Milieu en Gezondheid
7 okt 2020, 06:00
De tweede coronagolf stopt vooralsnog nog niet. In de afgelopen week zijn meer dan 27.000 besmettingen vastgesteld. In ziekenhuizen en op de ic's wordt het steeds drukker, het overplaatsen van patiënten is ook weer begonnen. Volg hier het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland.
– Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen woensdag: 4.996 – Huidig aantal coronapatiënten in het ziekenhuis woensdag: 1021 – Huidig aantal coronapatiënten op de intensive care woensdag: 210 – Aantal gemelde sterfgevallen tot nu toe: 6.497 – Check hier het aantal coronabesmettingen in jouw gemeente.
Het kabinet laat het gezondheidsinstituut RIVM kijken naar een plan vanuit de cultuur- en evenementenbranche om in coronatijd toch weer veilig en verantwoord evenementen te organiseren. Maar of dat kan blijft wel volledig afhankelijk van het aantal besmettingen. Dat hebben bewindslieden benadrukt in een gesprek met vertegenwoordigers van de sector. "Voorop staat dat de huidige maatregelen nodig zijn om het coronavirus tegen te gaan", zegt een woordvoerder van staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken). "De huidige cijfers laten zien dat dit echt noodzakelijk blijft."
Italië stelt coronatesten verplicht voor reizigers die uit Nederland komen. Dat maakte minister van Volksgezondheid Roberto Speranza bekend. Ook reizigers uit België en het Verenigd Koninkrijk moeten zich laten testen. De Italiaanse regering scherpt het coronabeleid aan omdat het virus weer sneller om zich heen grijpt. In Italië is woensdag bij nog eens 3678 mensen vastgesteld dat ze het besmettelijke virus hebben opgelopen. Dat is de hoogste dagelijkse stijging sinds 16 april.
Op het Plein in Den Haag zijn om 21.00 uur vanavond twaalf demonstranten aangehouden. Er werd gedemonstreerd tegen de corona-spoedwet. Het protest was door de burgemeester eerder al verboden, maar toch werd er door demonstranten actie gevoerd. https://twitter.com/POL\_DenHaag/status/1313922317299453954
Duitsland bestempelt vanwege de coronacrisis ook de Nederlandse provincie Limburg tot risicogebied. Dat bleek woensdagavond uit een geactualiseerde lijst met risicogebieden van het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse tegenhanger van het RIVM.
Minister Hugo de Jonge is niet verbaasd over het nieuwe recordaantal positieve tests. "het is wel echt te hopen dat we de komende dagen de afvlakking gaan zien. Rond het weekend moeten we die echt wel gaan zien." Volgens de minister moet er aan de hand van nieuwe cijfers worden gekeken welke maatregelen er moeten worden getroffen. De Jonge is tevreden over de onderzoeksresultaten van twee corona-sneltesten. De volgende stap is om te onderzoeken op welke manier de sneltesten in de praktijk kunnen worden gebruikt.
België scherpt het reisadvies ook aan voor bijna alle Nederlandse provincies die dat tot dusver bespaard was gebleven. Alleen Zeeland houdt nog code oranje, de rest van het land kleurt rood. Limburg, Overijssel, Drenthe en Friesland ontsprongen tot dusver de dans, maar België raadt vanaf vrijdagmiddag ook reizen naar deze provincies af. Wie er twee dagen of langer heeft verbleven, moet bij aankomst in België een coronatest ondergaan en in quarantaine. Dat is lastig voor Limburg, dat veel grensverkeer met België deelt. Grensprovincie Zeeland ontkomt voorlopig aan het rode reisadvies. Reizigers uit die provincie wordt een test en quarantaine slechts aangeraden.
Ook in Limburg zijn er in 2021 geen grote carnavalsfeesten en -optochten. De twee Limburgse veiligheidsregio's hebben woensdag besloten om in navolging van Brabant de carnavalsevenementen waarvoor een vergunning nodig is, niet op de traditionele wijze door te laten gaan. Dat geldt ook voor alle feesten en bijeenkomsten die aan carnaval vooraf gaan. De veiligheidsregio's noemen hun besluit "lastig, maar niet te voorkomen." "Het naleven van 1,5 meter is lastig wanneer mensen in grote groepen samenkomen, zeker wanneer er alcohol wordt gedronken en mensen meegenomen worden door de muziek", aldus de burgemeesters Annemarie Penn van Maastricht en Antoin Scholten van Venlo in hun hoedanigheid van voorzitter van de veiligheidsregio in hun gebied.
