Milieu en Gezondheid
4 feb 2021, 06:32
Nederland blijft tot zeker begin maart in lockdown, vooral dankzij de snel oprukkende Britse variant. Of ook de avondklok wordt verlengd is afwachten. Wel mogen basisscholen en de kinderopvang weer open. Volg hier het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland.
Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op donderdag: 4.060, dat zijn er 186 meer dan op woensdag
Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op donderdag: 2121, dat zijn er 93 minder dan op woensdag
Het aantal coronapatiënten op de intensive care op donderdag: 602, dat zijn er 11 minder dan op woensdag
Aantal sterfgevallen dat gemeld is op donderdag: 67, er zijn tot nu toe 14.236 coronadoden geregistreerd
Tot nu toe zijn er 454.998 coronavaccins toegediend, het gaat dan zowel om eerste als tweede prikken
Kinderen die op een van de Haagse scholen zitten die vallen onder de Stichting Christelijk Onderwijs Haaglanden (SCOH) gaan vanaf maandag maar voor de helft fysiek naar school, in halve groepen dus. De kinderen beginnen de dag op wisselende tijdstippen.
"Zo kunnen we goed zorgen voor voldoende afstand in de school en zo zorgen we ervoor dat er niet te veel ouders tegelijk op het schoolplein zijn", zo meldt de schoolbestuur donderdag. Onder het schoolbestuur van SCOH vallen 32 basisscholen, 5 scholen voor speciaal onderwijs en 22 peuterscholen in de regio Haaglanden.
Onderwijsminister Slob zei woensdag nog dat het niet de bedoeling is dat basisscholen alleen aan halve klassen fysiek les gaan geven. Diverse scholen twijfelen aan zijn advies.
Onderwijsminister Arie Slob houdt alle opties open en belooft "alles wat nodig is" te doen tegen leerachterstanden door het sluiten van de scholen. Dit zegt hij in een interview met De Telegraaf.
Volgens Slob zal het sluiten van de basisscholen nog jaren effect hebben. De minister verwacht dit jaar ook veel zittenblijvers. Hij denkt aan oplossingen als zomerscholen, weekendscholen of extra schooltijd om de schade te beperken. Eind deze maand wordt een nationaal programma om de problemen op lange termijn op te lossen verwacht.
Twee verdachten die sinds 23 januari vastzitten voor betrokkenheid bij het datalek bij de GGD blijven voorlopig vastzitten. Dat zegt een woordvoerder van de rechtbank in Utrecht.
De twee - een 23-jarige man uit Alblasserdam en een 21-jarige man uit Heiloo - werkten op een callcenter van de GGD. Zij zouden privégegevens hebben verhandeld van mensen die zich op corona hadden laten testen. De verdachte ui Heiloo blijft nog minstens negentig dagen vastzitten en het voorarrest van de verdachte uit Alblasserdam is verlengd met dertig dagen. Bij het datalek, dat ontdekt werd door RTL Nieuws, zijn onder meer adresgegevens, telefoonnummers en burgerservicenummers (bsn) gestolen.
Nederland krijgt in 2021 en 2022 in totaal meer dan 52 miljoen euro uit Brussel om boeren te helpen met het herstel na de coronacrisis. Dat meldt landbouwminister Carola Schouten na overleg met haar Europese collega's. Het gaat om geld uit het Europees Herstelfonds.
Aan de Brusselse miljoenen zitten wel voorwaarden verbonden. Meer dan de helft van het geld moet gaan naar economisch herstel na de coronacrisis. Zeker 37 procent moet aan milieu- en klimaatdoelen worden besteed. De milieuplannen van lidstaten die het geld ontvangen mogen niet minder ambitieus worden.
Boeren kunnen een beroep doen op twee verschillende regelingen, een voor groene investeringen en een voor duurzame samenwerkingen.
De politie in Rotterdam heeft donderdag op internet de eerste beelden verspreid van verdachten die vorige week maandag betrokken waren bij de rellen en plunderingen in de stad. De mannen worden gezocht voor openlijke geweldpleging, diefstal, vernieling en brandstichting.
Het gaat om verdachten die betrokken waren bij vernielingen en plunderingen bij het politiebureau aan het Sandelingplein, een supplementenwinkel op de Groene Hilledijk en een supermarkt op de Beijerlandse Passage en brandstichtingen op de Groene Hilledijk.
Het gaat om veertien verdachten. Volgende week worden nieuwe beelden van andere relschoppers openbaar gemaakt. Daar zitten mogelijk ook minderjarigen tussen. De politie roept de verdachten op zich te melden om te voorkomen dat hun foto's worden getoond in opsporingsprogramma's op televisie of op schermen in Rotterdam.
Op de Beijerlandselaan in Rotterdam-Zuid werden vernielingen aangericht aan zeventien winkels, waarvan er zeven werden geplunderd. De schade door de rellen op de Beijerlandselaan en de Groene Hilledijk in Rotterdam bedraagt bijna 300.000 euro, zei burgemeester Ahmed Aboutaleb woensdag op Radio Rijnmond.
De Kamer wil dat het kabinet een speciale gezant aanstelt om ervoor te zorgen dat er zo snel mogelijk meer coronavaccins worden geproduceerd. Coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie stelden dat donderdag voor tijdens het debat over de coronacrisis.
