Terug

Volg Hart van Nederland

Grote zorgen om toename tienergeweld en wapenbezit: 'Ze grijpen te makkelijk naar een mes'

Persoonlijke verhalen

20 aug 2021, 22:22

Er moet meer gebeuren om steekpartijen onder tieners te voorkomen. Dat vindt de Rotterdamse Helen Mijnals die in de buurt bekend staat als 'tante Helen'. Haar 15-jarige neefje Joshua werd vorige maand doodgestoken na een ruzie.

Helen strijdt al jaren voor meer hulp voor zowel jongeren als ouders om geweld te voorkomen. In 2004 overleed haar buurjongen na een steekpartij. Ze maakt zich grote zorgen over het toenemende tienergeweld en het wapenbezit onder jongeren. "Het herhaalt zich elke dag, er moet een oplossing komen. De kinderen zijn te jong. Wat gebeurt er later met deze jongens?"

Toekomst kapot

Ook de Rotterdamse Bri maakt zich zorgen. Over zowel daders als slachtoffers. Haar 16-jarige zoon raakte zwaargewond na een steekpartij waaraan een ruzietje over een pizza aan voorafging. "Hij is één centimeter naast zijn hart gestoken en heeft veel bloed verloren. Hij heeft blijvend hersenletsel opgelopen. Zijn toekomst is kapot gemaakt."

De mogelijke dader, een goede vriend van haar zoon, is vrijgesproken vanwege gebrek aan bewijs. "Ze grijpen te makkelijk naar een mes. Er wordt zo makkelijk mee omgegaan."

Uit cijfers blijkt dat het aantal minderjarigen dat betrokken was bij een messteekincident toeneemt, 408 in 2020, tegenover 162 in 2017. Ook neemt de politie steeds meer messen en steekwapens van minderjarigen in beslag. In 2020 werden 1.565 messen van tieners ingenomen, tegenover 486 in 2017.

Heropvoeden

Joshua, het neefje van Helen, werd begin augustus herdacht met een stille tocht. Ook vanavond is er weer een stille tocht, voor de 21-jarige Perry die afgelopen maandag werd doodgestoken. Een 17-jarige verdachte is aangehouden.

"Oh God, wéér een stille tocht", reageerde Helen toen ze erover hoorde. Helen is bezig om ouders bij elkaar te krijgen om te bespreken wat ze kunnen doen om het geweld te stoppen. "Maar ik kan het niet alleen, ik heb ook hulp nodig van de overheid."

Ze zou het liefste willen dat er een plek komt waar deze jongeren worden geholpen. "Geef ons een plek om deze jongeren te heropvoeden, een betere toekomst te bieden. Geen enkele ouder wil toch een kind maken als crimineel."

Maatschappelijk probleem

De politie zegt dat er op allerlei manier wordt geprobeerd geweldsdelicten en wapenbezit tegen te gaan. Helen vindt echter dat er te weinig gebeurt. "Als de politie er bovenop zou zitten, dan zou het toch niet dagelijks gebeuren?"

Een woordvoerder van de politie noemt het ook een maatschappelijk probleem. "We kunnen dit niet alleen oplossen", aldus de politiewoordvoerder.

Helen beaamt dat. "De hele maatschappij is er schuldig aan." Angst speelt volgens haar een grote rol. Ook Bri is bang. Bang dat haar zoon opnieuw iets overkomt. "Mijn zoon durft bijna het huis niet meer uit. En ik maak me iedere keer zorgen als hij de straat opgaat."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.