Milieu en Gezondheid
13 juli 2021, 06:54
Vanaf afgelopen weekend gelden wederom strengere coronamaatregelen. Nachtclubs moeten dicht en meerdaagse evenementen worden verboden. Bij andere evenementen, zoals festivals en sportwedstrijden, is publiek welkom, mits iedereen een vaste zitplaats heeft op anderhalve meter. Volg in dit liveblog het laatste coronanieuws in Nederland.
Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op dinsdag: 7.888, dat is hoger dan het weekgemiddelde (7.422)
Op zondag 11 juli testte 14,6 procent van de bij de GGD geteste personen positief
Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op dinsdag: 204, dat zijn er 9 minder dan op maandag
Het aantal coronapatiënten op de intensive care op dinsdag: 75, dat zijn er 9 minder dan op maandag
Op dinsdag zijn er 3 sterfgevallen gemeld, in totaal zijn er tot nu toe 17.769 coronadoden officieel geregistreerd
Tot nu toe zijn er naar schatting 18.106.978 coronavaccins toegediend in Nederland
De stichting achter Testen voor Toegang houdt hoop dat vanaf 14 augustus ook toegangstesten weer gebruikt kunnen worden in de horeca. "Opgeven is geen optie, ook niet als het gaat om testen", zegt voorzitter Pier Eringa (60) van Stichting Open Nederland in NRC.
"Misschien moet nu de stekker er inderdaad even uit, maar ik hoop echt dat de pauze tijdelijk is. Ik gun de horeca meer ruimte, maar we hebben ook gezien dat het op deze manier niet gelukt is. De oplossing heb ik nog niet, maar het testen zal belangrijk blijven, omdat er nog een hele grote groep niet gevaccineerd is en we nog heel veel niet weten, bijvoorbeeld of mensen na een vaccinatie nog besmettelijk kunnen worden", zegt de oud-directeur van ProRail in de krant.
De Nederlandse overheid heeft haar grondwettelijke zorgplicht verzaakt, door te communiceren en toe te staan dat mensen na hun Janssen-vaccinatie al direct feest konden gaan vieren in drukke nachtclubs, of op een festival. Dat zeggen juristen en experts op het gebied van letselschade tegen BNR.
"Dansen met Janssen", met die inmiddels beruchte uitspraak werden vooral jongeren door minister Hugo de Jonge aangespoord om het Janssen-vaccin te nemen. Na de prik was het direct mogelijk om met een QR-code toegang te krijgen tot nachtclubs, feestcafés en festivals. Dit terwijl bekend was dat het vaccin vlak na toediening nog helemaal niet genoeg bescherming biedt.
Daarmee is de overheid ernstig de mist ingegaan, stellen juristen en experts die BNR sprak. Volgens hen heeft de overheid zich niet aan artikel 22 van de grondwet gehouden, waarin staat dat die overheid maatregelen moet nemen om de volksgezondheid te bevorderen.
Wat heb je op dit moment nodig om de populairste vakantielanden binnen te komen? De kleurcodes van landen op de Europese kaart kunnen snel veranderen, net als de daar geldende coronaregels. Lees daarom hier wat je precies nodig hebt.
Zeker 900 bezoekers van het tweedaagse festival Verknipt in Utrecht zijn besmet geraakt met het coronavirus. Dat laat de GGD regio Utrecht desgevraagd weten aan het ANP. Het evenement, dat op 3 en 4 juli plaatsvond, trok ongeveer 20.000 bezoekers.
Op de eerste dag van het dancefeest raakten volgens cijfers van de GGD minimaal 448 festivalgangers besmet. Voor de tweede dag staat de teller nu op 516 gevallen. Volgens de GGD kunnen de aantallen de komende dagen nog verder stijgen.
Bezoekers van het festival moesten via de CoronaCheck-app aantonen dat ze negatief waren getest, gevaccineerd of hersteld van een eerdere coronabesmetting. Verknipt was het eerste festival van het seizoen in Utrecht en vond plaats in de open lucht.
Hoe de uitbraak rond Verknipt in Utrecht kan worden verklaard, is nog onduidelijk. De organisatie van Verknipt was nog niet bereikbaar voor commentaar.
Nederlanders die op vakantie gaan naar Frankrijk kunnen de CoronaCheck-app gebruiken om aan te tonen dat ze gezond zijn, meldt de ANWB. Het populaire vakantieland gaat de coronaregels aanscherpen nadat de besmettingen stegen en gaat gebruikmaken van een gezondheidspas, voor Fransen ook wel de "pas sanitaire" genoemd.
