Terug

Volg Hart van Nederland

LIVEBLOG | Janssen levert maandag eerste coronavaccins aan Nederland

LIVEBLOG | Janssen levert maandag eerste coronavaccins aan Nederland

Milieu en Gezondheid

9 apr 2021, 06:34

Nederland blijft nog zeker tot en met 20 april in de huidige lockdown. Het kabinet zou wel overwegen om daarna enkele versoepelingen door te voeren, zoals het afschaffen van de avondklok. Volg in dit liveblog het laatste coronanieuws.

  • Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op vrijdag: 7.716 dat zijn er 117 minder dan op donderdag

  • Tussen 31 maart en 6 april testte 9 procent van de geteste personen positief

  • Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op vrijdag: 2.495, dat zijn er 30 minder dan op donderdag

  • Het aantal coronapatiënten op de intensive care op vrijdag: 784, dat zijn er 14 minder dan op donderdag

  • Aantal sterfgevallen dat is gemeld op vrijdag: 41, er zijn tot nu toe 16.731 coronadoden geregistreerd

  • Tot nu toe zijn er naar schatting 3.078.641 coronavaccins toegediend, het gaat dan zowel om eerste als tweede prikken

Update 22.55 - Ernst Kuipers gevaccineerd met AstraZeneca

Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) is vrijdag gevaccineerd met AstraZeneca. Hij kreeg de prik bij zijn huisarts.

Lees hier meer.

Update 21.59 - Janssen levert maandag eerste coronavaccins aan Nederland

Farmaceut Janssen uit Leiden levert maandag zijn eerste flesjes coronavaccin aan Nederland. In totaal komen dan 79.200 doses, laat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) weten.

Het is nog niet bekend wanneer het Janssen-vaccin voor het eerst wordt toegediend. Het is het vierde coronavaccin dat in Nederland beschikbaar komt.

Update 21.24 - 'Geef overgebleven AstraZeneca-vaccins aan de ziekenhuizen'

Omdat alleen 60-plussers nog het coronavaccin van AstraZeneca krijgen, zouden de overgebleven doses aan ziekenhuizen moeten worden gegeven. Die kunnen er dan hun eigen medewerkers mee inenten. Die oproep doet de Federatie Medisch Specialisten.

Artsen en verpleegkundigen "zijn gewend om voor- en nadelen van een therapie af te wegen. Iedereen kan dan zelf kiezen of ze wel of geen vaccin willen", stelt de voorzitter van de federatie, Peter Paul van Benthem.

Ongeveer 40.000 artsen en verpleegkundigen van corona-afdelingen, intensive cares en de spoedeisende hulp zijn in februari gevaccineerd. De ziekenhuizen hebben toen ook huisartsen en ambulancemedewerkers ingeënt. In maart kregen de ziekenhuizen flesjes AstraZeneca om nog eens 39.500 medewerkers te vaccineren, maar de prikpauzes gooiden roet in het eten.

Update 21.08 - 'RIVM heeft geen volledig zicht meer op vaccinatiegraad kwetsbare groepen'

Er is geen compleet beeld meer van de vaccinatiegraad van verschillende kwetsbare groepen. Het RIVM, dat de cijfers bijhield, is er deze week mee gestopt, zegt een woordvoerder tegen de NOS.

De beslissing van het RIVM om te stoppen met bijhouden, betekent dat het nu onduidelijk is hoeveel mensen in verpleeghuizen en instellingen een vaccinatie tegen het coronavirus hebben gehad. Ook van mensen met medische risico's is dat onbekend. Het is dus ook onduidelijk hoeveel mensen in die groepen nog moeten worden gevaccineerd.

Update 20.45 - Pfizer wil wereldwijde toelating coronavaccin vanaf 12 jaar

De fabrikanten Pfizer en BioNTech willen dat hun coronavaccin wordt toegelaten voor jongeren vanaf 12 jaar. Ze dienden in de Verenigde Staten al een verzoek in bij de verantwoordelijke instantie en zullen dat de komende dagen ook doen bij medicijnwaakhonden elders op de wereld, aldus de Amerikaanse farmaceut Pfizer vrijdag.

Lees hier meer.

Update 18:30 - Noodverordening in Apeldoorn wegens aangekondigde demonstratie

Burgemeester Ton Heerts van Apeldoorn vaardigt een noodverordening uit voor dit weekend. Aanleiding zijn oproepen op sociale media om zaterdag op het Stationsplein en in het Amaliapark te komen demonstreren tegen politiegeweld en de coronamaatregelen.

