Terug

Volg Hart van Nederland

Strateeg Triodos wil energiesteun beperken: 'Niet erg dat bedrijven failliet gaan'

Strateeg Triodos wil energiesteun beperken: 'Niet erg dat bedrijven failliet gaan'

nieuws

15 okt 2022, 18:43

Energieslurpende bedrijven zoals glastuinbouw zouden niet koste wat kost in stand gehouden moeten worden, pleit econoom Henk Stegeman. In Argos op NPO Radio 1 zegt de hoofdstrateeg van Triodos Bank dat de overheid nu teveel het aanbod in stand probeert te houden met steun voor de energiekosten. "Maar zo ziet een economie niet in elkaar."

Deze week kondigde het kabinet miljardensteun aan voor bedrijven in het mkb tot 250 medewerkers. Deze komen in aanmerking als ze minstens 12,5 procent van hun omzet uitgeven aan energiekosten, en krijgen dan de helft van de stijging van de energiekosten vergoed. Volgens Stegeman is het door de snel gestegen gasprijs goed om nu iets van steun te geven, maar wil niet dat er nog verder veel algemene steun komt.

De hoge energieprijzen zou bedrijven moeten stimuleren om duurzamer te worden. "Het is een prikkel om bewust na te denken over sauna's of terrasverwarmers", zegt hij. De manier waarop de glastuinbouwsector nu met gas wordt verwarmd heeft wat hem betreft geen toekomst meer. "We hebben die glastuinbouw omdat wij heel goedkoop gas hadden. Maar gas komt niet meer terug, dus dat je daar iets anders moet is glashelder."

Wat hem betreft is het een natuurlijk proces als deze bedrijven omvallen, zoals ook dreigt voor de teler in bovenstaande video. "Dat er een aantal van die bedrijven failliet gaan, zou eigenlijk niet zo erg zijn. De werkloosheid is superlaag, mensen staan te springen om handjes", vindt Stegeman. "En de vraag is of we nog tomaten en paprika in Nederland moeten verbouwen. En of het altijd in zomer en winter nodig is."

Onbetaalbaar

Op dit moment is er nog geen regeling voor de grotere, meer energieslurpende bedrijven. Zijn angst is dat zij teveel compensatie gaan krijgen van de overheid. "50 procent van de energie wordt gebruikt door de industrie. En we zijn al 35 miljard kwijt aan energiesubsidie, dat we eigenlijk geven aan andere landen als Qatar en de VS." Als er nog eens miljarden aan de industrie wordt gegeven, wordt de rekening 'onbetaalbaar' en wordt de overstap naar meer duurzame energie gehinderd, vreest Stegeman.

Het met subsidie in stand houden van bedrijven in deze tijd is volgens Stegeman niet hoe de economie werkt. "We kunnen niet alles overeind houden. Je zou wat plannen voor verduurzaming kunnen subsidiëren, maar wat je niet wil is dat je alles in stand moet houden zoals het is. De economie moet altijd veranderen. Als de energieprijzen jarenlang hoog blijven, kunnen we het niet betalen om dat te blijven subsidiëren."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.