Milieu en Gezondheid
3 mrt 2021, 07:24
Nederland blijft tot zeker tot maandag 15 maart in een gedeeltelijke lockdown, al gloort er hoop aan de horizon: vanaf deze week krijgen scholieren één keer per week fysiek les, mogen de kappers weer aan de slag en kun je winkelen op afspraak. Maar ook andere branches snakken naar versoepelingen. Volg hier het laatste coronanieuws.
Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op woensdag: 5.090, dat zijn er 1.058 meer dan op dinsdag
Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op woensdag: 1.946, dat zijn er 38 minder dan op dinsdag
Het aantal coronapatiënten op de intensive care op woensdag: 549, dat zijn er 9 meer dan op dinsdag
Aantal sterfgevallen dat is gemeld op woensdag: 48, er zijn tot nu toe 15.698 coronadoden geregistreerd
Tot nu toe zijn er naar verwachting 1.425.319 coronavaccins toegediend, het gaat dan zowel om eerste als tweede prikken
Het vliegverbod met Zuid-Amerika, het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika wordt verlengd tot 1 april. Het kabinet wil met het verbod op passagiersvluchten uit deze landen voorkomen dat mutaties van het coronavirus worden verspreid.
Het vliegverbod naar Kaapverdië wordt niet verlengd. Dat wordt op 4 maart opgeheven, schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) aan de Tweede Kamer. Het vliegverbod wordt verlengd op advies van het het Outbreak Management Team (OMT).
De Britse, Zuid-Afrikaanse en Braziliaanse variant van het virus lijken besmettelijker dan het klassieke coronavirus. Het vliegverbod werd op 23 januari afgekondigd kort na het begin van de tweede lockdown.
Zorgbonden krijgen veel vragen van medewerkers over de werkzaamheid van het coronavaccin van AstraZeneca. In Duitsland en Frankrijk weigeren sommige mensen het vaccin, omdat ze bang zijn dat het minder effectief is dan andere vaccins, of meer bijwerkingen veroorzaakt. "Wij hebben geen meldingen van mensen die het AstraZeneca-vaccin weigeren", zegt een woordvoerder van beroepsorganisatie NU'91. "Maar er zijn wel veel vragen over de effectiviteit van het middel".
Ongeveer 10 procent van de vragen die NU'91 momenteel binnenkrijgt, gaat over het AstraZeneca-vaccin: medewerkers zijn bang dat het niet voldoende beschermt tegen Covid-19 en mutaties van het virus.
Het Duitse Ministerie van Volksgezondheid maakte eerder deze week bekend dat pas 15 procent van de beschikbare doses AstraZeneca gebruikt zijn. Scepsis is een van de redenen. In Frankrijk is 16 procent van de levering gebruikt.
Klinische onderzoeken duiden erop dat de werkzaamheid, die tussen de 60 en 90 procent ligt, lager is dan die van het Pfizer-vaccin (95 procent). De Europese toezichthouder EMA zegt dat het middel veilig is.
Ook beroepsvereniging V&VN (voor verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten) merkt dat er twijfels bestaan over de werking van het Brits-Zweedse vaccin. Maar, zegt een woordvoerder, tot nu toe is er naar haar weten niemand die het vaccin weigerde. Ook de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en CNV Zorg & Welzijn zeggen dat ze niet bekend zijn met weigeraars van het AztraZeneca-vaccin.
"Er is maar een beperkt aantal vaccins", zegt de woordvoerder van NU'91. "Het is belangrijk dat iedereen zo snel mogelijk beschermd wordt tegen het coronavirus." Als de situatie ernaar was, zou hij liever zien dat iedereen met het best werkende vaccin ingeënt werd, maar helaas is die luxe er niet: "Dat hebben Nederlandse zorgmedewerkers gelukkig ook door, dus weigert niemand het AstraZeneca-vaccin".
De GGD en het RIVM laten weten dat het te vroeg is om te zeggen hoeveel mensen zich niet laten inenten. De motivatie van het niet komen opdagen voor een prik kan variëren tussen ziekte, niet gevaccineerd willen worden of een bepaald middel niet vertrouwen. De GGD kan daar pas iets over zeggen nadat alle vaccinatierondes geweest zijn.
