Milieu en Gezondheid
14 juli 2021, 06:51
Vanaf afgelopen weekend gelden wederom strengere coronamaatregelen. Nachtclubs moeten dicht en meerdaagse evenementen worden verboden. Bij andere evenementen, zoals festivals en sportwedstrijden, is publiek welkom, mits iedereen een vaste zitplaats heeft op anderhalve meter. Volg in dit liveblog het laatste coronanieuws in Nederland.
Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op woensdag: 10.492, dat is hoger dan het weekgemiddelde (7.422)
Op zondag 11 juli testte 14,6 procent van de bij de GGD geteste personen positief
Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op woensdag: 212, dat zijn er 8 meer dan op dinsdag
Het aantal coronapatiënten op de intensive care op woensdag: 74, dat is er 1 minder dan op dinsdag
Op woensdag er 1 sterfgeval gemeld, in totaal zijn er tot nu toe 17.770 coronadoden officieel geregistreerd
Tot nu toe zijn er naar schatting 18.106.978 coronavaccins toegediend in Nederland
De fysieke raadsvergadering van de gemeente Maastricht die woensdag bij hoge uitzondering plaatsvond in het gouvernementsgebouw is na bijna tien uur vergaderen stopgezet. Een van de raadsleden testte positief op corona. Plaatsvervangend voorzitter Michel Severijns maakte het nieuws bekend tijdens de vergadering, meldt 1Limburg.
Met de woorden: "Er is een behoorlijk probleem", sprak Severijns de zaal toe. "Één van de aanwezigen is vanmiddag positief getest en heeft de zaal verlaten", aldus de plaatsvervangend voorzitter. "We hoeven niet te zeggen wie het is en we gaan ook niet het risico nemen dat hier dadelijk iets gebeurt en de gemeenteraad van Maastricht een hotspot is voor corona."
Mensen die vanaf maandag een vaccinatieafspraak maken bij de GGD hoeven tien dagen minder lang te wachten op hun tweede prik dan nu. Dat heeft demissionair zorgminister Hugo de Jonge gezegd tijdens het coronadebat in de Tweede Kamer. Nu wordt tussen de eerste en de tweede prik een pauze aangehouden van 35 dagen. Dat wordt 25 dagen.
Het OMT schreef in het spoedadvies van afgelopen vrijdag dat er vaccinatieslots open blijven staan. Dat betekent dat er sneller gevaccineerd kan worden dan nu gebeurt. Bij nieuwe afspraken is dat vanaf maandag mogelijk.
De Jonge zei ook dat nog gekeken wordt of mensen die al een afspraak hebben gemaakt, de afspraak voor hun tweede prik naar voren kunnen halen. Hij riep mensen wel op niet nu al te bellen. Dat gebeurt wel, en daardoor wordt het bij de GGD "een zooitje", aldus de minister.
Het kabinet gaat weer adviseren om zoveel mogelijk thuis te werken. Dat heeft demissionair premier Mark Rutte toegezegd in de Tweede Kamer. Hij zei dat het kabinet dat aanvankelijk niet nodig achtte, maar maakte uit het debat op dat de Kamer het advies weer wilde aanscherpen.
Nu is het zo dat wordt aangeraden dat mensen hooguit de helft van de week naar kantoor komen, mits ze daar voldoende afstand kunnen bewaren. Rutte zei dat hij terug wil naar het vorige thuiswerkadvies: zoveel mogelijk thuiswerken als kan. "Als jullie het ermee eens zijn, ik zie niemand opspringen, dan gaan we dat doen."
Het Outbreak Management Team (OMT) had aangeraden om het thuiswerkadvies te handhaven, maar het kabinet week daarvan af. Nu de versoepelingen die eind juni ingingen gedeeltelijk weer worden teruggedraaid, dringen meerdere fracties erop aan dat het coronabeleid waar nodig weer in lijn wordt gebracht met het OMT-advies.
Volgens de meest recente gegevens van de GGD'en vindt 6,6 procent van de besmettingen waarvan de bron bekend is plaats op het werk. Het is daarmee een veel minder belangrijke besmettingsbron dan de horeca (38,8 procent), thuissituatie (26,1 procent) of feesten en bezoek (respectievelijk 17 en 15,3 procent).
Het zorgen voor frisse lucht wordt toegevoegd aan het rijtje met basismaatregelen waar het kabinet steeds aandacht voor zal vragen. Dat heeft demissionair premier Mark Rutte aangekondigd tijdens het coronadebat in de Tweede Kamer. Wat precies het advies wordt ten aanzien van ventilatie, maakt het kabinet later bekend.
