruis bijspringen. Speciale quarantainecoaches kunnen bij dit soort kwesties adviseren, aldus De Jonge. Als "enige onoplosbare punt" noemde hij de inkomenssituatie van zzp'ers en andere flexwerkers.

"Het is een beetje een teken van de tijd dat we problemen van mensen zonder geld oplossen met een coach in plaats van met geld", zei Kwint. "Een quarantainecoach kan je inkomen niet aanvullen." De SP'er hoopte van de minister te horen hoe flexwerkers gecompenseerd zouden kunnen worden, ook om zo veel mogelijk te voorkomen dat ze zich noodgedwongen aan hun quarantaine onttrekken.

De Jonge zei dat hij graag tot een oplossing voor de kwestie zou komen, maar dat die ondanks uitvoerig overleg met minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Wouter Koolmees nooit is gevonden. Zelfs niet als "in het belang van de volksgezondheid" wordt aanvaard dat sommige mensen die er eigenlijk geen recht op hebben toch geld ontvangen, zoals Kwint nog opperde.

"Ik zou niet weten hoe we dat zouden moeten uitvoeren", antwoordde de minister. "Er is lang naar gezocht, maar het is niet gelukt een vormgeving te vinden die niet extreem frauduleus is. Het is geen fijn antwoord, maar wel het eerlijke antwoord."

De quarantaineplicht waar de Kamer vandaag over spreekt is bedoeld voor mensen die uit het buitenland naar Nederland komen. Om te voorkomen dat zij het virus, of eventuele gevaarlijke mutaties daarvan importeren, zouden zij tien dagen in quarantaine moeten. Wie zich daar niet aan houdt, riskeert volgens het voorstel een boete van 435 euro.

Update 16:49 - Vaccinatieplan GGD geeft jonge inwoners Waddeneilanden voorsprong

Jonge inwoners van de Friese Waddeneilanden kunnen al eerder een coronavaccin krijgen dan hun leeftijdsgenoten op het vasteland. Dat komt doordat GGD Fryslân alle volwassenen onder de zestig jaar op de eilanden tegelijk uitnodigt voor een eerste prik. Iedereen is er welkom in de laatste week van mei. Voor de meeste leeftijdsgroepen pakt dat besluit gunstig uit.

Zestigplussers en zorgmedewerkers op de Waddeneilanden waren al eerder aan de beurt. Vanaf 25 mei gaat de GGD in samenwerking met huisartsen de rest van de bewoners vaccineren. Zo'n 6000 inwoners van Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog krijgen via hun gemeente een uitnodiging om het Pfizer-vaccin te komen halen. Door een week lang op de eilanden zelf te gaan prikken, voorkomt de GGD dat inwoners ervoor naar het vasteland moeten varen.

Voor een deel van de eilanders betekent het besluit dat ze minder lang hoeven te wachten op een eerste prik dan mensen uit andere regio's. Een kleinere groep moet juist iets langer wachten. Landelijk wordt de vaccinatievolgorde bepaald door het geboortejaar. Momenteel mogen alle inwoners die in 1961 zijn geboren een afspraak maken om binnenkort te worden geprikt. Daarna zijn mensen uit de jaren die volgen aan de beurt.

Mensen van achterin de vijftig die op de Waddeneilanden wonen, krijgen dus pas later hun prik dan hun leeftijdsgenoten uit andere delen van Nederland. Waar de grens precies ligt is nog niet duidelijk maar eilandbewoners onder de vijftig jaar zijn sowieso in het voordeel. In het vaccinatieschema van de Rijksoverheid staat dat mensen die zijn geboren tussen 1972 en 1981 pas vanaf "medio juni" een coronavaccinatie tegemoet kunnen zien. Op de Wadden hebben mensen uit die geboortejaren dan al een beschermende prik ontvangen.

Update 16:48 - Twee verdachten explosies bij avondklokrellen Venlo aangehouden

Twee mannen die worden verdacht van het tot ontploffing brengen van twee explosieven op 24 januari dit jaar in Venlo zijn aangehouden. Volgens de politie hebben zij in de wijk Vastenavondkamp twee explosieven tot ontploffing gebracht tijdens de avondklokprotesten.

De verdachten zijn twee 26-jarige mannen uit Venlo. De eerste is vorige week woensdag aangehouden en de dag erna is de andere man opgepakt. Ze zullen binnenkort voor de rechter moeten verschijnen. De beelden werden vorige maand al getoond in het programma Opsporing Verzocht.

Op die bewuste zondagavond werd bij de ingang van het Buurtpunt op de Alberickstraat een explosief tot ontploffing gebracht. Daarbij ontstond er brand in het betreffende pand. Even later ging er verderop, bij een elektriciteitshuisje, een tweede explosief af. Bij beide ontploffingen vielen er geen gewonden.

