Terug

Volg Hart van Nederland

LIVEBLOG | Vakantietest inplannen nu toch ook digitaal mogelijk

LIVEBLOG | Vakantietest inplannen nu toch ook digitaal mogelijk

Milieu en Gezondheid

30 juni 2021, 06:15

Sinds dit weekend is de lockdown verleden tijd en kunnen de mondkapjes eindelijk af. Alleen de anderhalvemeterregel geldt nog en op plekken waar geen afstand gehouden kan worden, blijft een mondkapje verplicht. Volg in dit liveblog het laatste coronanieuws in Nederland.

  • Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op woensdag: 657, dat is hoger dan het weekgemiddelde (601)

  • Op zondag 27 juni testte 3,4 procent van de bij de GGD geteste personen positief

  • Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op woensdag: 296, dat zijn er 13 minder dan op dinsdag

  • Het aantal coronapatiënten op de intensive care op woensdag: 128, dat is er 1 meer dan op dinsdag

  • Op woensdag zijn er geen sterfgevallen gemeld, in totaal zijn er tot nu toe 17.745 coronadoden officieel geregistreerd

  • Tot nu toe zijn er naar schatting 15.553.035 coronavaccins toegediend, het gaat dan zowel om eerste als tweede prikken

Update 21:49 - Vakantietest inplannen nu toch digitaal mogelijk

Reizigers die online een afspraak willen maken voor een gratis vakantietest kunnen dat nu alsnog doen. Via de testenvoorjereis.nl kunnen mensen een afspraak maken voor een sneltest of een PCR-test bij een commerciële testaanbieder.

Gisteren gaf het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat al aan dat vandaag nog niet alle testaanbieders aan de website zouden zijn gekoppeld. De techniek achter het systeem is volgens een woordvoerder van de GGD "erg ingewikkeld". Toch is het nu dus gelukt.

Nederlanders konden vandaag nog wel een vakantietest inplannen via de GGD. Daar werd gretig gebruik van gemaakt; de dienst werd platgebeld en kreeg binnen een paar uur honderdduizenden telefoontjes binnen. Uiteindelijk zijn er telefonisch een kleine 60.000 afspraken ingepland.

Update 17:38 - GGD'en verwachten geen problemen met vaccineren jongeren

De GGD'en voorzien geen problemen met het vaccineren van jongeren, zegt een woordvoerder van GGD GHOR Nederland. GGD'en verwachten de huidige planning van de overheid te halen. Volgens dit plan hebben alle jongeren van 12 tot en met 17 jaar die gevaccineerd willen worden, voor het nieuwe schooljaar een eerste prik gehad.

"We waren dit al aan het afwachten en hebben ons hier dan ook op voorbereid", zegt de zegsvrouw, doelend op het besluit van de overheid woensdag om ook jongeren te laten vaccineren. "Er is dan ook voldoende capaciteit om alle jongeren die geprikt willen worden, op tijd te prikken."

Volgens de woordvoerder vroeg De Jonge de GGD'en in april om zich erop voor te bereiden 2 miljoen prikken per week te kunnen zetten. "Tot dusver is dat nog niet nodig geweest, gezien vaccins vaak niet geleverd werden. Maar dat neemt niet weg dat we er nu wel klaar voor zijn."

Update 15:41 - 657 nieuwe coronabesmettingen, opnieuw geen sterfgevallen

Het RIVM heeft afgelopen etmaal 657 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Dat zijn er 11 minder dan vorige week woensdag. Afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 597 besmettingen per dag gemeld.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu meldt woensdag geen nieuwe sterfgevallen. Het is de derde keer in vijf dagen dat er geen sterfgevallen zijn geregistreerd. Dat wil niet zeggen dat er op die dagen niemand overleed, want het duurt een tijdje voordat het overlijden van een coronapatiënt is doorgegeven.

In Amsterdam kregen afgelopen etmaal 51 mensen te horen dat ze een coronabesmetting hebben opgelopen. In Rotterdam waren dat er 42, in Den Haag 22 en in Groningen 16. In zowel Utrecht als Goes waren het er 15. In 156 gemeenten kreeg niemand een positieve testuitslag.

Update 15:15 - Jongeren op Terschelling vanaf donderdag zonder afspraak geprikt

Op het Waddeneiland Terschelling worden de komende dagen al kinderen van 12 jaar en ouder gevaccineerd tegen het coronavirus. Ze kunnen donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag langskomen voor een prik. Ze hoeven geen afspraak te maken en hebben geen uitnodigingsbrief nodig, een identiteitsbewijs of een burgerservicenummer is voldoende. De vaccinatielocatie is een gebouw bij het dorp Midsland op het Friese eiland.