De Fransen bewijzen met de pas dat ze ingeënt, negatief getest of recent hersteld zijn van het coronavirus. Nederlanders bewijzen dit met de internationale QR-code in hun CoronaCheck-app, maar ook het gele vaccinatieboekje kan gebruikt worden, aldus de ANWB. Met de internationale QR-code kan Frankrijk onder meer zien wanneer en met welk coronavaccin reizigers geprikt zijn. In Frankrijk geldt dat mensen twee weken na hun vaccinatie een gezondheidsverklaring krijgen, alleen mensen met het Janssen-vaccin moeten vier weken wachten.
Rechtbanken hebben in juni tweehonderd faillissementen uitgesproken. Dat zijn 13 faillissementen meer dan de maand ervoor, maar ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar zijn het er 175 minder, meldt de Raad voor de Rechtspraak.
Van de 200 uitgesproken faillissementen waren er 153 bedrijven of organisaties en 47 individuen. De raad vermeldt niet om wat voor soort bedrijven of personen het gaat. Sinds mei 2020, vlak na de virusuitbraak, daalt het aantal faillissementen sterk, aldus de instelling. De raad onderzocht de oorzaak niet, maar noemt het lage aantal gezien de coronacrisis opvallend.
Mogelijk spelen ook de steunmaatregelen van de overheid een rol bij het lage aantal faillissementen, denkt de organisatie.
Hoeveel mensen die nu het coronavirus oplopen uiteindelijk in het ziekenhuis zullen belanden valt nog niet precies te zeggen, maar ziekenhuisbestuurder Ernst Kuipers houdt de komende tijd rekening met een toename tot zo'n achthonderd coronapatiënten. "Het is op zo'n omslagpunt als waar we nu zitten altijd koffiedik kijken", zegt hij er wel bij. De voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) baseert zijn inschatting op het aantal besmettingen, de leeftijd van de mensen die nu besmet raken en de ervaringen in het buitenland. Vooral de situatie in Engeland heeft een voorspellende waarde, zegt Kuipers. Daar greep de extra besmettelijke Delta-variant van het virus al eerder om zich heen, gevolgd door een toename van het aantal opnames. Een herhaling van eerdere pieken, toen de maximale capaciteit van de intensivecareafdelingen bijna werd overschreden, is vooralsnog niet aan de orde. Het virus treft nu vooral jongeren en die belanden niet zo vaak in het ziekenhuis met Covid-19. "Maar iedere toename zit de reguliere zorg en de inhaalzorg in de weg", zegt Kuipers, die ook bestuursvoorzitter is van het Erasmus MC in Rotterdam.
Momenteel liggen in de Nederlandse ziekenhuizen 204 coronapatiënten in totaal. Hoewel dus meer drukte wordt voorzien, vindt hij het belangrijk dat ziekenhuismedewerkers de gelegenheid krijgen om rust te nemen en op vakantie te gaan. Om de druk zo goed mogelijk te verdelen, blijven ziekenhuizen ook de komende tijd patiënten spreiden.
Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is dinsdag afgenomen, blijkt uit de nieuwe cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). In totaal worden momenteel 204 coronapatiënten in ziekenhuizen behandeld, negen minder dan maandag.
Van deze mensen liggen er 75 op de intensive care, negen minder dan de voorgaande dag. Op de verpleegafdelingen bleef het aantal coronapatiënten afgelopen etmaal onveranderd op 129.
De afgelopen dagen liep het totaal aantal opgenomen coronapatiënten licht op, maar dat is nu dus weer wat afgenomen. Er werden dinsdag wel 16 nieuwe coronapatiënten opgenomen op verpleegafdelingen van ziekenhuizen. Intensive cares hadden twee nieuwe opnames.
Het LCPS verwacht de komende tijd een grotere bezetting op de ic's en verpleegafdelingen door het vaker voorkomen van de Delta-variant van het coronavirus.
Het aantal coronabesmettingen dat heeft plaatsgevonden in de Enschedese nachtclub Aspen Valley op 26 juni wordt niet meer bijgehouden, zegt een woordvoerder van GGD Twente. Doordat het aantal besmettingen in Twente zo hoog ligt, worden namelijk geen clusteronderzoeken meer gedaan. Volgens de woordvoerder is ook niet te zeggen hoe de uitbraak heeft kunnen plaatsvinden, terwijl de club wel gebruikmaakte van de CoronaCheck-app.
