Terug

Volg Hart van Nederland

Kabinet overweegt toegangsbewijzen voor horeca en sport

Kabinet overweegt toegangsbewijzen voor horeca en sport

Milieu en Gezondheid

3 sep 2021, 16:43

Het kabinet overweegt op meerdere terreinen coronatoegangsbewijzen breder toe te passen, zoals bijvoorbeeld in de horeca, bij evenementen, sportwedstrijden en in kunst en cultuur. Zorgminister Hugo de Jonge zegt dat dit een mogelijkheid is waarover het kabinet op 14 september een besluit zal nemen. Dat besluit zal dan op 25 september ingaan, zei hij vrijdag na afloop van de ministerraad.

Volg het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland via ons liveblog

Het kabinet kondigde eerder aan dat er zo'n verplichting komt, maar die zou pas gaan gelden vanaf 75 bezoekers. Die grens wordt mogelijk losgelaten, meldt De Jonge. Door een breder gebruik van toegangsbewijzen, kun je volgens hem zo veel mogelijk weer mogelijk maken. "Er zijn meerdere scenario's mogelijk maar dit zou een denkbare volgende stap kunnen zijn."

Ingewikkeld dilemma

Volgens De Jonge zorgt een groep van ongeveer 1,8 miljoen mensen die niet gevaccineerd zijn of geen immuniteit hebben opgebouwd na een corona-infectie, voor "een ingewikkeld dilemma" in het najaar. Het kan leiden tot duizenden nieuwe opnames in ziekenhuizen, mogelijk in een kort tijdsbestek.

Om opnieuw overbelasting van de zorg te voorkomen en de samenleving geen nieuwe beperkende maatregelen op te hoeven leggen, zal het coronatoegangsbewijs belangrijker worden, aldus De Jonge. De rek in de zorg is eruit en dat geldt ook voor de samenleving, vindt de minister. Als er meer wordt gewerkt met toegangsbewijzen, "zou het een mogelijkheid zijn dat je breed de 1,5 meter loslaat". Zo wil het kabinet voorkomen nog lang vast te moeten houden aan "beperkende maatregelen voor iedereen".

Niet bang voor tweedeling

Hij is niet bang dat door een breed gebruik van toegangsbewijzen een tweedeling in de samenleving ontstaat. "Ik ben juist bang dat als het kabinet níet dit soort keuzes maakt, dat we het veel ingewikkelder maken in de samenleving en dat de spanning verder toeneemt." Hij wijst daarbij op mensen die geen operatie kunnen krijgen, omdat een bed steeds wordt bezet door iemand die zich niet heeft laten vaccineren. "90 procent van de corona-opnames in ziekenhuizen betreft niet-gevaccineerden. Die hadden er niet hoeven te liggen als ze zich wel hadden laten vaccineren. Wat denkt u dat dit voor spanning oplevert?"

Een andere spanning is volgens hem dat de hele samenleving maatregelen krijgt opgelegd of dat veel evenementen niet door kunnen gaan, omdat een deel van de mensen zich niet laat vaccineren. De Jonge vindt dat "we de vrijblijvendheid voorbij zijn. We rekenen echt op de verantwoordelijkheid van iedereen om uit deze pandemie te komen."

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.