Terug

Volg Hart van Nederland

LIVEBLOG | Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen daalt verder

LIVEBLOG | Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen daalt verder

Milieu en Gezondheid

30 mei 2021, 07:37

Beetje bij beetje gaat ons land weer van het slot. Zo mogen we langer op het terras zitten en kunnen we de coronakilo's eraf sporten in de sportschool en het zwembad. Ook kunnen mensen weer naar pretparken en dierentuinen. Ondertussen blijven besmettingscijfers en de cijfers in de ziekenhuizen dalen. Volg in dit liveblog het laatste coronanieuws.

  • Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op zondag: 2.785, dat zijn er 653 minder dan op zaterdag

  • Op vrijdag 28 mei testte 9,7 procent van de bij de GGD geteste personen positief

  • Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op zondag: 1.327, dat zijn er 25 minder dan op zaterdag

  • Het aantal coronapatiënten op de intensive care op zondag: 486, dat zijn er 13 minder dan op zaterdag

  • Op zondag zijn 6 sterfgevallen gemeld, in totaal zijn er tot nu toe 17.621 coronadoden geregistreerd

  • Tot nu toe zijn er naar schatting 9.231.033 coronavaccins toegediend, het gaat dan zowel om eerste als tweede prikken

Update 23:02 - Weer rellen bij ontruiming park in Maastricht

De politie heeft zondagavond opnieuw ingegrepen in verband met de te grote drukte in het Griendpark in Maastricht. Daarbij braken net als bij de ontruiming vrijdagavond van het park ongeregeldheden uit, waarbij boze recreanten zwaar vuurwerk afstaken en met glas gooiden, meldde de politie.

Rond 22.00 uur greep de politie in. Volgens een woordvoerder gingen de meeste mensen daarop rustig weg, maar enkele tientallen aanwezigen keerden zich tegen de politie. Er is niemand aangehouden

De woordvoerder van de politie noemt de gang van zaken "betreurenswaardig". Ook vrijdag braken rellen uit toen de politie het park aan de Maas ontruimde. Toen gooiden mensen met stenen en glas naar de politie en werden vijf mensen aangehouden.

Update 19:04 - 'Coronapatiënt met langdurige klachten dreigt melkkoe te worden'

Tienduizenden ex-coronapatiënten zullen waarschijnlijk te maken krijgen met langdurige klachten. Grote zorgverzekeraars Zilveren Kruis, CZ en Menzis zijn bang dat zelfstandige revalidatieklinieken hen onnodige, te dure behandelingen aan gaan bieden. Dat meldt Nieuwsuur.

De eerste aanvragen van coronapatiënten voor een behandeling bij zelfstandige revalidatieklinieken komen al binnen bij verzekeraars. "Dit is een kans voor klinieken om weer een hele grote populatie aan te boren om te behandelen", zegt Eline Tuijn, medisch adviseur bij zorgverzekeraar CZ.

Martijn Klem, voorzitter van branchevereniging Revalidatie Nederland, denkt dat maar zo'n 2 tot 4 procent van de patiënten een complexe behandeling nodig heeft. "De anderen proberen we onder te brengen bij lokale fysio's. Zorgverzekeraar moeten goed kijken naar klinieken die normale zorg bieden voor een dure prijs. Ik hoop dat ze daartegen keihard optreden."

Jacques van Limbeek, Zilveren Kruis: "Een aantal klinieken doet het uitstekend, bij een ander groot aantal gaat het alleen om geld. Wat je dan ziet is dat niet de verzekerde met haar probleem centraal staat, maar het verdienen het belangrijkst is."

Update 17:58 - 'Steeds meer ziekenhuizen sluiten corona-afdelingen'

Steeds meer ziekenhuizen kunnen verpleegafdelingen voor coronapatiënten sluiten. Dat meldt de NOS na een rondgang langs 51 ziekenhuizen. In twintig ziekenhuizen zijn corona-afdelingen gesloten. Het gaat in alle gevallen om verpleegafdelingen waar zuurstof wordt toegediend. In totaal zijn 25 covidafdelingen dicht. Sommige ziekenhuizen hebben meerdere van die afdelingen terwijl er ook ziekenhuizen zijn zonder een speciaal cohort voor coronagevallen.

