Milieu en Gezondheid
5 sep 2021, 09:51
De daling van de coronacijfers is gestokt: zowel het aantal besmettingen als ziekenhuisopnames neemt nauwelijks meer af. Het kabinet heeft de maatregelen ondertussen tot 20 september verlengd. Komen daarna de langgewenste versoepelingen? Volg in dit liveblog het laatste coronanieuws in Nederland.
Nieuw bevestigde coronabesmettingen op zondag: 2.393, dat is lager dan het weekgemiddelde (2.539)
Op vrijdag 3 september testte 11 procent van de bij de GGD geteste personen positief
Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op zondag: 680, dat zijn er 26 meer dan op zaterdag
Het aantal coronapatiënten op de intensive care op zondag: 213, dat is er 1 meer dan op zaterdag
Op zondag zijn 2 sterfgevallen gemeld, in totaal zijn er tot nu toe 18.037 coronadoden officieel geregistreerd
Tot nu toe zijn er naar schatting 23.013.287 coronavaccins toegediend in Nederland
Tussen zaterdagochtend en zondagochtend heeft het RIVM 2393 nieuwe coronabesmettingen genoteerd. Dat zijn er minder dan zaterdag, toen registreerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, na correctie, 2774 besmettingen.
Het is ook minder dan het weekgemiddelde van 2539. Nederland schommelt al zo'n twee weken rond het niveau van rond de 2500.
In de gemeente Amsterdam kregen 205 inwoners een positieve test. Rotterdam telde 163 bevestigde besmettingen en in Den Haag testten 91 mensen positief. Daarna volgt Utrecht met 66 besmettingen.
Het aantal sterfgevallen door corona was zondag twee. Zaterdag bedroeg dit aantal nog negen. Dat hun overlijden nu is geregistreerd, wil niet zeggen dat ze de afgelopen dag zijn gestorven. Het duurt soms een tijdje voor een sterfgeval als gevolg van een coronabesmetting is geregistreerd.
Coronademonstranten zorgen zondag voor drukte in de straten in het centrum van Amsterdam. Volgens de gemeente waren er rond 12.00 uur zo'n 10.000 coronademonstranten op de Dam, maar volgens aanwezigen waren er veel meer betogers die in optocht door de stad trokken.
De stoet trok om 12.00 uur vanaf de Dam naar de Rozengracht, Marnixstraat en langs het Leidseplein. Vervolgens sloegen de demonstranten af naar de Utrechtsestraat, een vrij krappe straat waar geen afstand werd gehouden. In de Utrechtsestraat trok de demonstratie veel bekijks van bewoners, die uit hun ramen hingen. "Sluit je aan", riepen de demonstranten naar hen.
De route van de demonstranten liep verder naar het Rembrandtplein, en trok langs de Blauwbrug naar de Stopera, het gemeentehuis van Amsterdam. Daarna gingen ze via het Amsterdam Centraal Station weer naar de Dam, waar rond 15.15 uur de eerste demonstranten aankwamen.
In de Nederlandse ziekenhuizen liggen zondag 680 coronapatiënten. Dat zijn er 26 meer dan een dag eerder. Op de intensive care liggen 213 patiënten met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat is een coronapatiënt minder dan een dag eerder. Dat blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Op de verpleegafdelingen liggen momenteel 467 mensen met corona. Zaterdag waren dat er 442.
Het totale aantal opgenomen patiënten schommelt al ongeveer een maand tussen de 600 en 700.
Honderden mensen staan zondagochtend even na 11.00 uur op de Amsterdamse Dam. Zij hebben zich verzameld voor een demonstratie tegen de coronamaatregelen. De bedoeling is dat rond 12.00 uur de demonstranten zullen beginnen aan een wandeltocht van 7 kilometer door het centrum van Amsterdam.
Onder de slogan 'Samen voor Nederland' doen ze mee. Initiatiefnemer van de demonstratie is Michel Reijinga, die al meerdere protesten tegen de coronamaatregelen organiseerde onder de noemer 'koffiedrinken'. Volgens Reijinga doen deze zondag zo'n zestig organisaties mee aan de demonstratie. Onder meer Forum voor Democratie liet via sociale media weten aanwezig te zijn, evenals Belang van Nederland, de partij van Wybren van Haga. De organisatie verwacht 50.000 mensen en noemt het "de grootste demonstratie sinds de intrede van de coronamaatregelen".
"Ondanks het huidige minimale aantal maatregelen, hechten de groepen er belang aan te demonstreren", aldus de organisatie van het protest. De groep komt naar eigen zeggen niet alleen in opstand tegen de nog geldende maatregelen, ook willen ze een statement maken tegen "toeslagenaffaires, huizentekorten en de Groningen-affaire".