Het Universitair Medisch Centrum Groningen heeft direct meer dan 17.000 sneltests besteld. Viroloog Bert Niesters bevestigt de aankoop tegenover RTV Noord. Woensdag werd bekend dat er twee verschillende coronasneltesten na onderzoek betrouwbaar genoeg zijn om in Nederland te gebruiken. "Ik was bang dat ze dadelijk niet meer te krijgen zijn", zegt Niesters tegen de regionale omroep. De viroloog laat weten dat de sneltests ingezet kunnen worden bij mensen die uit het bron- en contactonderzoek naar voren komen, maar nog geen symptomen hebben. "Dan kan je ze testen voordat ze klachten hebben en bij corona is dat nou juist het meest besmettelijke moment."
Vanwege het toenemende aantal coronabesmettingen hebben de ziekenhuizen in de regio's Rotterdam-Rijnmond en Zuid-Holland Zuid woensdag ook besloten tot het uitstellen van operaties die niet dringend zijn. Dat moet de gewone zorg zo veel mogelijk toegankelijk houden. Het besluit geldt onder meer voor het Erasmus MC in Rotterdam, het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht en het IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan den IJssel. Elk ziekenhuis in de regio kijkt zelf hoe de zogenoemde afschaling het beste geregeld kan worden. Ziekenhuizen in Zeeland vallen onder hetzelfde overlegorgaan voor Zuidwest-Nederland, maar schalen de zorg vooralsnog niet af.
Het ministerie van Volksgezondheid heeft de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen opnieuw gevraagd om ic-bedden beschikbaar te stellen voor Nederlandse coronapatiënten. Het ministerie benadrukt dat er nu van overplaatsingen nog geen sprake is. Tijdens de piek van besmettingen eerder dit liepen de Nederlandse intensive cares vol. Duitsland heeft veel meer ic-bedden dan Nederland en nam toen enkele tientallen patiënten over. De Duitsers hebben aangegeven daartoe opnieuw bereid te zijn, en zijn aan het inventariseren hoeveel bedden er beschikbaar kunnen worden gesteld, aldus het ministerie.
De Hersteld Hervormde Gemeente in Staphorst stelt een besluit over het aantal bezoekers bij een kerkdienst uit. Er wordt een knoop doorgehakt na het gesprek aankomende vrijdag met minister Ferd Grapperhaus. Dat meldt de secretaris Albert Bouwman van de kerk in Overijssel, na aanleiding van een bestuursvergadering woensdagmiddag. Vrijdagmiddag spreekt de minister van Justitie en Veiligheid opnieuw met religieuze koepelorganisaties over de impact van het coronavirus op hun geloofsgemeenschappen. De kerk in Staphorst wacht met hun beslissing om een maximum van dertig personen bij diensten te hanteren tot de uitkomsten van dat gesprek duidelijk zijn.
De Europese Commissie heeft 20.290 extra doses van het virusremmende remdesivir aangekocht. Volgens een woordvoerder zijn ze vooral bedoeld voor EU-landen met dreigende tekorten aan het geneesmiddel, dat wordt toegediend aan Covid-19-patiënten die zuurstoftoevoer nodig hebben. Met de ruim 20.000 doses kunnen 3.400 patiënten worden geholpen, aldus de commissie. Extra partijen van het middel worden volgens de woordvoerder woensdag aan Nederland, Oostenrijk, Denemarken, Tsjechië, Griekenland en Slovenië rechtstreeks door fabrikant Gilead Sciences geleverd. Dinsdag is al een deel geleverd. Lees ook: Remdesivir 'geen wondermiddel', toch vaak ingezet tegen corona De commissie staat daarnaast "op het punt" een nieuw contract met het Amerikaanse bedrijf te sluiten voor de levering van remdesivir namens de lidstaten. Die kunnen zelf hun bestellingen plaatsen zodra de koop rond is.