Vorige week donderdag waren er 195 coronabesmettingen bekend die zijn opgelopen die zaterdagavond. Naar schatting waren er zo'n zeshonderd jongeren aanwezig. Volgens de GGD-woordvoerder zijn er geen nieuwe cijfers bekend, omdat de focus nu ligt op het bellen van mensen die het coronavirus hebben.
Volgens de woordvoerder kan de GGD zich pas weer met clusteronderzoeken bezighouden wanneer het aantal besmettingen in Twente terugloopt.
Het is "niet uit te sluiten" dat de explosieve stijging van het aantal coronagevallen leidt tot een overbelasting van de zorg. Dat zegt Aura Timen, hoofd van het Centrum Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) tijdens de technische briefing.
Of het echt zo ver komt, hangt volgens Timen onder meer af van de verspreiding van het virus onder ouderen en kwetsbaren. Daar begint het aantal positieve tests wel te stijgen, maar hoe ver dat oploopt, hangt af van de vaccinatiegraad. Timen roept jongeren op om voorlopig geen contact te hebben met ouderen en mensen uit risicogroepen. Daarnaast wil ze dat jongeren zo snel mogelijk worden gevaccineerd.
Veel mensen die afgelopen week positief zijn getest op het coronavirus, hebben het virus opgelopen in een café of discotheek. De horeca is de belangrijkste "setting van besmetting" geworden. Het is nu een grotere bron van infecties dan de thuissituatie, die in de afgelopen maanden elke lijst aanvoerde. Dat heeft Aura Timen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) laten zien aan de Tweede Kamer. Van lang niet alle mensen is de besmettingsbron bekend. Bij ruim een kwart van de positief geteste mensen is dit wel vastgesteld. Dat percentage is lager dan vorige week. Hoe meer mensen positief testen, hoe moeilijker het wordt om zicht te houden op de manier waarop het virus zich verspreidt.
Het reproductiegetal van het coronavirus is gestegen naar 2,17. Dat is het hoogste niveau sinds 24 februari 2020. Het cijfer, dat aangeeft hoe snel het virus zich verspreidt, stond afgelopen vrijdag nog op 1,37.
Het gaat om het cijfer van alle varianten bij elkaar, stelt hoofd Aura Timen van het Centrum Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in een presentatie voor de Tweede Kamer. Het reproductiegetal van de Delta-variant (voorheen de Indiase variant) is 2,52.
Een reproductiegetal van 2,17 betekent dat een groep van honderd besmette personen gemiddeld 217 anderen aansteekt, die het virus op hun beurt overdragen aan 471 anderen. Het aantal besmettingen loopt dan sneller en sneller op.
Heel veel mensen proberen het afsprakennummer voor coronavaccinaties (0800-7070) te bellen. Het is er "onverminderd druk", zegt de organisatie GGD GHOR Nederland, en daardoor kunnen bellers moeite hebben om iemand aan de lijn te krijgen. Het callcenter werd op maandag meer dan 100.000 keer gebeld
Veel mensen proberen een eerste afspraak te maken, anderen willen hun afspraak verplaatsen vanwege de vakantie. Ook zijn er mensen die eerder hun tweede prik willen. Zorgminister Hugo de Jonge kondigde vorige week aan dat de zogeheten 'prikinterval' bij de vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna zou worden verkort. Maar het is niet bekend wanneer dit ingaat en het is nu nog niet mogelijk een nieuwe afspraak voor de tweede prik te maken.
Bijwerkingencentrum Lareb heeft twee meldingen ontvangen van een nieuwe, ernstige bijwerking bij het coronavaccin van Janssen, het Guillain-Barré-syndroom. Na een prik met AstraZeneca kwamen elf van zulke meldingen binnen.
Het Guillain-Barré-syndroom (GBS) is een zenuwaandoening die tot plotselinge spierverlammingen kan leiden. Het is een onbedoelde reactie van het immuunsysteem.
"We zijn hier nu nader naar aan het kijken. GBS is wel vaker in verband gebracht met vaccins. En het zou kunnen dat er een verhoogd risico is met deze vaccins", aldus Lareb. Volgens het centrum zijn er geen overlijdens gemeld als gevolg van deze aandoening.
In Nederland zijn er volgens de laatste cijfers van Lareb ongeveer 2,8 miljoen AstraZeneca-vaccins gegeven en 600.000 prikken met Janssen.
