Milieu en Gezondheid
25 feb 2021, 07:23
Nederland blijft tot zeker tot maandag 15 maart in een gedeeltelijke lockdown, al gloort er hoop aan de horizon: Vanaf volgende week krijgen scholieren één keer per week fysiek les, mogen de kappers weer aan de slag en kun je winkelen op afspraak. Maar ook in andere branches snakken ze naar versoepelingen. Volg hier het laatste coronanieuws.
Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op donderdag: 5.048, dat zijn er 628 meer dan op woensdag
Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op donderdag: 1.887, dat zijn er 4 meer dan op woensdag
Het aantal coronapatiënten op de intensive care op donderdag: 526, dat zijn er 7 minder dan op woensdag
Aantal sterfgevallen dat is gemeld op donderdag: 33, er zijn tot nu toe 15.439 coronadoden geregistreerd
Tot nu toe zijn er naar verwachting 1.112.536 coronavaccins toegediend, het gaat dan zowel om eerste als tweede prikken
"De huidige coronamaatregelen zijn niet te houden", zegt burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen tegen het AD. Hij is tevens voorzitter van het Veiligheidsberaad. "Het kabinet moet binnen enkele weken versoepelen, om te beginnen door in de buitenlucht meer mogelijk te maken."
Bruls reageert hiermee op de drukte in de parken van de afgelopen dagen. "We moeten accepteren dat mensen op een ongereguleerde manier buiten zijn. We kunnen niet anders dan enigszins toestaan dat het druk wordt", aldus de burgervader.
Hij zegt "heel goed" te begrijpen dat na elf maanden het draagvlak voor de coronamaatregelen minder is geworden. "Elke maatregel begint sleets te raken. Straffen en handhaven gaan we niet meer honderd procent volhouden."
De voorzitter van het Veiligheidsberaad verwacht het kabinet binnen enkele weken met meer versoepelingen komt. "Het is nog even volhouden. Maar ik vind het eerlijk gezegd ook lastig uit te leggen waarom de kappers wel open mogen en de terrassen niet." Desondanks waarschuwt hij de horeca dat er zal worden opgetreden als de terrassen in zijn stad dinsdag open gaan.
Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen
Premier Mark Rutte vindt het nog te vroeg voor een besluit over een coronapaspoort. Maar Nederland heeft in principe geen bezwaar tegen een inentingsbewijs waarmee reizen of andere uitjes weer zouden kunnen, zei hij donderdag na overleg met andere EU-leiders.
Een vaccinatiepaspoort "kan wel nut hebben in de toekomst", aldus Rutte. "We moeten daar in Nederland echt nog het debat over voeren. Er hangt een aantal fundamentele vragen omheen." Zo zijn er volgens hem nog steeds geen absolute zekerheden over iemands besmettelijkheid na vaccinatie. "Al zijn de eerste berichten niet ongunstig."
Sommige landen dringen aan op de invoering van een digitaal vaccinpaspoort waarmee EU-burgers in alle andere lidstaten dezelfde rechten zouden verkrijgen op vrij reizen en dergelijke. Zo'n certificaat kost in ieder geval nog wel drie maanden aan technische voorbereidingen, zegt de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU.
Het Verenigd Koninkrijk heeft het Leidse bedrijf dat het coronavaccin van AstraZeneca maakt en andere vaccinfabrieken al vroeg gereserveerd. Die afspraken lagen er al lang voordat de Brits-Zweedse farmaceut een bestelling kreeg van de Europese Unie, zegt topman Pascal Soriot.
Het Leidse Halix was "oorspronkelijk gereserveerd" door de Britten, zei Soriot donderdag in het Europees Parlement. Maar inmiddels wordt wat het bedrijf vervaardigt "gedeeld". Het overgrote deel van de coronavaccins die AstraZeneca in de Europese Unie maakt gaat naar de EU-landen, verzekerde de topman. Europarlementariërs hebben daar echter twijfels over. Ze verdenken de producent ervan de Britten voor te trekken. De Britse regering heeft inderdaad al "heel vroeg" geld gestoken in de Britse en Nederlandse fabrieken en zich zo verzekerd van vaccins, bekende Soriot. Die contracten lagen er al toen AstraZeneca in april in het project stapte en vervolgens de deal met de EU sloot.
