Politiek
19 sep 2022, 20:13
Prinsjesdag staat voor de deur. Normaal zijn we benieuwd naar de jurk van Máxima, maar dit jaar wordt er vooral uitgekeken naar de plannen tegen de torenhoge inflatie. Nederland vindt dat er veel te lang met de presentatie ervan is gewacht. "De houdbaarheidsdatum van dit kabinet is al lang verstreken."
Naar verwachting worden er miljarden uitgegeven om de inflatie te remmen en de koopkracht van mensen zo veel mogelijk op peil te houden. De afgelopen weken was veelvuldig in het nieuws dat steeds meer mensen niet meer rond kunnen komen. Daarop wilden bewindspersonen vaak niet reageren met nieuwe plannen, omdat we moesten wachten tot Prinsjesdag. Daarop wordt altijd de begroting voor het komende jaar gedeeld.
Het kabinet had dit veel eerder moeten presenteren, vindt bijna driekwart van de Nederlanders. Dat blijkt uit onderzoek onder het Hart van Nederland-panel, onder ruim 3700 leden. 72 procent zegt dat ze veel eerder duidelijkheid hadden moeten geven, slechts 22 procent zegt dat wachten tot Prinsjesdag de juiste keuze was. "Bedroevend zoals ons volk behandeld wordt. Waar gaat dit heen?" Vraagt iemand zich af. Een ander vindt dat het kabinet sowieso traag is. "Alles wat morgen bekend wordt gemaakt is pas voor 2023, maar er moet nú iets gedaan worden."
Er zijn ook veel zorgen over de plannen, want 82 procent van de panelleden zegt dat ze geen vertrouwen heeft in de kabinetsplannen, wat er ook gepresenteerd wordt. De respondenten delen hun zorgen. "De plannen die er konen zijn vooral voor de kleine inkomens. Mijn man werkt, ik zoek werk. Zijn inkomen is boven modaal. We hebben drie studerende kinderen en een 7-jarige en haar zwemlessen kosten ook veel geld", zegt iemand. "Dit alles ging nog net, maar door de dure boodschappen en hoge gasprijs konen we nu niet meer rond. We kopen niets overbodigs of luxe. Er wordt alleen puur naar inkomen gekeken terwijl wij het ook niet meer weten."
Deze respondent is lang niet de enige met een middeninkomen die nu in de problemen zit. "De rek is eruit", schrijft iemand anders, die 400 euro aan energie kwijt is. "Dan nog zorgverzekering, hypotheek en hoge WOZ. Ik kom net niet in aanmerking voor de toeslagen. Meer bezuinigen kan niet. Ik hou 100 euro per week over voor eten, kleding, enzovoorts."
Kortom: er zijn veel zorgen onder de Nederlanders, die morgen niet ineens voorbij zijn. Daarom komen sommige respondenten met een oplossing. "Het word de hoogste tijd dat ze opstappen", zegt iemand. Een ander: "Het wordt tijd dat we een kabinet krijgen wat voor het eigen volk opkomt."
Word lid van het Hart van Nederland-panel! Kijk hier voor alle informatie over het panel en meld je net als 40.000 andere mensen aan voor de onderzoeken!
Per onderzoek wordt een voor de Nederlandse bevolking representatief deel van het panel uitgenodigd. De laatste onderzoeken bekijk je hier.
Bovenstaande reportage was eerder te zien bij Hart van Nederland.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.