Milieu en Gezondheid
4 jan 2022, 21:18
Het Outbreak Management Team (OMT) tempert de hoop op snelle versoepelingen in Nederland. Volgens hen is er nog veel onzekerheid over "belangrijke eigenschappen" van de omikronvariant van het coronavirus. Hoewel de scholen volgende week weer opengaan, verwachten de deskundigen vooralsnog dat pas eind januari "verdere ruimte wordt verwacht om maatregelen te versoepelen".
En die versoepelingen moeten stapsgewijs worden ingevoerd. In één klap met alle maatregelen stoppen zou onverstandig zijn, blijkt uit een advies dat het OMT dinsdag heeft gepubliceerd. Vrijdag komt het team van experts opnieuw bijeen.
Zoals altijd heeft het OMT diverse berekeningen laten maken voor verschillende scenario's. Als de basisscholen en middelbare scholen maandag weer opengaan, zal dat naar verwachting leiden tot een "golf van infecties" met een piek aan het eind van de maand of begin februari. De ziekenhuisopnames die uit die golf voortkomen zouden wel relatief "beperkt" kunnen blijven. De intensive carebezetting zou tot maximaal 620 coronapatiënten kunnen oplopen. Nu liggen op de ic's 475 mensen met Covid-19.
Deelnemers van het Hart van Nederland-panel zijn verdeeld over de vraag of er inderdaad, zoals het OMT zal adviseren, stapsgewijs moet worden versoepeld. Van de ruim 3000 ondervraagden is ruim de helft (56 procent) het eens met het OMT, tegenover 42 procent die het oneens is.
Maar houden we de huidige lockdown nog een beetje vol? Ja hoor, concludeert opnieuw de helft (54 procent) van de ondervraagden. 44 procent zegt het niet meer op te kunnen brengen.
Wat moet er, na de middelbare- en basisscholen, als eerste weer geopend worden? Deze vraag legden we ook voor aan ons panel. Het blijkt dat 21 procent van de deelnemers de niet-essentiële winkels graag snel weer geopend zou zien. Op de voet gevolgd door de universiteiten, hogescholen en het MBO, met 20 procent.
Van 18 procent van de panellisten mogen de kroegen en restaurants als eerste weer worden geopend. 11 procent wil dat de sportscholen de deuren weer open mogen gooien. Van 9 procent van de ondervraagden mogen de kappers als eerste open.
Tot slot kiest 18 procent van de deelnemers van het Hart van Nederland-panel voor de optie 'Anders, namelijk'. Met afstand de meest genoemde optie: álles weer opengooien.
Het Hart van Nederland-panel bestaat op dit moment uit zo'n 40.000 leden. Per onderzoek wordt een voor de Nederlandse bevolking representatief deel van het panel uitgenodigd. Kijk hier voor meer informatie over het panel en meld je aan!
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.