Terug

Volg Hart van Nederland

LIVEBLOG | Bijna heel Nederland nu op 'ernstig' of 'zeer ernstig'

LIVEBLOG | Bijna heel Nederland nu op 'ernstig' of 'zeer ernstig'

Milieu en Gezondheid

8 sep 2021, 06:49

De daling van de coronacijfers is gestokt: zowel het aantal besmettingen als ziekenhuisopnames neemt nauwelijks meer af. Het kabinet heeft de maatregelen ondertussen tot 20 september verlengd. Komen daarna de langgewenste versoepelingen? Volg in dit liveblog het laatste coronanieuws in Nederland.

  • Nieuw bevestigde coronabesmettingen op woensdag: 2.843, dat is hoger dan het weekgemiddelde (2.556)

  • Op maandag 6 september testte 9 procent van de bij de GGD geteste personen positief

  • Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op woensdag: 671, dat zijn er 7 minder dan op dinsdag

  • Het aantal coronapatiënten op de intensive care op woensdag: 219, dat zijn er 4 meer dan op dinsdag

  • Op woensdag zijn 7 sterfgevallen gemeld, in totaal zijn er tot nu toe 18.055 coronadoden officieel geregistreerd

  • Tot nu toe zijn er naar schatting 23.143.234 coronavaccins toegediend in Nederland

Update 16:20 - Bijna heel Nederland heeft risiconiveau ernstig of zeer ernstig

In vrijwel het hele land is de corona-uitbraak ernstig of zeer ernstig. In 19 van de 25 regio's worden zo veel coronagevallen vastgesteld en zo veel coronapatiënten opgenomen in ziekenhuizen, dat zij een van de twee hoogste risiconiveaus hebben.

De laatste keer dat er zo veel regio's op de twee hoogste tredes stonden, was begin augustus. Dat kwam door de vele positieve tests in de week ervoor, de piek van de vierde golf. Het aantal positieve tests is sindsdien gedaald, maar het aantal ziekenhuisopnames zakt nog niet echt.

Nederland telt vier risiconiveaus. Van hoog naar laag zijn dat zeer ernstig, ernstig, zorgelijk en waakzaam.

Zes regio's staan nu op zeer ernstig. Dat zijn er drie minder dan afgelopen week. Flevoland, Amsterdam-Amstelland, Haaglanden, Rotterdam-Rijnmond en Zuid-Holland Zuid blijven op het hoogste niveau staan. Voor Amsterdam-Amstelland en Rotterdam-Rijnmond is dat de negende achtereenvolgende week. Twente voegt zich in het rijtje door het hoge aantal ziekenhuisopnames daar.

Drenthe zet juist een grote stap terug. De provincie gaat in één keer twee niveaus omlaag, van zeer ernstig naar zorgelijk. Gelderland-Zuid, Zaanstreek-Waterland en Gooi en Vechtstreek gaan van zeer ernstig naar ernstig. Groningen en Noord-Holland Noord gaan van ernstig naar zorgelijk. In IJsselland, Midden- en West-Brabant, Brabant-Noord en Zuid-Limburg gaat de uitbraak juist de andere kant op, het risiconiveau daar wordt verhoogd van zorgelijk naar ernstig.

In de rest van het land verandert er niets. In Friesland, Gelderland-Midden, Utrecht, Kennemerland, Hollands Midden en Zeeland blijft de situatie een week langer ernstig. In Noord- en Oost-Gelderland, Brabant-Zuidoost en Limburg-Noord is de situatie ook na woensdag zorgelijk.

De risiconiveaus hebben voorlopig nog geen gevolgen voor de coronamaatregelen. Alle beperkingen gelden in het hele land en worden ook overal versoepeld als het kabinet daartoe besluit.

Update 15:38 - GGD kan testcapaciteit corona in herfst makkelijk vergroten

De GGD kan komende herfst in korte tijd meer testcapaciteit beschikbaar maken, als mensen door het herfstweer weer meer coronaklachten krijgen. "De huidige testlocaties gebruiken maar een derde van hun capaciteit", aldus een woordvoerder van koepelorganisatie GGD GHOR Nederland.

Zo zijn sommige locaties nu maar een paar dagen per week geopend, of minder uren per dag. Die tijden kunnen gemakkelijk worden uitgebreid als dat nodig is. Ook zijn er mobiele testlocaties beschikbaar, die komende herfst bijvoorbeeld bij een lokale uitbraak van het coronavirus ingezet kunnen worden.