Het kabinet hamert nu vooral op drie belangrijke maatregelen tegen het coronavirus: handen wassen, afstand houden en testen bij klachten. Op "het bordje" op het spreekgestoelte waar Rutte en De Jonge achter staan tijdens hun persconferentie wordt ventilatie als vierde punt toegevoegd, kondigde Rutte aan.
Hoewel experts al lange tijd wijzen op het belang van ventilatie, speelt frisse lucht in bijvoorbeeld de persconferenties vooralsnog een kleine rol. Toch kan ventileren helpen om verspreiding van het virus tegen te gaan. Complicerende factor bij ventilatie is dat ook technische facetten een rol spelen, zegt de minister-president. Bekeken wordt nog welke maatregelen precies getroffen moeten worden, zei Rutte.
Het RIVM zegt dat nog niet helemaal duidelijk is in hoeverre ventilatie helpt om het aantal besmettingen met het coronavirus naar beneden te brengen. Wel adviseert het instituut om de hele dag goed te ventileren en ook geregeld ramen of deuren tegenover elkaar open te zetten om ruimtes door te luchten. Het is ook raadzaam om de luchtvochtigheid in de gaten te houden. Die kan het beste tussen de 40 en 60 procent blijven.
De Tweede Kamer vindt dat de grootscheepse versoepelingen eind juni te snel zijn doorgevoerd en dat de gevolgen ervan het demissionaire kabinet zijn aan te rekenen. Met name de oppositie vindt een "inschattingsfout" waar het kabinet over spreekt, te zwak uitgedrukt. De excuses die premier Mark Rutte eerder deze week maakte, vallen in goede aarde, maar veel partijen vragen zich af waar die precies voor gemaakt zijn en wat het kabinet heeft geleerd van wat er is gebeurd.
Veel mensen zijn volgens de Kamer terecht boos nu er versoepelingen zijn teruggedraaid vanwege het snel gestegen aantal coronabesmettingen. Grote groepen jongeren zijn blootgesteld aan het virus en riskeren nu onnodig langdurige covid, stelden meerdere partijen. En evenementen- en horecabedrijven moeten weer (eerder) dicht terwijl die maandenlang juist zwaar gebukt gingen onder de coronamaatregelen.
Coalitiepartijen maar ook veel oppositiepartijen als SP, PvdA, GL en PvdD wezen erop dat ze vooraf hebben gewaarschuwd voor de risico's van een te snelle afschaling van de coronamaatregelen. "De strategie van het kabinet heeft gefaald", aldus Maarten Hijink. Zijn SP wil dat het kabinet alle schade voor de nu getroffen bedrijven volledig vergoedt. Bovendien begrijpt de Kamer niet waarom het kabinet niet alle adviezen van de deskundigen in het Outbreak Management Team (OMT) heeft opgevolgd.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken wordt overspoeld met vragen van Nederlanders die op vakantie willen gaan. Het callcenter van het departement heeft het door de coronaperikelen "heel erg druk", laat een woordvoerster weten. De vragen gaan vooral over reizen binnen Europa.
In een 'normale' zomer komen er zo'n 3000 telefoontjes per dag bij het ministerie binnen. Dat aantal ligt nu tussen de 7500 en 8000. Het is ook drukker dan de zomer van vorig jaar toen het coronavirus er ook al was. Toen kreeg het callcenter gemiddeld 4000 vragen per dag.
"Veel vragen gaan over het Europese digitale coronacertificaat", zegt de woordvoerster. Mensen willen bijvoorbeeld weten wat ze moeten doen als ze nog maar één keer gevaccineerd zijn. Verder zijn er veel vragen over wat nodig is om een bepaald land binnen te komen.
Het aantal nieuwe coronagevallen is afgelopen etmaal gestegen tot 10.492, maakte het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu bekend. Dat zijn er bijna drie keer zoveel als vorige week woensdag. Het gaat om het hoogste aantal sinds 25 december vorig jaar, eerste kerstdag.
Vergeleken met dinsdag nam het aantal positieve tests woensdag met 2632 toe. In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM 58.766 nieuwe besmettingen. Dat komt neer op gemiddeld 8395 nieuwe gevallen per dag.
