Terug

Volg Hart van Nederland

Na 15 jaar bouwen rijdt de Amsterdamse Noord-Zuidlijn eindelijk

Na 15 jaar bouwen rijdt de Amsterdamse Noord-Zuidlijn eindelijk

Weerbericht

21 juli 2018, 08:04

De Amsterdamse Noord-Zuidlijn is zaterdag officieel geopend. Na een toespraak van burgemeester Femke Halsema verrichtten acht Amsterdammers die rondom de stations van de nieuwe metrolijn wonen of werken de symbolische opening op het Centraal Station. Aansluitend nemen de paar honderd genodigden de allereerste metro naar station Noord, waar nog eens zo'n duizend gasten ze staan op te wachten.

Zweet en tranen

Halsema zei in haar toespraak dat de Noord-Zuidlijn mensen bij elkaar brengt. "De nieuwe lijn biedt kansen maar heeft ook veel gevraagd van de stad en de Amsterdammers.'' Zo liep de bouw veel vertraging op en vielen de kosten, 3,1 miljard euro, twee keer zo hoog uit als begroot. "Amsterdam heeft met zweet en tranen dure lessen moeten leren, lessen die we niet mogen wegmoffelen'', benadrukte de burgemeester. Ze stond ook stil bij de dood van twee mensen tijdens de bouw, een medewerker en een automobilist die een damwandplaat op zijn auto kreeg. Hun weduwen waren bij de opening aanwezig.

Brengt mensen bij elkaar

De Noord-Zuidlijn brengt mensen bij elkaar, zei Halsema verder bij de opening. "De lijn verbindt oude volkswijken met nieuwe hotspots'', aldus de burgemeester. "Noord en Zuid komen bij elkaar, en kunnen een nieuwe verbintenis aangaan." ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.