De gezant zou kunnen helpen "de productie van vaccins daar waar mogelijk" op te schalen "en extra contracten te helpen sluiten", denken de partijen. CDA-voorman Pieter Heerma liet de naam van oud-DSM-topman Feike Sijbesma vallen, die in het voorjaar van 2020 door het kabinet tijdelijk werd aangesteld om te helpen de testcapaciteit op te krikken.
Rotterdamse kleine ondernemers aan de Beijerlandselaan en Groene Hilledijk die zijn getroffen door de rellen op 25 januari krijgen van de gemeente een voorschot om schade aan hun winkel te herstellen. Dat schrijft het college in een brief aan de Rotterdamse gemeenteraad.
Na de rellen had de gemeente al toegezegd om gedupeerde ondernemers te helpen. Ze krijgen de schade uiteindelijk door verzekeraars en het Rijk vergoed, maar omdat dat tijd kost, krijgen ze vanaf vrijdag een voorschot uitgekeerd. Economiewethouder Barbara Kathmann: "Het gaat hier om een uitzonderlijke locatie, na een uitzonderlijke gebeurtenis, in een uitzonderlijke tijd."
Op de Beijerlandselaan in Rotterdam-Zuid werden vernielingen aangericht aan zeventien winkels, waarvan er zeven werden geplunderd. De schade door de rellen op de Beijerlandselaan en de Groene Hilledijk in Rotterdam bedraagt bijna 300.000 euro, zei burgemeester Ahmed Aboutaleb woensdag op Radio Rijnmond.
Het coronavaccin van AstraZeneca, dat vorige week werd toegelaten in de Europese Unie, kan het beste worden gegeven aan mensen die jonger zijn dan 65. Voor 65-plussers zijn andere vaccins beter geschikt. Dat is het advies van de Gezondheidsraad aan het kabinet.
De raad adviseert om het vaccin snel aan 60- tot 64-jarigen toe te dienen. Dat voorkomt zo veel mogelijk ziektegevallen en sterfgevallen. Nu is het plan nog om die groep het vaccin van Pfizer/BioNTech of van Moderna te geven, nadat de vaccinatie van 65-plussers met die middelen is afgerond.
De Gezondheidsraad vindt het vaccin van AstraZeneca niet geschikt voor ouderen, omdat hun immuunsysteem minder goed werkt. Dan is het niet zeker of het vaccin wel genoeg aanslaat.
Ook drie andere groepen zouden met voorrang het middel van AstraZeneca moeten krijgen, vindt de raad. Dat zijn mensen met het syndroom van Down, mensen met morbide obesitas en mensen die moeilijk kunnen ademhalen door neurologische aandoeningen.
Wanneer die inentingen zijn afgerond, kan het vaccin van AstraZeneca, wat de raad betreft, ook worden gebruikt voor mensen van onder de 60 die in een medische risicogroep zitten, en voor 50- tot 60-jarigen.
Het registratiesysteem van de vaccinatielocatie op Schiphol heeft donderdag drie kwartier helemaal plat gelegen. Mensen die hun prik kwamen halen, allemaal 85-plussers, moesten met de hand worden geadministreerd en dat leverde forse vertragingen op. De senioren wachtten in hun auto of in de hal.
Een woordvoerder van de GGD Kennemerland bevestigt een bericht hierover van NH Nieuws. De mensen die na 15.00 uur een afspraak hadden, zijn afgezegd. Degenen die al op het terrein waren, konden ook een nieuwe afspraak maken als ze liever niet wilden wachten.
De GGD riep snel extra personeel op, maar daarmee kon de vertraging toch niet snel worden verholpen. Het systeem is ook nog steeds niet 100 procent, maar de hoop is dat dat vrijdagochtend wel het geval zal zijn. De zegsman noemt de gebeurtenis heel erg vervelend en zegt dat er alles aan wordt gedaan een dergelijk voorval in de toekomst te voorkomen.
De oorzaak van de storing was niet op Schiphol, maar op een internetknoopunt in Amsterdam. De landelijke GGD kon donderdagmiddag nog niet vertellen of en hoe de storing ook ook op andere priklocaties gevolgen heeft gehad.
Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) wordt sinds woensdagochtend telefonisch belaagd door tegenstanders van de coronamaatregelen van het kabinet. De bellers zijn "dreigend, beledigend en zeer intimiderend", aldus een woordvoerder van het academische ziekenhuis. Volgens hem wordt de actie gecoördineerd via groepen in de chatapp Telegram.
Aanleiding is het besluit van het kabinet om het UMCG aan te wijzen als plek waar coronapatiënten gedwongen kunnen worden geïsoleerd. Wanneer iemand corona heeft en niet zelf meewerkt aan isolatie, kan hij of zij verplicht worden opgenomen op de locatie Beatrixoord in Haren, die onder het UMCG valt. Dat moet voorkomen dat deze coronapatiënten anderen besmetten.
"De bellers halen de Tweede Wereldoorlog erbij, roepen 'sieg heil' en zeggen dat we een concentratiekamp zijn. Als je dat de hele dag naar je hoofd geslingerd krijgt kun je nagaan hoe ingrijpend dat is", zegt de woordvoerder van het UMCG. Een medewerker van de telefooncentrale van het ziekenhuis is donderdagochtend overstuur naar huis gegaan. "Hij heeft woensdag de hele dag telefoontjes met scheldpartijen en beledigingen gehad. Hij had een slechte avond en bij het eerste telefoontje ging het weer mis. Let wel: dit zijn mensen die een dikke huid hebben, zij worden wel vaker beledigd, maar deze hoeveelheid en deze aard hebben we niet eerder meegemaakt. Dat zegt wel wat, dan gaat het veel te ver."