De noodverordening geldt van zaterdag 04.30 uur tot met zondag 11 april 22.00 uur voor de gehele stad Apeldoorn.

Bij de gemeente was vrijdag niet bekend of en hoeveel mensen zaterdag naar Apeldoorn willen komen. De organisatoren van de demonstratie hadden zich niet van tevoren gemeld bij de gemeente. "Gezien de korte voorbereidingstijd zijn gemeente en politie niet in staat om de aangekondigde demonstraties op een voor iedereen veilige manier te kunnen faciliteren. Daarnaast is niet duidelijk hoe zij zich aan de coronamaatregelen gaan houden en bestaat de vrees voor de komst van groepen die uit zijn op ordeverstoring en geweld", schrijft de gemeente op de website.

Apeldoorn ziet demonstreren als een grondrecht, maar organisatoren moeten zich wel "binnen redelijke termijn te melden", stelt de gemeente.

Update 18:30 - Reproductiegetal daalt, maar aantal besmettelijke mensen piekt

Het coronavirus verspreidt zich weer iets minder snel onder de Nederlandse bevolking. Het zogenoemde reproductiegetal is gedaald van net boven de 1 naar net onder de 1. Dat is voor het eerst sinds eind februari. Bij die stand kan de uitbraak langzaam doven.

Het reproductiegetal staat nu op 0,96. Dat betekent dat een groep van 100 coronapatiënten gemiddeld 96 anderen besmetten, die het virus op hun beurt overdragen aan ongeveer 92 mensen. Op dinsdag was het cijfer 1,01.

Het reproductiegetal wordt twee keer in de week berekend. Elke dinsdag en vrijdag komt het cijfer op het coronadashboard van de overheid te staan. Het duurt een paar weken voordat het getal kan worden uitgerekend, het cijfer van vrijdag heeft betrekking op 25 maart. Op 13 februari was het reproductiegetal 1,16, het hoogste niveau sinds begin december. Hoe verder het reproductiegetal boven de 1 zit, hoe meer mensen besmet raken en hoe sneller het virus zich verspreidt. Op het hoogtepunt van de eerste golf, een jaar geleden, was het reproductiegetal 2,18.

Het RIVM meldt ook twee keer in de week hoeveel mensen in Nederland corona hebben en anderen kunnen besmetten. Dat zijn er nu waarschijnlijk ongeveer 161.000. Het is de vierde keer dat dit niveau wordt bereikt. Bij de eerste golf vorig jaar waren er waarschijnlijk ongeveer evenveel besmettelijke mensen, net als half oktober en eind december vorig jaar.

Update 18:02 - Vorige week recordaantal mensen gevaccineerd

In de week tot en met afgelopen zondag zijn 485.434 mensen in Nederland gevaccineerd tegen het coronavirus. Dat is bijna evenveel als in de twee voorgaande weken bij elkaar. Nog nooit zijn er in één week zo veel mensen geprikt. Het ministerie van Volksgezondheid had voorspeld die week zo'n 500.000 prikken te zullen zetten. Minister Hugo de Jonge werd later iets voorzichtiger en hoopte daarbij in de buurt te komen.

Tussen maandag 29 maart en zondag 4 april kregen 369.072 mensen een eerste prik en 116.362 mensen een herhaalprik. In totaal hebben nu iets meer dan 2 miljoen mensen een eerste dosis toegediend gekregen. Van hen hebben ruim 800.000 ook de tweede inenting achter de rug, waarmee ze in elk geval voorlopig beschermd zouden moeten zijn tegen het coronavirus.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft vrijdag de vaccinatiecijfers naar buiten gebracht. Het instituut zou daar eigenlijk op dinsdag mee komen, maar door technische problemen liep dat vertraging op.

Update 17:55 - Kabinet: 72 miljoen voor tegengaan schuld en corona in arme landen

Het demissionaire kabinet steekt dit jaar nog eens 72 miljoen euro in schuldverlichting en coronabestrijding in ontwikkelingslanden. Van het bedrag is 52 miljoen euro bestemd voor de bestrijding van het coronavirus, waarvan 40 miljoen euro bestemd is voor de aanschaf van vaccins en 12 miljoen om die vaccins te verspreiden en toe te dienen.

Minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) heeft dat vrijdag bekendgemaakt tijdens de virtuele vergadering van de Wereldbank in Washington. Volgens de minister is ook schuldverlichting belangrijk, omdat deze landen dan meer armslag krijgen om zich te richten op de gezondheidszorg.

"Het is heel belangrijk dat we het coronavirus niet alleen in Nederland maar wereldwijd bestrijden. Met deze bijdrage helpen we de vaccinatiecampagne in ontwikkelingslanden. Dat is goed voor hun economie, maar het verkleint ook de kans op nieuwe varianten van het virus. We zijn pas veilig als we wereldwijd veilig zijn", zegt Kaag.

Vorig jaar stelde Nederland 35 miljoen euro bschikbaar, met name voor vaccins en coronatesten.

Update 17:25 - Gezondheidsraad: vaccineer 16- en 17-jarigen uit risicogroepen

Kinderen van 16 en 17 jaar met bijvoorbeeld het syndroom van Down, bloedkanker of morbide obesitas zouden ook moeten worden gevaccineerd tegen het coronavirus. Zij zouden het vaccin van Pfizer en BioNTech moeten krijgen. Dat adviseert de Gezondheidsraad. Tot nu toe worden alleen volwassenen ingeënt.

Update 17:22 - De Jonge: te vroeg voor conclusie over bijwerking Janssen-vaccin

Coronaminister Hugo De Jonge vindt het nog te vroeg om conclusies te verbinden aan het bericht van het Europees geneesmiddelenbureau EMA dat iemand is overleden door bloedklachten na toediening van het coronavaccin van Janssen.

"Met dit signaal wordt aangetoond dat het systeem van internationaal onderzoek naar mogelijke bijwerkingen van vaccins werkt’, zei De Jonge vrijdag na een bezoek aan Movianto, het bedrijf in Oss waar alle vaccins in Nederland liggen opgeslagen.

Volgens De Jonge moet nu eerst worden onderzocht of er een oorzakelijk verband is tussen de vaccinatie en de klachten die zich daarna voordoen. Ook moet volgens de minister goed worden gekeken of mogelijke bijwerkingen door vaccinatie zwaarder wegen dan de baten van inenting.

Update 17:05 - Enkele tientallen bezoekers bij pilotdagen monumenten

De monumenten die met ingang van vrijdag beperkt open zijn verwelkomen dagelijks enkele tientallen bezoekers, melden een paar deelnemers. Via de organisatie Testen voor Toegang kunnen bezoekers een sneltest plannen om daarna onder meer kastelen, forten en kerken te bezoeken. Er mogen per dag dertig tot driehonderd bezoekers per monument naar binnen.

De geopende monumenten zijn onderdeel van het programma van de overheid om Nederland weer geleidelijk te openen. De komende weken zijn er elk weekend testdagen. Bezoekers kunnen een kaartje kopen op testenvoortoegang.nl en zo naar monumenten, musea en concerten. Om te gaan moeten ze eerst een test doen op een speciaal daarvoor ingerichte sneltestlocatie. De testen zijn gratis.

"Het loopt niet storm", zegt Marieke Wiegel, directeur van de Grote Kerk Breda. "We krijgen veel kritische mailtjes van mensen die vaak komen, en het gek vinden om nu eerst getest te moeten worden. Het is een grote ruimte, niemand hoeft hier hutjemutje op elkaar te zitten." De Bredase kerk mag zaterdag maximaal zeshonderd bezoekers ontvangen. Op zondag, door verkorte openingstijden, zijn dit er vierhonderd. "Maar we hebben maar een paar tientallen reserveringen staan."

Het Overijsselse kasteel Twickel verwelkomde vrijdag vijftien belangstellenden. Kasteel Groeneveld in het Noord-Hollandse Baarn ontving enkele tientallen gasten. "Helaas konden sommige mensen die wel een kaartje hadden niet komen", zegt een medewerker. "Omdat er geen plek meer was bij de coronatestlocatie in de buurt en ze geen test konden doen. Die mensen kregen hun geld terug." Op zaterdag kunnen 150 mensen het kasteel bezoeken, op zondag 250. Voor beide dagen zijn er veertig kaartjes verkocht. Speciaal voor dit weekend heeft het kasteel een tentoonstelling georganiseerd en zullen er muzikanten optreden.