Bijna 20 procent van alle christenen die voor coronacrisis zeker één keer per maand naar de kerk gingen, is van plan minder vaak of helemaal niet meer te gaan. Dat meldt het radioprogramma Dit is de Dag op basis van onderzoek dat is gedaan in samenwerking met het Nederlands Dagblad onder duizend kerkgangers.
Volgens het onderzoek is 15 procent van plan om minder vaak te gaan, 4 procent van de ondervraagden gaat helemaal niet meer naar de kerk. De belangrijkste reden is volgens het radioprogramma dat mensen zondag uit gewoonte naar de kerk gingen.
Vooral katholieken hebben aangegeven niet meer naar de kerk te gaan als de kerken weer open mogen. Veel gereformeerden geven aan minder vaak naar de kerk te gaan. Ongeveer 30 procent van de gelovigen zegt fysieke kerkbezoeken deels te gaan vervangen door online diensten.
Koninklijke Horeca Nederland (KHN) begint nog een corona-rechtszaak tegen de overheid. De brancheorganisatie wil via een kort geding afdwingen dat een beloofde aanvulling op de zogeheten TVL-coronasteun zo snel mogelijk wordt uitbetaald. Veel horecabazen hebben deze week een bericht van de overheid gekregen dat dit geld niet zoals beloofd eind-februari, maar 'binnen 16 weken' wordt betaald. Veel ondernemers komen hierdoor volgens KHN in de problemen.
De horecabranche kondigde eerder deze week al een rechtszaak aan om de sector weer te laten openen. Ook wilde KHN via een bodemprocedure een schadevergoeding voor de branche regelen. Wanneer de zaken precies dienen is nog niet bekend.
De politie heeft donderdag een zevende persoon opgepakt in verband met de diefstal van persoonsgegevens uit de coronasystemen van de GGD. Het gaat om een 19-jarige man uit Nootdorp. De zaak kwam eind januari aan het licht, toen RTL Nieuws ontdekte dat gegevens van mensen die zich op het coronavirus hadden laten testen, te koop werden aangeboden via de chatapp Telegram. Het ging onder meer om namen, adressen, telefoonnummers, geboortedata en burgerservicenummers. Die gegevens zijn interessant voor cybercriminelen.
De politie deelt donderdag bekeuringen uit aan mensen die zich niet aan de coronaregels houden in het Kronenburgerpark in Nijmegen. De gemeente laat weten dat de tijd van waarschuwen voorbij is. En alcohol drinken in het park is altijd verboden, benadrukt de gemeente.
De Nijmeegse politie surveilleert vanwege de lentedrukte extra in alle stadsparken. In het Kronenburgerpark is een speciale politiepost ingericht. De afgelopen dagen is het stadspark regelmatig 'leeg geveegd' omdat het er veel te druk was. Woensdagmiddag stuurde de politie naar eigen schatting meer dan 800 mensen weg.
De NS kan zonder aanvullende overheidssteun niet met deze aantallen treinen blijven rijden. Het volhouden van de dienstregeling lijkt volgens minister van Financiën Wopke Hoekstra "op termijn financieel gezien niet vol te houden". Het vervoersbedrijf leed vorig jaar door de coronacrisis een recordverlies van 2,6 miljard euro.
Over eventuele extra noodsteun is de minister in gesprek, maar "het is aan de NS om de organisatie op termijn weer financieel gezond te maken". Ook over het afbouwen van de dienstregeling moet de vervoerder zelf beslissingen nemen, benadrukt hij. Dat gebeurt wel in overleg met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.
coronavirus
Het totale aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is ten opzichte van woensdag amper toegenomen. Er zijn nu 1.887 mensen met corona opgenomen, vier meer dan een dag eerder. Van hen liggen er 526 op de intensive care, zeven minder dan op woensdag.
"Zowel de instroom als de bezetting in de ziekenhuizen is op dit moment stabiel", aldus het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Door het warme lenteweer is het donderdag opnieuw te druk geworden in het Vondelpark. De gemeente heeft de poorten van het populaire stadspark daarom gesloten. Mensen mogen het park alleen nog verlaten.