De telefooncentrale van het ziekenhuis is soms volledig onbereikbaar doordat alle lijnen tegelijk bezet zijn. "Dat leidt ertoe dat mensen die het ziekenhuis bellen omdat ze als patiënt of als familie informatie nodig hebben, langer moeten wachten of er helemaal niet doorheen komen", aldus de woordvoerder.
Het ziekenhuis zegt contact te hebben met de politie. "We kijken wat we verder kunnen doen, maar we laten het hier niet bij zitten."
Premier Mark Rutte wil nog niet vooruitlopen op een eventuele verlenging van de avondklok. De "politieke afspraak" is dat de maatregel volgende week woensdag afloopt, aldus Rutte. Hij benadrukte donderdag in een debat met de Tweede Kamer dat de coronasituatie sinds de invoering van de avondklok niet beter is geworden.
Aan de invoering van de avondklok ging veel discussie vooraf. Het kabinet overlegt zondag in het Catshuis weer over de aanpak van de coronacrisis en heeft de experts van het Outbreak Management Team (OMT) om een nieuw advies over de maatregel gevraagd. Het OMT vergadert vrijdag.
Veel reden tot optimisme is er niet, merkte Rutte op. "De adviseurs van het OMT zijn zeer bezorgd", aldus Rutte. Volgens de nieuwste inzichten verspreidt de Britse variant van het virus zich nog sneller en is deze nog besmettelijker dan eerder werd gedacht. "Je hoopt dat de hemel openbreekt en de zon gaat schijnen, maar daar is niet veel aanleiding voor."
De politie heeft donderdag opnieuw een verdachte aangehouden in verband met het datalek bij de GGD. Het gaat om een 21-jarige man uit Rotterdam. Inmiddels zijn in deze zaak vijf mensen aangehouden, meldt de politie.
Eerder zijn al vier GGD-medewerkers in deze zaak aangehouden omdat ze privégegevens zouden hebben verhandeld van mensen die zich op corona hadden laten testen. Het gaat om een 23-jarige man uit Alblasserdam en een man van 21 jaar uit Heiloo die beiden in een callcenter van de GGD werkten.
Dinsdag werd de derde verdachte aangehouden, een 25-jarige man uit Amstelveen. Woensdag arresteerde de politie een 22-jarige man uit Heiloo. De politie doet nog onderzoek, onder meer naar de omvang van de datadiefstal, en sluit meer aanhoudingen niet uit.
Basisscholen die maandag nog niet opengaan, krijgen niet direct een boete van de Inspectie van het Onderwijs. Dat zei premier Mark Rutte donderdag tijdens een Kamerdebat over de coronacrisis.
Hoewel de meeste scholen volgens Rutte klaar zijn om aanstaande maandag weer te openen, geldt dat nog niet voor allemaal. Maar het is niet zo dat scholen dicht mogen blijven, stelde hij. "Er is wel gewoon een onderwijsplicht en de scholen moeten op een gegeven moment wel open."
Normaal gesproken komt de Inspectie eerst met een onderzoek als er iets niet op orde lijkt op een school, legt een woordvoerder uit. Daarna komt mogelijk een "herstelopdracht", waarin staat hoe de school de fout moet rechtzetten. Als aan die opdracht niet wordt voldaan, volgen er mogelijk sancties, zoals het stopzetten van de financiering.
Maar zo'n traject is vaak langdurig en volgens de woordvoerder nu niet aan de orde. Het gaat volgens hem om een acute situatie, aangezien de scholen over een paar dagen al open moeten. Ook is het de vraag hoe lang de scholen die niet open willen hun deuren gesloten houden. De ruim dertig scholen van de Brabantse organisatie Lowys Porquin blijven dicht tot in ieder geval het begin van de carnavalsvakantie, die daar op 15 februari begint.
In de Kamer was irritatie over de voorbereiding van de heropening van het basisonderwijs. Volgens verschillende partijen, waaronder de SP en de PvdA, voelden scholen zich overvallen en weten ze niet goed hoe ze een veilige heropening kunnen garanderen. Afgelopen woensdag sprak demissionair onderwijsminister Arie Slob met het onderwijsveld hoe de heropening eruit moet zien. Volgens de premier is dit duidelijk met onderwijspartijen gedeeld, en wordt er al weken gesproken over heropening.
Minder dan 2 procent van de coronavaccins waarover de GGD's beschikken wordt verspild. Dat is heel erg weinig, want van andersoortige vaccins gaat gemiddeld zo'n 10 procent verloren. Dat zegt een woordvoerster van GGD GHOR, de overkoepelende organisatie van GGD's in Nederland. Volgens de organisatie wordt er zo zorgvuldig mogelijk omgegaan met de coronavaccins.
Vaccinvloeistof kan verloren gaan als een flesje bijvoorbeeld niet goed bewaard is in een vriezer, zegt de woordvoerster. Er kan ook iets mis gaan met het aanprikken van een flesje of met het vullen van een injectiespuit. Met de flesjes met coronavaccin wordt juist opvallend secuur gewerkt, merkt GGD GHOR op. "Het is pertinent onjuist dat de GGD's veel vaccin verspillen, zoals sommige ziekenhuizen en apothekers beweren."