De coronateststraat van de GGD in Bovenkarspel waar woensdagochtend een explosie was, gaat donderdagochtend weer open. "Er zijn wat ramen kapot, die worden hersteld, maar de schade is niet heel groot", vertelt een woordvoerder van GGD Hollands Noorden. Vanwege de knal, de schade en het daarop volgende politieonderzoek was de teststraat in de Noord-Hollandse plaats woensdag de hele dag dicht.
Ruim tweehonderd mensen stonden ingepland voor een coronatest. De meeste afspraken zijn verplaatst naar de teststraat in het nabijgelegen Zwaag, bij Hoorn. Dat is ongeveer een kwartier rijden met de auto. Mensen konden er ook voor kiezen zich een dag later te laten testen.
De plekken waar de testen worden gedaan zijn niet beschadigd. De ruimte waarvan de ruiten zijn gesneuveld, wordt door medewerkers gebruikt. "Zij moeten zich wel ergens kunnen omkleden en kunnen eten", zegt de woordvoerder.
Meld Misdaad Anoniem heeft in 2020 een recordaantal van 25.818 meldingen binnengekregen. Dat was ruim 50 procent meer dan in 2019, toen 16.890 tips binnenkwamen. Het toegenomen aantal meldingen komt grotendeels door de coronamaatregelen, zegt de organisatie.
Volgens Meld Misdaad Anoniem zijn mensen vaker thuis en waren ze minder op straat. Daardoor vielen zaken als drugshandel en illegale prostitutie op straat meer op en verdubbelde het aantal meldingen daarover bijna. Het aantal meldingen over cybercrime steeg ook flink. Er was meer internetcriminaliteit omdat mensen meer online waren. Het aantal meldingen over oplichting was ruim drie keer zo hoog en er kwamen anderhalf keer zoveel tips over geweldpleging binnen dan in 2019.
De politie heeft 3113 aanhoudingen verricht na tips die via Meld Misdaad Anoniem binnenkwamen. Er zijn 464 vuurwapens en 571 steek- en slagwapens in beslag genomen en er is voor 22 miljoen euro aan wietplanten gevonden door de politie.
Vanaf maart kwamen ongeveer tweeduizend tips per maand binnen, dat zijn er zeshonderd meer dan in de maanden daarvoor. "De maatschappelijke betrokkenheid is enorm hoog. Ernstige misstanden in de samenleving worden minder geaccepteerd en mensen zijn vaker bereid om signalen van criminaliteit te melden", aldus de woordvoerder van Meld Misdaad Anoniem.
Het aantal coronagevallen is afgelopen etmaal met 5090 gestegen. Voor de derde keer in een week tijd zijn er meer dan 5000 positieve tests in een etmaal geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Daarvoor was dat meer dan een maand lang niet gebeurd.
In de afgelopen week kwamen er gemiddeld 4658 positieve tests per dag bij.
Na drie dagen van stijgingen is het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen weer wat gedaald. Zij behandelen momenteel 1946 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 38 minder dan dinsdag, maakte het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) bekend.
Op de verpleegafdelingen liggen nu 1397 coronapatiënten, 47 minder dan dinsdag. De druk op de intensive cares is de laatste dagen wat opgelopen. Momenteel liggen daar 549 mensen met Covid-19, negen meer dan de voorgaande dag. Dat aantal schommelt al weken tussen de 500 en 550.
Het LCPS verwacht door de oprukkende Britse variant van het coronavirus dat het aantal patiënten in de ziekenhuizen de komende periode wel verder stijgt.
De kans dat het kabinet maandag bekendmaakt dat de terrassen weer open mogen is niet groot, volgens premier Mark Rutte. Ook een verruiming voor het hoger onderwijs zit er vermoedelijk niet in. "Ik ben niet heel hoopvol wat op korte termijn kan", zegt hij op AD.nl woensdag.
