Terug

Volg Hart van Nederland

Rutte: kinderpardon wordt niet uitgebreid

Politiek

10 sep 2018, 19:14

Het kinderpardon wordt niet uitgebreid. Dat zei premier Mark Rutte maandag na lang coalitieoverleg. Dat Lili en Howick mogen blijven is een "unieke uitspraak in een unieke zaak" aldus de premier. De twee kinderen zouden worden teruggestuurd naar Armenië, maar zaterdag besloot staatssecretaris Mark Harbers (Asiel) op het laatste moment gebruik te maken van zijn recht om de kinderen te laten blijven. Rutte wilde niet ingaan op de beslissing van Harbers. "Dat kun je nooit in het openbaar bespreken." Lees ook: Advocaat: moeder Lili en Howick zo snel mogelijk naar Nederland Nadat het besluit van de staatssecretaris bekend werd volgde al snel de roep om een oplossing te vinden voor kinderen in soortgelijke situaties als Lili en Howick. Ongeveer vierhonderd kinderen zitten in hetzelfde schuitje.

Asielprocedure versnellen

De coalitie heeft in het regeerakkoord afgesproken om de asielprocedures te gaan versnellen, aldus Rutte. "Als we draagvlak willen houden voor een strikt en rechtvaardig asielbeleid dan moeten we economische migranten hier niet laten blijven." Lees hier alles over Lili en Howick "Het regeerakkoord is duidelijk", verklaarde ook Alexander Pechtold van D66. "We gaan echt kijken hoe die lange procedures die tot dit soort individuele drama's kunnen leiden korter kunnen in de asielprocedure. Ik denk dat dat helderheid geeft."

Petitie

Jurjen van den Bergh, directeur bij De Goede Zaak, vindt het belachelijk dat andere kinderen zoals Lili en Howick hetzelfde dreigt te overkomen. "Voor deze vierhonderd kinderen moeten we gewoon zeggen: het heeft te lang geduurd, dit is hun thuis, laat ze hier blijven", stelt hij. "Dat zijn kinderen die hier al meer van vijf jaar zijn en hier naar school gaan." Voor deze groep startte De Goede Zaak een petitie: Ze Zijn Al Thuis, die inmiddels al 85.000 keer is ondertekend. "Ze zijn vaak al langer hier dan ze in hun geboorteland hebben gewoond of zijn soms zelfs hier geboren", aldus Van den Bergh. "Het slaat nergens op hen terug te sturen naar een land waar ze niks mee hebben. Je kunt het kinderen niet aandoen en Nederland ook niet."

Wat vindt Nederland?

Wat vindt Nederland eigenlijk? Moet zo'n kinderpardon er komen voor alle asielkinderen die hier zijn opgegroeid en met uitzetting worden bedreigd? Iets meer dan de helft, 56 procent van de vijftienhonderd deelnemers aan ons onderzoek, vindt dat er een ruimer kinderpardon moet komen. Maar 39% ziet het niet zitten. ANP/redactie

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.