Milieu en Gezondheid
8 mei 2021, 10:41
Terwijl het kabinet de reisbeperkingen voor enkele Spaanse eilanden heeft versoepeld, kondigt Marokko juist een verlenging van de noodtoestand aan. Dat betekent dat het vliegverbod tot 10 juni in stand blijft, tot grote teleurstelling van veel Marokkaanse Nederlanders die hadden gehoopt op een snelle hereniging met familie.
Volg het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland via ons liveblog
Jamal is een van die mensen die niet kan wachten om de eerst volgende vlucht naar Marokko te pakken. Een paar weken geleden had hij al een ticket geboekt ondanks de geruchten die rondgingen over het sluiten van de grens. "Ik dacht het zal wel. Het is altijd zo onduidelijk in Marokko. Er is vanuit Marokko nog steeds niet officieel gecommuniceerd over het vliegverbod."
Alhoewel er vanuit de Marokkaanse overheid geen officiële bericht is over het vliegverbod is er op de website van Transavia wel te lezen dat er een vliegverbod is van en naar Marokko tot 10 juni. Ook de Belgische ambassade in Marokko heeft dit nieuws naar buiten gebracht op hun sociale media.
"Het gaat heel slecht met mijn oma en we willen haar heel graag zien. Mijn moeder belt elke dag en dan hebben ze het ook over de mogelijkheden om te vliegen." De Marokkaans-Nederlandse Jamal heeft het al opgegeven. "Als je er bent dan heb je ook geen zekerheid. Het wordt ook niet van te voren aangekondigd zodat je op tijd kunt vertrekken." Dat blijkt ook uit zijn eigen ervaring vorig jaar toen hij vanuit Antwerpen naar Marokko vloog en daar uiteindelijk zeven maanden kwam vast te zitten.
"Ik kreeg toen veel vragen uit de Marokkaanse gemeenschap over het laatste nieuws omtrent het vliegverbod en zo is de Facebookpagina 'Marokko in Corona Time' ontstaan." Dat er behoefte is aan informatie blijkt uit de berichten in die groep. Mensen vragen zich af of er nou wel of geen sprake is van een vliegverbod en of er uitzonderingen worden gemaakt voor mensen die een familielid hebben verloren.
Ook zoeken sommigen uit hoe ze op verschillende manieren alsnog richting Marokko kunnen afreizen. "Ik ken mensen die het via Spanje of Tunesië hebben geprobeerd", vertelt Jamal, al is dat niet voor iedereen een succes geweest.
Een reis naar Marokko is voor Jamal niet alleen om persoonlijke redenen, maar ook vanwege zijn werk. In Rotterdam runt hij een kledingzaak waar hij Marokkaanse jurken verkoopt. "Het is nu hoogseizoen voor de bruidjes, maar we hebben nu geen voorraad van jurken en stoffen meer. We kunnen nu niks binnenhalen."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.