Op de priklocaties wordt aan het eind van de dag in de gaten gehouden hoeveel afspraken er nog staan en of het dan nodig is om nog een nieuwe flacon te openen. Eén flacon is goed voor zes vaccinaties. Als er vaccin in een flesje overblijft, worden daarmee eigen vaccineerders ingeënt. "Het uitgangspunt is dat het aantal prikken precies uit moet komen met het aantal aangebroken flacons, maar het is zonde om vaccin weg te gooien. In dat geval hebben eigen prikkers geluk, zo is met alle GGD's afgesproken."
Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is de afgelopen 24 uur opnieuw afgenomen. In totaal zijn nu 2121 patiënten met Covid-19 opgenomen. Dat zijn er 93 minder dan woensdag, maakte het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) bekend. De voorgaande dag nam het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen ook al af.
Van de opgenomen patiënten met Covid-19 liggen er 602 op de intensive care, een afname van 11 ten opzichte van woensdag. Op verpleegafdelingen daalde het aantal coronapatiënten het afgelopen etmaal met 82 tot 1519.
Volgens het LCPS is het gemiddeld aantal opnames in de afgelopen week vrij stabiel geweest, met een licht dalende trend. "Of dit doorzet blijft onzeker door de Britse coronavariant. Waar we op dit moment rekening mee houden is dat deze daling nog aanhoudt tot de tweede week van februari. Er is dan gerede kans dat de aantallen weer stijgen en blijven stijgen tot tenminste half maart", zegt LCPS-voorzitter Ernst Kuipers in een toelichting.
De PO-Raad, de sectororganisatie voor het primair onderwijs, verwacht dat verreweg de meeste basisscholen maandag weer open gaan. "Schoolbesturen hebben de absolute intentie om zo goed als het gaat en zo veilig als het gaat open te gaan. Natuurlijk zijn er zorgpunten, maar de intentie is en was: we gaan open", laat een woordvoerder weten.
"En als het niet 100 procent kan dan beredeneerd aangeven wat wel kan, is de boodschap van ons aan de scholen. Als een bestuur besluit om voor hen moverende redenen niet open te gaan, dan is dat aan hen", vervolgt hij. Scholen die dicht blijven moeten dit melden bij de Onderwijsinspectie.
Deze week werd er bekend dat een aantal basisscholen van de scholenkoepel Lowys Porquin in West-Brabant maandag niet open gaat. Volgens de organisatie is het niet mogelijk om dit op een veilige en verantwoorde manier te doen.
Ook de scholenkoepels Noventa (Friesland) en het Marenland in Groningen hebben besloten om de deuren nog niet te openen.
Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn 4246 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is iets meer dan op woensdag en iets boven het gemiddelde, maar over de lange termijn daalt het aantal positieve tests nog steeds.
In de afgelopen zeven dagen zijn 27.412 positieve tests gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat komt neer op 3916 nieuwe gevallen per dag. Die lijn gaat al meer dan een maand omlaag.
Precies een week geleden, op donderdag 28 januari, meldde het RIVM ruim 4700 nieuwe gevallen. De donderdag ervoor kwamen er ruim 5800 positieve tests bij en nog een week eerder iets meer dan 6500. De donderdag daar weer voor, op 7 januari, werden zelfs bijna 9700 nieuwe coronagevallen geregistreerd.
Bij twee scholenkoepels in het basisonderwijs, in de provincies Friesland en Groningen, zijn signalen binnengekomen over ongeruste ouders die hun kinderen volgende week niet naar school sturen. Die stichtingen laten weten niet te zullen handhaven op de leerplicht.
Het gaat om het Friese Noventa en het Groningse Marenland. Beide organisaties hebben na overleg besloten hun scholen te heropenen aanstaande maandag, maar daarbij te willen luisteren naar bezorgde ouders. "We hebben bij de Onderwijsinspectie aangegeven niet te zullen handhaven op de leerplicht als ouders hun kinderen thuislaten", stelt Geert Bijleveld, directeur van Marenland. Bijleveld spreekt namens negentien scholen met ongeveer 2400 leerlingen. "Niet alleen ouders zijn ongerust, maar ook enkele leerkrachten."
Noventa zegt ook "soepel om te gaan" met ongeruste ouders. "Als scholenbestuur probeer je te manoeuvreren tussen alle geluiden die je hoort", zegt directeur Harrie Steenstra, die elf scholen en 1600 leerlingen vertegenwoordigt.
De scholenkoepel uit de Friese gemeente Achtkarspelen heeft alle ouders bovendien laten weten dat bij eventuele coronabesmettingen de school direct weer gesloten wordt. Het Groningse Marenland zegt de leerplicht tot in ieder geval het begin van de voorjaarsvakantie niet te zullen handhaven. Die begint in de noordelijke regio op 22 februari.
De reisbranche is groot voorstander van een vaccinatiebewijs, maar wil ook dat reizigers getest blijven worden op het coronavirus. "Je kunt mensen die zich niet willen laten vaccineren, ook niet ontzeggen dat ze op vakantie mogen", zegt ANVR-voorzitter Frank Oostdam. Hij vreest dat de vaccinatiebewijzen alleen leiden tot uitsluiting.
Branchevereniging ANVR zegt dat als er steeds meer mensen gevaccineerd zijn, de neiging om naar het buitenland te gaan groot wordt. Oostdam hoopt dat er heel strikt vast wordt gehouden aan het huidige testbeleid in de reisbranche, met daarbovenop een vaccinatiebewijs.
De overheid raadt reizen naar het buitenland af tot eind maart. Voor noodzakelijke reizen moeten Nederlandse reizigers momenteel een negatieve coronatest kunnen laten zien en moeten ze vier uur voor vertrek een sneltest laten doen.