Tussen dinsdagochtend en woensdagochtend zijn 4996 nieuwe coronagevallen gemeld. Dat is weer een dagrecord. Tussen maandagochtend en dinsdagochtend had het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu 4547 meldingen van positieve tests gekregen en het etmaal ervoor 4575 Voor de vierde dag op rij komt het aantal nieuwe gevallen boven de 4000 uit. In de afgelopen zeven dagen zijn meer dan 29.000 nieuwe besmettingen gemeld. Het aantal sterfgevallen steeg met 36. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Zulke informatie wordt soms met wat vertraging doorgegeven. Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend waren negen sterfgevallen gemeld.
Nederlanders laten zich minder zien op de weg en in het openbaar vervoer sinds de regering vorige week maandag het verzoek deed om weer zoveel mogelijk thuis te werken. Dat blijkt uit cijfers van het ov-chipkaartbedrijf Translink en de Nationale Databank Wegverkeersgegevens (NDW). "We zien inderdaad wel een daling van het verkeer, maar deze is lang niet zo dramatisch als in maart", zegt een onderzoeker van de NDW. "Wel zien we opnieuw de grootste afnames in de spitsen, mogelijk dus vanwege de dringende oproep zoveel mogelijk thuis te werken." Nederlanders pakten vorige week gemiddeld bijna 2,3 miljoen keer per werkdag een trein, bus, tram, metro of veerpont. In de weken daarvoor deden zij dat nog gemiddeld zo'n 2,4 miljoen keer per werkdag. Halverwege september gingen duidelijk meer mensen naar hun werk dan voor de zomervakantie, blijkt uit locatiegegevens van Google. Dat was ook zichtbaar op de weg en in het openbaar vervoer. Ov-bedrijven waren halverwege september een campagne begonnen om mensen aan te moedigen om weer meer gebruik te maken van het ov. Binnen een week zetten zij deze campagne stil als reactie op de berichten dat de coronabesmettingen opliepen.
Nederlanders die net over de grens in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen boodschappen willen doen of daar willen tanken, hoeven dat vanaf woensdag niet meer vooraf te melden bij de lokale gezondheidsdienst. De bondsstaat heeft de regels voor dit zogenoemde kleine grensverkeer versoepeld. De grens met Noordrijn-Westfalen loopt van Enschede tot Vaals. Veel Nederlanders tanken en doen boodschappen bij de oosterburen vanwege de lagere prijzen. Maar sinds Duitsland vorige week vrijdag bijna heel Nederland tot risicogebieden verklaarde, was het "kortstondig oponthoud" aan strenge regels gebonden. Lees ook: Even tanken of naar de supermarkt in Duitsland mag voorlopig niet meer Sinds woensdag is een verblijf van maximaal 24 uur in de deelstaat toegestaan zonder meldplicht vooraf. Wie voor werk of studie maximaal vijf dagen in Duitsland moet zijn, hoeft dat nog maar één keer te melden, net als mensen die om een bijzondere sociale reden maximaal drie dagen in de bondsstaat moeten zijn. De nieuwe regels gelden in elk geval tot 1 november.
Het aantal nieuwe coronapatiënten in ziekenhuizen in de Randstad neemt zo snel toe dat het niet goed lukt om ze snel over te plaatsen naar andere regio's, zegt een woordvoerster van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Als patiënten niet vanuit een vol ziekenhuis overgeplaatst kunnen worden, kan het zijn dat de reguliere zorg verder afgeschaald moet worden. "In de Randstad is een hele hoge instroom coronapatiënten, substantieel hoger dan in de rest van het land. Als een groep patiënten verplaatst is, heb je alweer nieuwe aanwas. Het is een continuproces", legt de zegsvrouw uit. "Maar er wordt hard gewerkt om spreiding zo goed mogelijk te laten verlopen." Er liggen momenteel iets minder dan duizend coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen. De meeste liggen in Amsterdam, Leiden, Den Haag en Rotterdam. In de afgelopen twee weken zijn er ongeveer 180 mensen verplaatst vanuit hun eigen regio naar andere delen van het land.