Update 16:41 - Winkeliers: eerste dag van heropening verloopt soepel

De eerste dag dat niet-essentiële winkels weer zonder afspraak klanten mogen ontvangen, verloopt volgens winkeliersorganisatie INretail soepel. "In enkele winkelcentra is drukte, maar over het algemeen zijn de rijen met wachtende klanten goed te handhaven."

De enorme toeloop in een aantal plaatsen tijdens Koningsdag lijkt volgens de branche zowel voor consumenten als ook ondernemers een goede waarschuwing te zijn geweest. "Nederland kent 2500 winkelgebieden en nergens zijn woensdag alarmsignalen afgegaan", stelt INretail na een eigen rondgang langs diverse winkelgebieden. Bij een aantal grote ketens stonden er soms wel rijen met klanten. Maar dat zou door medewerkers en met hulpmiddelen als stickers, linten of dranghekken in goede banen zijn geleid. "Het overall-beeld geeft een erg positieve indruk."

"Van een ondernemer in Den Bosch hoorden we dat de winkelstraten rustig zijn en in het westen van het land verloopt de eerste dag zonder winkelbeperkingen ook soepel", laat een woordvoerder van INretail weten. Hij benadrukt dat de winkeleigenaren gebaat zijn bij het goed naleven van de veiligheidsmaatregelen, omdat "iedereen wil dat de winkels open blijven".

Ondernemers hopen ook weer op een goede omzet, ook al zijn we er nog lang niet, stelt de zegsman. "Door het advies om nog steeds doelgericht en alleen te komen winkelen, het afstand houden en de mondkapjes, is de echte winkelervaring er nog niet." Het is volgens INretail dan ook belangrijk dat de overheid beseft dat de financiële tegemoetkoming voor ondernemers ook doorgaat na 1 juli, wanneer de regeling afloopt.

De branche roept daarnaast consumenten op bewust te kiezen voor koopmomenten op de doorgaans rustiger tijdstippen. Denk bijvoorbeeld aan de ochtenden en het begin van de week. Samen met een aantal organisaties die winkelcentra beheren, maakt INretail ook afspraken om veilig winkelen te bevorderen in winkelgebieden. Zo is er een samenwerking met parkeergarageketen Q-Park, die tot de helft goedkoper parkeren in de ochtenduren aanbiedt in parkeergarages in twaalf steden. "Het is dan namelijk rustiger in winkelcentra, dus op die manier zorgen we voor meer spreiding", aldus INretail.

Update 16:19 - Fieldlab: sportwedstrijd met halfvol stadion veilig te houden

Onder strakke voorwaarden is het mogelijk om "actieve evenementen in de buitenlucht", zoals een sportwedstrijd, te organiseren met de helft tot driekwart van de normale bezoekerscapaciteit. Dat concludeert Fieldlab Evenementen dat proefevenementen organiseert in coronatijd. Het advies komt na drie proeven met voetbalwedstrijden.

In de huidige coronasituatie is het volgens Fieldlab bijvoorbeeld wel nodig om toeschouwers ook zittend een mondkapje te laten dragen als driekwart van de stadionstoeltjes bezet is. Bij een bezetting van 50 procent is een mondkapje alleen verplicht voor het rondlopen.

Ook moet er getest worden voor en na het evenement, en gebruik worden gemaakt van "een app of ander soort toegangscontrole van een negatieve Coronatest", zegt Fieldlab. Als de helft tot driekwart van het normale maximum aan toeschouwers wordt toegelaten, kan de 1,5 meterregel wel worden losgelaten. Daarnaast moeten toeschouwers steeds worden gewezen op praktische informatie en "continue" worden gewezen "op het naleven van de maatregelen.

Update 16:11 - Nog veel vragen in Kamer over plan voor quarantaineplicht

Veel partijen in de Tweede Kamer hebben bedenkingen bij de quarantaineplicht die het kabinet wil invoeren voor mensen die naar Nederland reizen, om verdere import en verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Het parlement debatteert woensdag over het voorstel van coronaminister Hugo de Jonge, dat mensen die uit bepaalde landen naar Nederland reizen de verplichting oplegt om een tiental dagen in quarantaine te gaan. Overtreding van de plicht kan worden bestraft met een boete van 435 euro.

Het moet duidelijker worden om welke landen het zal gaan, vindt de Kamer. Het kabinet hanteert in het voorstel drie criteria om te besluiten of er voor reizigers uit een bepaald land een quarantaineplicht wordt opgelegd: de hoogte van het aantal besmettingen, de eventuele aanwezigheid van een gevaarlijke variant van het virus en of er genoeg data beschikbaar zijn om een oordeel te vellen over de situatie in een land.