Als het aan VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff en PVV-leider Geert Wilders ligt, gaat Nederland ook serieus kijken naar het Russische Spoetnik-coronavaccin. "Heeft de premier al met de Russische president Poetin gebeld om een grote lading van het Russische vaccin Spoetnik te krijgen," wilde Wilders weten tijdens een coronadebat in de Tweede Kamer donderdag.
Wilders wees erop dat het vaccin 91 procent effectief zou zijn. "Veel effectiever dan het vaccin van bijvoorbeeld AstraZeneca en Janssen."
Van Dijkhoff moet het Europees Geneesmiddelenbureau EMA eerst kijken of het vaccin betrouwbaar is. "Als dat zo is en ze zeggen 'het spulletje is hartstikke prima', dan zou ik zeggen: laten we kijken of we het hier in samenwerking kunnen produceren." Ook D66-fractievoorzitter Rob Jetten ziet het gebruik van dat vaccin voor zich, als de EMA het goedkeurt.
Het is nog niet duidelijk of de experts van het Outbreak Management Team (OMT) vrijdag een helder advies kunnen uitbrengen over de avondklok. Dat zei RIVM-baas Jaap van Dissel donderdag na de technische briefing in de Tweede Kamer. "We hopen zo snel mogelijk duidelijkheid te kunnen brengen."
Schaatsbond KNSB wil met het ministerie van VWS in overleg over toestemming voor het organiseren van wedstrijden op natuurijs als de vorst komende week doorzet. Het seizoen van de marathonschaatsers is deze winter afgelast, maar voor wedstrijden op natuurijs, indien de omstandigheden die mogelijk maken, hoopt de KNSB op een uitzondering, zegt Willem Hut, de competitieleider van het marathonschaatsen.
"De situatie is nu dat er geen toestemming is voor wedstrijden voor het marathonschaatsen, omdat we niet zijn aangemerkt als topsportcompetitie", zegt Hut. "Daarom hebben we voor dit seizoen de stekker uit het marathonschaatsen getrokken." Ook wedstrijden uit de natuurijsvierdaagse, zoals op de opgespoten natuurijsbanen van bijvoorbeeld Haaksbergen en Veenoord, worden wat de KNSB betreft niet georganiseerd.
Maar voor mogelijke wedstrijden op echt bevroren plassen, wil de KNSB niet op voorhand beslissen dat die niet kunnen doorgaan. "Het organiseren is nu nog niet aan de orde, we moeten eerst afwachten of de vorst gaat aanhouden. Maar we staan klaar en zijn er zeker toe in staat om dat snel te organiseren, ook met een veilig protocol voor het coronavirus."
Na universiteiten in Groningen, Delft en Amsterdam (VU) gaan nu ook Eindhoven, Rotterdam en Nijmegen beginnen met proefprojecten voor veilig campusbezoek in coronatijd. Dat meldt de Vereniging van Universiteiten (VSNU). "We willen experimenteren en onderzoeken waar we de veilige bewegingsruimte op de campus nu kunnen vergroten en tegelijkertijd de bouwstenen ontwikkelen voor een ‘normaal’ nieuw collegejaar. Dat is in het belang van studenten en docenten, hun welzijn en de kwaliteit van het onderwijs’", aldus Pieter Duisenberg, voorzitter van de VSNU.
Tijdens de projecten wordt onder meer gekeken naar de mogelijkheden van sneltestfaciliteiten, testen op locatie, thuistesten, technieken van ‘crowd control’ en ‘moving bubbles’ en elkaar meer ontmoeten op de campus. Er wordt samengewerkt met hbo en mbo-instellingen.
Het ministerie van OCW stelt 9 miljoen euro beschikbaar voor de proeven.
Mensen van 80 tot 85 jaar die nog zelfstandig wonen zijn aan de beurt om zich te laten vaccineren tegen het coronavirus. Er is namelijk genoeg ruimte op de priklocaties en er zijn genoeg doses op voorraad, aldus gezondheidsdienst RIVM.
De tachtigplussers krijgen vanaf vrijdag een uitnodiging om een afspraak te maken, maar zij kunnen dat nu ook al regelen met de GGD in hun regio. In de afgelopen dagen zijn 85- tot 90-jarigen al uitgenodigd en vorige week begon het prikken van negentigplussers.
vaccineren
Hoewel er al een maand geleden begonnen is met het inenten van mensen met een geestelijke beperking, is tot nu toe nog geen kwart van deze kwetsbare groep tegen corona gevaccineerd. Dat gaat te langzaam, waarschuwt Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN).
"Een van de meest kwetsbare groepen van de samenleving blijft hierdoor te lang onbeschermd", aldus de belangenorganisatie. VGN wijst er ook op dat de zorgmedewerkers die hen begeleiden en behandelen nog steeds vooraan in de rij staan voor een prik, maar steeds moeten plaatsmaken voor andere groepen.
Volgens de vereniging heeft dit grote gevolgen voor de continuïteit van de zorg. "Het ziekteverzuim is hoger dan in de ziekenhuizen en de uitval groot. Er bereiken ons al berichten van besmette medewerkers die doorwerken", aldus VGN. Vooral door de opmars van de Britse mutant loopt het ziekteverzuim volgens de organisatie bij veel instellingen snel op.
Regeringspartijen VVD en CDA vinden dat het kabinet de avondklok moet verlengen als het Outbreak Management Team (OMT) daartoe adviseert. VVD-fractieleider Klaas Dijkhoff denkt dat door de verwachte derde golf, met de Britse coronavariant, waarschijnlijk "extra tikken nodig" zijn. De Tweede Kamer debatteert op dit moment over het coronabeleid.
