nieuws
25 jan 2018, 18:22
Deze week is het de Europese Baarmoederhalskanker Preventieweek. Een week waarin onder andere Stichting Olijf, netwerk voor vrouwen met gynaecologische kanker, om extra aandacht vraagt voor de preventie van baarmoederhalskanker. Elk jaar krijgen ruim 800 vrouwen in Nederland de diagnose baarmoederhalskanker. En jaarlijks sterven ongeveer 200 vrouwen in Nederland aan baarmoederhalskanker. Dit, terwijl de ziekte vaak is te voorkomen door vaccinatie en effectieve screening. Toch laat in Nederland maar ongeveer 7 op 10 vrouwen een uitstrijkje van de baarmoedermond maken in het kader van het bevolkingsonderzoek. Voor vrouwen tussen de 30 en 40 jaar en vrouwen van 60 jaar ligt dit percentage zelfs nog lager. De 36-jarige Mariska Bokma gaf toen ze 30 jaar was geen gehoor aan de oproep om een uitstrijkje te laten maken. Toen ze op haar 35e weer een uitnodiging kreeg is ze wel naar de huisarts gegaan. Helaas bleek het toen al te laat. Ze heeft kwaadaardige baarmoederhalskanker. Mariska: "Anderen waarschuwen is het enige wat ik nog kan doen. Ik kan mij wel voor mijn kop slaan dat ik destijds niet gegaan ben. Ik ben echt niet de enige die op haar dertigste dacht dit overkomt mij niet. Wellicht als ik toen wat gegaan had er wat gevonden kunnen worden."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.