Milieu en Gezondheid
6 dec 2021, 12:30
De huidige avondlockdown lijkt te worden verlengd. Door onzekerheden rondom de omikronvariant en blijvende druk op de zorg, acht het kabinet het onwaarschijnlijk dat er binnenkort kan worden versoepeld. Dat schrijft coronaminister Hugo de Jonge in een brief aan de Tweede Kamer.
Het is een van de redenen waarom het kabinet het debat rondom het 2G-beleid, een coronatoegangsbewijs voor gevaccineerden en mensen die zijn hersteld van het coronavirus, wil uitstellen naar begin volgend jaar. Het was eigenlijk de bedoeling dat de Kamer zich er deze week over zou buigen, maar dat wordt nu mogelijk verplaatst naar na het kerstreces.
Het voorstel stuitte in de Tweede Kamer op veel verzet. Het kabinet vindt het nog steeds een goed idee om 2G mogelijk te maken, maar gezien de hoge besmettingscijfers en de opkomst van de omikronvariant denkt het niet "dat er op korte termijn ruimte ontstaat om (delen van) sectoren waar sprake is van een omgeving met een hoog risico op basis van 2G te kunnen openen". Tegelijkertijd erkent De Jonge in zijn brief dat in de Kamer "steun op dit moment nog onvoldoende zeker is".
Maatregelen als het 2G-beleid zouden moeten volgen op de huidige avondlockdown, waarbij Nederland tussen 17.00 en 05.00 grotendeels op slot is. Zonder uitgebreidere toepassing van het coronatoegangsbewijs "zullen bepaalde sectoren met hoogrisicosettings, zoals (delen van) de horeca, cultuur en evenementen, langer dan noodzakelijk gesloten moeten blijven", schrijft De Jonge.
De huidige coronamaatregelen gingen op 28 november en en zouden minstens drie weken duren, tot 19 december. Op 14 december zou het kabinet zich opnieuw over het te voeren beleid buigen en beslissen of de geldende regels moeten worden doorgezet. Als 2G pas ná het kerstreces wordt besproken, op 11 januari, lijkt daarmee ook de verlengde avondlockdown een feit.
De Kamer zou deze week ook voorstellen van het kabinet bespreken om gebruik van de coronapas mogelijk te maken op de werkvloer en in het onderwijs. De Jonge stelt aan de Kamer voor om alle drie de voorstellen na het kerstreces te bespreken. De Kamer gaat er uiteindelijk zelf over wanneer plannen van het kabinet worden besproken.
De ChristenUnie, een van de tegenstanders van een 2G-beleid, is blij. "Zoals vaker gezegd vindt de ChristenUnie 2G - nu en ook later - geen heilzame weg", laat Kamerlid Mirjam Bikker weten. De partij stelde onlangs een 1G-beleid voor, waarbij iedereen zich moet laten testen, gevaccineerd of ongevaccineerd. De Jonge is geen fan van dat idee: het zou erg duur zijn en heel veel testcapaciteit vergen.
"Verstandig", noemt SP-Kamerlid Maarten Hijink het besluit. "Besteed de tijd beter aan het boosteren van 60-plussers, investeer in de zorg en onze zorgverleners, tref voorbereidingen op Omikron, overtuig mensen tot vaccinatie en bestrijd het virus met maatregelen waarvan we weten dat ze wél werken."
Fleur Agema van de PVV is minder te spreken. "Maak van uitstel afstel!", twittert ze. "Nu eerst de zorg uit het grijze gebied voor code zwart zien te halen. Dat doen we samen, mét ongevaccineerden."
Hart van Nederland/ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.