Milieu en Gezondheid
22 mrt 2021, 21:09
De roep om versoepeling van de coronamaatregelen wordt steeds luider. Iets meer dan de helft van de Nederlanders (55 procent) vindt dat het kabinet dinsdag met nieuwe verruimingen moet komen. Vier op de tien houdt het niet vol om daar nog acht tot tien weken op te moeten wachten.
Volg het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland via ons liveblog
Dat blijkt maandag uit representatief onderzoek van het Hart van Nederland-panel onder zo'n 3.500 mensen. Dinsdag komen de ministerie weer bij elkaar voor corona-overleg. Dan zullen de laatste knopen worden doorgehakt. In de avond zullen premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge een nieuwe coronapersconferentie geven.
De verwachting is dat er voorlopig geen maatregelen zullen worden versoepeld. De huidige besmettingscijfers zijn daarvoor nog te hoog, meent de regering. Afgelopen weekend lag het aantal nieuwe gevallen boven de 7.000. Ook het Outbreak Management Team (OMT), dat het kabinet adviseert, vindt het nog te vroeg voor versoepelingen.
Haagse bronnen meldden maandag dat het kabinet de voor Pasen geplande verruimingen daarom pas over acht tot tien weken wil laten ingaan, als de meest kwetsbare groepen zijn gevaccineerd. Dat is dus pas tegen het einde van mei.
Vier op de tien Nederlanders zegt het zo lang niet vol te kunnen houden. Vooral jongeren onder de dertig trekken de huidige lockdown niet lang meer. 62 procent van hen zegt een verlenging van de strenge maatregelen niet vol te houden. Onder vijftigplussers ligt dat percentage een stuk lager: 25 procent.
Eén maatregel staat momenteel wel ter discussie en dat is de avondklok. Die loopt nog tot het einde van deze maand, maar zal waarschijnlijk ook met een paar weken worden verlengd. Toch onderzoekt het kabinet of de spertijd na het ingaan van de zomertijd een uur kan worden verlaat tot 22.00 uur.
Als het langer licht blijft en lekker weer is, kunnen mensen dan 's avonds wat langer naar buiten, zo is gedachte. Daarnaast speelt ook de ramadan mee in de overweging om de avondklok te verzetten, zo bleek maandag bij het Veiligheidsberaad.
De ramadan begint op 13 april, tegen die tijd gaat de zon rond 20.35 uur onder. Burgemeesters vrezen dat veel moslims na een dag vasten toch bij elkaar op bezoek zullen gaan om na het vallen van de duisternis samen te eten. Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid gaat daarom deze week nog in overleg met meerdere moslimorganisaties.
Maar is de ramadan een goede reden om de avondklok een uur later in te laten gaan? Daar heeft Nederland een duidelijke mening over, zo blijkt uit het panelonderzoek. Een overgrote meerderheid van de ondervraagden (89 procent) vindt namelijk niet dat de spertijd speciaal voor de islamitische vastenmaand moet worden aangepast.
Het Hart van Nederland-panel bestaat op dit moment uit 35.000 leden. Per onderzoek wordt een deel van het panel uitgenodigd. Dat gebeurt op basis van de kenmerken van de deelnemers, zoals politieke voorkeur, geslacht, woonplaats, leeftijd. Alle onderzoeken vinden plaats onder begeleiding van NoTies/opiniepeiler Maurice de Hond.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.