Terug

Volg Hart van Nederland

Opening Noord-Zuidlijn: geweldig en dubbel

Weerbericht

21 juli 2018, 21:51

Bestuurder Jan Leffelaar heeft de eer na de opening van de Noord-Zuidlijn de eerste metro van station Noord naar Zuid te rijden. Hij reed 41 jaar geleden ook als een van de eersten op de Oostlijn, de eerste metrolijn van Amsterdam. "Ik doe dit al een poosje'', zegt hij nuchter. Maar hij geeft toe dat het toch wel leuk is dat hij nu dit ritje mag maken. Leffelaar moet de passagiers meteen tot de orde roepen. "Het is niet de bedoeling dat u uitstapt'', roept hij om. Het heeft weinig zin, want er stappen toch wat mensen uit op de tussenliggende stations. Lees ook: Tienduizenden bezoekers komen af op allerlaatste open dag Noord/Zuidlijn Zo'n compleet nieuwe metro bevalt de bestuurder wel. Hij is niet bang voor eerder aangekondigde kinderziektes. "We hebben langdurig getest.'' Het gaat er tegenwoordig wel anders aan toe dan vroeger, vertelt Leffelaar. "Vroeger kwam er een monteur met een sigaret in zijn mond en een hamer. Nu komen ze met een laptop.'' De passagiers zijn enthousiast, al klagen ze wel over de warmte in de metro. "Geweldig'', zegt Ria Donkersloot. Ze moest met haar man voor de Noord-Zuidlijn verhuizen, want hun woonark lag in de Sixhaven op het traject. "We hebben behoorlijk veel herrie gehad, maar het is mooi geworden.'' Lees ook: Na 15 jaar bouwen rijdt de Amsterdamse Noord-Zuidlijn eindelijk Annet Visser uit Amsterdam-Noord rijdt met een dubbel gevoel mee. "Iedereen heeft het steeds maar over de verzakkingen op de Vijzelgracht, maar in Noord hebben we ook extra veel overlast gehad. Ik woon op de Buiksloterdijk, waar de tunnelbak is geheid. Bij ons zijn ook huizen beschadigd geraakt.'' Visser is wel blij dat de "drukte nu onder de grond verdwijnt''. "Het wordt een schonere stad.'' Zelf neemt ze overigens liever de fiets, bekent ze. Voor Ruud Jasperse is de Noord-Zuidlijn bijna als zijn kindje, vertelt hij. Zo is hij al 23 jaar betrokken bij de aanleg van de metrolijn. Eerst in het ontwerpteam en na allerlei andere functies blijft hij de komende vier jaar tot aan zijn pensioen betrokken bij het beheer. Het boren van de tunnel vindt hij toch wel een hoogtepunt. "Dat is nog nooit ergens vertoond.'' ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.