Woensdag was het ook al heel druk in het Vondelpark. De gemeente sloot toen de zijingangen af en er werd extra toezicht gehouden bij de twee hoofdingangen. Aan het begin van de avond riep de politie bezoekers op om het park te verlaten, waarna een groep zich tegen agenten keerden en met flessen gooiden.
In de afgelopen dag zijn bij gezondheidsdienst RIVM 5.048 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Het is voor het eerst in een maand tijd dat dit aantal boven de 5.000 uitkomt, de laatste keer was op 23 januari.
Woensdag werden volgens gecorrigeerde cijfers om 4.403 nieuwe gevallen. Dinsdag waren het er 3.834, maandag 4.201. In de laatste zeven dagen werden gemiddeld 4.487 nieuwe besmettingen door het RIVM gemeld.
Zeker 170 sportschoolhouders zijn van plan om zaterdag sportlessen aan te bieden. Het gaat om een protestactie waarmee de branche hoopt het kabinet ertoe te bewegen sportscholen weer open te laten gaan. Door de lessen in de buitenlucht en aan een beperkt aantal sporters aan te bieden, hoopt initiatiefnemer Exclusieve Sportcentra de fitnesssessies veilig te houden voor coronabesmettingen. Ondernemersvereniging Exclusieve Sportcentra heeft een site opgezet waar sportscholen zich kunnen aanmelden om mee te doen aan de actiedag. Binnen enkele uren hadden zich al meer dan honderd sportscholen ingeschreven, aldus een medewerker.
Anders dan bij de aangekondigde heropening van terrassen door protesterende horecaondernemers, zijn sportschoolhouders wel van plan zich aan de geldende lockdownregels te houden. Per les mogen maximaal twee leerlingen meedoen. Zo vallen de lessen binnen de regel valt dat buiten sporten mag in duo's, exclusief trainer.
Als horecagelegenheden volgende week besluiten hun terrassen te openen, is het aan de lokale autoriteiten om in te grijpen. Dat laat het ministerie van Justitie en Veiligheid weten. De horeca is al maanden gesloten en daar komt na 2 maart nog geen verandering in, bleek dinsdag uit de persconferentie van premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge.
Toch roept een groep van 65 afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland op om volgende week terrassen open te gooien. "Zeker na het zien van de beelden van afgelopen weekend en afgelopen dagen. Amper tot geen handhaving maar wel volle parken door het hele land", zegt initiatiefnemer en horeca-ondernemer Johan de Vos. De voorgeschreven 1,5 meter afstand zal bij de heropening wel in stand worden gehouden, zo benadrukt hij.
"De regels zijn helder", zegt een woordvoerder van het ministerie, zonder verder op de voorgenomen openingen in te gaan. "De lokale driehoek gaat over de handhaving."
Winkeliers in het Drentse Klazienaveen die dinsdag hun zaak openen, kunnen rekenen op een coronaboete van 4000 euro. Burgemeester Eric van Oosterhout van de gemeente Emmen, waartoe Klazienaveen behoort, heeft veel begrip voor de problemen van de middenstand, maar kan niet toestaan dat zij de coronaregels aan hun laars lappen, zei hij donderdag. Van Oosterhout heeft de winkeliers donderdagmorgen in "een goed gesprek" dringend afgeraden om dinsdag de deuren te openen. De ruim 140 winkeliers, verenigd in Klazienaveen Centrum, zijn dat van plan omdat "ze helemaal klaar zijn met het destructieve beleid van het kabinet. Op deze manier is er straks geen kledingwinkel of horecatent meer over", aldus het verenigingsbestuur. De winkeliers zijn na het gesprek met de burgemeester nog niet van gedachten veranderd.
De kaartverkoop van de zogeheten Back To Live-evenementen van ID&T en MOJO waren donderdag binnen twintig minuten uitverkocht. Dat laat de organisator Fieldlab Evenementen weten aan het ANP.
