Terug

Volg Hart van Nederland

Groot deel Syrische vluchtelingen heeft psychische problemen

Politiek

1 juni 2018, 09:51

Een groot deel van de Syrische vluchtelingen met een verblijfsstatus in ons land, 41 procent, heeft psychische problemen. Het gaat dan bijvoorbeeld om verschijnselen als neerslachtigheid, somberheid en zenuwachtigheid. Ondanks dat maken ze weinig gebruik van geestelijke gezondheidszorg, concludeert het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in een studie naar deze groep mensen.

Minder gebruik van GGZ

Centraal in dat onderzoek staan 44.000 Syriërs van vijftien jaar en ouder die tussen 1 januari 2014 en 1 juli 2016 een status hebben gekregen. Het percentage vluchtelingen dat te kampen heeft met geestelijke problemen ligt vele malen hoger dan gemiddeld. ''Onder de algemene bevolking in Nederland ligt dit percentage rond de 13 procent", aldus het SCP. ''Syrische statushouders maken echter minder gebruik van geestelijke gezondheidszorg dan de algemene bevolking." Lees ook: Steeds meer incidenten met verwarde vluchtelingen: is er voldoende hulp? Afgelopen weken kwamen Syrische vluchtelingen door ernstige incidenten herhaaldelijk in het nieuws. Begin mei stak Malek F. in Den Haag drie mensen neer. De man, die werd neergeschoten door de politie, kreeg voorafgaand aan dat incident meerdere malen psychische hulp. Lees ook: Heftige beelden van arrestatie na steekpartij Den Haag In Schiedam schoot de politie woensdag een 26-jarige man neer die agenten aanviel met messen en hij op een balkon met een bijl zwaaide. De man had vermoedelijk een psychose. Lees ook: Burgemeester: ‘Man die politiehond doodde met hakbijl had psychose’

Tocht naar Nederland geestelijk zwaar

De vluchtelingen leggen volgens de onderzoekers vaak een tocht vol ontberingen af voor ze in Nederland komen. ''De statushouders die over land vluchtten, waren gemiddeld een jaar onderweg om naar Nederland te komen. Een kwart van degenen die (deels) over land zijn gevlucht, geeft aan onderweg meestal buiten te hebben geslapen en meestal onvoldoende eten én schoon drinkwater te hebben gehad. Daarnaast is driekwart onderweg slachtoffer geworden van bijvoorbeeld mishandeling, afpersing of schipbreuk. Driekwart van de statushouders voelde zich tijdens de vlucht naar Nederland dan ook nooit veilig." Veel Syriërs (83 procent) maakten gebruik van de hulp van mensensmokkelaars. De overgrote meerderheid van deze groep heeft zich in de schulden moeten steken om de overtocht te kunnen betalen.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.