Milieu en Gezondheid
1 mrt 2021, 06:19
Nederland blijft tot zeker tot maandag 15 maart in een gedeeltelijke lockdown, al gloort er hoop aan de horizon: Vanaf deze week krijgen scholieren één keer per week fysiek les, mogen de kappers weer aan de slag en kun je winkelen op afspraak. Maar ook andere branches snakken naar versoepelingen. Volg hier het laatste coronanieuws.
Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op maandag: 3.826, dat zijn er 903 minder dan op zondag
Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op maandag: 1.911, dat zijn er 63 meer dan op zondag
Het aantal coronapatiënten op de intensive care op maandag: 536, dat zijn er 10 meer dan op zondag
Aantal sterfgevallen dat is gemeld op maandag: 22, er zijn tot nu toe 15.584 coronadoden geregistreerd
Tot nu toe zijn er naar verwachting 1.336.670 coronavaccins toegediend, het gaat dan zowel om eerste als tweede prikken
Twitter voorziet misleidende berichten over coronavaccins voortaan van een waarschuwing. Gebruikers die dergelijke tweets plaatsen worden bij herhaling tijdelijk geblokkeerd en na vijf keer permanent verbannen van het sociale netwerk.
Het Amerikaanse bedrijf verwijderde al berichten die verkeerde of misleidende informatie over het virus bevatten als die schade kunnen aanrichten. Van dergelijke tweets zijn er inmiddels meer dan 8400 geschrapt.
De burgemeesters in het Veiligheidsberaad willen dat de avondklok niet geldt tijdens de verkiezingen over twee weken. Volgens de voorzitters van de veiligheidsregio's die samen het beraad vormen, is de maatregel op die drie verkiezingsdagen niet te controleren.
Tienduizenden mensen werken op stembureaus, er gaan mensen stemmen en er zijn anderen die graag willen toekijken hoe het stemmen gaat. Voor al die mensen zou een uitzondering moeten gaan gelden. "Dat is niet te controleren", concludeert voorzitter Hubert Bruls, de burgemeester van Nijmegen. Hij stelt dan ook voor om op deze dagen niet te handhaven.
Het lijkt er niet op dat er korte termijn coronamaatregelen versoepeld worden. Volgens coronaminister Hugo de Jonge is de ruimte daarvoor "heel klein".
"Het lijkt dus ook niet heel waarschijnlijk dat de avondklok volgende week wordt geschrapt, als je de minister zo hoort", zegt politiek verslaggever Tomas Riemens van Hart van Nederland. De Jonge wilde officieel nog niet vooruitlopen op het al dan niet versoepelen van maatregelen.
Kappers, schoonheidssalons, masseurs, nagelstudio’s en rijscholen zijn druk met de planning, want woensdag mogen ze na bijna drie maanden weer open. De sekswerkers en zonnestudio's moeten als enige wachten, en tegen dat besluit protesteren ze.
Bij kappers kan de wachttijd tot een knipbeurt al oplopen tot enkele weken. "De telefoon staat roodgloeiend", zegt de woordvoerster van kappersbranchevereniging ANKO. De sluiting van de kappers heeft langer geduurd dan de eerste lockdown en anders dan de vorige keer kunnen kappers ‘s avonds niet langer openblijven vanwege de avondklok.
Jongeren uit Amsterdam tussen de 16 en 24 jaar oud die tijdens de coronacrisis worstelen met problemen thuis, op het werk of op financieel gebied, kunnen vanaf maandag terecht op het online platform Young Originals. Op de site kunnen ze een coach toegewezen krijgen die ze helpt om hun leven weer, of beter, op de rit te krijgen.
Wethouder Simone Kukenheim van Jeugdzaken maakt zich zorgen over de mentale, sociale en financiële gevolgen die de coronamaatregelen op jongeren hebben. "De maatregelen vallen jongeren erg zwaar, zeker omdat ze al zo lang gelden."
Burgemeesters in het Veiligheidsberaad temperen de roep om versoepelingen. De besmettingscijfers moeten eerst gaan dalen. "Ik roep iedereen op om vol te houden. Hoe zwaar het ook is", zegt burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem. Hij denkt dat er richting mei, juni meer ruimte is om bijvoorbeeld de horeca weer open te gooien.