De premier wijst op het stijgend aantal besmettingen en het feit dat het aantal mensen in ziekenhuizen en op de ic's weer oploopt. Als hij naar deze cijfers kijkt, is Rutte "wel een beetje bezorgd voor maandag", zei hij.
Het kabinet bespreekt zaterdag in het Catshuis met deskundigen over de coronacrisis. Maandagavond op een persconferentie maken Rutte en coronaminister Hugo de Jonge dan bekend of er nieuwe verruimingen komen en wat er met de avondklok gebeurt.
De woensdag heropende tattooshops zitten de aankomende weken bijna volgeboekt. Toch is de Nederlandse Brancheorganisatie Tattoo Kunst (NBTK) bezorgd dat de blijdschap van korte duur zal zijn. Zij vreest een hersluiting door de oplopende coronabesmettingen.
"Alles wat we aan ademruimte krijgen is fijn", benadrukt Gerrit Grootenhaar, tattoo-artiest en vicevoorzitter van de NBTK. "Maar ik ben bang dat het van tijdelijke aard is. De besmettingscijfers lopen op, dus ik verwacht dat we snel weer gaan sluiten."
Volgens de vicevoorzitter van de brancheorganisatie komen de aankomende weken veel nieuwe klanten de shops binnengewandeld, maar ook mensen die begonnen zijn aan een tattoo maar die nog niet af is. "Bijvoorbeeld grote rugtatoeages of sleeves waar tatoeëerders meer dan één sessie voor nodig hebben." Een sleeve is een tatoeage over de gehele arm.
Verschillende tattooshops bevestigen de aankomende drukte. "Het is nu al een gekkenhuis", zegt Ralph Moelker van Tattoo Bob in Rotterdam. "Maar de naalden zijn geslepen en de inktpotten gevuld." Bij Dragon Tattoo in Eindhoven probeerden de tattoo-artiesten nog "een paar gaatjes leeg te houden", maar "zelfs de piercer zat al vol".
Kan iemand die corona heeft gehad volstaan met één vaccinatie? Die vraag laat minister minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) onderzoeken door de Gezondheidsraad.
Het kan als het mogelijk is een "enorme versnelling" aanbrengen in het vaccinatieprogramma, aldus de bewindsman. Als mensen maar een prik nodig hebben, kunnen andere mensen sneller worden ingeënt.
Mensen die het coronavirus hebben gehad, bezitten al antistoffen. Er wordt nu onderzocht of zij met één prik voldoende beschermd zijn tegen het virus. Er wordt hier internationaal al meer onderzoek naar gedaan.
De Jonge hoopt binnen enkele weken uitsluitsel te krijgen van de Gezondheidsraad. Naar schatting hebben 3 tot 3,5 miljoen Nederlanders de ziekte doorgemaakt. Maar lang niet iedereen is ziek geweest of heeft een test ondergaan.
De mogelijkheid om te winkelen op afspraak zorgt voor "veel gedoe" bij boekwinkelketens Bruna en AKO. In ongeveer 150 filialen kunnen in de praktijk nu veel meer klanten tegelijk binnen zijn dan het door de overheid voorgeschreven maximum van twee. Dat komt omdat die winkels ook servicepunten hebben voor PostNL en ING.
Dan zijn er ook nog klanten die iets via de webshop hebben besteld en dit aan de deur komen afhalen. En het komt voor dat mensen zonder afspraak proberen binnen te komen. "Dit alles zorgt voor veel verwarring en rompslomp", geeft een woordvoerder van moederbedrijf Audax aan. "We moeten aan de deur controleren, ook omdat er mensen zonder afspraak komen. En de 10 minutenregel is in de praktijk niet of nauwelijks te sturen."
Volgens de website van de overheid mogen postpakketten of producten voor reparatie en onderhoud in de winkel worden afgegeven, naast de twee klanten die daar aanwezig zijn voor winkelen op afstand. De winkelier dient dan wel voor een goede bewegwijzering te zorgen. Deze mensen mogen niet naast hun postzaken ook nog wat kopen, want daarvoor moet tijdig een afspraak worden gemaakt.