De organisatie van de Dutch Grand Prix in de Formule 1 verwacht dat de extra maatregelen die zaterdag genomen werden om opeenhopingen van bezoekers op het circuit te voorkomen, ook zondag zullen werken. Dat zegt circuitdirecteur Robert van Overdijk. Vrijdag ontstond er kritiek omdat duizenden toeschouwers tussen de twee trainingen dicht op elkaar stonden bij de horecapunten, volgens de organisatie veroorzaakt door een technische storing bij de kassa's. De organisatie nam daarop aanvullende maatregelen om bezoekers beter te spreiden. Er was onder meer extra entertainment voor de tribunes zodat mensen langer op hun stoelen bleven zitten en er waren extra vrijwilligers die instructies gaven aan bezoekers. "Dat gaf het gewenste resultaat", zegt Van Overdijk. Volgens Jan Lammers, de sportief directeur, bleven bezoekers zaterdag na afloop lang hangen op het circuit. "Dat hielp ons enorm met de spreiding."
Onder de slogan 'Samen voor Nederland' komen vandaag betogers samen op de Dam in Amsterdam om te demonstreren tegen de coronamaatregelen. De organisatie verwacht 50.000 mensen en noemt het 'de grootste demonstratie sinds de intrede van de coronamaatregelen'.
Initiatiefnemer van de demonstratie is Michel Reijinga, die al meerdere protesten tegen de coronamaatregelen organiseerde onder de noemer 'koffiedrinken'. Volgens Reijinga doen deze zondag zo'n zestig organisaties mee aan de demonstratie. Onder meer Forum voor Democratie liet via sociale media weten aanwezig te zijn, evenals Belang van Nederland, de partij van Wybren van Haga.
"Ondanks het huidige minimale aantal maatregelen, hechten de groepen er belang aan te demonstreren", aldus de organisatie van het protest. De groep komt naar eigen zeggen niet alleen in opstand tegen de nog geldende maatregelen, ook willen ze een statement maken tegen "toeslagenaffaires, huizentekorten en de Groningen-affaire".
De demonstranten verzamelen om 11.00 uur en het protest, dat zal bestaan uit een wandeltocht van zeven kilometer door het centrum van Amsterdam, begint om 12.00 uur. De gemeente zet zoals gewoonlijk bij demonstraties politie in, maar volgens een woordvoerder "niet meer dan normaal".
Er komt mogelijk een verplicht toegangsbewijs voor horeca, theaters en sportwedstrijden. Het demissionaire kabinet zint op plannen hiervoor. Maar willen Nederlanders dit wel? Uit onderzoek van het Hart van Nederland-panel onder ruim 3.000 deelnemers blijkt dat een meerderheid het geen slecht plan vindt. Op de stelling 'Ik ben voor een coronatoegangsbewijs voor horeca, cultuur en sport' geeft 57 procent van de ondervraagden aan het hiermee eens te zijn, 39 procent is het oneens en vier procent heeft geen mening.
Tegelijkertijd zegt een overweldigende meerderheid van 94 procent zich niet (alsnog) te laten vaccineren als een coronatoegangsbewijs verplicht wordt voor een uitje. Van de ondervraagden geeft 82 procent aan het vaccin tegen corona te hebben genomen.
Toegangsbewijzen kunnen een negatieve coronatest, een vaccinbewijs of herstelbewijs zijn. Omdat een kleine 2 miljoen Nederlanders niet gevaccineerd is, vreest het kabinet dat in het najaar de ziekenhuizen opnieuw vol kunnen raken.
De beelden van alle drukte in Zandvoort zorgt voor een ongemakkelijk gevoel in de kermiswereld waar men zich nog altijd aan de 1,5 meter-maatregel moet houden. Volgens Hans van Tol van de Nationale Bond van Kermisbedrijfhouders (BOVAK) bewijst het evenement in Zandvoort juist dat Nederland af kan van de coronamaatregel. “Ik neem aan dat dit van tevoren goed is onderzocht, dat het kan. Anders zie ik geen reden waarom ze het door hebben laten gaan", vertelt Van Tol. "Al die mensen die ik gisteren door Zandvoort naar het circuit zag lopen, ik zag weinig afstand. Ik gun het zo ook van harte hoor, de Formule 1. Dat is het niet. Ik hoop nu dat wij de maatregel ook snel kunnen laten varen.”
De door corona hard getroffen sector heeft niet alleen behoefte aan versoepelingen, ook smachten ze naar zekerheid. “Er is veel onzekerheid. Van veel kermissen wordt pas een paar dagen van tevoren duidelijk of ze doorgaan, terwijl voor ons de kosten natuurlijk wel gewoon doorlopen", legt Van Tol uit. "Sowieso gaan er veel kermissen überhaupt niet door. Veel gemeenten durven het toch niet aan, bijvoorbeeld vanwege de angst voor een te grote toestroom. Door alle beperkingen is er veel minder plek voor bezoekers en het aantal exploitanten.
Hart van Nederland/ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.