Hij wijst ook de ludieke acties in de horeca af, omdat ze mogelijk besmettingen in de hand werken. Horecabedrijven hebben aangegeven dinsdag de terrassen te heropenen als protest. "Die acties kunnen wij er niet bij hebben. Ik vind ze heel erg onverstandig. Ze creëren gelegenheid voor mensen om te gaan zitten."
Mbo'ers zijn blij met de heropening van hun scholen. Volgens Noah Hajji, voorzitter van de Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB), is de eerste fysieke lesdag sinds de tweede lockdown "soepel" verlopen. De MBO Raad noemt de heropening "goed voor de studenten".
Vooral de onderwijskwaliteit is fysiek hoger dan online, meldden studenten aan de JOB. Dat komt doordat fysieke lessen beter zouden werken dan onlinelessen, maar ook doordat leerlingen elkaar in het echt kunnen ontmoeten, aldus Hajji.
Veel studenten zeiden de afgelopen tijd dat hun prestaties lijden onder mentale klachten die werden veroorzaakt door het gebrek aan contact. "Het is daarom belangrijk dat studenten niet alleen in de banken zitten, maar veldwerk doen en interactief onderwijs krijgen."
Voor de tweede dag op rij stijgt het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen. Zij behandelen momenteel 1911 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 63 meer dan op zondag en 102 meer dan op zaterdag.
Op de verpleegafdelingen liggen nu 1375 coronapatiënten, 53 meer dan op zondag. De druk op de intensive cares is redelijk stabiel. Momenteel liggen daar 536 mensen met Covid-19, tien meer dan op zondag. Dat aantal schommelt al weken tussen de 500 en 550.
Vanuit het oogpunt van de ziekenhuizen is er momenteel geen ruimte voor verdere versoepeling van coronamaatregelen, zegt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ). Hij vindt dat politici er verstandig aan doen zich terughoudend op te stellen in de verkiezingscampagne. "Je kunt van alles beloven, maar de ruimte is zeer beperkt", aldus Kuipers, die ook bestuursvoorzitter is van het Erasmus MC.
De voorman van de acute zorgsector vindt het "niet logisch" om al meer maatregelen te versoepelen, terwijl het effect van de versoepelingen die net zijn ingegaan nog niet duidelijk is. Pas over enkele weken kan worden bepaald of daar ruimte voor is, stelt Kuipers. "Als het te snel gaat, moet je versoepelingen weer terugdraaien en zijn we uiteindelijk veel langer bezig", waarschuwt hij.
Kuipers toont begrip voor het besluit om enkele versoepelingen door te voeren, zoals de heropening van middelbare scholen. "Ik snap ook het pleidooi om te kijken of je met versoepelingen meer draagvlak kunt creëren. Draagvlak en naleving zijn ontzettend belangrijk", zegt hij. Tegelijkertijd zitten we "met een variant die niet onder de duim is", verwijst hij naar de Britse variant van het coronavirus.
De branchevereniging van zonnestudio’s spant een kort geding aan tegen de overheid om het openen van de studio’s af te dwingen. De branche kreeg vorige week tot zijn verbazing te horen dat de studio's dicht moeten blijven, terwijl de contactberoepen woensdag hun deuren mogen openen. De overheid beschouwt zonnestudio’s als "publieke plaats", zoals musea en zwembaden, die ook gesloten blijven. De branchevereniging noemt het beleid "pure willekeur".
Sinds de laatste persconferentie van 23 februari heeft de branchevereniging geprobeerd duidelijkheid te krijgen van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over de mogelijkheid om de zonnestudio’s alsnog toestemming te geven voor opening. Omdat het ministerie niet heeft gereageerd voor de deadline die SVZ had gegeven, heeft de branchevereniging besloten om juridische stappen te ondernemen.
Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn 3826 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is onder het gemiddelde, want in de afgelopen week kwamen er dagelijks gemiddeld 4545 positieve tests bij.
