Terug

Volg Hart van Nederland

Patiënten met 'vissenhuid' boos over schrappen zalf uit verzekering

Patiënten met 'vissenhuid' boos over schrappen zalf uit verzekering

nieuws

6 juni 2017, 22:33

Een speciale zalf voor de huidziekte ichthyosis, in de volksmond ook wel 'vissenhuid' genoemd, is uit het basispakket geschrapt. Patiënten eisen met een petitie dat de speciale ureumzalf weer wordt vergoed door zorgverzekeraars. Ichthyosis is een erfelijke stoornis die het huidoppervlak aantast. Doordat de hoornlaag verdikt in de vorm van plakken of schubben, kan de huid niet meer goed werken. Als gevolg hiervan verliest de huid vocht, droogt het uit en ontstaan er kloofjes en spleten. Dit wordt dikke schilfers die uiteindelijk loslaten. De aandoening heeft vanwege de schubben bijnaam 'vissenhuid', ichthus is ook Grieks voor vis.

'Mijn dochtertje kan niet zweten en dus haar warmte niet kwijt. Dat is gevaarlijk'

- Chantal, moeder van ichthyosis-patiënt

Voor velen met ichthyosis is ureumzalf een goede oplossing. Dit verdunt de hoornlaag weer, waardoor deze mensen kunnen voorkomen dat de huid uitdroogt. Het probleem is dat deze zalf niet langer in het basispakket zit, terwijl het een paar duizend euro per jaar kost. Een van de mensen die hierdoor radeloos is, is Chantal Hesselink. Haar dochtertje Fleur heeft ichthyosis en kan niet zonder de zalf. En ze heeft niet de financiële middelen om er 60 tot 80 euro per week voor op te hoesten. 'Patiënten zelf is niks gevraagd' "Mijn dochtertje kan niet zweten als haar hoornlaag niet verdund is", aldus Chantal. "Als dat het geval is, kan ze haar warmte niet kwijt. En dat is gevaarlijk." "Patiënten zelf is niks gevraagd", vertelt Chantal. "En daarom zijn er nu vele mensen de dupe." Vooralsnog krijgen zowel deze mensen als degenen met andere huidaandoeningen nul op rekest bij het zorginstituut. "Daarom zijn we deze petitie gestart. Want ik, als moeder, ben boos en verdrietig."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.