Terug

Volg Hart van Nederland

Zelftesten bij kinderen, hoe pak je dat aan?

Milieu en Gezondheid

6 dec 2021, 10:04

Leerlingen en leraren van groep 6, 7 en 8 wordt vanaf maandag verzocht twee keer per week een coronazelftest af te nemen. Miljoenen zelftesten zijn hiervoor naar de scholen gestuurd. Een coronatest is nooit fijn, maar hoe zorg je ervoor dat het zo prettig mogelijk is voor je kind?

Vanaf 6 december krijgen alle leraren en basisschoolkinderen uit de groepen 6, 7 en 8 coronazelftesten mee naar huis. Om de GGD te ontlasten, wordt aan ouders gevraagd hun kinderen twee keer per week te testen op corona met zo'n zelftest. Is de test positief? Dan moet het kind samen met het gezin in quarantaine en zich alsnog laten testen bij de GGD.

De coronazelftest is niet verplicht, het is een advies. Scholen kunnen ouders alleen vragen om de test af te nemen, ze kunnen het niet afdwingen. Het is daarom ook aan de ouders of ze daadwerkelijk twee keer per week met een wattenstaafje in de weer gaan.

Tips voor zelftesten bij kinderen

Als je gehoor gaat geven aan deze oproep, dan is het belangrijk om je kind voor te bereiden op de test. "Laat zien wat er allemaal in de testkit zit en wat je ermee gaat doen", vertelt Mariëlle Balledux van het Nederlands Jeugdinstituut. "Daarna is het natuurlijk het leukst om het samen te doen. Ze kunnen natuurlijk niet gaan rommelen met de vloeistof, maar kijk waar ze bij kunnen helpen."

Vervolgens is het volgens Balledux ook belangrijk dat ouders het zelf niet te spannend vinden. "Zorg dat je rustig blijft en als je het spannend vindt, maak er dan een grapje over. Kinderen voelen haarfijn aan als je het spannend vindt en dat verzwijgt." Het spannendst is vaak het wattenstaafje, want hoe diep moet die precies? "Het is goed om op te passen dat het niet te diep gaat."

Vertel ook steeds wat je doet, maak er iets leuks van. Balledux: "Bij kleine kinderen kun je er bijvoorbeeld een liedje bij zingen: '1, 2, 3 hier komt 'ie, 4, 5, 6 nu is hij weer weg', dat soort dingen helpen gewoon." Tot slot is het belangrijk om niet te veel te willen uitleggen. "Als volwassenen hebben we vaak de neiging alles uit te willen leggen, maar kinderen vragen echt wel naar wat ze precies willen weten. Laat het ook daarbij."

Bovenstaande reportage over zelftesten was eerder te zien bij Hart van Nederland.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.