De Der Aa-kerk in Groningen ontving vrijdag tien bezoekers, dit mochten er maximaal 150 zijn. "Zaterdag en zondag verwacht ik er ietsje meer", zegt een woordvoerster. "We hadden niet verwacht dat we echt aan de 150 bezoekers per dag zouden komen. We zijn blij met elke bezoeker, hoe meer, hoe beter."

Update 16:37 - Janssen: Momenteel geen duidelijk verband vaccin en bloedklachten

Er is "momenteel geen duidelijk oorzakelijk verband" tussen bloedklachten, waarvan één met dodelijke afloop, en het coronavaccin van Janssen. Dat zegt een woordvoerster van de Nederlandse farmaceut.

Vrijdag werd bekend dat iemand die het middel van Janssen heeft ontvangen daarna last kreeg van dezelfde bloedklachten die voorkomen bij het vaccin van AstraZeneca en is overleden. In totaal zijn nu vier meldingen bekend van mensen die na toediening van het Janssen-vaccin last kregen van bloedstolsels (trombose) en een laag aantal bloedplaatjes (trombocytopenie).

Update 16:35 - Coronasteun ov-bedrijven verlengd tot eind 2021

Ov-bedrijven die vanwege de coronacrisis met financiële problemen kampen, kunnen ook in de laatste maanden van 2021 nog coronasteun krijgen. Eerder gold de regeling tot en met september, maar die is nu verlengd. De komende maanden wordt onderzocht of in 2022 ook nog steun nodig is.

Met de regeling krijgen vervoerders tussen de 93 en 95 procent van hun kosten vergoed. De rest moeten ze zelf bijdragen, onder meer door efficiënter te werken of te bezuinigen.

Veel mensen werken thuis of volgen thuisonderwijs vanwege de coronamaatregelen. Daardoor wordt er minder gebruik gemaakt van het openbaar vervoer. Vervoerders maken zo meer kosten dat dan ze aan geld binnenkrijgen. Het is nog niet duidelijk hoe het reizigersaantal zich herstelt na de coronacrisis, aldus het ministerie van Infrastructuur.

Demissionair staatssecretaris Stientje van Veldhoven roept mensen op zoveel mogelijk thuis te werken en niet het ov te gebruiken. Wel blijft de dienstregeling goeddeels ongewijzigd, omdat het openbaar vervoer een vitale sector is. "Het brengt een schoonmaker naar zijn nachtdienst in het ziekenhuis en een leerkracht naar school", schrijft Van Veldhoven.

Update 16:23 - 'Brussel wil nog eens 1,8 miljard Pfizer-vaccins in 2022 en 2023'

De Europese Commissie wil nog eens 1,8 miljard coronavaccins van Pfizer-BioNTech bestellen. Die zouden volgend jaar en het jaar erop moeten worden geleverd. De commissie legt de plannen voor aan de EU-lidstaten, zegt een EU-bron tegen persbureau Reuters.

De EU heeft al meer dan genoeg vaccins besteld om iedere inwoner in te enten. Maar mogelijk blijkt het nodig om de prik te herhalen. Daarop wil de commissie voorbereid zijn.

Update 15:41 - Mogelijk 16 besmettingen tijdens Fieldlab-festivals, 80 en 83 procent fans getest

Er zijn mogelijk 16 mensen besmet met het coronavirus tijdens de proeffestivals van Fieldlab Evenementen in Biddinghuizen. Het gaat daarbij om 4 mogelijke besmettingen tijdens het Back to Live Dance Festival op zaterdag 20 maart en om 12 mogelijke besmettingen tijdens het Back to Live Popfestival op zondag 21 maart.

De evenementen zijn onderdeel van een serie proefevenementen van de sector en de overheid. Daarbij wordt gekeken hoe op een veilige manier evenementen georganiseerd kunnen worden.

Vooraf moesten alle bezoekers een coronatest laten afnemen. Na afloop onderging 80 procent van de bezoekers aan het dancefestival een tweede test. Bij het popfestival was dat 83 procent.

Update 15:22 - 7.716 nieuwe coronagevallen, gemiddeld aantal besmettingen loopt op

Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn 7.716 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Voor een vrijdag is dat het hoogste aantal sinds 8 januari.

In de afgelopen week zijn 47.365 positieve tests gemeld aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat komt neer op 6.766 nieuwe gevallen per dag. Voor het eerst in een week loopt het gemiddelde op.