Eind juni begonnen de coronabesmettingen op te lopen als gevolg van de snel oprukkende Delta-variant van het coronavirus. Verreweg de meeste mensen die positief testen zijn tieners en twintigers, maar het aantal gevallen onder dertigers, veertigers en vijftigers begint ook op te lopen.
D66 wil dat het Outbreak Management Team (OMT) deze zomer elke week een advies uitbrengt over de ontwikkelingen met het coronavirus. Op die manier kan het demissionaire kabinet snel ingrijpen als het nodig is en het coronabeleid bijsturen, zegt onder anderen D66-Kamerlid Jan Paternotte.
De Tweede Kamer is woensdag van reces teruggekomen om te bespreken wat er mis is gegaan nu het aantal besmettingen explosief is gestegen sinds eind juni de meeste coronamaatregelen werden afgeschaft. Dat komt vooral door het oprukken van de besmettelijkere Delta-variant van het virus. Vooral veel jongeren raakten besmet, onder meer tijdens het uitgaan. Het systeem van de toegangstesten werkte niet goed; ook werd ermee gesjoemeld en is er aan de deur niet altijd goed gecontroleerd.
De Tweede Kamer baalt van de onverwacht grote stijging. VVD-Kamerlid Aukje de Vries zegt dat het beter was, met de kennis van nu, om de versoepelingen meer gefaseerd door te voeren. Ze vindt het goed dat het kabinet eerder deze week excuses heeft gemaakt. Ook prijst ze de extra steun voor ondernemers die opnieuw hard worden getroffen door de maatregelen.
Het aantal coronapatiënten dat in een ziekenhuis belandt, stijgt verder. In de afgelopen 24 uur zijn 21 mensen opgenomen op een intensive care of verpleegafdeling. Dat is het hoogste aantal sinds 26 juni, bijna drie weken geleden. Precies een week geleden, op 7 juli, namen ziekenhuizen acht nieuwe patiënten op.
In totaal behandelen de ziekenhuizen nu 212 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er acht meer dan op dinsdag, maar eentje minder dan op maandag. Van de opgenomen patiënten liggen 138 op een verpleegafdeling. Dat zijn er 9 meer dan op dinsdag en 36 meer dan vorige week woensdag.
Op de ic's blijft het voorlopig rustig. Daar liggen nu 74 coronapatiënten, het laagste aantal sinds 19 september. Vergeleken met dinsdag is er één ic-bed vrijgekomen.
Omdat het aantal positieve tests de laatste tijd explosief stijgt, verwacht het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) dat het de komende tijd drukker wordt op de ic's en verpleegafdelingen.
Na festivals in Breda en Utrecht zijn vorige week ook evenementen in Amsterdam en Venlo besmettingshaarden geweest. 118 bezoekers van het Chin Chin Festival in Amsterdam zijn later positief getest en 93 mensen die op Stereo Sunday in Venlo waren, bleken later het coronavirus bij zich te dragen. Dat staat in een overzicht dat zorgminister Hugo de Jonge naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Beide festivals vonden plaats op 2 en 3 juli en hadden een bezoekerscapaciteit van 10.000 mensen. Bij de ingang werd gebruikgemaakt van Testen voor Toegang.
Eerder werd al bekend dat op Verknipt in Utrecht en op Ploegendienst in Breda vele honderden bezoekers corona hebben opgelopen. Voor de laatste staat de teller inmiddels op 423 en in Utrecht gaat het om minstens 900 positieve testen. Het is niet duidelijk of alle bezoekers het virus op de genoemde festivals hebben opgelopen. Meerdere mensen gaven aan ook in andere horecagelegenheden te zijn geweest.
Mensen mochten alleen naar de evenementen met een coronatoegangsbewijs. Dat dit systeem niet waterdicht was, is ook al op diverse andere plaatsen in het land gebleken. Testen mochten tot 40 uur van tevoren worden afgenomen en na volledige vaccinatie was geen periode vereist om het vaccin te laten inwerken. Alleen al daardoor was het mogelijk dat mensen die het virus bij zich droegen toch toegang kregen. Verder waren er verhalen over gesjoemel met QR-codes.
Bijwerkingencentrum Lareb heeft vier meldingen van een zeldzame ruggenmergontsteking ontvangen na het toedienen van zo’n twee miljoen prikken met het coronavaccin van AstraZeneca in ons land. Volgens de organisatie gaat het om drie vrouwen en één man, tussen 32 en 66 jaar. De klachten traden op binnen 6 tot 20 dagen na de eerste vaccinatie.