Festivalfans en concertgangers konden kaarten kopen voor twee evenementen in de Ziggo Dome in Amsterdam en twee festivals op het evenemententerrein van Walibi Holland in Biddinghuizen. Voor elk concert in de Ziggo Dome waren 1300 kaarten te vergeven. En in Biddinghuizen worden per festival 1500 bezoekers ontvangen.
Het eerste evenement staat zaterdag 6 maart op het programma, dan treden tijdens een dancefeest in de Ziggo Dome onder meer Sunnery James & Ryan Marciano en Sam Feld op. Een dag later verzorgt André Hazes samen met een support act en special guest in dezelfde zaal een concert. Op zaterdag 13 maart vindt er een Back To Live-dancefestival plaats en op zondag een popfestival, met onder meer Chef'Special, Maan en Bilal Wahib.
De kleinschalige evenementen vinden plaats als onderdeel van het onderzoek door Fieldlab. Bezoekers moeten zich aan diverse maatregelen houden. Zo moeten zij actief meewerken aan diverse onderzoeken en handelingen rondom het evenement en moet iedereen negatief getest zijn op corona.
Medewerkers van de wijkverpleging mogen zich de komende tijd laten vaccineren tegen het coronavirus. Vanaf donderdag kunnen ze een afspraak maken bij het callcenter van de GGD. Dat kunnen ze doen nadat ze via hun werkgever een uitnodiging hebben ontvangen. Alle zorgmedewerkers die direct contact hebben met cliënten komen in aanmerking. Dat zijn zo'n 80.000 mensen, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Om te grote drukte in één keer te voorkomen, worden de medewerkers in groepen uitgenodigd. De mensen die in de wijkverpleging werken, worden gevaccineerd met het vaccin van AstraZeneca. Mensen van 65 jaar en ouder, of met specifieke medische aandoeningen, krijgen het effectievere vaccin van BioNTech/Pfizer aangeboden.
Burgemeester Paul Depla van Breda gaat de komende dagen met horecaondernemers in zijn gemeente meedenken over wat er buiten mogelijk is. Heropenen van de terrassen op 2 maart mag binnen de geldende coronamaatregelen niet, maar er zijn volgens hem best meer mogelijkheden dan nu het geval is. "We moeten ook in Den Haag voor het voetlicht brengen wat er in de steden gebeurt. We kunnen niet aan de gang blijven met verbieden en gebieden", aldus de Brabantse burgemeester.
Donderdag riepen 65 regionale afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) horecaondernemers op om dinsdag hun terrassen weer te openen. Initiatiefnemer van de actie Johan de Vos uit Breda besprak de plannen donderdag met de gemeente. Depla: "Terrassen openen kan ik niet toestaan, maar ik snap het probleem. De parken puilden de afgelopen dagen uit met mensen die zelf eten en drinken meebrachten en de horeca moet de terrassen maar gesloten houden. We kunnen als gemeente ook niet steeds parken blijven leegvegen. Dan kom je als handhavers tegenover de maatschappij te staan."
Andere burgemeesters, zoals Pieter Broertjes van Hilversum, onderschrijven de mening van Depla. In het Veiligheidsberaad is eerder ook al gepleit voor verruiming van de maatregelen in de buitenlucht. Depla: "Er zouden meer afhaalpunten kunnen komen voor eten en drinken, zodat de drukte beter wordt gespreid. Er kan meer en beter gebruik worden gemaakt van straatmeubilair dat er toch al staat. Corona is iets waar we mee moeten leren omgaan en dan kan je het beter gecontroleerd en veilig doen dan ongecontroleerd groepen laten ontstaan. Want het terrasseizoen gaat echt binnen een paar weken van start, dat houden we niet tegen."
Het kabinet wil de komende maanden met burgers en organisaties in gesprek over de problemen die zijn ontstaan door de coronacrisis. Op de website watisjouwidee.nl kunnen mensen aangeven waar ze mee zitten, maar ook hoe de problemen volgens hen kunnen worden opgelost.
Mensen kunnen niet alleen hun zorgen of ideeën insturen, maar zich ook aanmelden om er verder over mee te praten. In totaal worden er tachtig digitale groepsgesprekken georganiseerd: vijftig voor burgers, twintig voor maatschappelijke organisaties en tien voor wetenschappers en denkers.
