nieuws
1 dec 2018, 21:08
Susan Leurs werd als klein meisje gepest. Het had een enorme impact op haar leven. Toen ze in het onderwijs aan de slag ging, zag ze weer wat pesten met iemand doet. Ze wilde er iets tegen doen. In 2016 besloot ze volwassenen en kinderen die zijn of hebben gepest te interviewen en te fotograferen. Het resulteerde in 100 zwart-witfoto's. waar iedereen op staat zonder opsmuk. Geen make-up, zo naturel mogelijk, om de impact van het (vaak jarenlange) pesten te tonen.
Het aantal kinderen dat gepest wordt neemt de afgelopen jaren af, maar voor veel kinderen is het nog steeds aan de orde van de dag. In 2014 werd 14% van de basisschoolleerlingen nog gepest, dit jaar is dat 10%. Dat betekent dat er nog altijd 150.000 kinderen gepest worden. Ook in het voortgezet onderwijs zijn er nog altijd veel leerlingen slachtoffer van pesten. In 2018 was dat 5%. Dat is ook minder dan 4 jaar ervoor, toen ging het om 11% van de leerlingen. De meest voorkomende manier van pesten is nog altijd op een persoonlijke manier, dus op het schoolplein of in de klas. In het voortgezet onderwijs gaat dat om bijna de helft van de gevallen (47%). Pesten via internet is iets toegenomen vergeleken met een aantal jaar geleden, dat gebeurt in 20 procent van de gevallen. Het fotoproject Pesten is vanaf 2 december tot en met 24 februari 2019 te zien in Centre Céramique in Maastricht.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.