Op Schiermonnikoog zijn woensdag de eerste kinderen gevaccineerd tegen het coronavirus. De Friese GGD was al op het Waddeneiland aanwezig om volwassenen hun tweede prik te geven. Toen coronaminister Hugo de Jonge bekendmaakte dat alle kinderen van 12 jaar en ouder een prikafspraak mogen maken, heeft de gemeente meteen de 41 eilanders in die leeftijdsgroep gebeld.  Het is nog niet bekend hoe Vlieland en Ameland de vaccinaties regelen. Voor de volwassenen op de Waddeneilanden waren eerder ook speciale vaccinatiedagen. De GGD kwam naar de eilanden, zodat de eilanders niet de oversteek naar het vasteland hoefden te maken. Op de vier eilanden wonen in totaal ongeveer 10.000 mensen.

In de rest van het land kunnen kinderen van 12 jaar en ouder vanaf vrijdag een afspraak maken voor een coronaprik. Vanaf 10.00 uur zijn de oudste jongeren aan de beurt, die in 2004 zijn geboren. Daarna wordt per dag gekeken of nieuwe geboortejaren uitgenodigd kunnen worden. De eerste prikken worden vanaf volgende week gezet.

Update 14:50 - Ruim een miljoen jongeren krijgen uitnodiging voor vaccinatie

Meer dan een miljoen jongeren van 12 tot en met 17 jaar worden binnenkort uitgenodigd om een coronavaccinatie te halen. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) komt naar voren dat het om zoveel jongeren gaat. Eerder kregen kwetsbare jongeren van deze leeftijden al een uitnodiging toegestuurd. Het kabinet besloot woensdag na een positief advies van de Gezondheidsraad om ook de rest van de jongeren een vaccin aan te bieden.

Nederland telt ongeveer 1,2 miljoen jongeren van 12 tot en met 17 jaar. Een deel hiervan is aangemerkt als kwetsbaar en daarom eerder deze maand al uitgenodigd om een prik te halen. Dat gaat volgens het RIVM om zo'n 60.000 tot 100.000 jongeren. Vanaf vrijdag zal ook de rest stapsgewijs worden uitgenodigd.

Jongeren die zijn geboren in 2004 krijgen vrijdag als eerste een uitnodiging en krijgen op zijn vroegst volgende week een prik. Dat zijn ongeveer 200.000 jongeren.

Update 14:25 - Opnieuw geen coronapatiënten opgenomen op intensive cares

Opnieuw hoefde er geen enkele coronapatiënt in de afgelopen 24 uur te worden opgenomen op een intensive care. Dat was dinsdag ook al het geval, toen voor het eerst sinds het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) half oktober begon met het delen van die gegevens.

In totaal liggen er nu nog 128 patiënten op de intensive cares in Nederlandse ziekenhuizen. Op de verpleegafdelingen liggen 168 coronapatiënten, veertien minder dan dinsdag. Op die afdelingen werden wel elf nieuwe mensen opgenomen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt.

Het totale aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen daalde afgelopen etmaal met 13 naar 296, het laagste aantal sinds 18 september vorig jaar. Door de leegloop krijgen ziekenhuizen steeds meer ruimte om patiënten met andere aandoeningen te behandelen.

Update 13:40 - Advies aan GGD'en: stop met gebruik sneltesten

GGD'en zouden moeten stoppen met het gebruiken van sneltesten, zogenoemde antigeentesten, op coronatestlocaties. Dat heeft koepelorganisatie GGD GHOR Nederland alle regionale GGD'en geadviseerd. De PCR-test heeft de voorkeur.

PCR-testen zijn beter geschikt voor "deze fase van de bestrijding van de pandemie", waarin een toenemend aantal mensen gevaccineerd is of een coronabesmetting heeft doorgemaakt, aldus de organisatie. Deze mensen dragen minder virusdeeltjes met zich mee en "de testeigenschappen van een PCR-test zijn beter geschikt om het virus te traceren en nauwlettend te blijven volgen".

Antigeentesten zijn minder gevoelig. Ze waren volgens GGD GHOR Nederland "zeer waardevol", zeker toen het aantal besmettingen veel hoger lag dan nu en sneltesten handig waren voor mensen die vlug een uitslag nodig hadden.

Regionale GGD'en hebben het advies overgenomen, aldus de koepelorganisatie. Zij hebben "de ruimte om deze overgang naar een ander ingericht testlandschap qua tijdpad binnen hun eigen mogelijkheden in te vullen".

Update 13:21 - Alle jongeren vanaf 12 jaar kunnen coronavaccin krijgen

Gezonde jongeren van 12 tot 17 jaar oud kunnen vanaf vrijdag een afspraak maken voor een coronavaccinatie. Dat heeft het kabinet besloten na een positief besluit van de Gezondheidsraad, maakte demissionair zorgminister Hugo de Jonge woensdag bekend. Ze kunnen zich melden voor een prik van BioNTech/Pfizer, dat is goedgekeurd voor het gebruik bij jongeren.

De Jonge sprak eerder de hoop uit dat jongeren zich zouden kunnen laten vaccineren, vooral ook omdat het voor de rest van de samenleving meer bescherming biedt tegen een eventuele nieuwe coronagolf na de zomer. Hij vond het wel belangrijk dat ook de Gezondheidsraad daar een voorstander van zou zijn. Dat positieve advies kwam dinsdag. Jongeren kunnen zelf ziek worden van het virus, maar hebben er ook indirect last van, zo is de redenering. Zij hebben veel last van de coronamaatregelen.