Er is ruimte voor zo'n 600 deelnemers, 200 plekken zijn al vergeven. Voor de overige plekken kunnen mensen zich nog online opgeven.
De NS zal met minder treinen moeten gaan rijden, denkt minister van Financiën Wopke Hoekstra. Het volhouden van de dienstregeling "lijkt op termijn financieel gezien niet vol te houden", aldus de bewindsman in een reactie op de jaarcijfers van het vervoersbedrijf, waarvan de Staat de enige aandeelhouder is. De coronacrisis raakt de NS hard; het bedrijf draaide vorig jaar een recordverlies van 2,6 miljard euro.
President-directeur Marjan Rintel zegt in een toelichting daarop dat de NS meer geld nodig heeft van de overheid. Over aanvullende steun is Hoekstra in gesprek, maar "het is aan de NS om de organisatie op termijn weer financieel gezond te maken". Dat is volgens de bewindsman broodnodig. Mensen reizen veel minder met de trein door de coronamaatregelen, en ook de komende jaren verwacht de vervoerder minder reizigers.
Over het afbouwen van de dienstregeling moet de NS zelf beslissingen nemen, benadrukt Hoekstra. Dat gebeurt wel in overleg met het ministerie van Infrastructuur. Verder moet het bedrijf verder aan de slag met bezuinigingen.
De kermisbranche bereidt een rechtszaak voor tegen de Staat, omdat de kermissen weer open willen. De kermisondernemers zijn ook niet te spreken over de aangeboden steun, die vervalt als een kermis open is geweest in maart of oktober, maanden dat kermissen vaak open zijn. "We bereiden onze zaak tegen de Staat nu voor", zegt Hans van Tol van de Nationale Bond van Kermishouders BOVAK. "Wij willen weer perspectief. Iedereen heeft het over de terrassen en de horeca, maar wij zijn onzichtbaar." De kermisbranche wacht echter de laatste ontwikkelingen in het coronabeleid nog af, voordat het tot een zaak komt. Van Tol meent dat de zaak dan sterker wordt. Volgens Van Tol kunnen de kermissen veilig weer open, "dat deden we afgelopen zomer ook". De kermissen moesten toen weer dicht vanwege de coronamaatregelen, zonder dat de kermishouders daar een goede reden voor kregen, zegt Van Tol.
Vaccinproducent Moderna heeft een aangepaste versie van zijn coronavaccin gemaakt die specifiek de Zuid-Afrikaanse variant van het virus onschadelijk moet maken. De fabrikant heeft een partij van de nieuwe kandidaat-vaccins gestuurd naar de National Institutes of Health (NIH) in de Verenigde Staten voor klinisch onderzoek. Als dat een succes is, kan het bedrijf een aanvraag doen bij de medische toezichthouders om de nieuwe versie op de markt te mogen brengen.
Moderna gaat er op basis van voorlopige cijfers van uit dat het bestaande, goedgekeurde coronavaccin ook werkt tegen gemuteerde versies van het virus. Toch zijn in het onderzoek wat zorgen naar voren gekomen, zo bleek eerder; het zou bijvoorbeeld kunnen dat het bestaande vaccin minder lang bescherming biedt tegen de variant die in Zuid-Afrika is ontstaan.
Het bedrijf meldt dat het "uit voorzorg" een strategie heeft uitgewerkt om nieuwe coronavarianten zoals de Zuid-Afrikaanse effectief aan te pakken. Aangepaste versies van het vaccin kunnen als tweede of derde prik worden toegediend. Moderna laat onderzoeken of een halve dosis van 50 microgram voldoende is.
Een 17-jarige jongen uit Urk is aangehouden op verdenking van mishandeling van de beveiliger van een cameraploeg van de NOS, die daar verslag deed van brandstichting bij de GGD-teststraat.
De NOS-beveiliger werd zondag 24 januari met een bijtend goedje in het gezicht gespoten. Na tips en onderzoek kwam de 17-jarige verdachte in beeld. Hij is dinsdag aangehouden en na verhoor weer op vrije voeten gesteld, meldt de politie donderdag. Hij blijft verdachte.