In zeven regio's worden de laatste tijd zo veel coronabesmettingen vastgesteld, dat de situatie er 'zorgelijk' is geworden. Het gaat om Midden- en West-Brabant, Noord- en Oost-Gelderland, Gelderland-Midden, Friesland, Drenthe, Twente en Noord-Holland Noord. De situatie in een regio wordt als zorgelijk bestempeld als in een week tijd meer dan 50 op de 100.000 inwoners positief zijn getest. Dan zijn er mogelijk meer maatregelen nodig om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Eerder hadden elf andere regio's al de status 'zorgelijk' gekregen. In de regio's Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond en Haaglanden is de situatie nog steeds 'ernstig'. Dat is het hoogste risiconiveau. In die regio's liggen ook plaatsen als Delft, Zoetermeer, Amstelveen, Schiedam en Capelle aan den IJssel. In 4 van de 25 veiligheidsregio's is de situatie het minst nijpend. Daar geldt de status 'waakzaam'. Het gaat om IJsselland, Limburg-Noord, Zuid-Limburg en Zeeland.
De Tweede Kamer is begonnen aan het debat over de zogenoemde coronawet van het kabinet. De spoedwet moet ervoor zorgen dat de coronamaatregelen een wettelijke basis krijgen. De maatregelen worden nu nog geregeld via lokale noodverordeningen. Op een eerder wetsvoorstel was veel kritiek, maar hoe denken de partijen er nu over? Kijk hier live naar het debat in de Tweede Kamer over de coronawet
Het ministerie van Volksgezondheid werkt er hard aan om de corona-sneltesten op grote schaal in te zetten. Wel moet eerst duidelijk zijn hoe de tests het beste in de praktijk gebruikt kunnen worden. Wanneer daar meer duidelijkheid over komt, kan een woordvoerder niet zeggen. De nieuwe tests kunnen binnen een kwartier vertellen of iemand besmet is met het coronavirus. Het ministerie bekijkt nu hoe de sneltesten het beste in de teststrategie passen. Mogelijk worden ze op bepaalde locaties zoals verzorgingstehuizen ingezet, of voor bepaalde doelgroepen. "Maar dat wordt nog onderzocht", aldus de zegsman. Het ministerie heeft een optie genomen op in totaal 2,4 miljoen sneltesten. Er worden nog drie andere tests onderzocht op betrouwbaarheid. Het is nog niet bekend wanneer er meer duidelijkheid is voor die drie.
Twee sneltesten die in Nederland worden onderzocht, zijn -sneller dan verwacht- gevalideerd. Deze antigentesten geven al na 15 minuten de uitslag. We kopen er miljoenen in en winnen nu advies in hoe we deze zo snel en effectief mogelijk in kunnen zetten.➡️ https://t.co/L1ZVMYPzAL pic.twitter.com/7GVddG3ENR
— Hugo de Jonge (@hugodejonge) October 7, 2020
Kinderen kunnen er ondanks de coronamaatregelen in de herfstvakantie op uit om een film of serie te bekijken op kinderfilmfestival Cinekid. Naast het brengen van een bezoekje aan een van de bioscoopzalen op tien verschillende festivallocaties, kunnen kinderen door middel van livestreams ook vanuit huis een feestelijke première beleven. Op de 34e editie van het festival kunnen kinderen en hun ouders ook quizzen doen en workshops volgen, zoals een kookworkshop of een les dansen. Van 10 tot 23 oktober zijn er films te zien in Amsterdam, Haarlem, Groningen, Enschede, Nijmegen, Breda en Rotterdam. Het gaat in totaal om 50 speelfilms, 150 korte films en 25 series waarvan 100 premières uit 40 landen. Onder andere De Schooltuin, een documentaire door de ogen van een groep kinderen die zelf groenten verbouwen, en Getekend voor het leven, de persoonlijke film van YouTuber Quinty Misiedjan, staan op het programma. Vanaf vandaag is het online platform van Cinekid al te bezoeken.
De eerste twee van vijf corona-sneltesten die in Nederland onderzocht worden op hun betrouwbaarheid, zijn glansrijk geslaagd voor dat toelatingsexamen. De sneltesten hebben een kwartier nodig om te vertellen of iemand besmet is met het coronavirus, meldt de NOS. Minister De Jonge van Volksgezondheid maakt het nieuws woensdag bekend bij een werkbezoek aan het Amphia Ziekenhuis in Breda. Daar is een van de beide testen de afgelopen tijd gevalideerd. De andere is goedgekeurd na onderzoek in het UMC Utrecht. De Jonge is enthousiast over de resultaten. "Je kunt deze test zeker gaan gebruiken in een snelteststraat voor mensen in het onderwijs of de zorg, maar ook in andere vitale beroepen", zegt hij. "Of voor mensen die positief naar voren komen uit de bron- en contactonderzoeken, zodat je die heel snel kunt testen. Of voor gebruikers van de corona-app."