De aandoening, genaamd myelitis transversa, is een ontsteking van de zenuwbanen in het ruggenmerg. Daardoor ontstaan klachten die passen bij een dwarslaesie, zoals acute zwakte in de benen, gevoelsstoornissen en verstoring van de blaas of de darmen. Het komt bij ongeveer 1 op de 100.000 personen per jaar voor.
Volgens Lareb ontstaat het als gevolg van een auto-immuunreactie en is beschreven bij verschillende aandoeningen, waaronder infecties, inclusief Covid-19 infecties, en vaccinaties. "Dat deze meldingen worden gezien ná vaccinatie wil nog niet zeggen dat ontsteking van het ruggenmerg ook een bijwerking is van het vaccin", benadrukt het centrum.
De Alliantie van Evenementenbouwers (VVEM) wil meer duidelijkheid over de coronabesmettingen bij het Verknipt Festival in Utrecht. Zeker negenhonderd bezoekers van het dancefeest zijn besmet geraakt met het coronavirus. De alliantie roept de politiek op "niet te snel conclusies te trekken, niet te sturen op incidenten en vooral nader onderzoek te laten doen".
Het evenement, dat op 3 en 4 juli plaatsvond, trok ongeveer 20.000 bezoekers. In een verklaring meldt de festivalorganisatie dat ze niet weet hoe het aantal besmettingen zo hoog kon oplopen. Er was van alles gedaan om het evenement veilig te laten plaatsvinden. Zo werd er volgens de organisatie streng gecontroleerd op QR-codes en identiteitsbewijzen. Ook maakte het festival gebruik van tijdslots om drukte bij de entree te voorkomen en was er een speciale communicatie-app voor bezoekers. In pendelbussen waren mondkapjes verplicht.
De alliantie heeft daarom vragen over het hoge aantal besmettingen. "Deze hoge besmettingscijfers staan haaks op de uitkomsten van de Fieldlab Evenementen, waar op 129.300 bezoekers 104 mogelijke besmettingen waren", stelt de VVEM, verwijzend naar de testevenementen van de overheid. "En de cijfers stroken evenmin met vergelijkbare evenementen in hetzelfde weekend. Op het evenement Harmony of Hardcore bijvoorbeeld waren eveneens 10.000 bezoekers per dag aanwezig. Na afloop van dat festival lijken ongeveer 15 mensen besmet geraakt, een totaal ander cijfer dan bij het festival in Utrecht."
Doordat het aantal nieuwe coronagevallen oploopt, kunnen de open Friese kampioenschappen skûtsjesilen niet doorgaan. Op de oevers en op het water mogen geen toeschouwers komen en "het afsluiten van oevers en water voor publiek lijkt, zelfs met inzet van boa's politie en verkeersregelaars, onmogelijk", laten de organisatoren van de IFKS weten.
De zeilwedstrijd zou op 7 augustus beginnen bij Hindeloopen. De zevende en laatste race zou op 14 augustus in Lemmer worden gehouden. Alle wedstrijdplaatsen liggen in de gemeenten Súdwest-Fryslân en De Fryske Marren. Het bestuur van de IFKS heeft dinsdag overlegd met de burgemeesters van die twee gemeenten. Zij adviseerden om de competitie af te gelasten. "Hoe vreselijk wij het ook vinden, ons bestuur heeft nu geen andere keus dan de kampioenschappen 2021 niet te laten doorgaan."
Het kabinet trekt 135 miljoen euro extra uit voor steun aan de evenementensector. Organisatoren kunnen een groter deel van hun gemaakte kosten vergoed krijgen en de termijn om een aanvraag in te dienen wordt uitgebreid. Dat heeft het ministerie van Economische Zaken en Klimaat woensdag aangekondigd. Dat gebeurt omdat de coronamaatregelen afgelopen weekend onverwacht weer aangescherpt werden. De sector had om extra steun gevraagd.
De garantieregeling wordt op een aantal punten uitgebreid, aldus het ministerie. Waar organisatoren aanvankelijk maximaal 80 procent van hun gemaakte kosten vergoed kunnen krijgen, wordt dat 100 procent. Verder vallen voortaan ook artiesten van buiten de Europese Unie onder de regeling.
Op 13 augustus wordt duidelijk of evenementen alweer mogelijk gemaakt worden. Vanwege die onzekerheid, kunnen ook organisatoren van evenementen in de drie weken na die datum aanspraak maken op de regeling.
