Terug

Volg Hart van Nederland

Kamer wil ministers spreken om dode door 'zelfmoordpoeder'

Kamer wil ministers spreken om dode door 'zelfmoordpoeder'

Politiek

20 mrt 2018, 17:40

De Tweede Kamer wil het kabinet spreken over mogelijke maatregelen tegen het zogenoemde zelfmoordpoeder. De Kamer is geschrokken van het bericht dat een jonge vrouw met het poeder een eind aan haar leven heeft gemaakt. SGP-voorman Kees van der Staaij wil in debat met minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid en minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid en kreeg steun van VVD, CDA, SP, PvdA, ChristenUnie en DENK. Deze partijen zijn benieuwd naar de uitkomst van het ''indringende gesprek'' dat De Jonge deze of volgende week voert met Coöperatie Laatste Wil. Die groep wil het poeder verspreiden onder zijn leden, zodat die zelfstandig een eind aan hun leven kunnen maken zodra ze dat willen.

Ximena

Nog geen drie weken geleden maakte de 19-jarige Ximena een einde aan haar leven. Voor nog geen tien euro had ze een zakje ‘zelfmoordpoeder’ besteld via internet. Dat dit middel zo makkelijk te krijgen is, zelfs voor kinderen, vinden Ximena’s ouders vreselijk. Zij hopen de discussie aan te wakker en de politiek zover te krijgen het middel te verbieden.

''Wij gebruiken de vlinder als symbool voor Ximena haar leven'', vertelt vader Randy Knol. ''Wij willen iedereen vragen een kaart te sturen naar de Tweede Kamer met een vlinder erop om de politiek wakker te schudden.''

Lees ook: Ouders willen verbod op ‘zelfmoordpoeder’ na dood dochter Ximena

Ximena’s moeder hoopt dat hun missie zorgt voor bewustwording. ''Wij blijven achter met zoveel woede, verdriet en wanhoop en willen voorkomen dat mensen dit middel bestellen en ook op deze manier een einde aan hun leven maken'', vertelt Caroline Knol. ''Al kunnen we er maar één iemand vanaf houden, dan hebben we al gewonnen.''

De Kamer weten of de verkoop van het poeder, naar verluidt een gangbaar conserveringsmiddel, aan banden kan worden gelegd. Bovenstaande beelden zijn eerder uitgezonden door Hart van Nederland.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.