Het aantal sterfgevallen steeg met 41. Dat is het hoogste aantal in bijna drie weken. Dat wil niet zeggen dat al die mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden, Wanneer een coronapatiënt overlijdt, duurt het soms een tijdje voor dit wordt doorgegeven aan het RIVM.

Update 15:01 - Iets minder coronapatiënten in ziekenhuizen

Ziekenhuizen behandelen iets minder coronapatiënten dan op donderdag. Het aantal opgenomen patiënten daalde met 30 naar 2495, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

In de afgelopen twee dagen zijn 63 bedden voor coronapatiënten vrijgekomen, maar het aantal opgenomen patiënten ligt nog steeds aanzienlijk hoger dan in de vorige week. Verpleegafdelingen behandelen nu 1711 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dit zijn er 16 minder dan op donderdag en 71 minder dan op woensdag. In de drie dagen ervoor was het aantal coronapatiënten op die vleugels juist met bijna tweehonderd toegenomen.

Intensive cares behandelen nu 784 coronapatiënten, veertien minder dan op donderdag. In de dagen daarvoor was het aantal ic-patiënten juist met 68 gestegen. Ziekenhuizen hebben in de afgelopen 24 uur 307 nieuwe coronapatiënten opgenomen. Het is de derde achtereenvolgende dag dat dit aantal boven de 300 ligt. In de laatste zeven dagen registreerde het LCPS 2016 nieuwe opnames op de verpleegafdelingen en intensive cares. Dit komt neer op gemiddeld 288 per dag.

Update 14:26 - Blijdorp houdt proef met openstelling later dan aangegeven

Blijdorp doet mee aan de pilot Testen voor toegang, maar op latere data dan vermeld in de lijst van de Rijksoverheid. De Rotterdamse diergaarde opent de deuren op 30 april, 1 en 2 mei, en niet op 16 tot en met 18 april. Belangstellenden kunnen vanaf 21 april een tijdslot reserveren, waarbij ze een negatieve coronatest moeten laten zien.

Blijdorp, Artis, Ouwehands Dierenpark in Rhenen en GaiaZoo in Kerkrade zijn de vier dierentuinen die aan de proef meedoen. Ouwehands in Rhenen is de eerste die opengaat, op 14 april.

De dierentuinen organiseren het zo dat de bezoekers coronaproof over het terrein kunnen lopen, onder meer met eenrichtingsroutes en extra toezicht om oploopjes te voorkomen. Bezoekers ouder dan 13 jaar moeten in de binnenruimtes een mondkapje dragen. De horecavoorzieningen zijn open, maar alleen voor afhalen van eten en drinken.

Ouwehands en GaiaZoo mogen elk 2000 bezoekers per dag ontvangen, Blijdorp 4000 en Artis 5000.

Update 14:23 - Capaciteit van intensive cares verder uitgebreid om coronadrukte

Ziekenhuizen breiden de capaciteit van de intensive cares nog verder uit omdat het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen blijft stijgen. Ze gaan naar 1550 beschikbare bedden. De uitbreiding betekent dat de reguliere zorg verder teruggeschroefd moet worden.

Onlangs kondigde het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) al aan van 1350 naar 1450 bedden te gaan. Daar wordt nu nog aan gewerkt.

Onder normale omstandigheden hebben ziekenhuizen zo'n 1150 bedden op intensive cares beschikbaar.

Update 14:19 - AstraZeneca-vaccin versneld naar 60-plussers

Nu het coronavaccin AstraZeneca niet meer voor mensen onder de 60 jaar wordt gebruikt, zal het middel volgens het ministerie van VWS versneld worden toegepast op 60-plussers, voor wie het minder risico's met zich meebrengt.

Voor met name de jongere mensen wordt dit kwartaal nog gerekend op de levering van bijna 8 miljoen Pfizer-vaccins, 3 miljoen vaccins van Janssen (waarvan er maar één prik nodig is in tegenstelling tot bij de andere vaccinaties) en ook nog eens 1,4 miljoen van Moderna. In het derde kwartaal komt er dan nog meer, bijvoorbeeld alleen al 5 miljoen vaccins van Moderna.

Komende week kijkt het RIVM hoe het vaccinatiebeleid per groep moet worden aangepast, bijvoorbeeld voor het nog niet geprikte zorgpersoneel jonger dan 60. Er wordt geschoven met vaccins, maar niet met het tijdpad, zo is de bedoeling. Komende dinsdag komt daar waarschijnlijk al meer duidelijkheid over.

