Politiek
18 sep 2018, 14:19
Het sentiment van koning Willem-Alexander tijdens de jaarlijkse troonrede in de Ridderzaal was positief. Maar hij plaatste wel een kanttekening: "Meer mensen moeten concreet merken dat het goed gaat: thuis, op het werk en in de wijk." "In 2019 groeit de economie voor het zesde jaar op rij. Naar verwachting neemt het nationaal inkomen volgend jaar met 2,6 procent toe en bedraagt het overschot op de rijksbegroting 1 procent," sprak de koning. "De werkloosheid daalt naar een historisch laag niveau van 3,5 procent." Volgens hem staat Nederland er economisch dus goed voor.
Toch merken veel mensen de effecten daarvan nog te weinig, maar dat gaat veranderen: "Door een modernisering van ons belastingstelsel gaat werken meer lonen," aldus Willem-Alexander. "De belasting op consumptie gaat iets omhoog, waardoor ruimte ontstaat voor lagere lasten op arbeid. Per saldo houden huishoudens de komende jaren meer over."
In het onderwijs pakt het kabinet het nijpende lerarentekort aan. Koning Willem-Alexander: "Er is geld vrijgemaakt voor hogere salarissen in het primair onderwijs, verlaging van de werkdruk en halvering van het collegegeld in de eerste twee jaar van de lerarenopleiding." Ook wordt er 'fors geïnvesteerd' in voor- en vroegschools onderwijs, zodat er meer aandacht komt voor jonge kinderen met het risico op een achterstand, stelt de koning.
Er komt weer meer blauw op straat: "Er komen ruim 1100 agenten bij, van wie het merendeel in de wijken gaat werken," zei de koning. Daarnaast gaat kabinet zich richten op de bestrijding van grootschalige en georganiseerde criminaliteit. "Een groeiend probleem is de vermenging van onder- en bovenwereld. Met een speciaal fonds dringen we deze zogeheten ‘ondermijning’ terug," volgens de koning. Om ook de digitale infrastructuur van ons land te beschermen, komt er extra geld vrij voor cybersecurity.
Om de 'oververhitte woningmarkt' aan te pakken gaat de regering nauwer samenwerken met gemeenten, woningcoöperaties en bouwers. Bestaande woningen moeten beter worden benut, het 'uitwassen' op de huurmarkt moet worden tegengegaan en er moet een flinke inhaalslag worden gemaakt met het bouwen van nieuwe huizen. Koning Willem-Alexander: "Het spreekt vanzelf dat de problemen niet met één druk op de knop zijn op te lossen. Maar het is wel noodzakelijk het tij te keren."
De noodzaak om het tij te keren ziet de regering ook op klimaatgebied: "Net zoals deze generatie volgende generaties niet mag opzadelen met een onhoudbare staatsschuld, mogen we ook geen milieuschuld doorgeven," aldus de koning. "In de zomer presenteerden vertegenwoordigers van de industrie, energiesector, landbouw, natuurorganisaties en logistieke bedrijven een voorstel voor hoofdlijnen van een klimaatakkoord. Bij de uitwerking staat voorop dat de omslag naar schonere energiebronnen en productiemethoden voor iedereen in ons land haalbaar en betaalbaar moet zijn."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.