Op zondag meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) ruim 4700 bevestigde besmettingen en op zaterdag bijna 5000.
Het aantal coronadoden steeg afgelopen etmaal met 22. Dat is voor een maandag een redelijk normaal aantal. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in een periode van 24 uur zijn overleden. Sterfgevallen worden soms pas na een tijdje doorgegeven.
Volgens de Arubaanse minister van Volksgezondheid Dangui Oduber gaat het op het eiland zo hard met vaccineren tegen het coronavirus dat aan het einde van deze week alle 11.700 doses zijn gebruikt. Dan wordt het wachten op de volgende levering, die in de loop van de week daarna aankomt.
Aruba kende een wat aarzelend begin, maar daarna is de vaccinatiecampagne goed op gang gekomen, zo stelt Oduber tegenover de Arubaanse website www.24ora.com. Volgens de minister werden in de eerste dagen zorgverleners ingeënt en daarna waren de zestigplussers en mensen met gezondheidsproblemen aan de beurt. Dat begon op twee priklocaties, met 300 personen per dag. Na enkele dagen werd het aantal vaccinaties per dag verdubbeld. Vanaf maandag wordt opgeschaald naar vier priklocaties en is de planning dat er duizend mensen per dag worden gevaccineerd.
Zodra de volgende levering aankomt, worden alle mensen die al gevaccineerd zijn, verwacht voor een tweede prik. Eind maart komt de volgende lading en dan komen ook jongere mensen aan de beurt. Dan hoopt Aruba 1500 personen per dag te kunnen vaccineren. Volgens minister Oduber zullen er uiteindelijk genoeg doses komen om iedereen die dat wil te vaccineren.
Paasvuren zijn dit jaar verboden in alle veertien Twentse gemeenten. Het risico op groepsvorming bij het aansteken van zo'n vuur is te groot, aldus de veiligheidsregio Twente maandag. In Twente zijn gewoonlijk op of rond Pasen vele tientallen paasvuren.
De burgemeesters van de Twentse gemeenten denken dat de kans groot is dat het tegen Pasen nog steeds verboden is om met groepen mensen dicht bij elkaar te komen. Daarom hebben ze nu vast een verbod afgekondigd, zodat de zogeheten 'boakebouwers' geen voorbereidingen treffen voor de bouw van een paasvuur. De veiligheidsregio vindt het ook ongewenst om houtstapels aan te gaan leggen voor het geval er rond de paasdagen begin april toch regels zijn versoepeld. "Het risico dat die bergen worden aangestoken is te groot", aldus de instantie.
In Drenthe zijn tot 1 juni alle grote evenementen al verboden. Daaronder vallen ook de in die provincie ook erg populaire paasvuren. Het is al de derde keer achter elkaar dat paasvuren niet kunnen doorgaan. Vorig jaar was dat ook vanwege de coronacrisis en het jaar daarvoor was er sprake van harde wind en droogte.
Er zijn geen mensen met het coronavirus besmet tijdens de theatervoorstelling van Guido Weijers. De show in het Beatrix Theater in Utrecht, op zaterdag 20 februari, was georganiseerd door Fieldlab Evenementen.
Zo'n 80 procent van de bezoekers heeft na afloop van het evenement nog een test gedaan. Daar werd op aangedrongen door de organisatie. In de aanloop naar de voorstelling werden vijf mensen positief getest. Die mochten daarom niet aanwezig zijn bij het evenement.
De voorstelling van Weijers is het tweede proefevenement van Fieldlab Evenementen, een gezamenlijk initiatief van zowel de zakelijke als de publieksevenementensector en de overheid. De show was niet alleen de eerste theatervoorstelling in maanden die weer doorging, maar ook de eerste waarin weer meer dan dertig toeschouwers welkom zijn.
Nog niet alle scholen in het voortgezet onderwijs verwelkomen maandag al extra leerlingen fysiek op locatie. Sommige onderwijsinstellingen hebben nog niet alle voorbereidingen getroffen, signaleert de VO-raad. De verwachting is dat deze scholen in de loop van de week klaar zijn voor heropening.