Update 15:26 - Na uitleg krijgt Sint-Maarten weer coronasteun van Nederland

Sint-Maarten krijgt weer financiële steun van Nederland om de coronacrisis te boven te komen. Staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties) weigerde dat eind vorige maand nog omdat Sint-Maarten bij de Verenigde Naties had geklaagd over vermeend racisme door Nederland.

Het parlement van Sint-Maarten heeft in een brief nogmaals bevestigd de voorwaarden voor het steunpakket te accepteren, schrijft Knops aan de Kamer. Verder kan hij leven met de uitleg die het parlement geeft over de petitie die is ingediend bij de VN. De brief van het parlement geeft volgens Knops "voldoende opheldering ten aanzien van de noodzakelijke voortdurende steun van de Staten van Sint-Maarten".

In de petitie aan de VN staat onder meer dat de voorwaarden die aan de coronasteun zijn gesteld, strijdig zijn met de internationale mensenrechten en racistisch zijn. Knops zei eerder de beschuldigingen van racisme "onzin" en "heel pijnlijk" te vinden. De eisen van het steunpakket tasten volgens hem de autonomie van Sint-Maarten niet aan.

Sint-Maarten moet in ruil voor de steun hervormingen doorvoeren. Vooral de oprichting van een organisatie die de veranderingen moet doorvoeren viel verkeerd in Sint-Maarten. Nu Knops geen bezwaren meer ziet, komt er ongeveer 18 miljoen euro aan coronasteun vrij voor Sint-Maarten. Sinds 2010 is Sint-Maarten een autonoom land binnen het koninkrijk.

Update 15:26 - RIVM meldt 8713 besmettingen, inclusief meldingen van dag eerder

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft 8713 positieve coronatesten geregistreerd. Bij het cijfer van woensdag is een onbekend aantal achterstallige meldingen inbegrepen. Door een technische storing in een computersysteem waren dinsdag niet alle meldingen van de GGD'en doorgekomen. Die zijn nu alsnog verwerkt, met een hoger aantal geregistreerde besmettingen tot gevolg.

Dinsdag meldde het RIVM 5373 nieuwe gevallen. Gemiddeld ging het de laatste twee dagen dus om zo'n 7000 positieve testresultaten per dag. Het waren er maandag 6257. In het weekend lag het aantal positieve testen iets boven de 8000 per dag. Dat waren er ook al minder dan in de dagen ervoor, toen het aantal meldingen ruim boven de 9000 lag. Het gemiddelde over de laatste zeven dagen ligt nu op 7895 gevallen per etmaal.

In Rotterdam werden volgens de laatste cijfers de meeste positieve tests vastgesteld: 492. Amsterdam telde 351 nieuwe gevallen, gevolgd door Den Haag (290) en Den Bosch (152). In Eindhoven kwamen er 145 nieuwe besmettingen bij.

Het aantal aan corona gerelateerde sterfgevallen is met 11 toegenomen. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Als een coronapatiënt overlijdt, wordt dit soms pas na een tijdje doorgegeven.

Update 15:20 - 'Los privacyproblemen CoronaMelder-app zo snel mogelijk op'

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) vindt dat het ministerie van Volksgezondheid de privacyproblemen met de CoronaMelder-app zo snel mogelijk moet oplossen. Als dat niet lukt, moet de app er tijdelijk uit. Amerikaans techmedium The Markup meldde eerder dat Google een blauwdruk maakte voor CoronaMelder-apps waar problemen in zitten.

Volgens The Markup kunnen apps die standaard op het besturingssysteem Android zitten bij gegevens van gebruikers van de CoronaMelder-app.

"Het gaat hier om gezondheidsgegevens, zeer gevoelige informatie van heel veel mensen," zegt AP-voorzitter Aleid Wolfsen. "Het ministerie van VWS is er verantwoordelijk voor dat gebruik van de app helemaal veilig is. Het ministerie heeft ervoor gekozen de software van Google te gebruiken."

In het advies dat de AP in augustus 2020 uitbracht aan het ministerie van VWS over de corona-app, was de grootste zorg het zogeheten Google Apple Exposure Notification framework. Dat is de onderliggende software in mobiele besturingssystemen Android en iOS die de Nederlandse corona-app mogelijk maakt. Wolfsen: "Helaas lijken onze zorgen nu terecht te zijn geweest."

Een woordvoerder van VWS laat weten dat Google nu bezig is met het herschrijven van de code die gebruikt wordt voor de CoronaMelder-app. Het internetbedrijf zegt met een update te komen. "De app die wij gebouwd hebben slaat geen gegevens op, op Androidtelefoons blijken nu wel bepaalde codes opgeslagen te worden", zegt de woordvoerder. "Dat is tegen de afspraken over privacy die wij met het bedrijf gemaakt hebben." Volgens hem kon de app niet gebouwd worden zonder het digitale raamwerk van Android en Google, daarom zijn duidelijke privacy-afspraken gemaakt. Het vervolg van de samenwerking met Google hangt af van de manier waarop en de snelheid waarmee Google een oplossing biedt.