Van een deel van de teststraatmedewerkers is het tijdelijke contract niet verlengd, omdat de testvraag afgelopen maanden afnam, aldus de woordvoerder van GGD GHOR. Een ander deel werkt op dit moment bijvoorbeeld bij een mobiele testlocatie en kan weer terug worden gehaald naar de grotere locaties als dat nodig is.

Update 15:30 - Ruim 2800 nieuwe coronagevallen, hoogste aantal in een maand

Tussen dinsdagochtend en woensdagochtend zijn 2843 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is het hoogste aantal sinds 6 augustus. Het gemiddelde loopt daardoor ook op.

In de afgelopen zeven dagen werden 17.903 positieve tests doorgegeven aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat komt neer op gemiddeld 2558 nieuwe gevallen per dag. Dat is het hoogste niveau in bijna twee weken tijd, hoewel de verschillen klein zijn.

In Amsterdam kwamen 209 besmettingen aan het licht. In Rotterdam hoorden 145 mensen dat het coronavirus bij hen is aangetroffen en in Den Haag testten 136 inwoners positief. Daarna volgen Utrecht (63) en Almere (62).

Het aantal sterfgevallen steeg met zeven. In de afgelopen week is het overlijden van 43 coronapatiënten gemeld. Op dat niveau zit Nederland al ongeveer een maand. Het sterftecijfer schommelt wat, het gaat niet echt omhoog en ook niet echt omlaag.

Update 14:24 - Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen daalt licht

Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is weer heel licht gedaald. Ziekenhuizen behandelen momenteel 671 mensen aan Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er zeven minder dan op dinsdag en elf minder dan op maandag. Het totale aantal opgenomen patiënten schommelt nu al ruim een maand tussen de 600 en 700.

Op de verpleegafdelingen werd het iets rustiger. Het aantal coronapatiënten daar daalde met elf naar 452. Op de intensive cares kwamen er netto vier patiënten bij. De artsen en verpleegkundigen op die vleugels hebben nu 219 ernstig zieke mensen met corona onder hun hoede.

Bij 81 mensen waren hun coronaklachten zo ernstig, dat ze in de afgelopen dag in het ziekenhuis moesten worden opgenomen. In de afgelopen zeven dagen registreerde het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) gemiddeld bijna 74 nieuwe opnames per dag. Dat is iets hoger dan het weekgemiddelde op dinsdag, maar het is wel lager dan in de weken ervoor.

Vergeleken met een jaar geleden hebben de ziekenhuizen het bijzonder druk. Op 8 september 2020 lagen er in totaal 146 coronapatiënten in de ziekenhuizen, gemiddeld ongeveer één per ziekenhuis. Dat was aan het begin van de tweede golf. Een maand later, op 8 oktober, was de bezetting in de ziekenhuizen meer dan zeven keer zo groot geworden en behandelden ziekenhuizen 1070 coronapatiënten.

Update 12:12 - NS-topvrouw: mondkapjesplicht in trein begint lastig te worden

De mondkapjesplicht in het openbaar vervoer begint in de praktijk lastig te worden. Dat zegt president-directeur van de NS Marjan Rintel in een interview met BNR Nieuwsradio. "Ik zie natuurlijk wel nu langzamerhand in de praktijk dat het lastig wordt. Niemand begrijpt het meer", aldus de topvrouw.

Update 11:19 -  Grootste moskee is tijdelijk ook een vaccinatielocatie

In de Ulu Camii-moskee in de Utrechtse wijk Lombok, een van de grootste islamitische gebedshuizen van Nederland, kunnen mensen zich de komende tijd laten vaccineren tegen het coronavirus. Daar wordt zondag een prikplek geopend. Mensen van 12 jaar en ouder kunnen er zonder afspraak naartoe om een eerste prik met het vaccin van Pfizer en BioNTech te krijgen. Volwassenen kunnen er ook kiezen voor het Janssen-vaccin, waarmee ze na één prik klaar zijn. De tijdelijke locatie is de komende maand één dag in het weekeinde open.

De GGD regio Utrecht heeft ook tijdelijke vaccinatielocaties in de wijken Kanaleneiland en Overvecht. In zulke buurten zijn naar verhouding minder mensen gevaccineerd tegen het coronavirus dan in andere wijken. Met vaccinatielocaties in belangrijke gebouwen hoopt de GGD de vaccinatiegraad in de wijken omhoog te krijgen.

In Rotterdam kunnen mensen de komende twee zaterdagen naar de Kocatepe Moskee in de Afrikaanderwijk om zich zonder afspraak te laten vaccineren. In Leiden staat de komende weken elke vrijdag een prikbus naast de moskee.

