nieuws
28 okt 2017, 21:59
Als je het nog nooit hebt gezien, lijkt het een naar idee. En het klinkt ook raar: je overleden kindje in een bakje water in de koelkast bewaren. Maar het kan juist heel veel troost bieden. Ilona Tiemens uit Nieuw-Vennep, zelf arts, wilde haar kindje dat niet levensvatbaar was, het hartje was gestopt met kloppen, goed kunnen bekijken na de geboorte. Ilona besloot haar kindje na de geboorte direct in een bakje water te leggen. Na een nachtje in de koelkast, zag het kindje er prachtig uit en durfde ze het zelfs aan bekenden te laten zien. Zij en haar gezin hebben hierdoor op een mooie manier afscheid kunnen nemen van het kindje. Ilona schreef samen met een verloskundige en een gynaecoloog een artikel over de zogenaamde watermethode in het Nederlands Tijdschrift voor Obstetrie en Gynaecologie en langzaam maar zeker krijgt de methode wat meer bekendheid. Ilona hoopt dat door de methode meer ouders op een mooie manier afscheid kunnen nemen van hun kindje.
"Wanneer je kindje veel te vroeg geboren wordt, soms spontaan, soms omdat er grote afwijkingen zijn waardoor je hem of haar een moeilijk leven wilt besparen, moet je afscheid nemen. Afscheid van de dromen die je had over je leven met dit kindje. Om goed afscheid te kunnen nemen, helpt het als je het kindje kunt zien. Voorheen werden zeer vroeg geboren overleden kinderen na de geboorte in een dekentje, kistje of bakje gelegd. Hun huid verkleurt dan en wordt donker. Omdat de huid en botten nog niet stevig zijn, vervormt het kindje. De watermethode biedt hier een oplossing voor. Het kindje heeft zijn hele leven in het water geleefd. Dat is de beste omgeving voor de kwetsbare huid." Op de website watermethode.nl geeft Ilona meer uitleg over de methode aan ouders en professionals en geeft ze antwoord op de meest voorkomende vragen. Eén van de ziekenhuizen die naar aanleiding van het artikel van Ilona is gaan werken met de watermethode is het Gelre ziekenhuis in Zutphen. Daar zijn ze heel tevreden over de methode. Vooral omdat het veel ouders troost biedt. Ook voordat ze deze methode kenden gingen ze uiteraard respectvol om met een doodgeboren kindje. Zo waren er in het ziekenhuis speciaal beklede mandjes om het kindje in te leggen, maar de conditie van het lichaampje ging dan snel achteruit. Dat is niet prettig om naar te kijken. Met de watermethode blijft het kindje heel mooi. Voor de ouders is dat veel fijner. Foto: Watermethode.nl
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.