Terug

Volg Hart van Nederland

De Jonge erkent: voorkomen van overbelasting van de zorg is niet gelukt

Milieu en Gezondheid

19 nov 2021, 15:30

Het is niet gelukt om overbelasting van de zorg te voorkomen, dat is wat demissionair minister Hugo de Jonge zegt in een exclusief interview met Hart van Nederland. "Er wordt gedacht dat dat er bezuinigd is op de zorg, maar er is miljarden extra uitgegeven aan de zorg."

Toch heeft dat niet kunnen leiden tot het voorkomen van overbelasting in de zorg. Het verzuim onder zorgmedewerkers is hoog en het aantrekken van nieuw personeel gaat moeizaam. Al maanden staken ze voor betere arbeidsvoorwaarden en minder hoge druk in de zorg.

Het gaat mis in de zorg

"Als er miljarden extra naar de zorg is gegaan hoe kan het dat er nog niet is opgeschaald", wordt er afgevraagd. "De werkelijkheid is dat er is opgeschaald", begint De Jonge. "Nu al twintig crisismaanden lang. Alleen kun je niet een verpleegkundige en een arts aan het bed zetten met Covid-19 patiënten en dan diezelfde arts en verpleegkundige ook nog aan een ander bed zetten. Had dan meer mensen opgeleid (wordt er gezegd). Er wordt meer opgeleid. Iedereen die je zou kunnen aannemen wordt aangenomen."

Politiek verslaggever Sam Hagens benadrukt dat het toch misgaat in de zorg. "Dat komt omdat wij veronderstellen, kennelijk, dat als je al 1,3 miljoen mensen hebt werken in de zorg dat wij met een vingerknip heel veel mensen extra in de zorg erbij hebben." antwoordt De Jonge daarop. "Dat dat te creëren is. Dat kan niet. Zo werkt het gewoon niet."

Minder administratieve rompslomp

De Jonge zegt dat mensen ook moeten willen kiezen voor de zorg. Het opleiden duurt lang en het grote probleem is de uitstroom van zorgmedewerkers. Op de vraag welke concrete maatregelen er de afgelopen maanden genomen zijn om het vertrek van zorgpersoneel te verminderen, antwoordt de minister: "We hebben sowieso de werkgevers in staat gesteld om een goede CAO af te sluiten. Dat is wat we alle jaren hebben gedaan en we hebben ingezet om de administratieve lasten te verminderen. Toen ik begon aan deze kabinetsperiode hebben we hier hard aan gewerkt met de brancheorganisaties."

De Jonge heeft veel administratieve rompslomp en regels voor de ziekenhuizen en verpleeghuizen willen verminderen, maar het effect hiervan is onvoldoende merkbaar op de werkvloer. En dat zorgt voor meer druk op de zorg.

'Ik had hier veel meer resultaat willen gebruiken.'

"Mislukt vind ik niet de goede term, maar ik vind het ook niet gelukt. Ik had hier veel meer resultaat willen gebruiken. Je ziet heel veel verschil tussen instellingen. Bij de ene instelling is het wel gelukt om de bureaucratie te schrappen maar bij de andere instelling echt niet. Bij de ene instelling lukt het wel goed om medewerkers vast te houden omdat ze gewoon een veel fijnere werkgever kunnen zijn om voor te werken, maar bij de ander lukt het niet. Daar moeten ze echt om tafel met de verpleegkundigen en met de directeur van zo’n instelling en dan samen kijken naar de regels."

Politiek verslaggever Sam Hagens besluit het interview met de vraag: U zegt dus dat wat er vanuit Den Haag gebeurt onvoldoende effect heeft in de praktijk? "Ja dat is inderdaad wat ik zeg." concludeert De Jonge daarop. Bekijk hieronder het hele gesprek tussen politiek verslaggever Sam Hagens en De Jonge:

Het gesprek is ook terug te zien op YouTube en terug te luisteren in podcast-vorm op Juke.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.