Ook het CDA zal een verlenging steunen als dat nodig wordt geacht door het OMT. Liever nu doorzetten dan later weer versoepelingen van de coronamaatregelen moeten terugdraaien, stelt fractieleider Pieter Heerma.
Huisartsen hebben vorige week meer mensen doorverwezen naar ziekenhuizen en zelfstandige behandelcentra dan de week daarvoor. Afgelopen week lag het aantal verwijzingen op 86 procent van wat normaal zou zijn zonder corona, terwijl het die week ervoor nog 77 procent was.
Dat meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) op basis van een wekelijkse analyse. Van de ziekenhuizen zegt 70 procent alle zorg te kunnen geven die binnen zes weken moet plaatsvinden om gezondheidsschade te voorkomen. Het aantal operatiekamers is op dit moment met 35 procent is afgeschaald.
De afgelopen twee maanden is 470 reizigers de toegang tot Nederland geweigerd door de Koninklijke Marechaussee. Het gaat om passagiers van buiten de Europese Unie en het Schengengebied die in ons land aankwamen.
De geweigerde personen hadden geen geldige reden om naar ons land te reizen, meldt minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur. Sinds maart vorig jaar geldt vanwege corona een inreisverbod voor mensen van buiten de EU en het Schengengebied.
Het overgrote deel (388) werd tegengehouden op de Schiphol. Nog eens 52 reizigers werden geweigerd in de haven van Hoek van Holland. De meeste mensen die de toegang werd ontzegd zijn Britten (138). Sinds 1 januari vallen zij vanwege de brexit niet meer onder EU-regels en mogen zij alleen als dat strikt noodzakelijk is Nederland nog in.
inreisverbod
Instellingen en bedrijven mogen mensen die nog niet ingeënt zijn tegen corona weigeren aan de deur. Volgens de Gezondheidsraad mogen zij volgens de wet bij toegang een vaccinatiebewijs eisen, maar daarbij gelden wel strikte voorwaarden.
Zo moeten instellingen en bedrijven kunnen aantonen dat het vaccinatiebewijs een gerechtvaardigd en noodzakelijk doel dient. Bij zo'n afweging kunnen economische belangen een rol spelen maar ook de wens om de gezondheid van de bezoekers te beschermen. De eis mag alleen gesteld worden als er geen minder ingrijpende manieren zijn om het doel te bereiken. Of een verplichte inenting gerechtvaardigd is, verschilt volgens de Gezondheidsraad per situatie.
"Een dergelijke maatregel vraagt altijd een afweging van belangen en mag niet leiden tot verboden uitsluiting, discriminatie of schending van privacyregels", valt in het advies aan de regering te lezen. "De overheid moet erop toezien dat private partijen zich daaraan houden."
Het kabinet is op dit moment niet van plan om vaccinatie tegen corona te verplichten. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid heeft de Gezondheidsraad om advies gevraagd over de ethische en juridische dilemma’s die rond dit onderwerp spelen.
Leraren lopen evenveel risico het coronavirus op te lopen als mensen met andere beroepen. Daarom kunnen basisscholen en kinderdagverblijven veilig weer open. Dat heeft RIVM-baas Jaap van Dissel gezegd tijdens een technische briefing in de Tweede Kamer. Volgens hem lopen vooral mensen die in de zorg werken meer gevaar om besmet te raken.
Gezondheidsdienst RIVM probeert bij besmettingen te volgen wie het virus eerst heeft opgelopen en aan wie het virus vervolgens is overgedragen. Kinderen tot twaalf jaar besmetten nauwelijks anderen. Ze dragen het virus vooral over aan hun. Andersom komt het binnen gezinnen veel vaker voor dat ouders hun kroost infecteren.
Tieners tussen de twaalf en achttien jaar spelen een veel grotere rol bij de verspreiding. Net als volwassenen besmetten zij veel vaker anderen. Bij de Britse coronavariant zijn de aantallen iets groter, maar zijn de verhoudingen ongeveer hetzelfde.
Wie met de regiotaxi wil reizen, moet zich vanaf aankomende maandag aan strengere coronamaatregelen houden. Reizigers moeten een chirurgisch mondkapje (type II of type IIR) dragen. Een passagier die dat niet doet, wordt niet meegenomen. Ook de chauffeur moet altijd een mondkapje dragen.
Ook wordt het maximale aantal passagiers verminderd. Per bank of rij stoelen mag maar één zitplaats bezet zijn - voorin zitten naast de bestuurder is er niet meer bij. Reizigers mogen niet recht achter elkaar zitten of recht achter de chauffeur plaatsnemen.
Bij het boeken van de regiotaxi vraagt de telefonist of de beller coronaklachten heeft. Verder moeten reizigers als dat kan zelf in- en uitstappen en de gordel omdoen, maar de chauffeur kan wel daarbij helpen. De organisatie vraagt mensen voorlopig alleen gebruik te maken van de regiotaxi bij noodzakelijke reizen.
Meerdere patiënten en medewerkers in het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) zijn positief getest op corona, dit na een 'ernstige uitbraak van het virus' op de oncologische afdeling van het ziekenhuis.