De Tweede Kamerverkiezingen van volgend jaar zouden over meerdere dagen moeten worden gehouden, zodat mensen voldoende gelegenheid krijgen om hun stem uit te brengen. Dat is hard nodig gezien de coronacrisis, stellen D66 en PvdA. Kamerleden Jan Paternotte (D66) en Attje Kuiken (PvdA) wijzen op landen als Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten, waar kiezers ook al voor de verkiezingsdag hun stem kunnen uitbrengen. Vanwege de pandemie kunnen niet alle gebruikelijke stemlokalen worden gebruikt, omdat daar niet voldoende afstand kan worden gehouden. Lees hier meer over het plan van D66 en PvdA over de verkiezingen in tijden van corona
De Tweede Kamer buigt zich deze week eindelijk over de zogenoemde coronaspoedwet, die een wettelijke grondslag moet bieden voor de coronamaatregelen in Nederland. Woensdag komt de Tweede Kamer aan het woord, een dag later beantwoordt minister Hugo de Jonge de vragen van het parlement. De coronamaatregelen worden sinds maart geregeld via lokale noodverordeningen. Daar moet met de invoering van de wet een einde aan komen. Het kabinet wilde de wet eigenlijk al voor de zomer laten ingaan, maar stuitte op veel kritiek van zowel coalitie- als oppositiepartijen. De Kamer vond dat er veel te veel macht naar de minister ging, terwijl het parlement te weinig inspraak kreeg. Afgelopen week meldden ingewijden dat het kabinet en de Kamer eruit waren. Lees hier meer over het debat in de Tweede Kamer over de nieuwe coronawet
Het Griftpark, het Wilhelminapark en park Lepelenburg in de Utrechtse binnenstad zijn vanaf woensdagavond 22.00 uur verboden gebied. De komende drie weken is het tussen 22.00 uur en 06.00 uur verboden om die parken te bezoeken. Die maatregel heeft de veiligheidsregio Utrecht genomen, omdat het in het afgelopen weekeinde te druk was in de stadsparken. Er waren te veel jongeren die alcohol met elkaar dronken, aldus de gemeente. Supermarkten en nachtwinkels in de binnenstad van Utrecht zullen tot eind oktober op donderdag, vrijdag en zaterdag om 22.00 uur de deuren sluiten. Lees ook: Parken in Utrecht ontruimd vanwege drukte, vertrek verloopt rustig Afgelopen weekend was het eerste weekeinde dat de horeca om 22.00 uur dicht moest. Vervolgens ontstond in Utrecht een run op winkels die alcohol verkopen. Voornamelijk jongeren zochten elkaar buiten op om de drank te nuttigen. Daardoor was er ook sprake van onrust. Waarnemend burgemeester Peter den Oudsten wil dat politie en handhavers extra gaan surveilleren. "Ik begrijp heel goed dat jongeren erop uit willen in het weekend, maar de mogelijkheden daartoe zijn nu even beperkt. We moeten voorkomen dat nog strengere regels nodig zijn."
Nederland kan eindelijk meer gaan testen. Volgens de Landelijke Coördinatiestructuur Testcapaciteit (LCDK) hebben de laboratoria nu voldoende testmaterialen om ruim 51.000 coronatests per dag te doen, meldt de NOS. Het gaat om een stijging van 20.000 tests per dag ten opzichte van vorige week. Toch zullen de wachtrijen bij de coronatestlijn nog niet direct oplossen. De GGD heeft nog zeker een week nodig om alle extra tests ook te kunnen afnemen in de teststraat. "Onze verwachting is dat we in de loop van volgende week voldoende zijn opgeschaald. Het streven is zo snel mogelijk, maar het is een mega-operatie", zegt een woordvoerder van GGD GHOR Nederland. Voor het opschalen heeft de GGD drie opties: de openingstijden van bestaande testlocaties kunnen worden verruimd. Ook kan er in bepaalde teststraten tegelijkertijd meer getest gaan worden. Een derde optie is het openen van nieuwe teststraten. Minister De Jonge van Volksgezondheid had eerder al gezegd dat aan het einde van de maand september 50.000 tests per dag afgenomen moesten kunnen worden. ANP/Redactie
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.