Het ministerie van Volksgezondheid heeft de Gezondheidsraad gevraagd te onderzoeken of het vaccin van AstraZeneca ook kan worden ingezet bij mensen van 65 jaar en ouder. Dat laat een woordvoerder van het ministerie weten.
Wanneer de Gezondheidsraad met het advies komt is nog niet bekend. Het vaccin wordt momenteel ingezet bij mensen tussen 60 en 64 jaar. Ook zorgmedewerkers en mensen met Down of obesitas krijgen de prik van AstraZeneca.
Ook Duitsland wil het vaccin van AstraZeneca gaan gebruiken bij 65-plussers. De Duitse minister Jens Spahn (Volksgezondheid) heeft daarover advies gevraagd omdat uit onderzoek in Engeland en Schotland blijkt dat het vaccin bij deze leeftijdsgroep ook heel goed werkt.
Een mondneusmasker dat afgelopen maand is verkocht bij Dirk Supermarkt, biedt onvoldoende bescherming. Het wordt daarom niet meer verkocht, meldt de voedsel- en warenwaakhond NVWA. Klanten die deze mondkapjes hebben gekocht, kunnen die beter niet meer gebruiken maar terugbrengen naar de winkel. Ze krijgen dan het aankoopbedrag terug.
De verpakking meldt dat het mondkapje zou voldoen aan zowel de KN95- als de iets strengere FFP2-standaard. Dat blijkt niet te kloppen. Het product is verkocht met de barcode 406401148948 9 en is geïmporteerd door A.I.&E. uit Eindhoven.
Volwassen Nederlanders voelen zich over het algemeen niet anders dan voor de uitbraak van het coronavirus. De geestelijke gezondheid is behoorlijk stabiel, concluderen onderzoekers van de universiteit van Tilburg en de onderzoeksinstituten Nivel en CentERdata na een gezamenlijke studie onder 4100 mensen.
Bijna een op de drie mensen had eind vorig jaar last van vermoeidheid. Ongeveer een op de vijf mensen kampt regelmatig met slaapproblemen. Zo'n een op de zes mensen heeft angsten en depressieve gevoelens. Die cijfers zijn vergelijkbaar met eind 2018 en eind 2019, voordat het coronavirus uitbrak. Een kleine groep heeft afgelopen jaar zulke problemen gekregen, terwijl ze daar eerder nog geen last van hadden. Maar eind 2019 waren er evenveel mensen die zulke klachten hadden terwijl dat een jaar eerder nog niet speelde.
De onderzoekers kijken nog naar de gevolgen van de corona-uitbraak voor 16- tot 20-jarigen.
Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) gaan ook de nieuwe regels voor sporten in groepen handhaven, zegt voorzitter van de vakbond BOA ACP Richard Gerrits.
Vanaf woensdag mogen mensen tot 27 jaar weer in groepsverband trainen bij hun sportclub. Gerrits zegt dat de handhavers kunnen optreden als ze vermoeden dat er oudere mensen meetrainen. "We zullen dat doen zoals normaal, dus eerst aanspreken, daarna volgt een waarschuwing en als het dan nog niet stopt een boete."
De voorzitter denkt dat de boa's het leeftijdsverschil vaak wel kunnen zien. "En daarnaast moet iedereen een identiteitsbewijs bij zich hebben, dus als iemand 27 of 28 is, kunnen de handhavers dat dan zien."
Er zijn op dit moment onvoldoende aanwijzingen dat vitamine D helpt om Covid-19 te voorkomen, de ziekte die wordt veroorzaakt door het coronavirus. Dit wordt hier en daar wel stellig beweerd. Maar de Gezondheidsraad zegt dat, op basis van de huidige stand van de wetenschap, nu niet kan worden beoordeeld of vitamine D-supplementen bijdragen aan de preventie van Covid-19.
Er is te weinig bruikbaar onderzoek beschikbaar, aldus de raad. Er lopen verschillende onderzoeken naar de gezondheidsclaim, maar het is nog wachten op de resultaten daarvan. Er zijn wel aanwijzingen dat vitamine D-supplementen bepaalde andere luchtweginfecties kunnen helpen voorkomen, maar die hebben niet met corona te maken. Het gaat hier ook vooral om infecties bij kinderen tot 16 jaar, bij wie die luchtweginfecties meestal niet ernstig verlopen.