De oudste jongeren (geboortejaar 2004) kunnen vanaf vrijdag 10.00 uur een afspraak maken. Daarna wordt per dag gekeken of er een nieuw geboortejaar uitgenodigd kan worden. Tieners van 12 tot 16 moeten met hun ouders overleggen of ze geprikt willen worden, 16-plussers nemen zelf een besluit.

Kinderen van 12 jaar en ouder met een kwetsbare gezondheid of mensen met een kwetsbare gezondheid in hun omgeving, kwamen al in aanmerking voor een vaccin.

Update 11:24 - Website voor gratis vakantietesten toch nog niet actief

Het is toch nog niet mogelijk om via de website testenvoorjereis.nl een gratis coronatest voor reizen aan te vragen. De website zou vanaf 30 juni beschikbaar zijn, maar vooralsnog kunnen geïnteresseerden alleen nog bellen met de GGD voor een test. De GGD meldt woensdag dat het erg druk is op het speciale telefoonnummer daarvoor, 0800-5005.

Update 09:00 - Ook weer op vakantie naar Denemarken en Zweden

Nederlanders kunnen met ingang van donderdag weer op vakantie naar onder meer Denemarken en Zweden. Het reisadvies voor deze landen gaat dan van oranje naar geel vanwege de gunstige coronacijfers, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Behalve naar die twee bestemmingen worden ook reizen naar Letland, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest in België en de Griekse hoofdstad Athene niet langer afgeraden.

Update 06:00 - Rode Kruis biedt coronahulp aan ongedocumenteerden en migranten

Het Rode Kruis gaat onder meer praktische informatie over coronavaccinaties, onderdak, medische zorg, juridisch advies en voedselhulp geven aan ongedocumenteerden en migranten, meldt de organisatie. Dat gebeurt in Amsterdam, Utrecht, Den Haag, Almere en Lelystad.

"Vanaf deze week worden kwetsbare migranten in grote delen van het land gevaccineerd. Het is belangrijk dat ze een prik kunnen halen zonder zich zorgen hoeven te maken over hun status", aldus Heleen van den Berg, hoofd Nationale Hulpverlening van het Rode Kruis.

Ongedocumenteerden en nieuwe migranten hoeven zich niet per se te registreren, maar kunnen ook anoniem een vaccin halen. Op de website Helpfulinformation.redcross.nl kunnen zij per stad praktische informatie vinden over hulp die het Rode Kruis biedt. Ook is er een WhatsApp-hulplijn die ze kunnen raadplegen, zodat ze niet "langs talloze organisaties en loketjes hoeven", aldus de organisatie. Het Rode Kruis verschaft ook boodschappenvouchers aan hen die dat nodig hebben.

Bij ongedocumenteerden kan het gaan om mensen die een asielverzoek afgewezen hebben zien worden door de Immigratie- en Naturalisatiedienst en op straat belanden. Zij proberen vaak onder de radar te blijven voor autoriteiten.

Update 04:59 - 1,8 miljard euro extra voor scholen met risico op achterstanden

Scholen die een grote achterstand hebben, krijgen komend schooljaar meer geld dan andere scholen. In totaal gaat het in het schooljaar van 2021-2022 om 1,8 miljard euro. Dat meldt demissionair minister van Onderwijs Arie Slob woensdag in het AD.

In het primair onderwijs komt komend schooljaar 700 euro per leerling beschikbaar om achterstanden als gevolg van corona weg te werken. Nu blijkt dat basisscholen met een relatief hoog risico op achterstanden bijna 200.000 euro meer te besteden krijgen, tegenover 5000 euro extra voor scholen met een relatief laag risico op achterstanden. Op middelbare scholen gaat het zelfs om zo'n 900.000 euro extra, tegenover 180.000 euro voor scholen met een laag risico.

"We weten dat sommige leerlingen als gevolg van corona meer vertraging hebben opgelopen dan andere. Bijvoorbeeld scholieren die tijdens de lockdown thuis niet geholpen konden worden met hun schoolwerk. Scholen die veel met achterstanden te maken hebben, krijgen daarom extra geld", zegt minister Slob in het AD.

Eerder dit jaar kondigde het demissionair kabinet het Nationaal Programma Onderwijs aan om achterstanden door de coronapandemie weg te werken. In totaal wordt aan dit noodprogramma 8,5 miljard euro besteed. Voor leraren op scholen in achterstandswijken is 375 miljoen euro gereserveerd.

Update 03:30 - Vanaf woensdag afspraak maken voor gratis coronatest voor op reis

Wie op reis gaat, kan vanaf woensdag een afspraak inplannen voor een gratis coronatest. De testen zijn bedoeld voor mensen die (nog) niet zijn gevaccineerd tegen het virus, of die niet in aanmerking komen voor een herstelbewijs. In de maanden juli en augustus zijn de testen kosteloos.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.