Milieu en Gezondheid
17 feb 2021, 23:21
De avondklok is niet voor iedereen een probleem, maar bij sommigen komen de muren thuis al langer op hen af.
En dus bellen mensen vaker naar De Luisterlijn, merken de vrijwilligers daar. "De lockdown is uitzichtloos en dit versterkt het gevoel van eenzaamheid en de behoefte aan een gesprek", vertelt woordvoerder Bonnie van 't Foort aan Hart van Nederland.
De Luisterlijn merkte in maart 2020 al een toenemende interesse in een goed gesprek via de chat of telefoon. Met de tweede lockdown en misschien binnenkort wel de derde golf, neemt die vraag alleen maar toe.
Corona is vaak niet eens het hoofdonderwerp van het telefoongesprek. "Na de persconferenties gaan veel gesprekken daarover. Maar vaker gaat het over versterkte gevoelens van somberheid, eenzaamheid, een weggevallen structuur en de uitzichtloosheid van de hele situatie."
De vrijwilligers bieden de beller dan emotionele ondersteuning. "En daar is sinds maart vorig jaar dus al een toenemende behoefte aan. Van zo'n 750 telefoontjes vóór de pandemie zitten we nu op 1000 gesprekken per dag", aldus woordvoerder Van 't Foort.
Het zijn lang niet alleen meer de 55-plussers die behoefte hebben aan het luchten van hun hart. "We merken op de chat dat mensen van begin dertig en veertig ons nu ook weten te vinden. Inmiddels merken alle leeftijdsgroepen de gevolgen van de maatregelen en dat uit zich bij iedereen verschillend." Bonnie ziet het toenemende aantal belletjes niet per se als iets negatiefs. "We zijn blij dat mensen ons weten te vinden. Het is belangrijk om af en toe wat stoom af te blazen."
Vooral de anonimiteit maakt dat mensen de telefoon durven op te pakken. "Dat is ons grootste goed. Je merkt dat mensen graag hun verhaal kwijt willen. Maar sommigen vinden het toch ook nog wel spannend om ons te bellen." Naast dat de telefoon van de Luisterlijn dus vaker gaat, neemt ook de bereidheid toe om deze op te nemen. "We krijgen steeds meer aanmeldingen van mensen die vrijwilliger bij ons willen zijn."
Alle aanmeldingen worden zorgvuldig bekeken, maar op dit moment zijn er niet dringend nieuwe vrijwilligers nodig. "Elke nieuwe vrijwilliger krijgt intensieve training van één van onze dertig trainers en op dit moment kunnen we die tijd eigenlijk niet missen." Maar dat mensen in deze tijd meer uitkijken voor een ander, doet de organisatie goed. "Ondanks dat onze telefoon vaker gaat is dat natuurlijk hartverwarmend."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.