Update 14:45 - Iets meer coronapatiënten opgenomen in ziekenhuizen

Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is woensdag iets toegenomen. In totaal zijn nu 2611 patiënten met Covid-19 opgenomen, veertien meer dan dinsdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Van deze mensen liggen er 814 op de intensive care, zes minder dan de voorgaande dag. Het is al wel de twaalfde dag op rij dat er meer dan 800 patiënten op de ic's liggen.

Op de verpleegafdelingen nam het aantal coronapatiënten afgelopen etmaal met 20 toe tot 1797.

Update 14:21 - Supermarkten blijven gewoon alcohol verkopen tot 20.00 uur

Wie naar de supermarkt wil voor wat alcohol, kan daar gewoon tot 20.00 uur terecht. Dat zegt het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL). Eerder stoppen met de alcoholverkoop is volgens de branchevereniging ongewenst, omdat dat voor drukte in de supermarkten zou zorgen "op andere momenten".

Dinsdag verzocht burgemeester Femke Halsema van Amsterdam ondernemers al om 19.00 uur te stoppen met de alcoholverkoop. Dat deed ze omdat het "te druk" was in haar stad.

Woensdag van 12.00 tot 18.00 uur is terrasbezoek voor het eerst in bijna een half jaar weer mogelijk. Ook kunnen mensen weer zonder afspraak winkelen. Maar de alcoholverkoop in supermarkten eerder staken om groepsvorming op straat of binnenshuis tegen te gaan, is volgens de supermarktbranche overbodig. Supermarkten houden zich aan de richtlijnen van de overheid en het RIVM, zo licht een woordvoerder van het CBL toe.

Update 13:46 - Mensen uit 1961 krijgen prik, terwijl sommige ouderen nog wachten

Vanaf deze week worden mensen uit het geboortejaar 1961 uitgenodigd voor een coronavaccinatie, terwijl sommige mensen uit de geboortejaren 1956 tot en met 1960 nog wachten op hun prik. Die groep wordt gevaccineerd met het vaccin van AstraZeneca, dat afgelopen weken kampte met tegenvallende leveringen.

De vaccins van AstraZeneca worden per provincie uitgeleverd aan de huisartsen. Om logistieke redenen krijgen niet alle provincies bij elke levering door de fabrikant evenveel vaccins uitgedeeld, legt een woordvoerster van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) uit. Zo hebben de noordelijke provincies in één keer alle vaccins voor de hele leeftijdsgroep gekregen. "Dat is handiger dan langs alle provincies rijden."

Het kan dus zijn dat in sommige provincies alle mensen uit de leeftijdsgroep al zijn geprikt, terwijl in andere regio's mensen nog steeds wachten. In totaal zijn er zo'n één miljoen mensen die tussen 1956 en 1960 zijn geboren. Hoeveel van hen nog wachten op een prik, kan het RIVM niet zeggen.

Intussen levert fabrikant Pfizer/BioNTech op stabiel tempo vaccins. De GGD'en, die de prikken met dat vaccin geven, zijn daarom nu al toe aan de mensen uit het geboortejaar 1961. "Het klopt inderdaad dat leeftijdsgroepen elkaar kruisen", aldus de RIVM-woordvoerster. En dat terwijl de gedachte achter de vaccinatiestrategie is dat oudere mensen kwetsbaarder zijn en daardoor eerder hun prik moeten krijgen.

Oudere mensen voorrang geven door hun tóch alvast Pfizer aan te bieden, gaat volgens het RIVM echter niet. "De Gezondheidsraad heeft geadviseerd om mensen uit 1956 tot en met 1960 in te enten met AstraZeneca en de minister heeft dat advies overgenomen. Wij kunnen dan niet zomaar iets anders gaan doen."

Het is overigens niet voor het eerst dat er mensen aan de beurt komen die jonger zijn dan mensen die nog wachten op hun prik. De huisartsen zijn de mensen uit 1956 tot en met 1960 al sinds half februari aan het prikken met AstraZeneca, terwijl sommige leeftijdsgroepen daarboven pas later werden opgeroepen voor hun vaccin met Pfizer.

Ouderenbond ANBO noemt het systeem "ondoorzichtig" en vindt dat de overheid het beter zou kunnen uitleggen. "Wij krijgen ook telefoontjes van mensen die vragen hoe het kan dat een jongere bekende al is uitgenodigd voor een vaccinatie en zij niet", zegt een woordvoerster van de organisatie. "We geloven best dat het ingewikkeld is en dat je ook afhankelijk bent van de leveringen, maar wees vooral duidelijk."