In ziekenhuizen zonder een aparte corona-afdeling wordt al wel het aantal bedden voor covidpatiënten afgeschaald. In het UMC Utrecht is afscheid genomen van de laatste coronapatiënt op een speciale nood-IC. Die afdeling wordt nu gereedgemaakt om een eventuele nieuwe golf op te vangen.

Volgens het UMC betekent het sluiten van de afdelingen niet dat de druk op het verplegend personeel minder wordt. "De afgelopen acht maanden hebben we natuurlijk relatief weinig reguliere zorg kunnen doen", zegt de capaciteitsmanager van het UMC Utrecht, Remco van Lunteren tegen de NOS.

Update 16:49 - Burgemeester Opmeer boos op feestende jongeren op grafstenen

Burgemeester Wim Groeneweg van de Noord-Hollandse gemeente Opmeer is niet te spreken over een groep feestende jongeren die zaterdagavond over grafstenen heeft gelopen. Ook zijn er volgens de gemeente vernielingen aangericht en is er heel veel troep achtergelaten. De politie heeft het illegaal feest bij de kerk en nabij de ijsbaan beëindigd.

"Ik ben verbijsterd dat jongeren over de graven lopen en vind het respectloos en verdrietig voor de nabestaanden. Ik begrijp dat de jongeren graag een feestje willen vieren, maar dit gedrag kunnen we niet tolereren", aldus Groeneweg op de website van de gemeente.

De gemeente zegt dat de organisator van het feest zondagochtend van zijn bed is gelicht door de politie. De politie heeft zaterdagavond geen bekeuringen uitgedeeld.

Update 15:33 - 2785 nieuwe coronagevallen, minder dan het gemiddelde

Tussen zaterdagochtend en zondagochtend werden 2785 positieve tests geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat zijn er minder dan tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend, toen er 3438 werden gemeld. Het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen is 3061, dat is hoger dan dat aantal gevallen van de laatste 24 uur.

Het aantal sterfgevallen steeg met 6 tot in totaal 17.634. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen afgelopen etmaal zijn overleden, want het duurt meestal een tijdje voor het overlijden van een coronapatiënt wordt geregistreerd.

Update 14:57 - Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen daalt verder

Het aantal coronapatiënten op de intensive care is zondag iets verder gedaald tot 486. Dat zijn er 13 minder dan een dag eerder, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Ziekenhuizen behandelen momenteel in totaal 1327 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 25 minder dan een dag eerder. Op de verpleegafdelingen zijn er 12 bedden vrijgekomen door de uitstroom van coronapatiënten, daar liggen nog 841 coronapatiënten.

Ziekenhuizen nemen ook steeds minder nieuwe coronapatiënten op. In de afgelopen 24 uur belandden 89 mensen met corona op een verpleegafdeling of ic, tegenover 110 een dag eerder.

Update 12:40 - Studentenvakbond: goede hoop op een normaal studiejaar

Studentenvakbond LSVb is blij met de uitspraken van gezondheidsminister Hugo de Jonge die zondagochtend zei dat op 1 september iedereen in Nederland die dat wil gevaccineerd kan zijn. Als alles volgens plan verloopt, kunnen volgens De Jonge tegen die tijd ook alle coronaregels worden losgelaten. Daarmee kan al het onderwijs in Nederland weer normaal plaatsvinden, hoopt ook de studentenvertegenwoordiging.

"De studenten kunnen, na het roerige afgelopen studiejaar, niet wachten om weer een normaal jaar tegemoet te zien. Niet alleen met open collegezalen en een studie die verloopt zoals voor de coronacrisis, maar ook met een normaal sociaal leven dat voor studenten ook uitermate belangrijk is", aldus Lyle Muns, de voorzitter van de studentenvakbond.

Hij riep studenten, die de komende weken een oproep zullen krijgen voor vaccinatie, op om zich toch vooral te laten inenten. Exacte cijfers over de vaccinatiebereidheid onder studenten heeft Muns niet, maar hij vermoedt dat het overgrote deel van hen zich wil laten inenten.