Vorige week dinsdag werden een 16-jarige jongen uit Emmeloord en een man van 20 jaar uit Urk opgepakt op verdenking van brandstichting in een GGD-teststraat op Urk. Eerder is daarvoor al een 21-jarige man uit Emmeloord aangehouden.
De politie kwam op het spoor van de verdachten door tips na uitzendingen van Opsporing Verzocht en Bureau Flevoland en eigen recherchewerk. De teststraat ging in vlammen op tijdens rellen vanwege de komst van de avondklok op 23 januari.
Het ziekteverzuim in de zorgsector is in de maand januari opnieuw gestegen. Toen waren dagelijks gemiddeld 71.000 werknemers niet inzetbaar. Dat is meer dan het gemiddelde verzuim over het hele coronajaar 2020, meldt kennisnetwerk op het gebied van verzuim Vernet. Vorig jaar bleven gemiddeld 63.000 medewerkers per dag thuis vanwege ziekte.
Op basis van onderzoek bij circa driehonderd zorginstellingen berekende Vernet het landelijk verzuimpercentage in januari op 7,68 procent. Het verzuim steeg in alle regio’s, de regio Noord liet net als een jaar geleden het hoogste verzuim zien. De cijfers zijn nog exclusief werknemers die in thuisquarantaine zaten of wachtten op de uitslag van een coronatest.
Gemeten over heel 2020 lag het percentage ziekteverzuim op 6,83 procent, tegen 6,14 procent in het jaar ervoor. Volgens Vernet laten de nieuwe cijfers zien dat de druk op werknemers in de zorgsector dankzij de coronacrisis nog altijd onverminderd hoog is.
Onderzocht zijn ziekenhuizen, instellingen voor geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg en verzorging, verpleging en thuiszorg (VVT). In totaal werken er circa 930.000 mensen in deze vier sectoren. In de gehele zorg- en welzijnssector werken op dit moment circa 1,3 miljoen mensen.
De kaartverkoop voor de proefevenementen onder de noemer 'Back to Live' van Fieldlab gaan donderdag om 12:00 uur van start. Het gaat om vier verschillende evenementen: een dance-event en concert in de Ziggo Dome in Amsterdam en een dance-festival en popfestival in Biddinghuizen.
Een groep van 65 regionale afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) roept horecaondernemers op om volgende week dinsdag de terrassen te openen. Eet- en drinkgelegenheden moeten wegens de lockdown gesloten blijven, maar volgens de actiegroep is die regel onzinnig voor de buitenruimtes.
"Zeker na het zien van de beelden van afgelopen weekend en afgelopen dagen. Amper tot geen handhaving maar wel volle parken door het hele land", zegt initiatiefnemer en horeca-ondernemer Johan de Vos.
De coronacrisis heeft de Nederlandse Spoorwegen (NS) vorig jaar opgezadeld met een recordverlies van 2,6 miljard euro. Niet alleen gingen er veel minder mensen met de trein, maar het vervoersbedrijf heeft ook flink moeten afschrijven omdat de reizigersaantallen waarschijnlijk nog jaren onder druk staan.
Vanwege de coronapandemie kopen minder reizigers een kaartje, pauzeren reizigers hun abonnement en neemt de verkoop in de winkels op stations af. Daarom is het hoofdrailnet in Nederland waarschijnlijk nog tot 2025 zwaar verlieslatend, vreest de NS. Voor de verwachte verliezen op deze concessie heeft het bedrijf een afschrijving van 1,6 miljard euro in de boeken gezet. In totaal bedragen de afschrijvingen en een voorziening voor verlieslatende contracten ongeveer 2,3 miljard euro.
Om de dienstregeling dit jaar en komende jaren in stand te kunnen houden heeft de NS nieuwe financiële afspraken met het Rijk nodig, benadrukt president-directeur Marjan Rintel in een toelichting. Dit ondanks dat eerder al forse ingrepen zijn aangekondigd om het bedrijf financieel gezond te maken. Komende jaren moet het personeelsbestand, zonder dat er gedwongen ontslagen vallen, met circa 2300 banen worden ingekrompen.