Honderden mensen die het tweedaagse festival Ploegendienst bij Breda hebben bezocht, zijn later positief getest op het coronavirus. Van alle mensen die een positief testresultaat kregen, waren er zeker 424 op het festival aan de Galderse Meren geweest, bevestigt de GGD na berichtgeving door BN deStem.
Van de mensen die achteraf positief zijn getest kan niet met zekerheid worden gezegd dat ze het virus op het festival hebben opgelopen. Aan de andere kant zou het ook weleens kunnen dat nog meer mensen besmet zijn geraakt op het festival, waar op 3 en 4 juli zo'n 10.000 mensen bij waren.
"Ons beeld is niet helemaal volledig. Omdat het aantal positieve resultaten zo snel steeg, hebben we anderhalve dag niet volledig het bron- en contactonderzoek kunnen uitvoeren. Van een deel van de mensen is daardoor onbekend waar ze mogelijk besmet zijn geraakt", legt een woordvoerster van GGD West-Brabant uit. De GGD vond het belangrijkste om iedereen die positief was getest zo snel mogelijk te bereiken en instructies te geven.
Van de 424 besmette festivalgangers kwam ongeveer 70 procent uit de regio, de overige 30 procent uit een andere regio.
De overheid zou vakanties naar gebieden die in het reisadvies de kleur oranje hebben gekregen niet langer moeten toestaan, vindt een meerderheid (58 procent) van de mensen die hebben meegedaan aan een peiling van I&O in opdracht van de NOS. Momenteel zou dat betekenen dat vakantie in het grootste deel van Spanje en delen van Portugal in de ban zou moeten.
De overheid raadt reizen naar die landen wel af omdat het coronavirus er om zich heen grijpt, maar verboden is het niet. Aan de peiling deden 2129 respondenten mee.
Voor het vasteland van Spanje geldt code oranje, voor de Balearen en de Canarische Eilanden is dat nog code geel. Voor Portugal heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken de populaire regio Algarve en Lissabon en omstreken op oranje gezet. Wie van daaruit terugreist naar Nederland moet een coronabewijs laten zien. Iemand moet dan dus volledig zijn gevaccineerd, een negatieve test hebben gedaan of zijn hersteld van een eerdere besmetting. Quarantaine is niet meer verplicht.
De afgelopen weken zijn honderden Nederlanders besmet teruggekomen uit de twee landen; vooral uit Spanje. Van de mensen die afgelopen week positief testten op het coronavirus, waren er 794 in de afgelopen twee weken in dat land geweest, bleek dinsdag nog uit RIVM-cijfers. Dit aantal stijgt snel. Het lag al 89 procent hoger dan een week eerder. Van de nieuwe besmettingen zijn er 333 herleid tot Portugal.
Meer dan de helft (54 procent) van alle Nederlanders vindt het onverantwoord dat het kabinet de coronamaatregelen zo snel heeft versoepeld. Dat blijkt uit onderzoek van I&O Research in opdracht van de NOS. De vaccinatiebereidheid blijft stabiel; 12 procent van de bevolking laat zich waarschijnlijk niet of zeker niet vaccineren, valt volgens af te leiden uit de antwoorden. Een kwart van de Nederlanders vindt dat de snelle versoepelingen van eind juni juist wel konden. Maar de steun voor verdere versoepelingen is de laatste dagen sterk afgenomen.
Een maand geleden wilde twee derde van de Nederlanders verder versoepelen of de maatregelen helemaal loslaten. Na de laatste persconferentie op 9 juli - waarin de maatregelen weer verscherpt werden - wil 37 procent de huidige maatregelen handhaven en ziet 41 procent liever dat er nog strengere coronamaatregelen komen.
De telefoon op veel Nederlandse campings in Frankrijk staat roodgloeiend, meldt De Telegraaf, nadat de Franse regering maandag aankondigde de coronaregels aan te scherpen. Campingeigenaren krijgen veel vragen binnen van vakantiegangers. "Iedereen wil nu zo snel mogelijk weten wat de regels voor de vakantie betekenen", zegt Tim Steen, directeur van camping Sandaya Soulac Plage in de regio Nouvelle-Acquitaine, in de krant.
Frankrijk werkt met een zogeheten gezondheidspas: een pass sanitaire. Dat is een verzamelnaam voor verschillende documenten en apps waarmee mensen kunnen laten zien dat zij volledig zijn ingeënt tegen corona, negatief zijn getest of recent zijn hersteld van Covid-19. Zo'n 'pas' is in Frankrijk vanaf 21 juli verplicht voor bezoekers van grote evenementen en culturele instellingen. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om de toegang tot bioscopen, theaters en musea, pretparken en openbare zwembaden.