Update 10:39 - De Jonge: we moeten voor 1 september klaar kunnen zijn met vaccinatie

Voor 1 september moeten alle volwassenen die dat willen volledig gevaccineerd zijn. Zorgminister Hugo de Jonge denkt dat dat "moet kunnen", zegt hij in WNL Op Zondag. Als alles volgens plan verloopt, kunnen tegen die tijd ook alle coronaregels worden losgelaten.

Update 10:26 - Mensen uit 1977 en 1978 mogen afspraak coronavaccinatie inplannen

Mensen geboren in 1977 en 1978 mogen vanaf zondag 10.30 uur een afspraak maken voor een coronavaccinatie, twittert demissionair coronaminister Hugo de Jonge. Deze mensen krijgen binnenkort een brief met een uitnodiging, maar kunnen vanaf dat moment al online een afspraak inplannen.

Wie zich wil laten vaccineren, kan terecht bij een van de 136 vaccinatielocaties van de GGD. De mensen die op grond van hun beroep of vanwege gezondheidsklachten al zijn gevaccineerd, kunnen de uitnodiging weggooien.

Momenteel worden ongeveer een miljoen mensen per week gevaccineerd. Een deel van hen krijgt de eerste prik en een ander deel is al toe aan de herhaalvaccinatie. Tot nu toe zijn in ons land 9.099.559 prikken gezet, aldus het coronadashbaord van de overheid. Dit cijfer omvat zowel eerste als tweede prikken.

Update 07:18 - OMT-lid: Festivals zijn mogelijk, maar niet overmoedig raken

Nederland kan zich écht gaan opmaken voor een zomer vol evenementen. OMT-lid en viroloog bij het Amsterdam UMC Menno de Jong is voorzichtig positief over het plan van het kabinet om vanaf eind juni al festivals mogelijk te maken. "'Festivals als Lowlands zijn mogelijk, maar we moeten niet overmoedig raken." Dat zegt De Jong in een nieuwe Corona Q&A op AT5.

Het aantal besmettingen in Nederland, maar ook in Amsterdam, daalt de laatste weken hard. Ook de ziekenhuizen zien steeds minder nieuwe coronapatiënten "Ik ben hartstikke blij met de cijfers. Ook het aantal vaccinaties neemt ontzettend hard toe. Dat heeft ook bijgedragen aan de daling. De situatie is een stuk rooskleuriger in vergelijking met de vorige keer dat ik hier was. Het weer werkt ook mee", zegt De Jong.

Update 07:00 - Veel middelbare scholen blijven maandag nog gesloten

Hoewel vanaf maandag alle middelbare scholen weer helemaal open mogen, komt dat moment voor veel scholen te vroeg. Dat blijkt volgens NU.nl uit een rondgang langs scholengemeenschappen in het land. Sommige koepels twijfelen zelfs of zij voor 7 juni - de datum waarop zij verplicht volledig open moeten - wel klaar zijn.

De volledige heropening werd vorige week aangekondigd. Demissionair onderwijsminister Arie Slob acht de heropening verantwoord door de dalende coronacijfers. Leerlingen en leraren zouden wel twee keer per week een coronazelftest moeten doen om eventuele virusverspreiding tegen te gaan. Alle scholen hebben daarvoor vanuit het ministerie zelftestkits ontvangen.

Daar zit ook direct het heikele punt voor de meeste scholengemeenschappen: directeuren weten niet hoe zij in een week tijd de zelfteststructuur moeten optuigen én roosters en klaslokalen moeten omgooien: momenteel krijgen de meeste scholieren namelijk maar een paar dagen per week fysiek les.

Scholenkoepel Limburgs Voortgezet Onderwijs (LVO) stelt dat het gros van hun 23 scholen in de provincie pas op 7 juni opengaat. Ook NUOVO - met vijftien scholen actief in Utrecht - zegt dat maandag hooguit één school de deuren voor alle leerlingen opent. Datzelfde geldt voor SOVON in Noord-Holland, terwijl in het noorden van het land ook onzekerheid heerst over de heropening op maandag.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.