Terug

Volg Hart van Nederland

'Invoeren 2G-beleid is dé manier om uit de lockdown te komen'

Milieu en Gezondheid

5 jan 2022, 16:49

Het overgrote deel van Nederland vindt dat het 2G-beleid zou moeten worden ingevoerd zodat de lockdown kan worden opgeheven. Dat blijkt uit representatief onderzoek onder ruim 2500 mensen uit het Hart van Nederland-panel. Als het aan de meeste mensen ligt, moet 2G overal worden ingevoerd.

Door het 2G-beleid wordt alleen toegang gegeven aan mensen die recent een coronabesmetting hebben gehad of gevaccineerd zijn en/of hun boosterprik hebben gehad. Steeds meer omliggende landen kiezen ervoor om dit beleid in te voeren. Zo geldt in Italië vanaf 10 januari overal 2G, en werkt ook Frankrijk aan een dergelijk beleid. Onder meer in Oostenrijk en Duitsland geldt het 2G-beleid al.

Als het aan 62 procent de Nederlanders ligt, moet het 2G-beleid ook in Nederland worden ingevoerd om uit de lockdown te komen. 34 procent zegt het daar echter niet mee eens te zijn. Op de vraag waar het 2G-beleid dan zou moeten worden ingevoerd, antwoordde men overal (39 procent), in de horeca (31 procent), en bij evenementen en doorstroomlocaties (30 procent).

2G ook in Nederland?

De partijen zijn er nog niet uit. Jan Paternotte van D66 benadrukt dat 2G kan helpen om het land weer uit de lockdown te helpen. "2G is niet ideaal, maar als dat een manier is om de samenleving weer te openen voor alle mensen die gevaccineerd zijn of genezen van corona, dan zie ik dat liever dan een lockdown", zegt hij tegen Hart van Nederland.

Farid Azarkan van DENK ziet dat echter anders: "Het is niet aantoonbaar wat het 2G-beleid nou precies doet. Het leidt tot een enorme tweedeling, het voelt voor mensen als pesten", aldus de fractievoorzitter tegen Hart van Nederland. Ook andere partijen zoals Forum voor Democratie en de PVV zijn geen voorstander van het beleid. Maar ook coalitiepartij ChristenUnie ziet niets in de maatregel. Het CDA twijfelde afgelopen tijd nog, maar denkt wel dat het beleid kan helpen "sommige sectoren eerder te openen".

De deelnemers uit het Hart van Nederland-panel zijn ook verdeeld of deze strenge maatregel vaccinatietwijfelaars over de streep gaat trekken om toch een prik te halen. 50 procent denkt niet dat die groep mensen die alsnog laat vaccineren. 41 procent is optimistischer en denkt wel dat meer mensen die nog niet zijn gevaccineerd zich laten prikken.

De Tweede Kamer spreekt op zijn vroegst 17 januari over drie wetsvoorstellen: een mogelijk 2G-beleid, inzet van het coronatoegangsbewijs in het hoger onderwijs, en inzet van het coronatoegangsbewijs op de werkvloer.

Het Hart van Nederland-panel bestaat op dit moment uit zo'n 40.000 leden. Per onderzoek wordt een voor de Nederlandse bevolking representatief deel van het panel uitgenodigd. Kijk hier voor meer informatie over het panel en meld je aan!

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.