Volgens de krant gaat het om zes kankerpatiënten en elf medewerkers. Het ziekenhuis kan niet zeggen of de geïnfecteerde mensen ook ziek zijn geworden door het virus. ''Heel vervelend voor de patiënten en de medewerkers die het betreft. Voor deze patiënten is dit emotioneel zeer belastend”, reageert een woordvoerder van het MCL.
Ouders van kinderen op scholen van Lowys Porquin hebben voornamelijk positief gereageerd op het besluit van de organisatie om de scholen maandag niet te heropenen. Dat zei plaatsvervangend voorzitter van de onderwijsinstelling Els Kooijmans donderdag op Radio 1. "We hebben voornamelijk positieve reacties gekregen. Mensen hebben toch twijfels. Sommigen hadden twijfels hun kinderen naar school te sturen", aldus Kooijmans.
Woensdag maakte de organisatie in West-Brabant bekend maandag niet open te gaan ondanks dat het kabinet heeft besloten tot heropening van basisscholen. De instelling vindt heropening niet veilig genoeg. Mede door de onduidelijkheid over de opmars van de Britse, Braziliaanse en Zuid-Afrikaanse varianten van het coronavirus. Onder Lowys Porquin vallen ruim dertig basisscholen met in totaal ongeveer 6100 leerlingen.
Reisadviezen zijn van grote invloed op de vakantieplannen van Nederlanders. Veel mensen willen na alle coronaperikelen graag op vakantie. Toch beslist een groot deel pas een maand of korter van tevoren om op vakantie te gaan. Zij willen eerst zeker weten dat er ook echt gereisd kan worden naar hun gewenste vakantiebestemming. Dat blijkt uit onderzoek van reisorganisatie Corendon onder duizenden Nederlanders.
Bijna twee derde van de Nederlanders zou van plan zijn op vakantie te gaan, van wie 37 procent aangaf al te hebben geboekt. Zes op de tien laten de beslissing over de vakantie afhangen van het reisadvies voor de bestemming.
"We hopen dat de overheid snel in staat zal zijn om de oranje adviezen te wijzigen naar geel of zelfs groen", laat Corendon-oprichter Atilay Uslu weten. Hij probeert met diverse garanties mensen nog wel te verleiden om een reis te boeken. Maar of Nederland in de zomer massaal naar de zon gaat, zal volgens zijn onderzoek voor een belangrijk deel toch afhangen van de ontwikkelingen rond het coronavirus.
Dit studiejaar is het aantal studenten dat staat ingeschreven bij een Nederlandse universiteit met 8 procent gestegen ten opzichte het collegejaar 2019-2020. Dat meldt de Vereniging van Universiteiten (VSNU). In totaal worden er 327.000 mensen verwacht in de (digitale) collegezalen.
Volgens het VSNU zijn er meer studenten bijgekomen doordat minder jongeren na hun eindexamen een tussenjaar namen om te reizen en minder studenten voortijdig met hun studie stopten. Dat heeft uiteraard alles te maken met corona.
De stijging is te zien bij de studies economie, rechten en gedrag & maatschappij (+10 procent). Maar ook opleidingen in de richtingen natuur (+10 procent) en techniek (+5 procent) zijn erg populair. Duisenberg: "De groei aan hoogopgeleide technische mensen waar de arbeidsmarkt om zit te springen, zit er goed in."
Woensdag bleek al dat ook de hogescholen veel meer inschrijvingen hebben gekregen. De hbo's verwelkomden dit studiejaar over de hele linie 10 procent meer studenten.
Het kabinet treft toch voorbereidingen om de avondklok, die vooralsnog afloopt op woensdag 10 februari, te verlengen als het OMT dat eind deze week adviseert. Die kans is groot, nu de Britse mutant van het coronavirus veel sneller opkomt dan verwacht. Dat meldt het AD donderdag.
"Liever niet", zei premier Mark Rutte dinsdagavond nog over de verlenging van de avondklok. Maar eerder die dag kwamen er verontrustende RIVM-cijfers los waaruit bleek dat twee derde van de nieuwe coronagevallen van de besmettelijker Britse variant afkomstig is en een derde coronagolf aanstaande is.
"Dat heeft de knop doen omgaan bij een aantal bewindslieden", zegt een ingewijde. Wat helpt: in de Tweede Kamer lijken geen principiële bezwaren te zijn tegen een verlenging van de avondklok. Zowel bij PvdA, D66 als GroenLinks - eerder twijfelaars - is men vatbaar voor ‘goede argumenten’ van het kabinet.
Mocht er na de nieuwste OMT-beoordeling vrijdag inderdaad genoeg reden zijn om de avondklok te verlengen, dan moet de ministerraad daar begin volgende week over besluiten.
Ziekenhuizen en apothekers willen dat de verspilling van zo'n 15 procent van de coronavaccins stopt, schrijft het AD. GGD-medewerkers halen zes doses uit een flacon, het restant verdwijnt in de prullenbak. Ziekenhuizen halen echter zeven vaccins uit een verpakking.
Door niets te verspillen, kun je meer dan zes mensen vaccineren met één flacon, zeggen voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) en Noortje Swart, vaccincoördinator van alle ziekenhuisapothekers, tegen de krant.
Het vaccin dat na de zesde prik overblijft in de flacon wordt door de ziekenhuizen aangevuld met vaccin uit een nieuwe flacon. "Dat doen we ook bij dure kankermedicijnen", legt Swart uit. "Dit is in ziekenhuizen een standaardhandeling en volkomen veilig."