Update 14:18 - Dode door bloedklachten na toedienen coronavaccin Janssen

Iemand die het coronavaccin van het Nederlandse bedrijf Janssen heeft gekregen, kreeg daarna last van dezelfde bloedklachten als bij het vaccin van AstraZeneca. Deze persoon is daaraan overleden, meldt de Europese vaccinwaakhond, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA).

In totaal zijn nu vier meldingen bekend van mensen die na toediening van het Janssen-vaccin last kregen van bloedstolsels (trombose) en een laag aantal bloedplaatjes (trombocytopenie). Volgens het EMA valt dat binnen de verwachtingen. Drie van die vier gevallen gebeurden in de Verenigde Staten, waar het vaccin al wordt gebruikt. Het vierde geval gebeurde tijdens de proeven met het vaccin, die in meerdere landen werden gehouden. Het is niet bekend in welke groep de overleden persoon viel en uit welk land deze persoon kwam.

Lees hier meer.

Update 08:07 - 'Steun voor coronapaspoort, bezoekregeling minder goed nageleefd'

Er lijkt in de samenleving een breed draagvlak te zijn voor een coronapaspoort: 7 op de 10 mensen zien het zitten om er toegang mee te krijgen tot evenementen, culturele locaties, werk en onderwijs. Dat melden het RIVM en de GGD'en op basis van hun continue onderzoek. Sociale beperkingen blijven de mensen zwaar vallen.

Met een ‘paspoort-app’ zouden mensen kunnen aantonen dat ze gevaccineerd zijn of een recente negatieve testuitslag hebben. Een paspoort dat aantoont dat ze Covid-19 hebben gehad, om op basis daarvan toegang te krijgen, zien veel minder mensen zitten (4 op de 10).

De onderzoeksdeelnemers beschouwen het virus onverminderd als een risico voor zichzelf en anderen en geloven dat de maatregelen effectief het virus remmen. Toch daalde het aantal mensen dat in de afgelopen week (volgens de maatregelen) niet meer dan 1 bezoeker per dag heeft ontvangen van 81 procent naar 72 procent. Nog maar 47 procent zegt achter die maatregel te staan, dat was 57 procent bij de vorige peiling van zes weken geleden.

Update 07:20 - Keukenhof en monumenten mogen weer beperkt open

Nederland zet weer een stap richting het heropenen van de samenleving. Vandaag mogen de Keukenhof en meer dan twintig monumenten beperkt weer bezoekers naar binnen laten. Ze moeten wel bij de ingang een negatieve coronatest laten zien.

Update 06:30 - Expertisecentrum: minder euthanasieaanvragen door corona

Door de coronacrisis heeft het Expertisecentrum Euthanasie vorig jaar voor het eerst in zijn bestaan minder euthanasieaanvragen in behandeling genomen. Dat blijkt uit het jaarverslag van het centrum, dat vrijdag naar buiten komt, maar al is ingekeken door Trouw.

Het aantal aanmeldingen lag in 2020 op 2.901, ruim 200 minder dan in 2019. Die daling heeft alles te maken met de patiëntenstop die het expertisecentrum van half maart tot 20 mei vorig jaar had. In die periode stond de aanmeldmogelijkheid op de website uit.

Bestuurder Sonja Kersten noemt die beslissing tegen de krant "ontzettend pijnlijk". "Dit zijn mensen die ondraaglijk lijden en nergens anders kunnen aankloppen." De stop was nodig omdat het centrum niet over beschermende middelen beschikte. Dat gold in die tijd overigens ook voor veel medewerkers in de thuiszorg en de verpleeghuizen.

Update 06:15 - Speciaal coronadashboard voor Nederlands-Duitse grensregio

Er is een speciaal coronadashboard gelanceerd voor de regio's langs de Nederlands-Duitse grens. Het dashboard laat het aantal besmettingen, ziekenhuisopnames en sterfgevallen zien aan beide kanten van de grens, van Groningen tot en met Limburg, meldt de regionale omroep 1Limburg.

De getallen in het dashboard zijn gebaseerd op cijfers van gezondheidsdienst RIVM, haar Duitse evenknie en John Hopkins University. Het grensoverschrijdende dashboard is gelanceerd door Grenspost Düsseldorf, een organisatie waarmee de provincies Limburg, Gelderland, Overijssel en Zuid-Holland de samenwerking willen met Duitsland bevorderen.

Redactie/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.