Update 07:46 -  Meer coronapatiënten op plekken met weinig testcentra

Er moet meer testcapaciteit komen in gebieden waar mensen nu ver van een coronatestlocatie afwonen. Gebeurt dit niet dan zullen de ziekenhuisopnames op deze plekken gaan stijgen, zeggen virologen en epidemiologen tegen radiozender BNR.

Uit onderzoek van het CBS blijkt dat hoe verder mensen bij een teststraat vandaan wonen, hoe minder bereid ze zijn om zich te laten testen. Volgens epidemioloog Arnold Bosman kan het tekort aan testen in de buurt zorgen voor een opleving van het virus. "In regio's waar weinig testlocaties zijn zal corona veel langer blijven circuleren. Het gewone leven zal daar dus ook minder snel terugkeren", zegt hij tegen BNR.

Nu wordt het (gratis) testen vooral gefaciliteerd door het netwerk van de GGD, maar dat kan volgens Bosman ook anders gedaan worden. "Als je bijvoorbeeld apotheken en huisartsen gratis sneltesten laat afnemen, dan kan je letterlijk op elke hoek van de straat een testlocatie hebben."

Update 04:08 -  BuZa: verre reizen komen dichtbij

Verre vakanties komen een stap dichterbij. Het ministerie van Buitenlandse Zaken werkt aan een oplossing voor het mondiale negatieve reisadvies, zegt een woordvoerder tegen De Telegraaf. "Het virus gaat niet meer weg en dus kun je de wereld niet op slot houden."

Dat is een flinke wijziging na anderhalf jaar ’code oranje’. Tot nu waren reizigers gebonden aan Europa en waren verre tripjes uit den boze, tot woede van de reiswereld. Reizen is belangrijk, onderstreept nu ook het ministerie. Een eerste versoepeling vond afgelopen weekend plaats: nu kunnen gevaccineerden zonder te testen van en naar een reeks Zuid-Amerikaanse landen reizen.

De stappen krijgen applaus vanuit de sector. Reiskoepel ANVR raadde reizen naar oranje landen al niet meer af en veel specialisten boden verre reizen alweer aan, aangezien per 1 oktober de steun stopt.

Update 03:31 -  In vijf regio's gaat risiconiveau omhoog en in zes regio's omlaag

Het aantal positieve coronatests en het aantal ziekenhuisopnames blijft over heel Nederland gezien redelijk gelijk, maar dat is niet evenredig verdeeld over het hele land. In de ene regio stijgen de cijfers, in het andere gebied dalen de aantallen juist. En dat is ook terug te zien in de risiconiveaus die de overheid woensdag weer vaststelt. In vijf regio's gaat het risiconiveau waarschijnlijk omhoog, in zes regio's gaat het juist omlaag.

Nederland telt vier risiconiveaus voor de corona-uitbraak. Van laag naar hoog zijn dat waakzaam, zorgelijk, ernstig en zeer ernstig. Welke status de 25 veiligheidsregio's krijgen, hangt af van het aantal positieve tests en het aantal ziekenhuisopnames. Het hoogste van de twee cijfers geeft de doorslag. Een regio met weinig positieve tests en veel ziekenhuisopnames, of andersom, krijgt een hoog risiconiveau.

Negen regio's staan momenteel op zeer ernstig. Dit worden er woensdag vermoedelijk zes. Het aantal regio's waar de situatie zorgelijk is, daalt waarschijnlijk van zeven naar zes. Daar staat tegenover dat het aantal regio's met het label 'ernstig' lijkt te gaan stijgen van 9 naar 13. Risiconiveau waakzaam geldt sinds 13 juli nergens meer.

In vijf regio's gaat het risiconiveau naar het zich laat aanzien juist omhoog. Twente staat nu nog op ernstig, maar komt waarschijnlijk uit op het hoogste niveau, zeer ernstig. IJsselland, Midden- en West-Brabant, Brabant-Noord en Zuid-Limburg gaan waarschijnlijk van zorgelijk naar ernstig.

In de rest van het land verandert er hoogstwaarschijnlijk niets. Flevoland, Amsterdam-Amstelland, Haaglanden, Rotterdam-Rijnmond en Zuid-Holland Zuid staan ook de komende week vermoedelijk op zeer ernstig. In Friesland, Gelderland-Midden, Utrecht, Kennemerland, Hollands Midden en Zeeland blijft de situatie waarschijnlijk een week langer ernstig. In Noord- en Oost-Gelderland, Brabant-Zuidoost en Limburg-Noord lijkt de situatie ook na woensdag zorgelijk te zijn.

ANP/Redactie Hart van Nederland

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.