Update 12:48 - Zorgen FNV over veiligheid winkelmedewerkers door drukte

Vakbond FNV maakt zich zorgen over de veiligheid van winkelmedewerkers door de drukte die ontstaat rondom winkels. Vanaf woensdag hoeven klanten geen afspraak meer te maken om te winkelen en dat zorgt voor extra drukte bij met name kleding- en schoenenwinkels en IKEA.

FNV-bestuurder Linda Vermeulen krijgt meldingen binnen van winkelmedewerkers "dat het op heel veel plekken heel druk is". Vermeulen benadrukt dat het belangrijk is dat alles op alles wordt gezet om personeel veilig zijn werk te laten doen. "Wij drukken werkgevers en klanten op het hart om de corona-veiligheidsregels in acht te nemen, achter elk mondkapje zit een mens!"

Update 12:11 - Marktkooplui: versoepelingen leiden niet tot te grote drukte

De versoepelingen van de coronamaatregelen hebben er woensdagochtend niet voor gezorgd dat het te druk werd op de markten. Dat zegt voorzitter Louise Wesselius van branchevereniging CVAH. Vanaf woensdag mogen ook de non-food marktkramen weer open.

"Ik denk dat alle ondernemers met een grote lach uit bed zijn gesprongen en het heel fijn vinden weer op de markten te mogen staan, zeker met dit mooie weer", zegt Wesselius. Zij heeft contact gehad met collega's in Utrecht en Amsterdam en daar verliep de volledige heropening probleemloos. "Ik heb niet gehoord dat het ergens te druk is op de markten."

Ruim vier maanden waren alleen marktkramen open die eten of andere essentiële producten verkopen. Andere marktkooplui werden geweerd om coronabesmettingen te voorkomen. CVAH spande een kort geding aan om heropening af te dwingen, maar er kwam geen uitspraak omdat vorige week werd besloten de beperking op te heffen.

Update 12:01 - Vier extra meldingen van ernstige bijwerkingen AstraZeneca

Bijwerkingencentrum Lareb heeft vier nieuwe meldingen ontvangen van bloedstolsels (trombose) in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes na een prik met het AstraZeneca-vaccin. In totaal gaat het nu om twaalf gemelde gevallen in Nederland. De zeldzame, gevaarlijke bijwerking staat inmiddels in de bijsluiter van AstraZeneca en het Janssen-vaccin.

Volgens Lareb gaat het om vrouwen tussen de 23 en 65 jaar die met AstraZeneca zijn ingeënt nog voor de prikstop inging. De klachten ontstonden zeven tot twintig dagen na vaccinatie. Het centrum maakte eerder al bekend dat een van de vrouwen is overleden. Een andere vrouw kreeg een hersenbloeding.

Momenteel worden AstraZeneca-prikken alleen nog gezet bij 60- tot 64-jarigen. De Europese toezichthouder EMA gaf afgelopen vrijdag wel aan, na verdere bestudering van het middel, dat de voordelen ervan opwegen tegen de nadelen voor alle volwassenen. Volgens de waakhond komt de ernstige bijwerking naar schatting voor bij 1 op de 100.000 gevaccineerden voor.

Update 11:41 - Drukte bij winkels in centrum Rotterdam en IKEA

Klanten hoeven vanaf woensdag geen afspraak meer te maken om te winkelen en dat zorgt voor extra drukte. In het centrum van Rotterdam en bij IKEA in Barendrecht staan buiten rijen met wachtende klanten.

Winkels mogen per 25 vierkante meter één klant ontvangen. Daardoor ontstaan in het centrum van Rotterdam buiten rijen met wachtende klanten.

IKEA laat weten "alles in goede banen te leiden met onder meer dranghekken en borden die aangeven om 1,5 meter afstand te houden". Verder attenderen medewerkers van het meubelwarenhuis klanten erop om afstand te houden en zich aan de hygiënemaatregelen te houden. Als de wachttijd te lang wordt, zal IKEA de klanten vragen om op een later moment terug te komen. "We zijn zeven dagen per week open, dus als het erg druk wordt dan kunnen mensen beter een andere keer komen", laat een woordvoerster weten.

Update 11:22 - Klemmende oproep ministers om in eigen land te blijven

Ministers van Nederland, België en Duitsland doen een "klemmende oproep" aan hun inwoners om de komende weken in eigen land te blijven. In Nederland worden woensdag versoepelingen van de coronamaatregelen kracht. De bewindslieden willen voorkomen dat Belgen en Duitsers voor een terras naar Nederland komen.

De oproep werd woensdag gedaan door minister Ferd Grapperhaus van Justitie, de Belgische minister Annelies Verlinden van Binnenlandse Zaken en de ministers van Binnenlandse Zaken van de Duitse deelstaten Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen, respectievelijk Herbert Reul en Boris Pistorius. Die deelstaten grenzen aan Nederland. Alleen hoogstnoodzakelijke reizen zijn mogelijk.

