Milieu en Gezondheid
30 nov 2021, 17:05
Een tiental passagiers die vrijdag op Schiphol landde vanuit Zuid-Afrika en daar in isolatie werd geplaatst, wil dat de luchthaven, KLM en de GGD Kennemerland excuses aanbieden en bovenal "een goed antwoord geven op de vraag waarom ze zo slecht georganiseerd zijn". Oscar van Overdam is een van hen en doet zijn verhaal bij Hart van Nederland.
Van Overdam spreekt namens de twaalf reizigers. Gezamenlijk schreven zij alle drie de instanties een brief over wat er allemaal misging na het landen op Schiphol.
Vrijdag bleken op twee KLM-vluchten uit Johannesburg en Kaapstad besmette reizigers te zitten. De GGD moest in allerijl passagiers testen. Uiteindelijk bleken 61 van de in totaal ruim zeshonderd passagiers besmet met het coronavirus.
Zeker veertien van hen bleken besmet met de nieuwe Omikron-variant, die ontdekt is in het zuiden van Afrika. Zij moesten verplicht in isolatie in een hotel. Alle andere reizigers uit de twee toestellen moesten in thuisquarantaine.
Volgens Van Overdam ontbrak het vrijdag aan communicatie en organisatie op de luchthaven en waren de omstandigheden onhygiënisch. Volgens hem leek het alsof er "na twee jaar in deze pandemie" geen plan was op de luchthaven.
"We hebben vijf en een half uur vastgezeten in het vliegtuig en bij KLM om voedsel gevraagd. Dat werd geweigerd", begint Oscar, die samen met 600 andere passagiers urenlang moest wachten. Volgens Oscar werden er veel beloftes gedaan, maar zijn die niet nagekomen. "Om 15.00 uur zouden we met bussen door de terminal vervoerd worden, toen om 16.00 uur. Uiteindelijk waren we om 18.00 uur aan de beurt. Het was een organisatie van likmevestje."
De reden dat het zo lang duurde, was omdat de GGD een teststraat moest klaarmaken voordat de reizigers voet aan wal zetten. Op Schiphol aangekomen ging er volgens Oscar weer een hoop mis. "Niemand nam zijn verantwoordelijkheid. De situatie werd erger. Om 20.00 uur water en broodjes. Om 20.15 uur was het wc papier op. De situatie bleef oplopen tot 02:00 uur. Dekens voor kinderen en luiers voor baby's die niet kwamen. Toiletten die pas om middennacht uur werden schoongemaakt. Het was een 'superspreading event'", volgens Van Overdam.
Ook op sociale media klonk veel kritiek op de werkwijze van zowel KLM, Schiphol als de GGD. Een journalist van The New York Times die aan boord van een van de toestellen zat, sprak op Twitter van "totale chaos", en stelde eveneens dat de coronaregels niet werden gehandhaafd.
Vanwege de vertraging zouden de reizigers volgens Van Overdam 600 euro terug kunnen krijgen. Maar meer geïnteresseerd zijn hij en de andere briefschrijvers in de uitleg van de instanties over de slechte organisatie en in "een substantiële oplossing hoe dit in de toekomst te voorkomen". Oscar en elf andere passagiers hebben nu brieven geschreven naar KLM, GGD en Schiphol en hoopt binnenkort om de tafel met ze te kunnen. "Ik heb sterke twijfels over de kundigheid. Het is het in gevaar brengen van de volksgezondheid. Wij willen met ze in gesprek, dat is de eerste stap en ik wacht op terugkoppeling."
Inmiddels heeft de KLM, de GGD en Schiphol hun excuses aangeboden voor het rommelige verloop van de afhandeling van de twee vluchten.
Hart van Nederland/ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.