De achtste editie van de Amsterdam City Swim gaat niet door vanwege de aangescherpte coronamaatregelen. Het evenement stond gepland op zondag 29 augustus. De organisatie vindt dat het door laten gaan van de City Swim, waarmee geld wordt ingezameld voor onderzoek naar de spierziekte ALS, te veel risico's met zich meebrengt.
"Pas vanaf half augustus wordt bekend welke maatregelen tijdens het event gelden en of het überhaupt door kan gaan", meldt de organisatie. "Deze voortdurende onzekerheden en de korte tijd die straks rest tussen 13 en 29 augustus, maken het onmogelijk een event van deze omvang te realiseren."
Vorig jaar kon het jaarlijkse zwemevenement in de Amsterdamse grachten ook al niet doorgaan als gevolg van het coronavirus. De organisatie roept nu op om 29 augustus alsnog aan te houden als de dag om in actie te komen voor ALS. Op welke manier dat zal zijn, wordt later bekend.
Nederlanders die naar het zuiden afzakken en onderweg willen tanken of proviand inslaan moeten niet hun mondkapje vergeten. "Dat is in de tankshop verplicht, maar ook aan de pomp is het wel zo verstandig", zeggen Belgische pomphouders.
Mondmaskers zijn in Nederland alleen nog verplicht in het ov en op de middelbare school, ook nu de Delta-variant van het coronavirus er razendsnel om zich heen grijpt. Maar dat is in België, Luxemburg en zuidelijke vakantielanden anders. Nu de vakantie-uittocht naar het zuiden op gang komt, drukken de pomphouders van branchevereniging Brafco Nederlanders daarom nog eens op het hart zich bij een tankbeurt aan de coronavoorschriften te houden. Ook al "zijn er nog geen signalen dat het misgaat", zegt Brafco-directeur Johan Mattart. De pomphouders maken zich vooralsnog "niet direct zorgen" om de komst van Nederlandse vakantiegangers.
Reizigers hebben vanwege het oplopende aantal coronabesmettingen in grote delen van Europa veel vragen over hun aanstaande vakantie. Dat leidt tot drukte bij de klantenservice van verschillende Nederlandse reisorganisaties. Zo heeft Sunweb het aantal medewerkers dat op de helpdesk werkt flink opgeschaald en is ook Corendon "continu bezig met het werven van extra mensen".
"Er zijn veel ongeruste mensen die advies willen", zegt een woordvoerster van Sunweb. "De onrust die door de regering is gezaaid met de uitspraak dat Nederland rood wordt, helpt niet mee." Volgens een woordvoerster zorgt de uitspraak tijdens de laatste coronapersconferentie ervoor dat het aantal boekingen is gedaald. Van een toename in het aantal annuleringen of omboekingen is geen sprake, aldus de Nederlandse reisorganisaties.
De reizigers willen vooral weten wat er gebeurt als andere Europese landen beperkingen opleggen aan Nederlanders vanwege het oplopende aantal besmettingen in ons land. Daardoor zouden ze te maken kunnen krijgen met extra maatregelen als verplichte quarantaines. Andere vakantiegangers willen weten wat er gebeurt als het reisadvies voor hun vakantiebestemming wordt aangescherpt of willen advies over hun nog te boeken vakantie. Het ministerie van Buitenlandse Zaken past zo nodig elke donderdag de reisadviezen aan.
In Griekenland zijn alleen mensen die volledig zijn gevaccineerd straks welkom in horecazaken. Ook komt er een vaccinatieplicht voor bepaalde beroepsgroepen, maakte premier Kyriakos Mitsotakis bekend.
Griekse media berichten dat onder meer restaurants, cafés, theaters, stadions en bedrijven in de entertainmentsector binnenkort alleen gevaccineerde mensen mogen binnenlaten. Klanten moeten met een app laten zien dat ze zijn ingeënt tegen het coronavirus.
De Tweede Kamer wordt dinsdag bijgepraat door het RIVM over de onlangs verergerde coronacrisis. Sinds afgelopen vrijdag gelden er weer beperkingen in de horeca en de evenementensector vanwege het explosief gestegen aantal besmettingen. De bijpraatsessie wordt ditmaal niet verzorgd door RIVM-bestuurder Jaap van Dissel, maar door Aura Timen. Zij is hoofd van het Centrum Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding van het RIVM. Van Dissel is verhinderd, laat een woordvoerder weten, zonder te vermelden waarom.