Toch staan er in de jaarcijfers van de NS ook nog enkele lichtpuntjes. Zo kwamen reizigers vaker op tijd op hun bestemming aan. Ook was de kans op een zitplaats met dik 97 procent hoger dan ooit gemeten.
Sekswerkers demonstreren komende dinsdagmiddag in Den Haag. Ze eisen dat ze net als andere contactberoepen, zoals kappers, masseurs en rijscholen, vanaf woensdag weer aan het werk mogen gaan. Voor de protestactie komen de sekswerkers met een 'peepshow op wielen' naar de Hofplaats, een plein naast het gebouw van de Tweede Kamer.
Het kabinet bepaalde dinsdagavond dat alle contactberoepen weer aan de slag mogen, maar sloot sekswerkers uit van hervatting van hun werk. "Bij sekswerkers heb je te maken met het bijzondere karakter van dat beroep, namelijk dat je heel dicht bij elkaar bent, met alle risico's van overdracht van het virus", verklaarde premier Mark Rutte daarover.
Sekswerker en organisator van de actie Moira Mona vindt dat onzin. "Sekswerkers zijn professionals en hebben zich altijd al beschermd tegen virussen en bacteriën. Het is gewoon belachelijk dat we niet dezelfde rechten hebben als andere werkenden en niet hetzelfde behandeld worden als andere contactberoepen terwijl daar geen enkele reden voor gegeven wordt." Ze wijst erop dat veel leden van deze beroepsgroep buiten de voorwaarden voor financiële steun vallen.
Sekswerkers in actie om werk te hervatten.
De helft van de bewoners van reformatorische verzorgingshuizen weigert vaak op religieuze gronden zich in te laten enten met een coronavaccin, meldt Trouw op basis van een eigen rondgang. In antroposofische tehuizen zijn er daarentegen amper bezwaren tegen een coronaprik.
Bij minstens acht reformatorische verzorgingstehuizen op de Biblebelt, een lange strook overwegend gereformeerde dorpen, bedankt ongeveer de helft van de bewoners met een kwetsbare gezondheid voor een inenting.
Op Aruba wordt met zorg gekeken naar de snelle stijging van het aantal coronapatiënten dat de afgelopen dagen moest worden opgenomen in het ziekenhuis. Zo lagen er op 19 februari nog acht mensen met corona in het Horacio Oduber Hospitaal, het enige ziekenhuis op het eiland. Van hen lagen er vier op de intensive care. Op 24 februari waren dat er al 27, van wie zeven op de ic.
De stijging is opmerkelijk omdat het aantal besmette personen op het eiland al langere tijd lichtjes daalt. Zo waren er op 19 februari 286 besmette gevallen op het eiland, vijf dagen later waren dat er 268.
Het schuurt en het knelt, het piept en het kraakt. Dat waren de letterlijke woorden van demissionair premier Mark Rutte dinsdagavond tijdens alweer een persconferentie over het coronavirus. Hoe langer de crisis duurt, hoe zwaarder die ons valt. En de gevolgen tellen op, aldus Rutte, die daarom samen met het kabinet bereid is meer risico te nemen en enkele versoepelingen door te voeren. Een derde peiling in opdracht van het Trimbos-instituut, waarvan de resultaten donderdag bekend worden gemaakt, lijkt het gelijk van Rutte te bevestigen, meldt Trouw.
Tussen 25 januari en 2 februari vulden 1297 volwassenen via I&O Research een vragenlijst in. Voor het eerst daalde het rapportcijfer dat mensen hun leven geven fors: van een 7,0 naar een 6,6. Vorig jaar bleef dit cijfer nog stabiel, ondanks de coronacrisis.
Vergelijkbaar onderzoek in de drie noordelijke provincies, de ‘Corona Barometer’ met in totaal 50.000 deelnemers, laat eenzelfde neerwaartse trend zien. Lang gaven mensen de kwaliteit van leven een rapportcijfer ruim boven de 7, maar in de recentste meting, nog voor de invoering van de avondklok en de strenge bezoekregeling, zakte die tot 6,9.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.