Terug

Volg Hart van Nederland

Flinke stijging in psychische klachten en depressie door coronacrisis: 'Topje van de ijsberg'

Flinke stijging in psychische klachten en depressie door coronacrisis: 'Topje van de ijsberg'

Milieu en Gezondheid

28 mrt 2022, 11:44

In de afgelopen twee jaar is het aantal psychische klachten zoals paniekaanvallen en depressies flink gestegen, vooral jongeren hebben hier last van. Door de coronapandemie en de daaropvolgende maatregelen waren bedoeld om de opmars van het virus af te remmen maar daardoor raakten mensen in een sociaal isolement. Volgens onderzoekers zijn de resultaten uit het onderzoek over de impact van corona op de geestelijke gezondheid "slechts het topje van de ijsberg".

Psychische klachten en stoornissen als angst en depressie zijn wereldwijd met een kwart toegenomen in het eerste jaar van de coronapandemie, blijkt uit onderzoeker van de Vrije Universiteit in Amsterdam en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

'Wake upcall'

"Dit is een wake-upcall voor alle landen om meer aandacht te besteden aan geestelijke gezondheid", zegt hoogleraar Marit Sijbrandij, een van de betrokken onderzoekers. De studie laat niet alleen zien dat jonge mensen het meeste last hebben van psychisch leed door de pandemie, maar ook dat vrouwen daar harder door zijn getroffen dan mannen. Ook voor mensen met bestaande gezondheidsproblemen en aandoeningen, van kanker tot astma of hartaandoeningen, steeg het risico op psychische stoornissen.

Door de coronamaatregelen die bedoeld waren om het virus af te remmen, raakten meer mensen in een sociaal isolement. De eenzaamheid die daardoor ontstond, veroorzaakte "ongekende stress" volgens de onderzoekers.

Enorme gaten in de geestelijke gezondheidzorg

Terwijl meer mensen psychische klachten kregen, werd de gezondheidszorg juist ernstig verstoord tijdens de pandemie. Dat gold ook voor de geestelijke gezondheidszorg en bijvoorbeeld de verslavingszorg en zelfmoordpreventie. Volgens de onderzoekers zijn "enorme hiaten in de zorg ontstaan voor degenen die het het meest nodig hebben."

Eind vorig jaar was de situatie wel "enigszins verbeterd", maar nog steeds kunnen wereldwijd veel mensen "nog steeds niet de zorg en ondersteuning krijgen die ze nodig hebben voor zowel reeds bestaande als nieuw ontwikkelde psychische aandoeningen", stellen de onderzoekers vast.

Bovenstaande reportage is eerder uitgezonden door Hart van Nederland.

Zie jij het leven niet meer zitten en heb je gevoelens over zelfdoding? Praten kan opluchten. Je kan 24 uur per dag, zeven dagen per week anoniem chatten via 113.nl of bellen met 113 of 0800-0113 (gratis).

Hart van Nederland / ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.