"Vermijd onnodige reizen en kom pas in betere tijden weer naar Nederland", zegt Grapperhaus. Volgens Verlinden is "de grens oversteken voor een café- of restaurantbezoek of om een dagje te gaan winkelen (..) geen goed idee" omdat daardoor het coronavirus verder wordt verspreid. "Het goede weer mag ons er niet toe brengen alle voorzichtigheid overboord te gooien", aldus minister Reul. "Daarom vraag ik vooral de burgers in de grensregio's: blijf thuis!"

In Nederland mogen de terrassen na een half jaar weer open. Ook worden de regels voor winkelbezoek verruimd en verdwijnt de avondklok. Vooral in de grensregio's maken burgemeesters zich zorgen over de komst van Belgische of Duitse toeristen. In België gaan de terrassen op 8 mei weer open en het is nog niet bekend wanneer in Duitsland de regels worden versoepeld.

Update 11:13 - Grapperhaus over drukte: dit moeten we echt niet willen

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) vindt het onbegrijpelijk dat op Koningsdag in sommige steden de ME moest worden ingezet om grote groepen mensen uiteen te drijven die zich niet aan de coronaregels hielden. "Dit moeten we echt niet willen", zegt de bewindsman.

Mensen die ondanks dringende oproepen van burgemeesters toch de drukte opzochten, waren "helemaal verkeerd bezig", vindt Grapperhaus. "Laten we nou alsjeblieft, nu er weer geleidelijk aan wat dingen mogelijk zijn, ons nog steeds de hoofdregels aan blijven trekken. Blijf weg uit de drukte, hou die 1,5 meter en zorg voor je hygiëne."

Grapperhaus noemde eerder mensen die de coronaregels moedwillig overtraden, "asociaal". Ditmaal gebruikt hij dat soort kwalificaties niet. "Grote woorden gebruiken, dat helpt misschien ook niet", denkt hij.

Update 11:09 - Burgemeester Maastricht vraagt Belgen weg te blijven van terrassen

Burgemeester Annemarie Penn roept Belgen op niet naar de terrassen in Maastricht te komen. Dat laat haar woordvoerder woensdagochtend voorafgaand aan de opening van de terrasjes in de Limburgse hoofdstad weten.

Penn roept de Belgen op tot solidariteit en nog even geduld te hebben. "Maar verbieden kunnen we het niet", geeft ze toe.

De Belgen mogen pas op 8 mei de terrassen openen. Penn zegt dat de opening van de terrassen in ons land voor eigen bezoekers bedoeld is.

Een terrasje pikken in Nederland mag vanaf woensdagmiddag 12.00 uur. Om 18.00 uur moeten de terrassen weer dicht. In Limburg wordt gevreesd voor een toestroom van Belgen.

Update 10:27 - Halsema doet beroep op gezond verstand terrasbezoekers

Burgemeester Femke Halsema hoopt dat mensen bij de heropening van de terrassen de coronaregels niet uit het oog zullen verliezen. "Ik begrijp het verlangen naar meer vrijheid. Maar het dringend verzoek blijft ook nu: hou je aan de regels. Hou nog even vol. Ik hoop op gezond verstand en doe een beroep op de eigen verantwoordelijkheid. Alleen zo kunnen we het verspreiden van het coronavirus tegengaan", laat ze weten via haar woordvoerster.

Halsema heeft Koningsdag met gemengde gevoelens beleefd: "We kijken terug op een dag waar ondanks de coronaregels heel veel mensen gekozen hebben om massaal bij elkaar te komen. Het was op veel plekken te druk in de stad. De politie en ME hebben op verschillende plekken moeten ingrijpen, er was agressie en parken moesten dicht. Dat vind ik jammer en zorgelijk. Geweld tegen de politie en handhaving is onacceptabel. Maar ik heb ook voldoende plekken gezien waar de sfeer gemoedelijk was en mensen voldoende afstand hielden."

Update 10:09 - Voorzitter politiebond: we staan voor bijna onmogelijke opdracht

De politie en boa’s zijn opgezadeld met een bijna onmogelijke opdracht. Dat zegt voorzitter Gerrit van de Kamp van politievakbond ACP vlak voor de heropening van de terrassen in Nederland. "Wij zijn sceptisch over hoe handhaafbaar het is als terrassen moeten worden leeggeruimd."

Van de Kamp verwacht dat net als op Koningsdag de druk in de grotere steden heel groot zal zijn en er dus problemen zullen zijn om de voorwaarden die zijn gesteld aan het heropenen van de terrassen na te komen. "Er is veel verantwoordelijkheid bij ondernemers en burgers gelegd. Maar ik geef het ondernemers te doen, om als een terras vol is al die mensen weg te sturen, na al die maanden. Ik zie het niet gebeuren."