Het kabinet bepaalde vorige week op advies van het Outbreak Management Team (OMT) dat leerlingen in het voortgezet onderwijs en mbo weer minimaal één dag per week naar school mogen. Voorwaarde daarbij is dat iedereen 1,5 meter afstand houdt. "Nog niet alle scholen hebben het aangepaste lessenrooster op orde", zegt een woordvoerder van de belangenorganisatie van schoolbesturen en scholen in het voortgezet onderwijs. "Sommige kiezen ervoor om deze eerste week bijvoorbeeld alleen mentordagen te plannen. Niet gericht op lessen, maar vooral op het sociale aspect."
De twaalf scholen van koepelorganisatie OVO Fryslân-Noord hanteren bijvoorbeeld maandag nog het 'oude' rooster met hoofdzakelijk les op afstand. Alleen examenleerlingen, praktijkvakken en leerlingen in een kwetsbare positie komen fysiek naar school. "Dat is volgens afspraak met andere koepels uit Friesland", zegt Folkert Bangma, voorzitter van college van bestuur. "In de week voorafgaand aan de voorjaarsvakantie hebben we al gezegd docenten in de voorjaarsvakantie niet te willen belasten met extra voorbereidingen op eventuele versoepelingen."
Uiterlijk woensdag zullen ook alle twaalf locaties uit Noord-Friesland open zijn, zegt Bangma.
Voor de tweede dag op rij stijgt het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen. Zij behandelen momenteel 1911 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 63 meer dan op zondag en 102 meer dan op zaterdag.
Op de verpleegafdelingen liggen nu 1375 coronapatiënten, 53 meer dan op zondag. De druk op de intensive cares is redelijk stabiel. Momenteel liggen daar 536 mensen met Covid-19, tien meer dan op zondag. Dat aantal schommelt al weken tussen de 500 en 550.
Volgens het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) zijn afgelopen etmaal 175 nieuwe coronapatiënten opgenomen in de ziekenhuizen. Dat is onder het gemiddelde. In de afgelopen zeven dagen belandden gemiddeld 201 coronapatiënten per dag op een intensive care of verpleegafdeling.
Medewerkers van het Isala ziekenhuis in Zwolle klappen nu, op hun beurt, voor iedereen die zich aan de coronaregels houdt. Voor mensen "die opletten en niet besmetten", zegt een van hen op een speciaal gemaakte video. De medewerkers hopen dat hun actie Dóórzetters bedankt! navolging krijgt.
"Na het applaus vanuit de samenleving voor de zorg, tijdens de eerste golf, vindt Isala het belangrijk óók waardering en respect te tonen voor alle mensen die al zo lang bereid zijn zich aan de maatregelen te houden", aldus een woordvoerster van het hospitaal. "Maar de boodschap is ook: houd vol!", vult Isala-voorzitter Rob Dillmann aan.
Het ziekenhuis is iedereen die volhoudt dankbaar: "Want minder mensen met corona, betekent ook minder ziekenhuisopnamen. Dat is en blijft de kern."
De groeiende zorgen over de sociale bijwerkingen van alle maatregelen zijn ook Dillmann niet ontgaan en leven ook bij het eigen personeel. "Daarin zijn we allen één. Daarom is het goed elkaar af en toe een hart onder de riem te steken."
"De laatste loodjes wegen het zwaarst; dat geldt zeker ook voor deze crisis", zegt hij verder. "We zijn bezig aan een marathon, terwijl we in het begin misschien dachten dat we de 1500 meter aan het lopen waren. Door de vaccinaties komt de finish dichterbij, maar mede door de onzekerheid rond de Britse variant blijft het een hobbelig parcours: we weten niet of er nog een heuvel komt na de bocht."
Volhouders kunnen elkaar ook kunnen motiveren met zelfgemaakte bijdragen via de hashtag #doorzettersbedankt, benadrukt het Isala.
De politie brengt woensdag in het opsporingsprogramma Bureau Brabant 23 relschoppers herkenbaar in beeld. Het gaat om personen die verdacht worden van betrokkenheid bij de rellen van 24 januari in Eindhoven. Na een oproep van de politie vorige week om zich vóór maandag 12.00 uur te melden, hebben twee minderjarige jongens uit Waalre en Nuenen zich nu gemeld. Zij komen niet in de uitzending.
