Terug

Volg Hart van Nederland

Sint Maarten is veel meer dan snoep en lampionnen

nieuws

9 nov 2018, 23:30

Dit weekend gaan in veel Nederlandse dorpen en steden weer kinderen zingend langs de deuren. Sint Maarten is in sommige plaatsen een hele happening, op andere plekken gaat het ongemerkt voorbij. Officieel valt het feest dit jaar op een zondag om die reden zullen velen het morgenavond al vieren. Voor de meeste is het 't feest van kinderen die met lampion, zingend langs de deuren gaan, voor snoep. Maar in Utrecht gaan ze jaarlijks terug naar de kern van het verhaal. En in Leidsche Rijn, was er alvast een pre-party.

Wat vindt Nederland

Sint Maarten krijgt steeds meer concurrentie van Halloween, een feest dat vooral bij de schooljeugd populair is. Wordt Sint Maarten eigenlijk nog wel gevierd, en zoja, waar dan? We peilden het met Wat Vindt Nederland. Sint Maarten is er zeker nog wel, maar het ligt er heel erg aan waar je woont. In Limburg, Noord-Holland, Drenthe, Friesland en Groningen doet bijna de helft, 47 procent, aan Sint Maarten. Daar is het feest echt populair. De rest van Nederland heeft er met een schamele 9 procent, eigenlijk maar bar weinig mee. Maar wat vieren we nou precies met Sint Maarten? Weten we dat? Nee, driekwart van de Nederlanders, 72 procent, heeft geen idee. Bericht gaat verder onder de video:

Concurrentie van Halloween

Mogelijke concurrent van Sint Maarten, Halloween. Dat wordt steeds populairder. Maar gaat dat ook echt ten koste van Sint Maarten? Nee, daar lijkt het niet op, 63 procent wil vasthouden aan de oude traditie die Sint Maarten is, ook al vieren ze het zelf niet, en maar tien procent geeft de voorkeur aan Halloween.

Wat weet u eigenlijk over Sint Maarten?

De feestdag op 11 november is vernoemd naar de Heilige Martinus, die leefde tussen 316 en 397 na Christus. Hij werd al jong soldaat in het Romeinse leger en trok naar Frankrijk. Beroemd is het verhaal dat hij de helft van zijn soldatenmantel afsneed met een zwaard om aan een blinde bedelaar te geven. Later werd hij de bisschop van de Franse stad Tours en heilig verklaard. In Utrecht is er veel aandacht voor Sint Maarten. De heilige Martinus is tenslotte de patroonheilige van de Domstad. Bovenop het puntje van de Dom prijkt een windvaan met zijn beeltenis. En het stadswapen is gebaseerd op het verhaal van de half afgesneden mantel; de ene helft is rood van de mantel, de andere helft wit van zijn onderkleed. Rood en wit zijn al sinds jaar en dag de kleuren van de stad Utrecht. Zaterdag 10 november vindt de Sint Maarten Parade plaats, een optocht door de stad met lichtkunstwerken. En lampionnen zijn natuurlijk ook welkom. De organisatie probeert het verhaal van de heilige Martinus levend te houden. "In tegenstelling tot het feest Halloween, dat draait om verkleden en snoep, heeft het Sint Maarten feest meer in zich. Martinus deelde zijn mantel met een arme, dat voorbeeld willen wij graag levend houden." Foto: Rijksmuseum, Amsterdam

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.