Volgens Kuipers en Swart 'hebben de ziekenhuizen al bewezen dat dit veilig kan' en moeten GGD's het vaccin beter benutten. De GGD-koepelorganisatie laat weten dat de betreffende aanpak nu alleen "onder strenge voorwaarden" aan ziekenhuisapothekers is toegestaan.
De GGD's gaan hierover in gesprek met gezondheidsdienst RIVM en de inspectie. "Wij hopen dat ons dit ook toegestaan wordt", aldus de koepelorganisatie.
Bijna een kwart van alle werknemers wil ook na de coronacrisis voor een groot deel vanuit huis blijven werken, meldt kennisinstituut TNO na onderzoek onder ruim 10.000 werkenden. Ongeveer de helft (48 procent) van de ondervraagden werkte eind vorig jaar thuis vanwege de coronamaatregelen. Dat is iets meer dan bij een eerdere peiling in de zomer: toen ging het om 45 procent.
Van alle werknemers die zeggen vanuit huis te werken doet een derde (35 procent) alles thuis, een op de zeven (14 procent) wisselt tussen thuiskantoor en gewoon kantoor. Een deel van hen erkent dat hun werk in principe ook helemaal vanuit huis kan worden gedaan. Ongeveer de helft van deze groep zegt toch naar de zaak te gaan omdat hun werkgever dat wil. De andere helft zegt daar zelf voor te kiezen.
Veel thuiswerkers geven aan dat de nieuwe manier van werken hen bevalt, al geeft 45 procent aan dat er meer middelen nodig zijn om een goede thuiswerkplek te creëren. Desondanks is drie op de vier thuiswerkers volgens TNO op dit moment tevreden met het leven. "Ondanks de niet ideale omstandigheden lijkt het thuiswerken dus wel te bevallen."
Kerkgenootschappen staan onder extra financiële druk door de coronacrisis. Vastgoedadviseur Colliers voorspelt in een onderzoek naar de verkoop van kerken dat hierdoor kerken hun religieuze functie sneller zullen verliezen. Zo werden de afgelopen vier jaar al ongeveer 400 religieuze gebouwen verkocht.
De vastgoedadviseur concludeerde eind 2019 al dat het aantal kerkgangers de komende tien jaar sterk zal dalen en dat zeker 1700 kerken hun functie zullen verliezen. Uit nieuw onderzoek blijkt dat de coronacrisis dit proces versnelt.
Kerken hebben minder inkomsten omdat collecteren in de kerk niet mogelijk is door de coronamaatregelen. Normaal komt 15 procent van alle inkomsten uit collecten. Ook een huis-aan-huiscollecte kon niet doorgaan. Daarnaast vonden het afgelopen jaar een stuk minder huwelijken en evenementen plaats, een andere grote inkomstenbron voor de kerkgemeenschappen.
Opnieuw moeten de verantwoordelijk ministers van het demissionair kabinet zich verantwoorden tegenover de Kamer. Donderdagmiddag wacht premier Rutte en minister De Jonge een pittig debat. Hoewel de steun voor de algemene coronamaatregelen vrij breed is, zal vooral zorgminister Hugo de Jonge een flink klus hebben om de Kamer te overtuigen.
Het tempo van het inenten ligt volgens tal van partijen in de Kamer te laag. De Jonge beloofde recent beterschap: de achterstand op andere Europese landen zou worden ingelopen. Maar veel oppositiepartijen hebben daar weinig vertrouwen in. De onenigheid tussen het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) en zijn ministerie van Volksgezondheid over de vaccinatiecijfers, kwam De Jonge ook op kritiek te staan. Uiteindelijk bleek dat duizenden prikken dubbel waren geteld.
Ook zal opnieuw worden gesproken over het loon van zorgpersoneel. De Kamer nam een motie aan om de zorgsalarissen te verhogen, maar het kabinet wil daar nu niets meer aan doen, omdat het demissionair is (het kabinet trad af om de toeslagenaffaire). Die uitleg leidde tot woede bij de oppositie.
Donderdagochtend worden de Kamerleden eerst bijgepraat door vaccinatiedirecteur Jaap van Delden en RIVM-expert Jaap van Dissel. De Kamer buigt zich verder ook over de dreiging die de Britse coronavariant vormt, de vaccinatiestrategie, de heropening van de scholen, en de bestaande lockdown-maatregelen.
Nu een derde vaccin tegen het coronavirus beschikbaar is in Nederland, komt de vraag wie dit middel van farmaceut AstraZeneca krijgen. Duitsland, Frankrijk en Italië adviseren om het vaccin niet aan 65-plussers te geven. De Gezondheidsraad komt donderdag met een advies aan het kabinet over de Nederlandse 'vaccinatiestrategie'.
Het kabinet heeft eerder laten weten dat het vaccin van AstraZeneca vooral bestemd is voor mensen van onder de 60 met medische klachten en voor medewerkers en cliënten in de geestelijke gezondheidszorg. Ouderen krijgen in principe de vaccins van Moderna en Pfizer/BioNTech.
De Europese toezichthouder voor vaccins en geneesmiddelen, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), had vrijdag een positief oordeel gegeven over het vaccin van AstraZeneca. Het EMA heeft er geen bezwaar tegen om ook ouderen het vaccin te geven. Er zijn te weinig 65-plussers onderzocht om vast te stellen hoe goed het middel bij deze groep precies werkt, maar het EMA verwacht dat zij genoeg bescherming krijgen, op basis van de tests die er zijn gedaan en op basis van ervaringen met andere vaccins. Bovendien is het vaccin niet gevaarlijk voor ze.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.