De uitzending van woensdag gaat in zijn geheel over de rellen. Het publiek wordt aan de hand van (bewegende) beelden gevraagd of ze iemand herkennen van de 23 personen die volgens de politie betrokken waren bij de ongeregeldheden. Op de website van de politie worden woensdag ook beelden getoond van nog eens dertien andere verdachten. In totaal is de politie op zoek naar de identiteit van 36 relschoppers.
Het heropenen van terrassen door boze horeca-ondernemers krijgt dinsdag een 'ludiek' karakter. Dat zegt Johan de Vos maandag namens een groep van tientallen regionale afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). De terrassen worden wel opgezet, maar er worden geen consumpties geserveerd.
Eet- en drinkgelegenheden moeten wegens de lockdown gesloten blijven, maar volgens de actiegroep van horeca-uitbaters is die regel onzinnig voor de buitenruimtes.
Horecaondernemers in Arnhem en Renkum zijn opgeroepen om dinsdag hun terrassen zoveel mogelijk "ludiek" te openen. Dat wil zeggen dat er wel tafels en stoelen worden uitgezet, maar dat er niet daadwerkelijk wordt geserveerd, aldus initiatiefnemer Jan van Hooijdonk uit Oosterbeek, voorzitter van de afdeling Arnhem/Renkum van Koninklijke Horeca Nederland. Hoeveel zaken aan deze oproep meedoen moet volgens hem dinsdag blijken.
"Nou en of doen we mee aan de landelijke terrassenactie. Het is de hoogste tijd dat de terrassen weer mogen openen. Gasten ontvangen op een terras met de nodige coronamaatregelen is veel veiliger dan toelaten dat er grote groepen in parken neerstrijken. We staan te trappelen om te beginnen aan een heel mooi seizoen", aldus Van Hooijdonk namens tweehonderd horecaondernemers in zijn gebied.
Van Hooijdonk heeft zijn achterban gewaarschuwd om het niet aan te laten komen op ingrijpen van politie of handhavers, zegt hij. Zowel burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem als burgemeester Agnes Schaap van Renkum hebben gezegd dat zij zullen laten handhaven als de coronaregels worden geschonden. Marcouch noemt de terrassenactie "zeer ongewenst en onverstandig". Hij is ook niet voor het uitzetten van terrasmeubilair, want dat zou passanten kunnen verleiden om daar met zelfgekochte drank en hapjes bij elkaar te gaan zitten. "We moeten nu juist samen volhouden", vindt hij.
De politie heeft afgelopen week bijna 7.000 boetes uitgedeeld voor het niet naleven van de avondklok. Dat zijn er 530 meer dan de week ervoor. Toen deelden agenten ruim 6.400 bekeuringen uit tussen 21.00 en 4.30 uur.
Verder zijn er vorige week 343 bonnen uitgeschreven aan mensen die het verbod op groepsvorming hebben overtreden. Ook dat aantal is hoger dan een week eerder (285). Tot slot beëindigde de politie afgelopen weekend tachtig illegale feesten, tegen 96 de week ervoor.
De Europese Commissie komt nog deze maand met een plan voor een Europees bewijs waarmee de drager kan aantonen dat hij is ingeënt tegen het coronavirus. Dat heeft voorzitter Ursula von der Leyen maandag gezegd.
Zuidelijke EU-landen dringen al langer aan op een 'vaccinatiepaspoort' waarmee ze komende zomer weer toeristen hopen te kunnen verwelkomen. Maar andere lidstaten hebben over zo'n certificaat nog veel vragen, vooral over wat je er dan mee zou moeten mogen. Al naderden premier Mark Rutte, die in principe geen bezwaar heeft tegen het idee, en zijn collega's elkaar donderdag bij hun jongste top over de coronabestrijding wel.