Het kabinet besloot na advies van het Outbreak Management Team (OMT), waarvan Van Dissel voorzitter is, vergaand te versoepelen per 26 juni. Het OMT noch het kabinet had voorzien dat het aantal besmettingen zo snel zou stijgen. Afgelopen zaterdag werden 10.345 nieuwe besmettingen genoteerd, het hoogste aantal sinds december vorig jaar. De stijging gaat nu ook sneller dan vorig jaar september, toen een nieuwe coronagolf werd ingezet.
De voornaamste boosdoener lijkt de besmettelijkere Delta-variant van het virus, die ruim baan kreeg nadat het kabinet nachtclubs weer opende. Het systeem van toegangstesten bleek onvoldoende te werken om alle besmettingen buiten de deur te houden: mensen kopieerden andermans toegangsbewijzen en aan de deur werd niet altijd goed gecontroleerd. Onder het mom 'dansen met Janssen' konden mensen al direct na hun Janssen-vaccinatie de nachtclub of kroeg in met een geldig vaccinatiebewijs, terwijl een volledige vaccinatie pas na enkele weken effectief is. Slechts een zeer klein deel van de jongeren is volledig gevaccineerd.
Het aantal nieuwe coronagevallen blijft stijgen, en daarom gaan ook de zogeheten risiconiveaus omhoog. Op de nieuwe kaart van Nederland die de overheid dinsdag vaststelt, gaan zeven regio's naar het hoogste niveau (zeer ernstig) en dertien naar het een na hoogste niveau (ernstig).
Nederland telt vier risiconiveaus voor het coronavirus. Van laag naar hoog zijn dat waakzaam, zorgelijk, ernstig en zeer ernstig. Momenteel hebben tien regio's het laagste niveau, waakzaam, en staan de vijftien andere regio's een stapje hoger, op zorgelijk. Twee cijfers bepalen het risiconiveau in een regio: het aantal positieve tests en het aantal ziekenhuisopnames. Daarbij wordt rekening gehouden met het aantal inwoners. Het aantal ziekenhuisopnames is vooralsnog redelijk stabiel, maar het aantal nieuwe gevallen stijgt, en het hoogste cijfer van de twee bepaalt het risiconiveau.
Risiconiveaus veiligheidsregio 13-07-2021 web
Amsterdam-Amstelland is een van de grootste brandhaarden. Afgelopen week zijn daar 541,5 op elke 100.000 mensen positief getest. Op zondag noteerde de regio een landelijk record van meer dan 1600 positieve tests in een etmaal. In de gemeente Amsterdam zelf kreeg 1 op elke 183 inwoners vorige week te horen dat hij of zij het coronavirus onder de leden had. Eind juni, in de week voordat de cafés en discotheken weer open mochten, testte één op elke 3096 Amsterdammers positief.
In de gemeente Groningen werd het coronavirus vorige week zelfs vastgesteld bij 1 op elke 108 mensen. In de week voor de laatste versoepeling overkwam dit 1 op elke 6173 Stadjers. Dat is een toename van 5620 procent in ongeveer twee weken tijd.
Met al die nieuwe gevallen komen Amsterdam-Amstelland en de regio Groningen op zeer ernstig, net als de regio's Utrecht, Rotterdam-Rijnmond, Kennemerland, Gooi en Vechtstreek en Hollands Midden.
Precies een week geleden meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) een verdubbeling van het aantal coronagevallen. Maar dat is, achteraf gezien, nog maar kinderspel vergeleken bij wat er sindsdien is gebeurd. In de laatste zeven dagen zijn waarschijnlijk ongeveer 50.000 mensen positief getest, zes keer zo veel als in de week ervoor. Het exacte weekcijfer komt dinsdag van het RIVM. Vorige week meldde het instituut dat het in de zeven dagen ervoor 8541 meldingen van positieve tests had gekregen, tegen 4208 in de week ervoor. In de zes dagen na de laatste update zijn 44.132 nieuwe gevallen gemeld. Op zaterdag waren er meer dan 10.000 meldingen, voor het eerst sinds eind december. Gemiddeld zijn het 7355 positieve tests per dag. Verreweg de meeste mensen die positief testen zijn tieners en twintigers, maar het aantal gevallen onder dertigers, veertigers en vijftigers begint ook op te lopen. Bij lang niet alle mensen is te achterhalen hoe ze het virus hebben opgelopen, maar van de mensen die vorige week positief testten, waren relatief veel besmet geraakt in cafés, discotheken of op andere feesten.
Hart van Nederland/ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.