Update 10:00 - Interpolis: aantal inbraken zal verdubbelen bij versoepelingen

Het aantal inbraken in Nederland zal verdubbelen als de coronamaatregelen versoepeld worden, voorspelt de InbraakBarometer van verzekeraar Interpolis. Lockdowns en de avondklok hielden inbrekers weg, maar die zullen weer vaker toeslaan als we weer meer van huis gaan.

Waar nu ongeveer 300 inbraken per week plaatsvinden, verwacht de verzekeraar dat dit aantal tot ongeveer 600 per week zal oplopen in mei en juni. Ook vorig jaar liep het aantal inbraken snel op in die maanden toen er versoepelingen van de beperkingen werden doorgevoerd.

In de eerste maanden van dit jaar werden 5.777 inbraken gepleegd, 42 procent minder dan dezelfde periode in 2020. Dat verschil komt vooral door januari en februari, toen er vorig jaar nog geen lockdown van kracht was.

Vooral in Maastricht en Leiden sloegen inbrekers beduidend minder vaak toe: in die twee steden nam het aantal inbraken met 66 procent af ten opzichte van dezelfde periode in 2020. Opvallend is dat in Ede het aantal inbraken steeg met 29 procent.

Update 08:45 - Kwart ouders wil kind niet laten testen bij corona in de klas

Een kwart van de ouders wil een scholier niet laten testen bij een positief coronageval in de klas. Deze moeders en vaders kiezen dan liever voor een quarantaine van tien dagen. Een kind alleen laten testen als het klachten heeft, wil ook maar 24 procent. Dat zegt de organisatie Ouders & Onderwijs op de eigen site, na een onderzoek onder 1437 ouders.

Een meerderheid van 60 procent van de ouders is bang dat hun kind op school besmet raakt met het coronavirus. Eerder lag dat percentage beneden de 40 procent. Toch vindt de meerderheid van de ouders de huidige maatregelen op scholen voldoende, constateert de organisatie. Meer dan de helft is tegen het dragen van een mondkapje, het houden van 1,5 meter tussen leerlingen en het halveren van klassen.

Ouders met een kind op het voortgezet onderwijs zijn vaker voorstander van (extra) maatregelen, zegt Ouders & Onderwijs.

Update 08:30 - Koningsdagfeest in Rotterdam beëindigd, entreegeld was 50 euro

De Rotterdamse politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag een feest waar zo’n honderd mensen op af waren gekomen beëindigd. De circa honderd feestgangers hadden allemaal 50 euro entreegeld betaald, meldt de politie. Die hield uiteindelijk twee mensen aan die weigerden het pand te verlaten.

Update 07:45 - Schrijvers heropenen de boekwinkels symbolisch

Schrijvers door het hele land gaan deze woensdag hun favoriete boekhandel symbolisch heropenen. Onder anderen Lize Spit, Manon Uphoff, Alex Boogers, Daphne Deckers, Ronald Giphart, Manon Sikkel, Gio Lippens, Nynke de Jong, Özcan Akyol, Thomas Olde Heuvelt, Frank Westerman en Simone van der Vlugt zullen zorgen dat er in iedere provincie een festiviteit is, zo heeft de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek gemeld. Het is de eerste dag dat winkels na een maandenlange lockdown weer zonder afspraak klanten mogen ontvangen.

De openingsactie wordt ondersteund met een advertentiecampagne in kranten en op de radio, waarin het belang van de boekwinkels en lezen in het algemeen wordt benadrukt.

De symbolische heropening van de boekwinkels is een aanloopje naar de Boekenweek. Die wordt dit jaar gehouden van 29 mei tot en met 6 juni. Het thema is Tweestrijd. Hanna Bervoets is de auteur van het Boekenweekgeschenk, dat is getiteld Wat wij zagen. Klanten krijgen het gratis mee bij besteding van 15 euro aan Nederlandstalige boeken.

Update 07:44 - Aantal geregistreerde coronabesmettingen op Curaçao daalt flink

Op Curaçao is er sprake van een forse daling van het aantal geregistreerde coronapatiënten. De overheid maakte dinsdagavond (lokale tijd) bekend dat er nog 700 geregistreerde besmettingen op het eiland zijn. Een week geleden waren dat er 2268, een week daarvoor nog 4167. Ook het aantal coronapatiënten dat is opgenomen in het ziekenhuis daalt. Dinsdag lagen er 60 coronapatiënten in het ziekenhuis, waarvan 29 op de ic. Twee weken daarvoor lagen er nog 109 coronapatiënten in het ziekenhuis.