De raad ziet "daarin onvoldoende aanleiding om iedereen te adviseren om ter preventie van luchtweginfecties of Covid-19 vitamine D-supplementen te nemen."
Bij de GGD-coronateststraat in Bovenkarspel hebben onverlaten woensdagochtend vroeg een explosief laten afgaan. Dat meldt de politie, die ter plaatse is om onderzoek te doen. De daders zijn nog voortvluchtig.
Diverse onderzoeken suggereren dat vitamine D effect heeft op de weerstand tegen het coronavirus, maar is dat ook zo? De Gezondheidsraad brengt later vanochtend een advies uit over in hoeverre vitamine D kan helpen bij het voorkomen dat mensen ziek worden door het coronavirus.
Er is namelijk nogal wat discussie over de werking van vitamine D bij het voorkomen van corona. Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid had de Gezondheidsraad daarom gevraagd om te adviseren over de mogelijke werking van vitamine D. Het onderzoek gaat niet over de vraag of vitamine D helpt bij de klinische behandeling van corona.
Saba krijgt het voor elkaar om in hoog tempo de bevolking tegen corona te vaccineren. Na ruim een week heeft 85 procent van de volwassen eilandbewoners al hun eerste inenting gekregen. Het gaat in totaal om 1.328 personen. Saba is het kleinste Caribische eiland binnen het Koninkrijk.
De voortvarendheid van Saba is indrukwekkend in vergelijking met andere Caribische eilanden in het Koninkrijk. Curaçao, dat sinds 24 februari vaccineert, heeft zo'n 160.000 inwoners. Tot nu toe zijn daar 2.000 mensen gevaccineerd. Sint Eustatius, met iets meer dan 3.000 inwoners vergelijkbaar met Saba, begon vorige week met inenten en telde maandag 681 gevaccineerden.
Op Saba golden sinds april hele strenge coronamaatregelen. Zo liet het eiland nauwelijks mensen binnen en had daarmee voor het grootste deel van de pandemie geen coronabesmettingen. In totaal zijn er vijf gevallen geregistreerd sinds maart vorig jaar. Niemand is er aan de gevolgen van het virus overleden.
coronavirus
Foto via Unsplash
Door de versoepelingen kunnen Nederlanders vanaf vandaag ook weer afrijden voor hun rijbewijs. Sinds de lockdown half december inging werden alle praktijkexamens geschrapt. Mensen met een reservering tussen 3 maart en 2 april krijgen voorrang en kunnen hun examen verplaatsen. Hiervoor houdt het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) tot en met mei plekken vrij.
Het CBR heeft voor deze week ongeveer 5.500 praktijkexamens gepland staan, maar verwacht dat veel kandidaten hun afrijden zullen uitstellen omdat ze lange tijd niet hebben kunnen lessen. In totaal zijn er inmiddels 600.000 theorie- en praktijkexamens uitgesteld. Nieuwe kandidaten die nog geen examen hadden gereserveerd moeten rekening houden met een wachttijd van twintig weken tot een half jaar.
Vandaag zijn nieuwe versoepelingen van de coronamaatregelen ingegaan en dat betekent dat iedereen na bijna drie maanden weer naar de kapper mag. Nederland zit te trappelen op een nieuwe knipbeurt en dat blijkt wel uit de wachttijden: die zijn inmiddels oplopen tot een paar weken.
Volgens kappersbranchevereniging ANKO staan de telefoons "roodgloeiend". Anders dan de vorige lockdown kunnen de kappers nu door de avondklok niet ook 's avonds knippen. De eerste kapsalons gingen vanochtend dan ook even na de spertijd open, om 4.30 uur.
Mensen moeten van tevoren een afspraak maken voor een knipbeurt. Klanten mogen niet te vroeg voor hun afspraak komen om te voorkomen dat er teveel mensen tegelijk binnen zijn. Verder moeten kappers anderhalve meter afstand houden, ook onderling.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.