Nederlandse vakantiegangers balen enorm van de verscherpte coronamaatregelen, schrijft de krant. Vanwege de onduidelijkheid over de regelgeving in Frankrijk ziet een deel van de Hollanders nu liever af van zijn trip naar dat land. "De eerste afzeggingen zijn binnen", zegt de Nederlandse Yvonne de Saint-Maurice bijvoorbeeld vanaf haar camping La Belle Étoile in de regio-Parijs.
Sint Maarten gaat toch langer door met het vaccinatieprogramma tegen Covid-19, waarbij mensen zonder afspraak binnen kunnen lopen bij één van de vaccinatiecentra op het eiland. Eind mei stelde de regering nog dat het aantal mensen dat zich aanmeldde relatief klein was en dat vanaf 1 augustus mensen alleen geprikt konden worden na het maken van een afspraak. Ook zou dan moeten worden betaald voor een vaccinatie.
Het aantal inentingen is nog steeds niet hoog, tot en met maandag hebben 23.365 personen een vaccinatie gekregen. Dat is iets meer dan de helft van het beoogde doel van 85 procent van de volwassen bevolking. Maar juist de laatste dagen is de interesse opvallend gestegen. De regering hield vrijdag en zaterdag pop-ups op centrale plekken, daar kwamen in totaal bijna achthonderd mensen op af.
Vanwege die plotselinge toename, en vanwege de aanwezigheid van de besmettelijke Delta-variant op het eiland, is dinsdag besloten de periode van gratis vaccinaties en walk-ins te verlengen. Iedereen boven de twaalf jaar die nog niet is gevaccineerd, wordt opgeroepen in de komende drie weken een eerste prik te halen. Ook zullen meer pop-ups worden gehouden.
Demissionair premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge verdedigen woensdag de aangescherpte coronamaatregelen tegenover een kritische Tweede Kamer, die daarvoor het zomerreces onderbreekt. De Kamer wil vooral weten of de ingrepen voldoende zijn om de razendsnelle opmars van het virus af te remmen.
Sinds eind juni de meeste maatregelen werden losgelaten, grijpt het coronavirus weer snel om zich heen. Vooral jongeren raken besmet in uitgaansgelegenheden. Tot extra drukte in de ziekenhuizen heeft dat nog niet geleid, maar volgens deskundigen is dat bij de huidige besmettingscijfers een kwestie van tijd.
Niet de hele Kamer is overtuigd dat het demissionaire kabinet de ernst van de situatie inmiddels wel voldoende inziet. Discotheken en nachtclubs zijn weer gesloten en evenementen aan strengere regels gebonden, maar die maatregelen gaan minder ver dan het Outbreak Management Team (OMT) had geadviseerd.
Ook zal er aandacht zijn voor ondernemers die opnieuw zonder inkomsten komen te zitten. Haags bronnen melden dat het kabinet op dat vlak voor een vlucht naar voren kiest door al voor aanvang van het debat een verruiming aan te kondigen van een garantieregeling voor de evenementensector.
Diederik Gommers is geschrokken van de ziekenhuisprognoses die het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dinsdag aan de Tweede Kamer heeft getoond. Het komt voor de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care als een verrassing dat het aantal coronapatiënten op de ic's de komende tijd tot minstens 150 en mogelijk tot ongeveer 600 stijgt, zei hij in het RTL-programma Humberto. Op de ic's liggen op dit moment 75 coronapatiënten.
"Ik schrik een beetje van deze prognose. Die heb ik tot nu toe nog niet gezien", zegt Gommers in het praatprogramma. Volgens hem was de verwachting van het RIVM eerder: "We zien wel grotere onzekerheid, maar we denken dat de ic-opnames beperkt blijven. En als het gebeurt, is het in oktober of november."
Volgens de ic-arts komt de mogelijke drukte op de ic-bedden niet goed uit. Hij zegt dat de ziekenhuizen zich juist wilden richten op het inhalen van de reguliere zorg die door de coronacrisis is uitgesteld. "We krijgen nu steeds meer berichten dat door die uitstel mensen komen te overlijden", aldus Gommers. "Laten we dus hopen dat die daling in besmettingen (van de laatste dagen red.) echt doorzet."
Hart van Nederland/ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.