Eind maart nam het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis plots enorm toe. Dat had vooral te maken met de verspreiding van de Britse coronavariant en leidde onder meer tot de komst van medisch personeel uit Nederland. Dat was hard nodig, want op het hoogtepunt lagen op 6 april 131 mensen in het ziekenhuis die waren besmet met corona, waarvan 41 op de intensive care. In het CMC-ziekenhuis op Curaçao zijn in totaal zo’n driehonderd bedden.

Tegelijkertijd is het aantal sterfgevallen flink gestegen. Op 27 maart waren er in totaal 30 mensen overleden, een maand later is dat aantal gestegen naar 107.

Wel neemt het aantal mensen dat gevaccineerd is op het eiland flink toe. Tot nu toe hebben 70.000 mensen een prik gehad, waarvan bijna 20.000 ook al een tweede vaccin hebben gehad. De Curaçaose overheid roept de mensen sinds enkele weken op om zich te laten vaccineren, om op die manier het coronavirus te bestrijden. Het streven is 106.000 mensen twee keer te vaccineren, dat is 85 procent van de volwassen bevolking.

Update 06:50 - Rode Kruis komt met speciale kraskaart voor ouderen

Het Rode Kruis gaat vanaf vandaag kraskaarten uitdelen aan zestigplussers. Daarmee wil de hulporganisatie ouderen motiveren om met meer positiviteit uit de coronacrisis te komen.

Ouderen krijgen de ‘Opgekrast met de coronasleur’-kraskaart onder meer op verschillende priklocaties, als ze een kwartier moeten wachten na de prik. Daarnaast krijgen ruim 322.000 leden van seniorenorganisaties KBO-PCOB en KBO-Brabant de kaarten bij hun ledenmagazines.

"We zijn tot de kraskaart gekomen na gesprekken met ouderen en adviezen van de ouderenbonden", aldus Rode Kruis-psycholoog Esmée Pluijmers. De actie lijkt volgens haar op de zevendaagse #skipdecoronadip-challenge, die vooral op jongeren is gericht.

De bedoeling is dat ouderen iedere dag een vakje open krassen, legt ze uit. "Onder elk vak vind je een kleine uitdaging waarmee je een glimlach op je gezicht kunt toveren. Je kunt de opdrachten ook samen met iemand uitvoeren."

Op de kraskaart staan zeven uitdagingen. Een voorbeeld van zo'n uitdaging is het bereiden van een gerecht waar je goede herinneringen aan hebt, zoals oma's appeltaart of een toetje van een bijzondere vakantie.

Ouderen die bijvoorbeeld al eerder zijn gevaccineerd, maar die ook de kraskaart willen ontvangen, kunnen de 'Weg met de coronasleur'-kaart via de website van het Rode Kruis downloaden.

Update 06:35 - Ministers beslissen waarschijnlijk over publiek bij songfestival

Mag er volgende maand publiek aanwezig zijn bij het Eurovisie Songfestival in Rotterdam Ahoy? Hoogstwaarschijnlijk hakt het kabinet vandaag de knoop door als ministers De Jonge (Volksgezondheid), Slob (Media), Van Engelshoven (Cultuur), Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en staatssecretaris Keijzer (Economische Zaken) samen komen om het evenement te bespreken.

Het songfestival is een van de zogenoemde Fieldlab-evenementen. Het plan is nu dat tijdens alle repetities, de halve finales en grote finale maximaal 3.500 man publiek per keer wordt toegelaten. In totaal gaat het om negen shows, verspreid over drie dagen (18, 20 en 22 mei).

Het kabinet heeft echter aangegeven dat de proeven van Fieldlab, een gezamenlijk initiatief van de evenementensector en de overheid, worden geschrapt als er meer dan 900 coronapatiënten op de intensive care liggen. Gisteren stond die teller op 820. Het aantal gaat al een paar dagen flink op en neer.

coronavirus

coronavirus

Update 06:20 - Mensen uit 1955 krijgen uitnodiging voor coronaprik

Mensen geboren die dit jaar hun 66ste verjaardag vieren ontvangen vandaag en morgen een uitnodiging voor een coronaprik. Inwoners van Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel, Noord-Holland en Zeeland kunnen mogelijk kiezen uit de vaccins van Pfizer/BioNTech en AstraZeneca.

Dat mensen een vaccin kunnen kiezen is een uitzondering. De mogelijkheid is ontstaan doordat huisartsen in deze regio's structureel te veel AstraZeneca kregen geleverd. Er is dus kans dat ze over hebben. Maar de uitgenodigde mensen mogen ook wachten tot ze het middel van Pfizer kunnen krijgen van de GGD.

Update 06:00 - Dit zijn de versoepelingen die vandaag zijn doorgevoerd

Vandaag is de dag die bij veel Nederlanders op de de kalender omcirkeld staat. En met goede reden, vanaf woensdag worden namelijk weer voorzichtige versoepelingen doorgevoerd. Hart van Nederland zet de verruimingen nog even voor je op een rij.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.