Von der Leyen ziet een Europese "digitale groene pas" voor zich. "We zullen in maart een wetsvoorstel indienen", zei de commissievoorzitter maandagochtend in een video-overleg met Europarlementariërs van haar eigen partij, de Duitse CDU. Dan wordt volgens haar duidelijk hoe het certificaat er concreet uit moet zien. De regeringen van de EU-landen en het Europees Parlement moeten er vervolgens nog mee instemmen.
ZorgKaartNederland, een website waar mensen hun ervaringen met de zorg kunnen delen, roept iedereen in het kader van de Nationale Complimentendag op om gratis een kaartje te sturen naar een arts, begeleider of een andere zorgverlener.
Volgens de organisatie was er in het begin van de coronacrisis veel aandacht voor de zorgverleners met onder meer een golf van applaus. ZorgKaartNederland vindt het nu weer tijd voor een gebaar richting de zorgmedewerkers. "Het is weer hoog tijd voor erkenning voor alle prestaties die er in de zorg geleverd worden."
In samenwerking met omapost.nl, een site waarop je kaartjes kan versturen, kunnen mensen uit negen ontwerpen kiezen. De kaartjes worden dan gratis verstuurd. "Zo kan iedereen zorgmedewerkers verrassen, ook als je in de afgelopen tijd zelf geen zorg nodig hebt gehad en dus geen arts om te bedanken", aldus ZorgKaartNederland.
De beveiligingsmaatregelen op en rond het Binnenhof in Den Haag zijn sinds het begin van de coronacrisis flink opgeschroefd, vertelt minister Hugo de Jonge aan Hart van Nederland. De extra beveiliging is nodig omdat ministers dagelijks gevolgd en gefilmd worden door groepen demonstranten. "Het gebeurt elke dag en steeds vaker", weet de coronaminister uit ervaring.
Het Veiligheidsberaad gaat maandag tijdens de wekelijkse vergadering vooral over versoepelingen van de coronamaatregelen. Zo komen de plannen van ondernemers om hun winkels en terrassen deze week (illegaal) te heropenen aan de orde.
Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid is er namens het kabinet zoals bijna altijd bij. Ook schuift zijn collega Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) deze keer aan om de burgemeesters bij te praten over het veilig organiseren van de Tweede Kamerverkiezingen van over twee weken.
Ook coronaminister Hugo de Jonge komt langs voor onderwerpen als de quarantaineplicht en het vaccinatieprogramma. De burgemeesters en ministers blikken tot slot ook vooruit naar de nieuwe coronapersconferentie van volgende week maandag.
Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen
Na ruim twee maanden gaan maandag de middelbare scholen en het mbo weer open. Alle leerlingen kunnen minimaal één dag per week weer fysiek naar school. Volgens het Outbreak Management Team (OMT) is de versoepeling in principe veilig en verantwoord, mits iedereen, dus ook de leerlingen, onderling anderhalve meter afstand houdt.
Scholieren krijgen minimaal één dag per week fysiek les en zoveel meer als mogelijk. Scholen kunnen ervoor kiezen om op externe locaties les te geven, zoals in sportzalen of kerken, maar ook daar moeten dezelfde voorzorgsmaatregelen als op school gelden.
Studenten in het mbo kunnen één dag in de week les krijgen op de locatie van hun school. Het blijft verplicht om een mondkapje te dragen bij verplaatsing in de school. Ook in het hoger onderwijs is grote behoefte aan meer ruimte voor fysiek onderwijs. Daarom bekijkt het kabinet of in een volgende fase hogescholen en universiteiten heropend kunnen worden.
Bijna een op de drie gemeenten lukte het niet om voor 2021 een sluitende begroting te maken, meldt NRC. In totaal gaat het om 120 gemeenten die dit jaar hun begroting niet rond krijgen, blijkt uit alle 336 toezichtbrieven die de provincies sturen in antwoord op de door de gemeenten ingediende begrotingen.
Negentien gemeenten werden niet meegeteld, omdat zij net zijn gefuseerd of dat komend jaar zullen doen. De overige 216 gemeenten hebben vrijwel zonder uitzondering stevige beleidskeuzes moeten maken fors moeten bezuinigen. Twaalf gemeenten staan onder curatele van de provincie, drie meer dan vorig jaar.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.