Politiek
31 jan 2018, 16:07
Tijdens de persconferentie over het schadeprotocol rond de gasbevingen in Groningen is duidelijk geworden dat de staat de afhandeling op zich neemt. De NAM staat daardoor buitenspel. Kijk de persconferentie hier terug: Het Groninger Gasberaad is tevreden met het nieuwe schadeprotocol voor de gasboringen dat woensdag is gepresenteerd. "We hopen vurig een streep onder het verleden te kunnen zetten", laat de organisatie weten in een verklaring. Het Groninger Gasberaad is een organisatie van werkgevers en maatschappelijke organisaties uit de regio. Het Gasberaad is blij dat de NAM niets meer met de procedure te maken heeft en de overheid de verantwoordelijkheid op zich neemt. "We hebben gedaan wat we konden om te zorgen dat er zoveel mogelijk waarborgen in zitten die de gedupeerde Groningers weer lucht en vertrouwen geven."
Toch blijft er nog scepsis bij de organisatie. "Wij realiseren ons dat we daarmee nog geen garanties hebben. Veel valt of staat nog met de uitwerking. Het valt ons zwaar hierop te vertrouwen, omdat dat vertrouwen de afgelopen vijf jaar zo vaak en zo fundamenteel is beschadigd." In politiek Den Haag wordt positief gereageerd op de jongste afspraken over de afhandeling van de schade. De VVD, de grootste regeringspartij, is blij voor al die Groningers die in onzekerheid zitten, dat deze belangrijke stap nu is gezet. "Nu is het tijd om de schade zo snel mogelijk daadwerkelijk uit te keren'', aldus Kamerlid Dilan Yesilgöz.
Coalitiepartner D66 noemt het een eerste stap vooruit. De minister moet nu snel aan de slag gaan, vindt Kamerlid Rob Jetten. "Alle Groningers met scheuren in hun huis moeten zo snel mogelijk worden geholpen. Schade moet snel en ruimhartig worden vergoed.'' Oppositiepartijen plaatsen, ondanks de algemene tevredenheid, ook kanttekeningen. "Het is wel een blamage dat ze zo lang op zich hebben laten wachten'', vindt Liesbeth van Tongeren (GroenLinks).
De SP viert het protocol als een "overwinning van de Groningers op Shell en de regering''. Kamerlid Sandra Beckerman waarschuwt wel dat muizengaatjes in de nieuwe regels moeten worden dichtgetimmerd, ,,want Shell blijft vechten om onder zijn verplichtingen uit te komen''. PVV-Kamerlid Alexander Kops noemt de nieuwe regels "goed nieuws!''. Hij vindt dat het "juridisch geneuzel rond het schadeprotocol de boel lang genoeg heeft getraineerd''. Volgens de PvdA zijn nu daden nodig. "We moeten nu doorpakken: de gaswinning verminderen, investeren in de regio en nu eindelijk allemaal achter de Groningers gaan staan'', aldus Kamerlid Henk Nijboer.
Ook de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) is naar eigen zeggen "verheugd" over het nieuwe schadeprotocol voor gedupeerden van de aardbevingen die door de gaswinning in Groningen worden veroorzaakt. "Vanaf nu kan het Rijk de afhandeling van de schade door aardbevingen weer voortvarend oppakken. NAM staat met dit protocol nu definitief voor de toekomst op afstand van die schade-afhandeling", reageert directeur Gerald Schotman. De topman van het gasbedrijf, dat in handen is van Shell en Exxon Mobil, benadrukte ook nog eens dat de NAM de aardbevingsschade zal blijven vergoeden. Daar ontstonden afgelopen weekend zorgen over toen bleek dat aandeelhouder Shell een eerdere aansprakelijkheidsverklaring had ingetrokken. Het energiebedrijf liet dinsdag weten dat het de NAM zal blijven steunen en bereid te zijn daar garanties voor af te geven. Redactie/ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.