Milieu en Gezondheid
12 nov 2021, 18:46
Het demissionaire kabinet wil ondernemers de keuze geven of zij alleen mensen binnenlaten die beschermd zijn tegen het coronavirus door een vaccinatie of recente besmetting (2G), of ook mensen die door middel van een test laten zien dat zij niet besmet zijn (3G).
Dat maakte premier Mark Rutte bekend tijdens de coronapersconferentie van vrijdag. Die keuzevrijheid is met name bedoeld voor de horeca, en heeft wel gevolgen voor de overige spelregels.
Als een café of restaurant ervoor kiest alleen gevaccineerde of herstelde mensen toe te laten, gelden verder geen beperkingen. Wanneer ook mensen met een negatieve testuitslag welkom zijn, moet iedereen in de zaak op een vaste plek zitten. Wetgeving op dit vlak is nog in voorbereiding, zegt premier Mark Rutte.
Maar voor bepaalde situaties waar het risico op besmetting het grootst is en die anders niet door kunnen gaan, zoals evenementen, wil het kabinet het verplicht stellen, zei demissionair minister Hugo de Jonge. "Niet in essentiële sectoren, niet in situaties van werk, maar dat is wat het kabinet nodig vindt deze winter."
"We moeten altijd de proportionaliteitsweging maken, de meest proportionele ingreep doen om het virus onder de duim te houden. Wij denken dat het eerlijker is om voor mensen voor wie het veilig is het wel door te laten gaan, dan helemaal niet."
De keuze om in andere situaties met 2G te werken "maken we niet zomaar en ondernemers houden een alternatief", zei De Jonge. Voor een gevaccineerde is besmet raken "nauwelijks een risico, voor een ongevaccineerde wel".
Het 2G-systeem, waarin je alleen nog een coronabewijs krijgt als je volledig bent gevaccineerd óf hersteld van corona, moet over drie weken in werking treden. Tenminste daar mikt het demissionaire kabinet, zeggen Haagse ingewijden tegen de NOS.
Met de invoering van 2G verdwijnt de mogelijkheid om een coronatoegangsbewijs te krijgen op basis van een negatieve test.
Het 2G-systeem invoeren gaat niet zomaar, daar is een wetswijziging voor nodig. De voorbereidingen daarvoor starten nu, maar die zijn wel complex. Zo moet de Tweede Kamer vóóraf toestemming geven. Bij een wijziging van 'kleinere' coronamaatregelen is toestemming achteraf voldoende.
Ook wil het kabinet in de wet vastleggen dat de anderhalve meter afstand weer verplicht wordt. En het coronatoegangsbewijs wordt ook nodig in dierentuinen en pretparken, maar ook dat moet nog juridisch worden voorbereid.
Een eventuele invoering van een 2G-beleid in Nederland zorgt voor gemengde gevoelens onder Nederlanders. Uit representatief onderzoek van het Hart van Nederland-panel onder ruim 3500 deelnemers blijkt dat 40 procent van de Nederlanders tegen invoering van 2G is. 56 procent geeft aan het een goed idee te vinden om met een 2G-systeem de coronagolf te bestrijden.
Tegenstanders van de maatregel geven aan dat het ongelijkheid en tweedeling in de hand werkt. "Ik ben gevaccineerd, maar vind dat de ongelijkheid nu extreme vormen aan gaat nemen. Met een vaccinatie kun je nog ziek worden en het doorgeven. Laat de gevaccineerde zich ook maar eens wat vaker testen", reageert iemand. Een voorstander reageert: "Corona wordt in stand gehouden door de niet-gevaccineerden, laat daar de economie niet aan onder doorgaan. Hou de economie open voor de mensen die wel verder willen."
Hart van Nederland/ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.